Voorbereiding voor Installatie van Houten Gevelbekleding

Voordat je begint met het installeren van houten gevelbekleding, is een goede voorbereiding essentieel. Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je de gevelbekleding op de juiste manier plaatst en problemen tijdens de installatie voorkomt. Hier zijn enkele tips en beste praktijken om rekening mee te houden:

 • Zorg ervoor dat de planken tijdens transport goed zijn afgebonden en niet gaan schuiven. Til de planken op bij het in- en uitladen en schuif ze niet over de zijkanten.
 • Bewaar de planken droog op een vlakke ondergrond en ondersteund over het gehele oppervlak. Dit voorkomt kromtrekken van de planken.
 • Gebruik normale houtbewerkingsgereedschappen om de planken te bewerken. Volg de instructies van de fabrikant voor het bewerken van de gevelbekleding.
 • Zorg voor een doorgaande ventilatieruimte van minimaal 20 mm achter de gevelbekleding. Bij verticale gevelbekleding moet dubbele belatting worden gebruikt om ventilatie te garanderen. Ventilatielatten zijn niet toegestaan.
 • Blokkeer de ventilatieopeningen aan de boven- en onderzijde niet, zodat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is.
 • Zorg voor een dampdichte folie aan de binnenzijde van het binnenspouwblad en een dampdoorlatende folie aan de buitenzijde van het isolatiemateriaal.
 • Monteer horizontale gevelbekleding op een verduurzaamd verticaal regelwerk. Bij verticale toepassing is dubbel regelwerk nodig.
 • Houd rekening met de oriëntatie van de gevelbekleding ten opzichte van de zon. Dit kan van invloed zijn op de levensduur en het uiterlijk van de gevelbekleding.
 • Gebruik de juiste schroeven of nagels voor de houtsoort van de gevelbekleding. Maak een afdruiprand aan de onderkant van de gevelbekleding om vochtophoping te voorkomen.
 • Overweeg bij open gevelbekleding het gebruik van zwarte UV-werende fassadefolie.
 • Er zijn verschillende profielen en montagemethoden beschikbaar voor houten gevelbekleding. Kies de juiste voor jouw project.

Het is belangrijk om de montagehandleiding van de fabrikant te raadplegen voor specifieke details en stappen. Indien nodig kun je altijd een professional inschakelen om ervoor te zorgen dat de installatie van de houten gevelbekleding vlekkeloos verloopt.

Transport en Opslag van Houten Gevelbekleding

Om een succesvolle installatie van houten gevelbekleding te waarborgen, is het essentieel om aandacht te besteden aan de voorbereiding, inclusief het transport en de opslag van de planken. Hieronder vind je enkele belangrijke tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je houten gevelbekleding in optimale staat blijft tijdens het transport en de opslag.

1. Zorg ervoor dat de planken goed zijn afgebonden

Tijdens het transport moet je ervoor zorgen dat de planken stevig zijn afgebonden om schuiven te voorkomen. Dit voorkomt beschadigingen aan de planken en zorgt ervoor dat ze veilig kunnen worden vervoerd.

2. Til de planken op bij het in- en uitladen

Om schade aan de zijkanten van de planken te voorkomen, is het belangrijk om ze op te tillen bij het in- en uitladen. Schuif de planken niet over de zijkanten, dit kan krassen of deuken veroorzaken.

3. Bewaar de planken droog en ondersteund

Tijdens de opslag is het belangrijk om de planken droog te houden. Bewaar ze op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat ze over het gehele oppervlak worden ondersteund. Dit voorkomt kromtrekken en vervorming van de planken.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je houten gevelbekleding in optimale conditie blijft tijdens het transport en de opslag. Hiermee leg je een solide basis voor een succesvolle installatie van de gevelbekleding.

Voorbeeld van houten gevelbekleding

Tabel: Transport en Opslag Richtlijnen

Richtlijnen Uitvoering
Zorg ervoor dat de planken goed zijn afgebonden Tijdens het transport
Til de planken op bij het in- en uitladen Om schade te voorkomen
Bewaar de planken droog en ondersteund Tijdens de opslag

Bewerking van Houten Gevelbekleding

Om ervoor te zorgen dat de houten gevelbekleding correct wordt geïnstalleerd, is het belangrijk om de planken op de juiste manier te bewerken. Volg deze handleiding voor de beste resultaten.

Gebruik van Houtbewerkingsgereedschap

Voor het bewerken van de houten gevelbekleding kunt u normale houtbewerkingsgereedschappen gebruiken. Denk hierbij aan een zaag, schuurpapier, boormachine, etc. Zorg ervoor dat het gereedschap scherp en in goede staat is om nauwkeurige en nette bewerkingen te kunnen doen.

