Azobe Hout: Duurzaam & Sterk voor Buitenwerk

Azobe hout, ook bekend als Lophira Alata, is een prominente hardhoutsoort afkomstig uit West-Afrika die beroemd is om zijn uitmuntende hardheid (D60) en duurzaamheid. Het wordt erkend als uiterst sterk constructiehout dat zeer geschikt is voor buitentoepassingen, vooral in natte en vochtige condities zoals direct contact met grond en water. Het roodbruine hardhout dat door HOUTvakman.nl en andere gespecialiseerde houthandelaars breder beschikbaar wordt, zelfs gebruikt voor waterwerken zoals bruggen en sluizen vanwege de hoge weerstand tegen schimmels en insecten. Azobe hout heeft een levensduur van +25 jaar en is geclassificeerd als duurzaamheidsklasse 1 materiaal, wat zorgt voor minimale onderhoudskosten.

Dankzij zijn sterkte en hoge weerstand is Azobe zeer geschikt voor toepassingen zoals Azobe terrasplanken, palen en andere bouwmaterialen die bestand moeten zijn tegen zware belasting en extreme weersomstandigheden. De variëteit aan beschikbare Azobe producten maakt het populair onder zowel professionals als doe-het-zelvers die duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Door zijn uitzonderlijke eigenschappen en talrijke voordelen blijft Azobe een topkeuze voor diverse bouw- en infrastructuurprojecten.

Wat is Azobe Hout?

Azobe hout, gewonnen uit de Lophira Alata boom, is zowel esthetisch aantrekkelijk als structureel robuust. Met zijn fraaie roodbruine tint, die na verloop van tijd donkerrood wordt, is dit tropisch hardhout afkomstig uit West-Afrika bijzonder geliefd in diverse sectoren.

De volumieke massa van Azobe hout bedraagt 1060 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, wat getuigt van zijn dichtheid en sterkte. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor uiteenlopende Azobe toepassingen in de weg- en waterbouw. Het hout wordt in Nederland voornamelijk geïmporteerd als zaaghout met lengtes variërend tussen 4 en 10 meter en diameters van 0,5 tot 1,5 meter.

Kenmerk Waarde
Groeigebied Tropisch West-Afrika
Volumieke Massa (940-)1060 (-1100) kg/m³
Duurzaamheid Zeer duurzaam (Klasse 1)
Sterkteklasse D70

De duurzaamheid van Azobe hout is opmerkelijk. Het staat bekend om zijn lange levensduur, variërend van 20 tot 25 jaar boven en onder de grond. Dit maakt Azobe hout ideaal voor constructieprojecten zoals sluisdeuren, damwanden, remmingwerken en bruggen. Leveranciers zoals HOUTvakman.nl en Azalp bieden diverse Azobe producten aan, waaronder balken, palen, damwand- en vlonderplanken, die allemaal uitermate geschikt zijn voor uitdagende constructiedoelen.

De impregnatie van Azobe kernhout is op niveau 4, terwijl het spint op niveau 2 zit, wat wijst op de uitstekende weerstand tegen externe invloeden. Met zo’n indrukwekkend profiel blijft Azobe een favoriete keuze voor vele bouwprofessionals over de hele wereld.

Belangrijke Eigenschappen van Azobe Hout

Azobe hout, voornamelijk afkomstig uit tropisch en subtropisch West-Afrika, staat bekend om zijn buitengewone duurzaamheid en robuustheid. Deze houtsoort is niet alleen esthetisch aantrekkelijk met zijn roodbruine tint, maar beschikt ook over indrukwekkende structurele eigenschappen.

Duurzaamheidsklasse van Azobe

Met een duurzaamheidsklasse 1 voor vers water en klasse 2 voor overgangshout biedt Azobe hout een ongeëvenaarde levensduur. Dankzij zijn hoge volumieke massa van 1050 kg/m3 en de weerstand tegen weersinvloeden en rot, blijft dit hout langdurig intact onder veeleisende omstandigheden. Azobe hout is bijzonder geschikt voor buitengebruik, veelal toegepast in waterconstructies zoals sluizen, bruggen en dammen.

Hardheid en Sterkte van Azobe

De hardheid en sterkte van Azobe hout maken het een ideale keuze voor zware constructies. Met een sterkteklasse D70, volgens NEN 5493, toont deze houtsoort zijn vermogen om extreem zware omstandigheden te weerstaan. Bovendien voorkomt de dikte van de planken kromtrekken, wat bijdraagt aan de stabiliteit van constructies. Daarnaast heeft het hout impregneerbaarheidsklasse 4 voor het kernhout en klasse 2 voor het spinthout.

