Houten Gevelbekleding voor Renovatieprojecten: Ideeën

Houten gevelbekleding is een uitstekende optie voor renovatieprojecten. Het biedt een warme en luxe uitstraling aan het gebouw en verhoogt de waarde ervan. In dit artikel zullen we verschillende ideeën bespreken voor het renoveren van houten gevelbekleding, evenals voordelen, nadelen en tips voor onderhoud.

Als u uw woning wilt renoveren en een meer natuurlijke uitstraling wilt creëren, is het vernieuwen van de houten gevelbekleding een goede keuze. Hout heeft een tijdloze schoonheid en kan zorgen voor een rustiek kader voor uw woning. Het gebruik van lokale houtsoorten of tropische houtsoorten kan de natuurlijke uitstraling versterken.

Een andere optie is het overwegen van leien gevelbekleding voor een strakkere afwerking. Leien gevelbekleding voegt een modern tintje toe aan uw woning en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten. Het geeft uw gevel een strakke en eigentijdse uitstraling.

Kleidakpannen kunnen ook ideaal zijn voor renovatieprojecten. Ze verbergen niet alleen een hardhouten gevel, maar bieden ook isolatievoordelen. Door kleidakpannen te gebruiken, kunt u dikke isolatie aanbrengen en voldoen aan de vereiste thermische weerstand. Bovendien kunnen kleidakpannen ook slordig opgebouwde spouwmuren verbergen.

Naast houten gevelbekleding zijn er ook andere opties beschikbaar, zoals stalen gevelplaten, gevelbekleding uit zink en keramische gevelbekleding. Deze materialen bieden allemaal verschillende mogelijkheden en kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van uw renovatieproject.

Houten gevelbekleding heeft verschillende voordelen, zoals een warme en luxe uitstraling en een hoge isolatiewaarde. Het heeft echter ook nadelen, zoals vergrijzing en gevoeligheid voor insectenvraat en schimmels. Om de levensduur van uw houten gevelbekleding te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten houten gevelbekleding, de levensduur ervan, onderhoudstips en de toepassing ervan bij gevelrenovatie. We zullen ook de plaatsingswijze en prijs van houten gevelbekleding bespreken, zodat u goed geïnformeerd bent bij het maken van uw beslissing.

Natuurlijke uitstraling van houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding heeft een natuurlijke uitstraling die perfect past in een rustiek kader. Het gebruik van hout zorgt voor een warme en authentieke sfeer, waardoor een gebouw een unieke uitstraling krijgt. Of het nu gaat om een landhuis op het platteland of een gezellige cottage in het bos, houten gevelbekleding voegt karakter en charme toe aan elke woning.

Er zijn verschillende houtsoorten om uit te kiezen voor gevelbekleding, variërend van lokale houtsoorten tot tropische houtsoorten. Lokale houtsoorten, zoals eikenhout of cederhout, zijn populair vanwege hun natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Tropische houtsoorten, zoals mahonie of teak, bieden daarentegen een luxe uitstraling en hebben ook uitstekende duurzaamheidseigenschappen. Bij het kiezen van houten gevelbekleding is het belangrijk om te letten op de herkomst en het gebruik van duurzaam geteeld hout met een PEFC-label om de impact op het milieu te minimaliseren.

Houten gevelbekleding heeft echter wel regelmatig onderhoud nodig om de natuurlijke schoonheid te behouden en het te beschermen tegen schimmel, insecten en schade door weerselementen. Regelmatig reinigen, behandelen en opnieuw schilderen of oliën zijn essentieel om de levensduur van de gevelbekleding te verlengen en ervoor te zorgen dat deze er altijd op zijn best uitziet.

De natuurlijke uitstraling en charme van houten gevelbekleding geven een gebouw een tijdloos en rustiek karakter. Het is een geweldige keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een natuurlijke en warme uitstraling voor hun woning.

Leien gevelbekleding voor een strakke afwerking

Voor wie houdt van een strak en modern uiterlijk, is leien gevelbekleding een goede keuze. Natuurleien en kunstleien zijn beide geschikt en komen in verschillende kleuren en formaten. Het gebruik van leien zorgt voor een strakke afwerking van de gevel.