Instructies van de Fabrikant

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te raadplegen voordat u de houten gevelbekleding gaat bewerken. Elke houtsoort en elk profiel kunnen verschillende bewerkingsmethoden vereisen. De fabrikant kan u voorzien van specifieke richtlijnen en aanbevelingen om ervoor te zorgen dat u de gevelbekleding op de juiste manier bewerkt.

handleiding houten gevelbekleding installatie

Door de planken op de juiste manier te bewerken, zorgt u ervoor dat ze perfect passen en dat de installatie soepel verloopt. Volg de instructies nauwkeurig en zorg ervoor dat u de juiste gereedschappen gebruikt. Op deze manier kunt u optimaal genieten van uw nieuwe houten gevelbekleding.

Ventilatie bij Houten Gevelbekleding

Een goede ventilatie is essentieel bij de installatie van houten gevelbekleding. Het zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen en voorkomt zo schade aan de gevelbekleding en het onderliggende materiaal. Hier zijn enkele belangrijke tips voor de voorbereiding van de ventilatie bij het installeren van houten gevelbekleding:

 1. Zorg voor een doorgaande ventilatieruimte van minimaal 20 mm achter de gevelbekleding. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van verticale en horizontale latten.
 2. Als u verticale gevelbekleding installeert, moet dubbele belatting worden gebruikt om voldoende ventilatie te garanderen. Dit betekent dat er twee lagen latten moeten worden geplaatst, met een ruimte ertussen.
 3. Ventilatielatten zijn niet toegestaan bij houten gevelbekleding, omdat ze de luchtstroom kunnen belemmeren. Het is belangrijk om deze latten niet te gebruiken tijdens de installatie.
 4. Blokkeer de ventilatieopeningen aan de boven- en onderzijde niet. Deze openingen zorgen ervoor dat lucht kan circuleren en vocht kan ontsnappen. Bedek deze openingen niet tijdens de installatie.

Door rekening te houden met deze tips voor ventilatie, zorgt u ervoor dat uw houten gevelbekleding goed kan ademen en langer meegaat. Een goede ventilatie helpt schade door vocht te voorkomen en draagt bij aan de duurzaamheid van uw gevel.

Met een goede voorbereiding en aandacht voor ventilatie kunt u langdurig genieten van uw houten gevelbekleding. Volg deze richtlijnen en raadpleeg de montagehandleiding van de fabrikant voor specifieke details en aanbevelingen.

Dampremmende Folie bij Houten Gevelbekleding

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor het installeren van houten gevelbekleding is het gebruik van dampremmende folie. Deze folie speelt een cruciale rol bij het beschermen van de gevel tegen vocht en het creëren van een optimale leefomgeving.

Om te zorgen voor een efficiënte vochtregulatie, dient er een dampdichte folie aan de binnenzijde van het binnenspouwblad te worden aangebracht. Deze folie voorkomt dat vocht vanuit het interieur in de constructie kan doordringen, waardoor de duurzaamheid van de gevelbekleding wordt gewaarborgd.

Aan de buitenzijde van het isolatiemateriaal dient een dampdoorlatende folie te worden gebruikt. Deze folie laat vocht dat van buitenaf in de constructie komt, zoals regenwater, ontsnappen, waardoor de kans op vochtophoping en schimmelvorming wordt verminderd.

Voor brandvertragende gevelbekleding is het belangrijk dat de gebruikte folie voldoet aan een classificatie voor brandklasse conform EN 13501-1 Euroklasse B. Zo kan de juiste brandveiligheid worden gegarandeerd.

dampremmende folie bij houten gevelbekleding

Dampremmende Folie Binnenzijde Buitenzijde Brandklasse
Folie voor houten gevelbekleding Dampdicht Dampdoorlatend EN 13501-1 Euroklasse B

Regelwerk bij Houten Gevelbekleding

Voor een succesvolle installatie van houten gevelbekleding is het van belang om het juiste regelwerk te gebruiken. Het regelwerk vormt de basis waarop de gevelbekleding wordt gemonteerd en zorgt voor de nodige stabiliteit en ventilatie. Hier zijn enkele belangrijke stappen en overwegingen voor het gebruik van regelwerk bij houten gevelbekleding:

 1. Horizontale gevelbekleding: Bij het monteren van horizontale gevelbekleding is het belangrijk om een verduurzaamd verticaal regelwerk te gebruiken. Dit regelwerk wordt verticaal geplaatst en biedt een solide basis voor de horizontale planken. Het verduurzaamde hout zorgt ervoor dat het regelwerk bestand is tegen vocht en rot.
 2. Verticale gevelbekleding: Bij verticale gevelbekleding is het gebruik van dubbel regelwerk aan te raden. Het dubbele regelwerk zorgt voor extra stabiliteit en maakt het mogelijk om de verticale planken op een juiste manier te bevestigen.
 3. Soorten regelwerk: Er zijn verschillende soorten regelwerk beschikbaar voor houten gevelbekleding. Naast het standaard regelwerk is er ook brandwerend behandeld regelwerk verkrijgbaar. Dit type regelwerk biedt extra veiligheid en is geschikt voor gevels waar een specifieke brandclassificatie vereist is.