Hieronder een samenvatting van deze belangrijke eigenschappen:

Eigenschap Details
Volumieke Massa 1050 kg/m3
Duurzaamheidsklasse Klasse 1 voor vers water, Klasse 2 voor overgangshout
Sterkteklasse D70 volgens NEN 5493
Impregneerbaarheid Kernhout: Klasse 4, Spinthout: Klasse 2
Oorsprong Tropisch en subtropisch West-Afrika
Hoogte Boom Maximaal 50 meter
Diameter Stam Maximaal 1,80 meter

Azobe hout blijkt dus niet zonder reden een populaire keuze te zijn voor constructies waarbij duurzaamheid en sterkte cruciaal zijn. Eppinga, een toonaangevende leverancier in Noord-Nederland, biedt een breed scala aan Azobe producten. Directe toepassingen van Azobe hout in verschillende groottes en afwerkingen maken het een aantrekkelijke optie voor diverse bouwprojecten.

Waarom Kiezen voor Azobe in de Tuin?

Azobe in de tuin
Wanneer u op zoek bent naar duurzaam, sterk en weerbestendig hout voor uw tuin, dan is Azobe een uitstekende keuze. Dit hardhout staat bekend om zijn hoge duurzaamheidsklasse I, wat inhoudt dat het hout gemiddeld 25 jaar of langer meegaat. Zo geniet u dus jarenlang van uw investering. Daarnaast is Azobe in de tuin bijzonder geschikt door zijn capaciteit om vocht en andere weersomstandigheden te weerstaan, waardoor het ideaal is voor gebruik op of in de grond.

Weerstand tegen Schimmels en Insecten

Azobe hardhout biedt een indrukwekkende weerstand tegen schimmels en insecten. Dankzij deze capaciteiten blijft het hout intact, zelfs bij blootstelling aan moeilijke omstandigheden. Hiermee voorkomt u de noodzaak voor intensief onderhoud. Azobe behoort tot duurzaamheidsklasse I-II, wat garandeert dat het zeer bestand is tegen schimmels en houtrot. Dit maakt het een ideale keuze voor diverse tuinconstructies zoals schuttingpalen en vlonderplanken, waarbij directe grond- of watercontacten veel voorkomen.

Geschikt voor Natte Omstandigheden

Een van de grootste voordelen van Azobe is zijn geschiktheid voor natte omstandigheden. Het hout wordt veelvuldig toegepast in de waterbouw vanwege zijn rotbestendigheid bij contact met water. Azobe kent geen problemen met vocht en blijft structureel sterk, zelfs onder extreme natheid. Dit maakt het bijzonder geschikt voor gebruik in tuinaanlegprojecten, steigerbouw en beschoeiingswerken langs grachten en meren.

Eigenschap Waarde
Duurzaamheidsklasse I
Levensduur 25+ jaar
Toepasbaarheid Natte omstandigheden
Gebruik Steigerbouw, beschoeiingswerken
Dimensies beschikbaar bij Tuinhoutdiscount.nl 30x30mm tot 120x120mm
RVS benodigd voor bevestiging Ja

Concluderend vormt Azobe in de tuin een betrouwbare keuze vanwege zijn ongeëvenaarde weerstand tegen natuurlijke aantasting en zijn uitmuntende eigenschappen onder vochtige condities.

Populaire Toepassingen van Azobe Hout

Azobe hout staat bekend om zijn uitzonderlijke kracht en duurzaamheid, waardoor het een veelgebruikte keuze is voor allerlei buitentoepassingen. Azobe, met zijn groeigebied in tropisch West-Afrika, bereikt een hoogte van ongeveer 40 meter met een maximale diameter van 1,8 meter. De veelzijdigheid en structurele integriteit van Azobe maakt het ideaal voor verschillende gebruiksdoelen.

Azobe Terrasplanken

Dankzij de sterkte en lange levensduur zijn Azobe terrasplanken een populaire keuze voor het creëren van duurzame en aantrekkelijke terrassen. Deze terrasplanken behouden hun natuurlijke charme gedurende lange tijd, zelfs onder zware weersomstandigheden. Daarnaast biedt het hout een hoge resistentie tegen vocht en insecten, zodat het zelfs bij langdurig contact met de grond of water niet wordt aangetast.

Azobe Palen en Balken

Naast terrasplanken zijn Azobe palen en balken onmisbaar in de ondersteuningsstructuur van verschillende buitenbouwprojecten. Door hun capaciteit om de elementen te weerstaan zonder te kromtrekken, zijn Azobe palen ideaal voor diverse toepassingen zoals steigerbouw, damwanden, hekpalen en andere constructies. De bewerkbaarheid van Azobe, ondanks zijn hardheid, zorgt ervoor dat de palen en balken gemakkelijk machinaal verwerkt kunnen worden, wat bijdraagt aan een efficiënte en stevige constructie.