Leien gevelbekleding biedt een eigentijdse uitstraling aan woningen en gebouwen. Ze creëren een strakke en moderne look, waardoor de gevel er stijlvol en verfijnd uitziet. Natuurleien zijn gemaakt van echte natuursteen en hebben een unieke, authentieke uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten, waardoor er veel ontwerpmogelijkheden zijn.

Kunstleien zijn kunstmatig geproduceerde leien en bieden dezelfde strakke uitstraling als natuurleien. Ze zijn vaak iets goedkoper en gemakkelijker te installeren. Kunstleien zijn ook verkrijgbaar in diverse kleuren, waardoor je een gevelbekleding kunt kiezen die perfect bij jouw wensen en de stijl van het gebouw past.

Het gebruik van leien als gevelbekleding zorgt niet alleen voor een strakke afwerking, maar biedt ook andere voordelen. Leien zijn duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor ze lang meegaan en weinig onderhoud vereisen. Bovendien zijn leien brandwerend en hebben ze een goede isolatiewaarde, waardoor ze bijdragen aan een energiezuinig gebouw.

leien gevelbekleding

Voor- en nadelen van leien gevelbekleding

“Leien gevelbekleding biedt een strak en modern uiterlijk, waardoor het een populaire keuze is voor eigentijdse bouwprojecten.” – Architectuur Magazine

Voordelen:

 • Strak en moderne uitstraling
 • Keuze uit verschillende kleuren en formaten
 • Duurzaam en bestand tegen weersomstandigheden
 • Brandwerend
 • Goede isolatiewaarde

Nadelen:

 • Iets hogere prijs in vergelijking met andere gevelbekledingsmaterialen
 • Vereist een professionele installatie

Al met al biedt leien gevelbekleding een strakke en moderne afwerking voor zowel woningen als commerciële gebouwen. Of je nu kiest voor natuurleien of kunstleien, je kunt rekenen op duurzaamheid, een eigentijdse uitstraling en weinig onderhoud.

Gevelbekleding met kleidakpannen: ideaal voor renovatie

Kleidakpannen bieden een uitstekende oplossing voor renovatieprojecten waarin een hardhouten gevel moet worden verborgen. Deze kleidakpannen worden gebruikt als buitenschil over de gevel, met een verluchte spouw ertussen. Dit ontwerp maakt het mogelijk om dikke isolatie aan te brengen en te voldoen aan strenge U-waarden. Daarnaast hebben kleidakpannen ook het voordeel dat ze slordig opgebouwde spouwmuren kunnen verbergen, waardoor een verbeterde en strakkere uitstraling wordt gecreëerd.

De kleidakpannen vormen een beschermende laag voor de gevel, waardoor de isolatiewaarde van het gebouw wordt verhoogd. Dit is vooral belangrijk bij gevelrenovaties, omdat het helpt om warmteverlies te voorkomen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Bovendien bieden kleidakpannen een duurzame en esthetische oplossing voor het vernieuwen van gevelbekleding.

Een bijkomend voordeel van kleidakpannen is dat ze in verschillende kleuren en texturen verkrijgbaar zijn, waardoor er mogelijkheden zijn om de gewenste uitstraling te creëren. Of je nu op zoek bent naar een moderne en strakke uitstraling of juist een klassiek en authentiek karakter, er zijn kleidakpannen beschikbaar die aan deze wensen kunnen voldoen.

Door te kiezen voor kleidakpannen als gevelbekleding bij renovatieprojecten, kun je zowel de functionele als esthetische aspecten van de gevel verbeteren. De dikke isolatie en verluchte spouw zorgen voor een goede thermische prestatie en energie-efficiëntie, terwijl de kleidakpannen een duurzame en aantrekkelijke uitstraling geven aan het gebouw. Bovendien bieden ze de mogelijkheid om slordig opgebouwde spouwmuren te verbergen, waardoor een strakke en verzorgde afwerking wordt gerealiseerd.

Andere opties voor gevelbekleding

Naast houten gevelbekleding zijn er nog andere materialen beschikbaar die kunnen worden gebruikt als gevelbekleding voor renovatieprojecten. Deze opties bieden verschillende mogelijkheden en kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van het project.