Voor een geslaagde installatie is het van groot belang om de instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen en te zorgen voor een goede ondergrond en ventilatie. Door het juiste regelwerk te gebruiken leg je een stevige basis voor een prachtige en duurzame houten gevelbekleding.

Regelwerk bij Houten Gevelbekleding

Voordelen Nadelen
– Biedt stabiliteit aan de gevelbekleding – Vereist zorgvuldige plaatsing en uitlijning
– Zorgt voor voldoende ventilatie achter de gevelbekleding – Kan extra kosten met zich meebrengen
– Maakt het mogelijk om gevelbekleding op een eenvoudige manier te bevestigen – Vereist kennis en ervaring voor correcte installatie

Ventilatielatten bij Houten Gevelbekleding

Wanneer je houten gevelbekleding installeert, is het belangrijk om rekening te houden met ventilatie. Ventilatielatten worden echter niet aanbevolen bij houten gevelbekleding. In plaats daarvan moet je gebruik maken van dubbel regelwerk bij verticale toepassingen om voldoende ventilatie te garanderen.

Door dubbel regelwerk te gebruiken, creëer je een ruimte tussen de gevelbekleding en de achterliggende constructie, waardoor lucht kan circuleren. Dit voorkomt vochtproblemen en zorgt ervoor dat het hout goed kan ademen. Ventilatielatten kunnen leiden tot ophoping van vocht en houtrot, daarom is het beter om ze niet te gebruiken.

Om het regelwerk correct te installeren, volg je de instructies in de handleiding voor houten gevelbekleding installatie. Hierin worden de juiste afmetingen en bevestigingsmethoden uitgelegd om optimale ventilatie te waarborgen.

Ventilatielatten Dubbel regelwerk
Niet aanbevolen Aanbevolen
Kan vochtproblemen veroorzaken Zorgt voor goede ventilatie
Kan leiden tot houtrot Voorkomt ophoping van vocht

Houten gevelbekleding is een waardevolle toevoeging aan elke woning, maar een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle installatie. Door ventilatielatten te vermijden en te kiezen voor dubbel regelwerk, zorg je voor een duurzame en goed geventileerde gevel.

Startpunt van Gevelbekleding

Het startpunt van het monteren van houten gevelbekleding is een cruciale stap voor een succesvolle installatie. Een belangrijke richtlijn is om te beginnen met het monteren van de gevelbekleding minimaal 30 cm boven het maaiveld. Dit zorgt voor voldoende afstand tussen de onderkant van de gevelbekleding en de grond, waardoor vochtproblemen worden voorkomen.

Door het startpunt op deze hoogte te plaatsen, wordt de gevelbekleding beschermd tegen opspattend water, bodemvocht en mogelijke beschadigingen door het weer. Het biedt ook een esthetisch voordeel, omdat het de gevelbekleding een visueel aantrekkelijke uitstraling geeft. Daarnaast vergemakkelijkt het ook de reiniging en het onderhoud van de gevelbekleding.

Door het startpunt van de gevelbekleding correct te bepalen en te volgen, kan de installatie soepel verlopen en kunnen latere problemen worden voorkomen. Houd altijd rekening met lokale bouwvoorschriften en specifieke instructies van de fabrikant.

Voorbeeld:

Een visueel voorbeeld van het startpunt van gevelbekleding vind je hieronder:

Voorbeeldbeeld

Schroeven en Nagels bij Houten Gevelbekleding

Als het gaat om het installeren van houten gevelbekleding, is het van essentieel belang om de juiste schroeven of nagels te gebruiken voor de specifieke houtsoort. Dit zorgt voor een stevige en duurzame bevestiging van de gevelbekleding.

Voor het bevestigen van houten gevelbekleding wordt het gebruik van roestvrijstalen bolkopnagels sterk aanbevolen. Deze nagels bieden een uitstekende corrosiebestendigheid en zorgen ervoor dat de gevelbekleding goed op zijn plaats blijft.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de nagellengte 2,5 keer de dikte van de plank moet zijn. Dit zorgt voor voldoende grip en voorkomt dat de nagels door de planken steken.

Met de juiste schroeven of nagels en de juiste lengte, kunt u ervoor zorgen dat uw houten gevelbekleding stevig en veilig wordt geïnstalleerd. Volg de handleiding voorbereiding installatie houten gevelbekleding zorgvuldig op om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten behaalt.

Conclusie

Zorg voor een goede voorbereiding en raadpleeg de montagehandleiding voor specifieke details. Het installeren van houten gevelbekleding vereist nauwkeurigheid en aandacht voor detail. Door de juiste stappen te volgen, kun je een vlekkeloze installatie garanderen.

Als je twijfels hebt over je montagevaardigheden, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een ervaren vakman kan je adviseren en de installatie van de houten gevelbekleding uitvoeren volgens de beste praktijken.

Volg het stappenplan voor houten gevelbekleding monteren zorgvuldig om problemen en toekomstige schade te voorkomen. Met de juiste voorbereiding, advies en aandacht voor detail kun je genieten van een prachtige en duurzame gevelbekleding voor je huis of gebouw.