Kenmerk Details
Groeigebied Tropisch West-Afrika
Maximale Hoogte 50 meter
Maximale Diameter 1,8 meter
Bewerkbaarheid Vrij gemakkelijk machinaal te bewerken
Levensduur Gemiddeld 25 jaar
Weerstand tegen Vocht/Insecten Zeer goed
Belangrijke Toepassingen Terrasplanken, Palen en Balken

Azobe voor Waterwerken en Beschoeiing

Azobe hout, bekend om zijn paarse tot bruine kleur, speelt een cruciale rol in waterwerken en beschoeiing dankzij zijn uitzonderlijke hardheid en duurzaamheid. Met een dichtheid variërend tussen 950 en 1050 kg/m3 bij 12% vochtgehalte is Azobe hout ideaal voor zware constructies die voortdurend aan vochtige omstandigheden worden blootgesteld.

Azobe voor waterwerken wordt veel gebruikt bij het bouwen van sluisdeuren, meerpalen en golfbrekers. Het hout, afkomstig van de Lophira alata-boom uit tropisch West-Afrika, is niet gevoelig voor paalworm, waardoor het bijzonder geschikt is voor maritieme toepassingen. De resistentie tegen schelpdieren maakt het hout nog waardevoller voor langdurige waterbouwkundige projecten.

Veiligheidsmaatregelen zoals Azobe beschoeiing zijn essentieel voor het behouden van oevers en het voorkomen van erosie. Azobe hout is bijzonder nuttig voor dergelijke structuren dankzij zijn indrukwekkende weerstand tegen weeromstandigheden en hoge belasting. Vanwege zijn robuuste eigenschappen wordt het vaak gekozen voor bijvoorbeeld bruggen, sluizen en andere beschoeiingen die een constante blootstelling aan water ervaren.

Hier zijn enkele beschikbare afmetingen van Azobe houten palen bij Belgo Garant:

Lengte (m) Afmetingen (cm)
0.4 – 4 9×9, 12×12, 14×14
0.3 – 1 Azobe gaas matten
1.4 Reflecterende palen 15×15

Vooral in natte omstandigheden laat Azobe hout zien waarom het al jarenlang een favoriete keuze is voor veeleisende constructieprojecten. Ondernemingen zoals HOUTvakman.nl leveren diverse Azobe varianten voor verschillende toepassingen, die allemaal profiteren van de krachtige en duurzame eigenschappen van dit woud.

“Azobe is de ideale keuze voor waterwerken en beschoeiing dankzij zijn natuurlijke weerstand en duurzaamheid. Dit hout biedt een ongekend level van bescherming en betrouwbaarheid, zelfs in de meest uitdagende omgevingen.”

Hoe Onderhoud je Azobe Hout?

Azobé hout staat bekend om zijn duurzaamheidsklasse I, wat betekent dat het gemiddeld 25 jaar of langer meegaat zonder onderhoud. Toch, voor optimaal behoud en een verlengde levensduur, is periodiek Azobe onderhoud essentieel.

Azobe onderhoud

Allereerst raden experts aan om het hout regelmatig te inspecteren op tekenen van slijtage of schade. Hoewel Azobé goed bestand is tegen vocht en weersomstandigheden, helpen deze controles om vroegtijdige problemen te identificeren. Het onderhouden van Azobe kan worden ondersteund door passende behandelingen met houtolie, wat het hout beschermt tegen UV-straling en vochtinfiltratie.

Daarnaast is het van belang om RVS schroeven te gebruiken bij het bevestigen van Azobé producten, aangezien ijzeren schroeven kunnen corroderen door contact met dit harde hout. Dit voorkomt ongewenste roestplekken en versterkt de constructie. Regelmatige reiniging met producten zoals GRIPWOOD Cleaner helpt om het hout vrij te houden van algen en vuil, wat de esthetische waarde ten goede komt.

Hoewel Azobé redelijk gemakkelijk machinaal te bewerken is, is het noodzakelijk om voor te boren om scheuren te voorkomen. Het verlijmen van Azobé hout kan een uitdaging zijn, dus gebruik eventueel gespecialiseerde houtlijm voor buitentoepassingen.

Met consistent en grondig Azobe onderhoud behoud je niet alleen de functionele, maar ook de visuele kracht van het hout gedurende decennia.

De Prijs van Azobe Hout

Azobe hout, bekend om zijn uitzonderlijke hardheid en duurzaamheid, valt binnen de hogere prijsklasse. Dit komt door de superieure eigenschappen van het hout, zoals duurzaamheidsklasse 1 en een levensduur van meer dan 25 jaar. Wanneer u overweegt kopen Azobe hout, is het belangrijk op te merken dat de kosten afhankelijk zijn van de maatvoering en afwerking. Deze variabelen zorgen ervoor dat de Azobe prijs kan variëren.