Stalen gevelplaten zijn een populaire keuze vanwege hun moderne uitstraling en duurzaamheid. Ze worden vaak gebruikt voor commerciële gebouwen, maar kunnen ook goed passen bij een eigentijdse woonstijl.

Gevelbekleding uit zink is een veelzijdige optie die zowel voor traditionele als moderne gebouwen kan worden gebruikt. Zink heeft een natuurlijke uitstraling en is bestand tegen weersinvloeden, waardoor het een duurzame keuze is.

Keramische gevelbekleding biedt een unieke uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Het is ideaal voor moderne gebouwen en voegt een artistiek element toe aan het ontwerp.

Elk van deze materialen heeft zijn eigen voordelen en aandachtspunten. Bij het kiezen van gevelbekleding is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de stijl van het gebouw, het budget en de gewenste duurzaamheid. Een professionele adviseur kan helpen bij het bepalen van de meest geschikte optie voor uw renovatieproject.

stalen gevelplaten

Voordelen en nadelen van houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding biedt tal van voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor renovatieprojecten. Ten eerste zorgt het voor een warme en luxe uitstraling, waardoor het gebouw direct een uitnodigende en stijlvolle ambiance krijgt. Daarnaast heeft hout een natuurlijke schoonheid die moeilijk te evenaren is met andere materialen.

Een ander belangrijk voordeel van houten gevelbekleding is de hoge isolatiewaarde. Hout heeft van nature een goede thermische isolatie, waardoor het bijdraagt aan energiebesparing en een comfortabel binnenklimaat. Dit kan leiden tot lagere verwarmings- en koelingskosten en een verminderde impact op het milieu.

 • Voordelen van houten gevelbekleding:
  • Warme en luxe uitstraling
  • Hoge isolatiewaarde
  • Mogelijkheid om op maat te zagen

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan houten gevelbekleding, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Een van de nadelen is dat hout vergrijst na verloop van tijd als het niet regelmatig wordt onderhouden. Hoewel sommige mensen de vergrijzing als een aantrekkelijk kenmerk beschouwen, kan het verven of beitsen van het hout nodig zijn om de gewenste esthetiek te behouden.

Bovendien is hout gevoelig voor insectenvraat en schimmels. Dit kan problemen veroorzaken als de gevelbekleding niet regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden. Het is belangrijk om eventuele schade of aantasting vroegtijdig op te merken en indien nodig te behandelen om verdere problemen te voorkomen.

“Houten gevelbekleding biedt een warme en luxe uitstraling, een hoge isolatiewaarde en de mogelijkheid om op maat te zagen.”

Al met al hebben de voordelen van houten gevelbekleding de potentie om de nadelen te overtreffen, vooral als er zorgvuldig onderhoud wordt gepleegd. Door regelmatig te inspecteren, schoon te maken en te behandelen, kan de levensduur van de gevelbekleding worden verlengd en kunnen de voordelen optimaal worden benut.

Soorten houten gevelbekledingen

Er zijn verschillende houtsoorten waaruit gekozen kan worden voor houten gevelbekleding. Deze houtsoorten hebben verschillende levensduur, uitstraling en prijs. Tropisch hardhout is zeer duurzaam, maar ook duur. Verduurzaamd hout, zoals thermohout, is een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout en heeft vergelijkbare eigenschappen.

Houtsoort Duurzaamheidsklasse
Tropisch hardhout Hoog
Verduurzaamd hout (bijv. thermohout) Hoog

Tropisch hardhout, zoals Bankirai en Afzelia, staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het is echter ook een kostbare optie. Verduurzaamd hout, zoals thermohout, is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het wordt behandeld met hitte en stoom, waardoor het duurzaam en stabiel wordt. Verduurzaamd hout heeft vergelijkbare eigenschappen als tropisch hardhout, maar is vaak iets voordeliger in prijs.

houten gevelbekleding

“Tropisch hardhout en verduurzaamd hout zijn beiden uitstekende keuzes voor houten gevelbekleding. Het is belangrijk om te overwegen welke houtsoort het beste past bij jouw specifieke renovatieproject, rekening houdend met duurzaamheid, kosten en esthetiek.” – Gevelbekleding Expert

Levensduur en onderhoud van houten gevelbekleding

De levensduur van houten gevelbekleding hangt af van de duurzaamheidsklasse van het hout. Tropische hardhoutsoorten hebben een levensduur van minimaal 25 jaar, terwijl zachtere hardhoutsoorten een levensduur hebben van 15-25 jaar. Onderhoud is afhankelijk van de gekozen houtsoort, maar regelmatig reinigen en behandelen kan vergrijzing en andere beschadigingen voorkomen.

