Ontdek de Eigenschappen en Gebruik van Ayous / Wawa

Ayous, ook bekend als Wawa, is een veelzijdige houtsoort met verschillende unieke eigenschappen die het geschikt maken voor velerlei toepassingen. De natuurlijke lichtheid van de houtsoort samen met de zachtheid maakt het een duurzame houtkeuze voor projecten, variërend van binnenhuisarchitectuur tot licht constructiewerk. In deze uitgebreide gids duiken we in de wereld van Ayous/Wawa hout. We onderzoeken de oorsprong, eigenschappen, verschillende toepassingen, prijsbepaling en de milieu-impact van deze veelzijdige houtsoort.

Het gebruik van houtverduurzaming is een gangbare methode om de levensduur van hout, waaronder Wawa hout, te verlengen. Schimmels tasten bijvoorbeeld alleen hout aan met een vochtgehalte van meer dan 20%. Even belangrijk is het beschermen van hout tegen insecten, die vaak de voorkeur geven aan nat hout. Ayous wordt ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen volgens de Europese norm EN 350.2.

Voor Ayous hout zijn er verduurzamingsprocedures die afhankelijk zijn van de risicoklasse waarin het hout wordt gebruikt. De Europese norm EN 335 verdeelt hout in vijf risicoklassen. Hout voor gebruiksklasse 1 vereist behandeling volgens procedé A1, terwijl hout in gebruiksklasse 5, dat in contact komt met zout water, verduurzaming volgens procedé 5 benodigt is. Bovendien biedt de behandelingstechniek van gebrand hout, zoals yakisugi, verbeterde weerstand tegen brand, schimmels en insecten.

In de huidige constructie-industrie neemt de vraag naar open gevelsystemen toe, en Ayous/Wawa wordt gepositioneerd als een duurzame en duurzame alternatieve houtsoort. Dit wordt ondersteund door garanties zoals een 10-jarige garantie op ModiWood gemodificeerd hout en de 25-jarige garantie die Canexel biedt op hun houten gevelbekleding. Met uitstekende eigenschappen en veelzijdige gebruikstoepassingen, biedt Ayous/Wawa een veelbelovende keuze voor zowel duurzaam bouwen als traditionele timmerwerken.

Wat is Ayous / Wawa?

Ayous, ook bekend onder de naam Wawa, is een veelzijdige en duurzame houtsoort die deel uitmaakt van de botanische familie Malvaceae. Wetenschappelijk aangeduid als Triplochiton scleroxylon, komt deze houtsoort voornamelijk voor in de bossen van West- en Centraal-Afrika. De ayous bomen, ook wel bekend als abachi, kunnen een hoogte bereiken van maximaal 25 meter met diameters variërend van 90 tot 150 cm. De lichtheid en uitstekende bewerkbaarheid maken Ayous hout tot een populaire keuze voor diverse houtbewerkingsprojecten wereldwijd.

Herkomst en Beschikbaarheid

De herkomst van Ayous hout ligt in de tropische regenwouden van Centraal- en West-Afrika. Deze houtsoort wordt op grote schaal geïmporteerd naar landen als België, dat Ayous meestal uit Kameroen en Wawa uit Ghana importeert. Dankzij de thermische modificatie biedt Ayous hout dezelfde duurzaamheid en vormstabiliteit als tropische hardhoutsoorten, maar tegen een fractie van de prijs. Voor liefhebbers van milieuvriendelijke materialen is Ayous een uitstekende keuze aangezien het hout niet bijdraagt aan ontbossing en ecologische schade. De beschikbaarheid van Wawa hout bij gespecialiseerde houtleveranciers wereldwijd maakt het eenvoudig om dit materiaal te verkrijgen voor uiteenlopende toepassingen.

Botanische Naam en Familie

De botanische naam van Ayous of Wawa is Triplochiton scleroxylon. Deze soort maakt deel uit van de familie Malvaceae. De houtsoort staat bekend om zijn lage dichtheid en homogene textuur, eigenschappen die het zeer bewerkbaar maken. Dit maakt Ayous hout karakteristieken ideaal voor projecten waar een uniforme en gladde afwerking vereist is. Na thermische modificatie kan Triplochiton scleroxylon een duurzaamheidsklasse bereiken die vergelijkbaar is met tropische hardhoutsoorten, wat betekent dat het bestand is tegen rot, verweer en een lange levensduur heeft.

Eigenschappen van Ayous hout

Ayous, vaak aangeduid als Wawa, heeft verschillende eigenschappen die het aantrekkelijk maken voor tal van toepassingen. Laten we hieronder de fysieke en structurele kenmerken van deze veelzijdige houtsoort nader bekijken.

Fysieke Eigenschappen

De fysieke kenmerken Wawa zijn opmerkelijk, vooral door het lichte gewicht en de zachtheid van het hout. Met een gemiddelde volumieke massa van rond de 400 kg/m³ is Ayous minder dicht dan veel andere houtsoorten, waardoor het gemakkelijk te hanteren en te verwerken is. Dit wordt ondersteund door een relatief lage radiale en tangentiële krimp, wat betekent dat het hout minder gevoelig is voor vervorming onder variërende vochtigheidscondities.

ThermoWood Ayous is bovendien een duurzame keuze omdat het na thermische modificatie een duurzaamheidsklasse 2 behaalt, wat betekent dat het hout tot 25 jaar onaangeroerd kan blijven zonder tekenen van verval. Ondanks deze duurzaamheid blijft het een zachte houtsoort, wat betekent dat Ayous hout eigenschappen zoals de zachtheid en bewerkbaarheid, behouden blijven.

Structurele Eigenschappen

Wat betreft de structurele eigenschappen Ayous, is het hout zeer praktisch voor diverse ontwerpen en constructies. Ayous heeft een buigsterkte van 57 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 7.000 N/mm², wat betekent dat het voldoende sterkte biedt voor lichte constructiedoeleinden. Daarnaast heeft het een druksterkte van 29 N/mm² en een schuifsterkte van 3,6 N/mm², wat de veelzijdigheid in structurele toepassingen benadrukt.

Door de eenvoudige bewerkbaarheid met zowel handgereedschap als machines, kan Ayous snel en efficiënt worden verwerkt. Dit maakt het een populaire keuze voor zowel interieur- als exterieurtoepassingen, inclusief gevelbekleding, wand- en plafondbetimmeringen, en zelfs in de meubelindustrie.

Met commerciële afmetingen variërend in dikte van 26 mm en breedtes van 105 tot 155 mm, biedt Ayous flexibiliteit in de productie en montage van diverse houten elementen. Dankzij deze gemodificeerde structurele eigenschappen Ayous, is het hout een waardevolle toevoeging in tal van bouw- en ontwerpprojecten.

Duurzaamheid van Ayous hout

Ayous hout, ook bekend als Wawa, heeft een opmerkelijke natuurlijke duurzaamheid die het aantrekkelijk maakt voor diverse toepassingen. De volumieke massa varieert van 390-450 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, wat bijdraagt aan zijn stabiliteit en duurzaamheid. De radiale krimp van Ayous varieert van 0.3% tot 0.5% bij 60% tot 30% relatieve luchtvochtigheid en van 0.7% tot 0.9% bij 90% tot 60%. Tangentieel bedraagt de krimp zelfs 1% tot 1.4% bij 90% tot 60% relatieve luchtvochtigheid.

Ayous hout duurzaamheid

Natuurlijke Duurzaamheid

De natuurlijke duurzaamheid van Ayous hout varieert aanzienlijk, afhankelijk van het niveau van blootstelling aan de omgeving. Onbehandeld valt Ayous in duurzaamheidsklasse 5, wat geschikt is voor toepassingen binnenshuis. Echter, met thermische modificatie, kan de duurzaamheid aanzienlijk worden verhoogd naar duurzaamheidsklasse 1-2. Dit maakt Ayous hout een aantrekkelijke optie als alternatief voor duurder tropisch hardhout.

Behandelmethoden voor Verduurzaming

De levensduur van Ayous hout kan verder worden verlengd door verschillende behandelingsmethoden voor verduurzaming toe te passen. Eén van de meest effectieve methoden is thermische modificatie, die de duurzaamheid drastisch verbetert tot klasse 1-2. Dit proces vermindert de kans op aantasting door schimmels en insecten.

Eigenschap Waarde
Radiale Krimp (60% – 30%) 0.3% – 0.5%
Radiale Krimp (90% – 60%) 0.7% – 0.9%
Tangentiele Krimp (60% – 30%) 0.7% – 0.9%
Tangentiele Krimp (90% – 60%) 1% – 1.4%
Buigsterkte 57 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 7.000 N/mm²
Druksterkte (evenwijdig met de vezel) 29 N/mm²
Schuifsterkte 3.6 N/mm²

Voor een effectieve verduurzaming van Ayous hout is het essentieel om impregneerbare middelen toe te passen, vooral wanneer het hout wordt blootgesteld aan vochtige omgevingen. Kernhout wordt geclassificeerd met impregneerbaarheid 3, terwijl het spint een hogere klasse 1 heeft. De houtprotectie Wawa middels impregnering verhoogt de weerbaarheid tegen schimmels en insecten aanzienlijk, wat resulteert in een langere levensduur en betere prestaties.

Toepassingen van Ayous hout

Ayous hout, afkomstig van de abachi boom uit West-Afrika, biedt een breed scala aan toepassingen dankzij de gelijkmatige textuur en bewerkbaarheid. Dit lichte, thermisch gemodificeerde hout is ideaal voor fijn timmerwerk zoals lambrisering, houten meubels, en gedetailleerde houtsnijwerken. Daarnaast vindt het vaak gebruik in de muziekinstrumentenbouw en kunstnijverheid, waar nauwkeurige afwerkingen cruciaal zijn.

Met uitstekende eigenschappen tegen rot en verweer, is thermisch gemodificeerd Ayous hout een milieuvriendelijk alternatief dat zowel binnen als buiten duurzaam inzetbaar is. Het lichtgewicht karakter van Ayous hout zorgt voor gemakkelijke installatie en transport, wat het bijzonder aantrekkelijk maakt voor diverse houtbewerkingsprojecten.

Bovendien is Ayous hout verkrijgbaar bij gespecialiseerde houtleveranciers en verkrijgbaar in diverse commerciële afmetingen. Het milieuvoordeel van Ayous hout toepassingen komt ook naar voren doordat het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen, wat bijdraagt aan de bescherming van het milieu.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste toepassingen van Ayous hout:

  • Lambrisering
  • Meubels
  • Detailrijke houtsnijwerken
  • Muziekinstrumentenbouw
  • Kunstnijverheid
  • Houten vloeren
  • Gevelbekleding zowel interieur als exterieur

Dit veelzijdige hout wordt hoofdzakelijk geïmporteerd uit Kameroen en Ghana en komt in verschillende diktes, vaste breedtes en lengtes. Met een gemiddelde volumieke massa van 400 kg/m³ biedt Ayous / Wawa hout een duurzame optie voor uiteenlopende houtprojecten, zeker na thermische modificatie die de levensduur aanzienlijk kan verlengen tot wel 20-25 jaar. Ayous hout toepassingen bieden daarmee zowel functionele als esthetische voordelen voor houtbewerkers en ontwerpers.

Prijs van Ayous / Wawa hout

De prijs van Ayous/Wawa hout wordt beïnvloed door verschillende factoren. Deze omvatten onder andere de beschikbaarheid van het hout, de importkosten en de kwaliteit van de houtsoort. Hieronder bespreken we deze factoren, evenals de gemiddelde prijzen op de markt.

Factoren die de Prijs Beïnvloeden

Een belangrijke factor die de Ayous hout prijs bepaalt, is de beschikbaarheid van het hout. Ayous/Wawa hout komt voornamelijk uit landen zoals Kameroen, Ghana, Ivoorkust en Nigeria in West-Afrika. De beschikbaarheid van het hout kan fluctueren op basis van seizoenen en oogstomstandigheden in deze regio’s.

Daarnaast spelen importkosten een rol in de prijsbepaling. Transport van West-Afrika naar Europa or andere bestemmingen brengt kosten met zich mee, die uiteindelijk de kosten Ayous hout verhogen. Ook de kwaliteit van het hout is cruciaal; goed bewerkt en thermisch behandeld hout, zoals ThermoWood Ayous, heeft meestal een hogere prijs door de verbeterde duurzaamheid en esthetiek.

Gemiddelde Prijzen op de Markt

Op de markt variëren de prijzen van Ayous/Wawa hout, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Over het algemeen blijft Ayous een kosteneffectieve optie vergeleken met andere houtsoorten. Hierbij een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type Hout Gemiddelde Prijs per m3 (EUR)
Onbehandeld Ayous hout 300 – 500
ThermoWood Ayous 600 – 800

Hoewel de gemiddelde prijs van onbehandeld Ayous hout lager ligt, bieden thermisch gemodificeerde varianten zoals ThermoWood Ayous voordelen zoals een verbeterde duurzaamheid en esthetische waarde. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor projecten die kwalitatief hoogwaardig hout vereisen.

Voor een meer nauwkeurige Wawa hout prijsbepaling raden wij aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij verschillende leveranciers. Dit helpt om een beter inzicht te krijgen in de totale kosten Ayous hout voor uw specifieke projectbehoeften.

Onderhoud en Verzorging van Ayous hout

Goed onderhoud verlengt de levensduur en schoonheid van Ayous hout aanzienlijk. Regelmatige schoonmaak en behandelingsmethoden, afhankelijk van de afwerking en expositie aan omgevingselementen, zijn essentieel voor het behoud van zijn natuurlijke eigenschappen en kleur. Bijvoorbeeld, het schoonhouden van het oppervlak vrij van vuil en stof kan de levensduur van dit houtsoort aanzienlijk verlengen.

“In België wordt hout ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen voor kernhout, variërend van klasse I (zeer duurzaam, meer dan 25 jaar) tot klasse V (niet duurzaam, minder dan 5 jaar).”

De verzorging Wawa hout hangt sterk af van de omgeving waarin het hout wordt gebruikt. Voor hout dat niet in contact staat met de grond zijn er preventieve verduurzamingsbehandelingen nodig, zoals de A1, A2.1 en A3 procedures. Deze behandelingen helpen om de weerstand tegen schimmels te verhogen, wat cruciaal is voor het behoud van de esthetiek en functie van Ayous hout over de jaren.

  • Hout in contact met grond of zoet water vereist een verduurzamingsbehandeling volgens procedé 4.
  • Hout in contact met zout water vereist een behandeling volgens procedé 5.
  • Voor droge binnentoepassingen behoeft Ayous meestal geen behandeling tegen schimmels of insecten.

De veelzijdige toepassing van Ayous hout, zoals gevelbekleding, vraagt om specifieke onderhoudsroutines. Houten gevelbekleding met unieke coating kan bijvoorbeeld een garantie van 10 jaar hebben, mits correct onderhouden. Regelmatige inspectie en het aanbrengen van een beschermende behandeling kunnen de levensduur van de houtsoort verder verlengen.

onderhoud en verzorging van ayous hout

Erkend houtverduurzamingstechnieken zoals de Japanse methode van gebrand hout, bekend als yakisugi of shou sugi ban, zijn ook toepasbaar op Ayous hout. Deze techniek, waarbij het oppervlak tot enkele millimeters diepte wordt gebrand, biedt extra weerstand tegen brand, schimmels en insecten, zonder het gebruik van chemische middelen. Dit is vooral nuttig voor toepassingen buitenshuis waar extra duurzaamheid gewenst is.

Soort Verwerking Garantieperiode
Canexel Houten gevelbekleding 25 jaar
MOCO Premium gevelpanelen 10 jaar
Thermo Essen (NovaWood) Alternatief voor exotische houtsoorten

Tot slot is het essentieel dat elk Ayous hout onderhoud correct wordt uitgevoerd volgens de verwerkings- en montagevoorschriften. Door deze richtlijnen te volgen, kunt u genieten van de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van uw Ayous houtprojecten voor vele jaren.

Vergelijking met andere Houtsoorten

Wanneer we Ayous hout vergelijken met andere houtsoorten, komen er enkele interessante punten aan het licht. Ayous biedt unieke voordelen in vergelijking met zowel tropisch hardhout als Europees naaldhout. Laten we deze vergelijkingen eens nader bekijken:

Ayous vs. Tropisch Hardhout

In de comparatie Ayous hout en tropisch hardhout zien we dat Ayous minder dicht is maar makkelijker te bewerken. Dit maakt het ideaal voor toepassingen zoals gevelbekleding en fijn timmerwerk. Waar tropisch hardhout zoals teak of iroko vaak duurzamer en slagvaster is, biedt Ayous door thermische behandeling een duurzaamheidsklasse van 1 tot 2, vergelijkbaar met Western Red Cedar. Ayous hout is voordeliger in prijs en vergrijst evenwichtig, terwijl tropisch hardhout meer moeite kost om te bewerken en vaak een hogere prijs heeft.

Ayous vs. Europees Naaldhout

Bij de vergelijking tussen Ayous en Europees naaldhout, zoals grenen of vuren, merken we dat Ayous vaak de voorkeur krijgt voor preciezere en meer gedetailleerde afwerkingen. Ayous werkt nagenoeg niet, wat betekent dat het stabiel is en dicht op elkaar gemonteerd kan worden, terwijl naaldhout vaak sneller werkt en kromtrekt. Daarbij biedt Ayous, door thermische modificatie, een hogere duurzaamheidsklasse en langere levensduur vergeleken met naaldhout. Bovendien is Ayous licht van gewicht en heeft het weinig natuurlijke gebreken, wat het tot een ‘Premium Wood’ categorie maakt, iets wat bij naaldhout niet altijd het geval is.

Milieu-impact en Duurzaamheid

Ayous hout, afkomstig van de ayous of abachi boom uit West-Afrika, biedt opmerkelijke milieuvriendelijke eigenschappen dankzij thermische modificaties die gelijke duurzaamheid en vormstabiliteit bieden als tropische hardhoutsoorten.

Duurzaarheidklasse van Ayous hout

Ayous / Wawa hout valt in verschillende duurzaamheidsklassen. Het hout is thermisch gemodificeerd en daardoor bestand tegen rot en verwering, wat betekent dat het lang meegaat. De gemiddelde volumieke massa van Ayous / Wawa is 400 kg/m³, met een buigsterkte van 57 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 7.000 N/mm². Daarmee biedt het vergelijkbare duurzaamheid aan tropische hardhoutsoorten.

Ecologische Voordelen

De ecologische voordelen van Ayous hout zijn talrijk. Het hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen, wat bijdraagt aan duurzaam bosbeheer en minimaliseert de milieu-impact. Bovendien zorgt de lichte kleur en natuurlijke uitstraling ervoor dat het geschikt is voor verschillende toepassingen zonder extra behandelingen. Door de thermische bewerking is het minder gevoelig voor krimp en uitzetting bij temperatuurwisselingen, en door de lichtgewicht en onderhoudsvrije kenmerken is het makkelijk te installeren en te transporteren. Dit maakt Ayous hout een duurzame keuze die niet bijdraagt aan ontbossing en ecologische schade.

Eigenschap Specificatie
Volumieke Massa 400 kg/m³
Buigsterkte 57 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 7.000 N/mm²
Thermische Modificatie Vergelijkbaar met tropisch hardhout
Levensduur Circa 25 jaar
Onderhoud Onderhoudsvrij

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat Ayous, ook wel bekend als Wawa, een veelzijdige en duurzaam geproduceerde houtsoort is. De uitzonderlijke bewerkbaarheid, gecombineerd met een lage dichtheid en een gelijkmatige textuur, maken Ayous een voortreffelijke keuze voor een breed scala aan toepassingen. Denk hierbij aan binnenhuisarchitectuur, fijn timmerwerk zoals lambrisering, meubels en muziekinstrumentenbouw.

Hoewel de natuurlijke duurzaamheid van Ayous voordelen biedt voor vele projecten, is het cruciaal om aandacht te besteden aan de juiste onderhouds- en beschermingsmethoden. Deze maatregelen dragen bij aan de langetermijnbehoud van de uitstraling en de structuur van het hout. Onderzoek wijst uit dat vegetatieve vermeerderingstechnieken effectief kunnen worden toegepast om de beschikbaarheid van Triplochiton scleroxylon, de botanische naam van Ayous, te waarborgen, ondanks het verbod op export door sommige West-Afrikaanse landen.

Met voordelige eigenschappen zoals een gemiddelde volumieke massa van 350-500 kg/m³, buigsterkte van 40-60 N/mm², en een hardheid van 2100 N volgens de Janka-methode, biedt Ayous hout een kostenefficiënte en duurzame keuze voor uiteenlopende bouwprojecten. Deze eigenschappen maken Ayous tot een flexibele en milieuvriendelijke optie voor zowel grote als kleinschalige toepassingen. Kortom, in de zoektocht naar een hoogwaardige houtsoort die aan veel eisen voldoet, komt Ayous hout naar voren als een uitstekende kandidaat.