Product Prijs per meter Levertijd
Azobe hardhouten planken €10,00 2-6 werkdagen
Azobe fundatiepalen Variabel 2-6 werkdagen
Azobe terrasplanken Variabel 2-6 werkdagen

Klanten geven hoge beoordelingen aan houthandelaars zoals Houthandel Woerden, voornamelijk vanwege de betrouwbare levering en de kwaliteit van het aanbod. Bij het kopen Azobe hout ontvangt u niet alleen een duurzaam product, maar ook een investering in lange termijn kwaliteit. Weercontrole is hierbij vanzelfsprekend, gezien de stevige eigenschappen van het hout en het essentiële belang van deze houtsoort in zware buitenconstructies.

Alternatieven voor Azobe Hout

Azobe hout staat bekend om zijn duurzaamheid en tal van toepassingen, maar er zijn ook andere alternatieven beschikbaar die eveneens van hoge kwaliteit zijn. Deze opties bieden vergelijkbare voordelen en kunnen afhankelijk van de specifieke toepassing een uitstekende keuze zijn.

Angelim Vermelho

Een waardig alternatief voor Azobe is Angelim Vermelho. Dit tropische hardhout staat bekend om zijn duurzaamheid, met name in toepassingen zoals waterwerken, bruggen, en scheepsbouw. Angelim Vermelho heeft een hoge weerstand tegen schimmels en insecten, waardoor het duurzaamheidsklasse 1 kan bereiken. Net als Azobe, wordt dit hout veelvuldig geaccepteerd in projecten die langdurige blootstelling aan vocht vereisen.

Andere Hardhoutsoorten

Naast Angelim Vermelho zijn er verschillende andere hardhoutsoorten die als alternatieven voor Azobe kunnen dienen:

  • Padouk: Een roodbruin hout met een hoge duurzaamheid, vaak gebruikt in decoratief timmerwerk en buitenprojecten.
  • Ipe: Zeer dicht en duurzaam, perfect voor terrassen en structurele toepassingen met blootstelling aan de elementen.
  • Bankirai: Gebruikt voor zware constructies zoals bruggen en waterwerken vanwege zijn gunstige sterkte en weersbestendigheid, met duurzaamheid klasse 1/2.
  • Massaranduba: Heeft eigenschappen vergelijkbaar met Azobe en Bankirai, en biedt een rijke kleurvariatie.
  • Garapa: Bekend om zijn lichte geelbruine kleur en goede weerstand tegen rot en insektenschade.
  • Keruing: Geschikt voor zware structuren en buitenprojecten vanwege zijn hoge structurele sterkte en duurzaamheid.

Deze alternatieven voor Azobe bieden een breed scala aan opties die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel zijn voor meerdere buitenprojecten. Afhankelijk van de specifieke vereisten van uw project, kunnen deze andere hardhoutsoorten zowel in kleur als duurzaamheid een goede match zijn voor Azobe.

Conclusie

Het kiezen voor Azobe hout voor uw buitenprojecten biedt talloze voordelen die verder reiken dan alleen esthetiek. Met zijn ongeëvenaarde sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid, kan Azobe een waardevolle aanvulling zijn op elk ambitieus project. Dankzij de natuurlijke weerstand tegen vocht, schimmels en insecten, gaat Azobe hout lang mee, zelfs in de meest uitdagende omgevingen.

De eigenschappen van Azobe hout maken het ideaal voor intensieve toepassingen zoals terrasplanken, damwanden en tuinmeubilair. Door de geweldige load capacity van tot wel 200kg, is Azobe perfect geschikt voor robuuste meubels en constructies. Daarnaast is het minimale onderhoud vereist, waardoor de lange levensduur en schoonheid van het hout behouden blijven.

Hoewel Azobe iets duurder is dan gemakkelijk verkrijgbare houtsoorten zoals eik, vertegenwoordigt het een waardevolle investering dankzij de superieure prestaties op lange termijn. Azobe wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen in West-Afrika, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt voor bewuste bouwprojecten. Dus, als u op zoek bent naar een betrouwbaar en sterk materiaal voor uw buitentoepassingen, is het kiezen voor Azobe een beslissing die zijn vruchten zal afwerpen.

Of u nu een nieuw terras aanlegt, een duurzame beschoeiing realiseert of betrouwbare steigers voor waterbouw creëert, Azobe hout biedt de kwaliteit en bescherming die gewenst zijn voor dergelijke veeleisende projecten. Kies voor Azobe en profiteer van de vele voordelen die deze uitzonderlijke houtsoort te bieden heeft.