Voor een optimale levensduur van houten gevelbekleding is het belangrijk om te kiezen voor hout met een duurzaamheidsklasse die past bij de beoogde toepassing. Tropisch hardhout, zoals merbau of azobé, heeft een hoge duurzaamheidsklasse en is bestand tegen schimmels, insecten en rot. Zachtere hardhoutsoorten, zoals vuren of grenen, hebben een lagere duurzaamheidsklasse en vereisen meer onderhoud.

Het onderhoud van houten gevelbekleding bestaat voornamelijk uit regelmatig reinigen en behandelen met een beschermende laag. Door de gevelbekleding eens in de paar jaar schoon te maken en opnieuw te behandelen, kan vergrijzing en andere beschadigingen worden voorkomen. Reinig het hout met een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel of spons. Breng vervolgens een geschikte houtbeschermingsolie of -verf aan om het hout te beschermen tegen vocht en UV-straling.

Vermijd agressieve reinigingsmiddelen

Het is belangrijk om agressieve reinigingsmiddelen en hogedrukreinigers te vermijden bij het schoonmaken van houten gevelbekleding. Deze kunnen het hout beschadigen en het oppervlak ruw maken, waardoor het vatbaarder wordt voor vuil en beschadigingen.

Daarnaast is het van belang om regelmatig de staat van het hout te controleren en eventuele beschadigingen direct te repareren. Dit kan bijvoorbeeld door losse planken opnieuw vast te schroeven of beschadigde delen te vervangen. Op die manier blijft de gevelbekleding in goede conditie en behoudt deze zijn uitstraling en functionaliteit.

Hout reinigen met milde zeep en water

“Het regelmatig reinigen en onderhouden van houten gevelbekleding is essentieel om de levensduur ervan te verlengen. Door vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen, blijft het hout er fris en verzorgd uitzien. Het gebruik van milde zeep en water is vaak voldoende om het hout grondig schoon te maken zonder schade aan te richten. Zorg er wel voor dat het hout goed droogt na het reinigen om de vorming van schimmel en rot te voorkomen.”
– Peter Jansen, Houtexpert

Met regelmatig onderhoud kan de levensduur van houten gevelbekleding aanzienlijk worden verlengd. Het reinigen en behandelen van het hout helpt om vergrijzing, schimmels en andere beschadigingen te voorkomen. Door te kiezen voor duurzame houtsoorten en goed onderhoud uit te voeren, kan de gevelbekleding jarenlang meegaan.

Toepassing bij gevelrenovatie

Houten gevelbekleding is een uitstekende keuze voor gevelrenovatie vanwege de warme uitstraling en hoge thermische weerstand die het biedt. Het gebruik van houten gevelbekleding in combinatie met buitengevelisolatie kan de energie-efficiëntie van het gebouw aanzienlijk verbeteren. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabele leefomgeving, maar kan ook helpen bij het verlagen van de energiekosten.

Waarom is houten gevelbekleding zo geschikt voor gevelrenovatie? Allereerst biedt het een natuurlijke en authentieke uitstraling die goed past bij zowel moderne als traditionele architectuur. De warmte en schoonheid van hout kunnen een renovatieproject nieuw leven inblazen en een positieve visuele impact creëren.

Bovendien heeft houten gevelbekleding een hoge thermische weerstand, wat betekent dat het de warmte goed kan vasthouden en isoleren. Dit draagt bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw door warmteverlies te verminderen. Een goed geïsoleerde gevel kan helpen om de binnentemperatuur te stabiliseren en de vraag naar energie voor het verwarmen of koelen van het gebouw te verminderen.

gevelrenovatie

De combinatie van houten gevelbekleding en buitengevelisolatie kan ook zorgen voor een betere geluidsisolatie. Hout heeft van nature geluidabsorberende eigenschappen, waardoor het geluid van buitenaf kan verminderen en zorgt voor een rustigere leefomgeving binnen.

Daarnaast is hout een duurzaam materiaal met een lange levensduur, mits het goed wordt onderhouden. Houten gevelbekleding kan worden behandeld om het te beschermen tegen vocht, schimmel, insecten en andere externe invloeden. Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen de levensduur van de gevelbekleding verlengen en ervoor zorgen dat het er jarenlang mooi en verzorgd uitziet.

Kortom, houten gevelbekleding is een verstandige keuze voor gevelrenovatie vanwege de warme uitstraling, hoge thermische weerstand en duurzaamheid. Het kan goed worden gecombineerd met buitengevelisolatie om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren en de leefomgeving comfortabeler te maken.

Plaatsingswijze en prijs van houten gevelbekleding

Houten gevelplanken worden meestal bevestigd met roestvrijstalen schroeven op een geventileerde onderstructuur. Deze plaatsingswijze zorgt voor een stabiele en duurzame bevestiging van de gevelbekleding. De roestvrijstalen schroeven hebben een hoge corrosiebestendigheid, waardoor ze bestand zijn tegen de invloeden van weer en wind. Door de geventileerde onderstructuur kan vocht zich niet ophopen tussen de gevelplanken en de achterliggende constructie, wat de levensduur van de gevelbekleding verlengt.

Houten gevelbekleding kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden, afhankelijk van het gewenste esthetische effect. Horizontale plaatsing creëert een klassieke uitstraling, terwijl verticale plaatsing een eigentijdse en minimalistische uitstraling geeft. Deze flexibiliteit maakt houten gevelbekleding geschikt voor verschillende architecturale stijlen en ontwerpen.

Wat betreft de prijs van houten gevelbekleding, varieert dit afhankelijk van verschillende factoren. De houtsoort speelt een grote rol in de prijsbepaling, waarbij tropische hardhoutsoorten over het algemeen duurder zijn dan inheemse houtsoorten. Daarnaast kan het type werk ook invloed hebben op de prijs, zoals exclusief plaatsing of inclusief plaatsing. Het is raadzaam om bij verschillende leveranciers en aannemers offertes op te vragen om een goed beeld te krijgen van de prijzen en mogelijkheden.

Houtsoort Gemiddelde prijs per m² (exclusief plaatsing)
Tropisch hardhout €75 – €200
Inheemse hardhoutsoorten €50 – €100
Verduurzaamd hout €40 – €80

Let op dat dit gemiddelde prijzen zijn en dat de uiteindelijke prijs kan variëren afhankelijk van de specifieke wensen, afmetingen en complexiteit van het project. Het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij een professionele leverancier of aannemer om een accurate prijsopgave te ontvangen.

Conclusie

Na het bespreken van verschillende aspecten van houten gevelbekleding voor renovatieprojecten, kunnen we concluderen dat het een populaire keuze is vanwege de warme en luxe uitstraling die het biedt. Dit type gevelbekleding heeft een aantal voordelen, waaronder een hoge isolatiewaarde, wat kan bijdragen aan energiebesparing in het gebouw. Het kiezen van de juiste houtsoort en plaatsingswijze is echter cruciaal om de levensduur van de gevelbekleding te verlengen.

Hoewel houten gevelbekleding duurzaam is, heeft het ook enkele nadelen. Zo kan het hout na verloop van tijd vergrijzen en kan het gevoelig zijn voor insectenvraat en schimmels. Om dit te voorkomen, is regelmatig onderhoud essentieel. Het reinigen en behandelen van de gevelbekleding kan de levensduur ervan verlengen en de uitstraling behouden.

Al met al kan houten gevelbekleding een prachtige en functionele optie zijn voor renovatieprojecten. Het biedt een natuurlijke en rustieke uitstraling, en met de juiste zorg en onderhoud kan het jarenlang meegaan. Overweeg de voordelen en nadelen zorgvuldig bij het nemen van een beslissing over het gebruik van houten gevelbekleding voor uw renovatieproject.

Lees ook: