Ontdek de Luxe en Duurzaamheid van Wenge Hout

De ByLum 180 Wenge houten hanglamp onderstreept de luxe en duurzaamheid van wengehout, een veelgeprezen tropisch hardhout bekend om zijn robuuste en duurzame eigenschappen. Met zijn rijke bruin-zwarte kleur en fijne nerfpatroon, biedt deze lamp een adembenemende combinatie van functionaliteit en stijlvol statement in interieurdesign. De warme LED-verlichting draagt niet alleen bij aan de sfeerverlichting in uw woning, maar is tevens energiezuinig en dimbaar, wat het tot een milieuvriendelijke keuze maakt.

De ByLum 180 Wenge houten hanglamp combineert moeiteloos strakke installatie en hoogteverstelbaarheid, wat de designflexibiliteit van wengehout verder benadrukt. Deze veelzijdige houtsoort is niet alleen geliefd vanwege zijn luxe uitstraling, maar ook vanwege zijn duurzame karakter, waardoor het een prima keuze is voor zowel moderne als traditionele interieurs.

Wat is Wengehout?

Wengehout, afkomstig van de Millettia laurentii boom, staat bekend om zijn uitzonderlijke kenmerken en unieke eigenschappen. Elke lamp vervaardigd uit FSC gecertificeerd Wenge is een bewijs van de verantwoorde herkomst. Dit donkergekleurde hout, voornamelijk uit Oost-Afrika, wordt gewaardeerd vanwege zijn duurzaamheid, sterkte en prachtige esthetiek.

Oorsprong en herkomst

De hout herkomst van Wenge is voornamelijk uit Oost-Afrika. Dit tropisch hardhout groeit in landen zoals Congo, Mozambique, en Tanzania. Het hout wordt zowel door de lokale bevolking als op de internationale markt gewaardeerd. Door de classificatie als bedreigde houtsoort is de beschikbaarheid van Wenge niet altijd consistent bij elke houthandel. Het FSC keurmerk garandeert echter dat het hout op een verantwoorde wijze gewonnen is.

Unieke kenmerken

Wengehout heeft verschillende unieke kenmerken. Het heeft een zeer hoge hardheid en wordt gewaardeerd om zijn robuustheid. Dit maakt het uiterst geschikt voor de fabricage van meubels, vloeren, muziekinstrumenten en telefoonhoesjes. Wenge houtkenmerken omvatten onder andere een hoge druksterkte van 90 N/mm² en uitstekende brandvertragende eigenschappen. De levensduur van Wenge hout varieert tussen de 15 tot 25 jaar, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud.

Met een gewicht van 880 kg/m³ en een zeer sterke structuur wordt Wenge hout vaak gekozen voor hoogwaardige en duurzame toepassingen. De radiale en tangentiële krimp bij verschillende vochtgehaltes zorgt ook voor een stabiele structuur bij wisselende omgevingscondities. Dit maakt Wenge uniek in zijn soort.

De Toepassingen van Wenge in Meubels

Wengehout, afkomstig uit Oost-Afrika en ook bekend als Millettia laurentii, staat bekend om zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht in het interieurdesign. Met een indrukwekkende dichtheid van 880 kg/m³ en een fijne, rechte nerfstructuur, biedt wengehout onbeperkte mogelijkheden in diverse meubelstukken.

Interieurdesign en decoratie

Interieurdesigners kiezen vaak voor decoratief wengehout vanwege zijn diepe donkere kleur die varieert van donkerbruin tot bijna zwart, met lichtere strepen. Deze unieke kenmerken geven een gevoel van luxe en verfijning aan woonruimtes. De violette glans die soms zichtbaar is bij wengehout uit optimale groeigebieden verhoogt zijn aantrekkelijkheid in hoogwaardige interieurprojecten. Dankzij de robuustheid en duurzaamheid is wengehout ideaal voor vloeren en trappen, waar het zowel functioneel als esthetisch is.

meubelstukken van wenge

Meubelstukken

De veelzijdigheid van wenge meubels reikt verder dan alleen decoratieve elementen. Meubelmakers waarderen wengehout vanwege zijn uitzonderlijke hardheid en weerstand tegen slijtage, waardoor het geschikt is voor eettafels, bureaus en andere zwaarbelaste meubelstukken. De mogelijkheid om zowel met de hand als machinaal te bewerken, maakt wengehout toegankelijk voor verschillende ontwerpmogelijkheden en maatwerk. Meubelstukken van wenge voegen warmte en diepte toe aan interieurs, wat ze perfect maakt voor zowel moderne als traditionele ontwerpen.

Kenmerk Waarde
Dichtheid 880 kg/m³
Buigsterkte 155 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 17.000 N/mm²
Druksterkte 90 N/mm²
Schuifsterkte 16,8 N/mm²
Hardheid (Janka) 11.750 N (kops) en 10.600 N (langs)

Waarom Kiezen voor Wenge?

Wenge hout is een uitstekende keuze vanwege zijn unieke houtsoort en reputatie voor kwaliteit en duurzaamheid. Met een gemiddelde volumieke massa van 850 kg/m³ biedt Wenge hout een solide en robuust gevoel, geschikt voor diverse toepassingen zoals meubels, vloeren en muziekinstrumenten. De befaamde hardheid (Janka – Kops: 11.750 N, Langs: 10.600 N) en buigsterkte van 155 N/mm² benadrukken de kwaliteit van Wenge. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze, vooral wanneer duurzaamheid belangrijk is.

Wanneer men kiest voor Wenge, kiest men voor een houtsoort die zich kenmerkt door zijn unieke esthetische aanwezigheid in zowel moderne als traditionele interieurs. De radiale krimp percentages, variërend tussen 0,7% en 0,8%, en de tangentiële krimp percentages tussen 1,4% en 1,5%, tonen dat Wenge een stabiele houtsoort is, zelfs onder verschillende vochtigheidsniveaus. Dit bewijst de duurzaamheid van Wenge hout, een belangrijke factor voor langdurige investeringen.

Kromtrekken percentages 60 tot 30% luchtvochtigheid 90 tot 60% luchtvochtigheid
Radiale krimp 0,7% 0,8%
Tangentiële krimp 1,4% 1,5%
Werking 2,1% 2,3%

De commerciële afmetingen van Wenge hout variëren, wat het geschikt maakt voor verschillende projecten. Sawn lumber is beschikbaar in breedtes van 15 cm tot 20 cm en lengtes vanaf 180 cm, vaak in stappen van 5 cm. Daarmee biedt Wenge hout de flexibiliteit die veel ontwerpers en timmerlieden zoeken. Door te kiezen voor Wenge krijg je toegang tot een houtsoort die niet alleen mooi is, maar ook garant staat voor kwaliteit hout en een lange levensduur.

De Eigenschappen van Wenge

Wengehout staat bekend om zijn superieure kwaliteit en duurzaamheid. Deze eigenschappen maken het een gewilde houtsoort voor talloze toepassingen, van meubels tot vloeren. De unieke kenmerken dragen bij aan de blijvende waarde en schoonheid van het materiaal. Laten we dieper ingaan op de duurzaamheid en het onderhoud van wengehout.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van wengehout is een van de meest gewaardeerde eigenschappen van wenge. De houtsoort behoort tot duurzaamheidsklasse 2 en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar voor het kernhout. Wenge is aangeduid als een erg sterke en harde houtsoort, met een buigsterkte van 155 N/mm² en een druksterkte van 90 N/mm². Met een gemiddeld gewicht van 880 kg/m³ is het een van de hardste houtsoorten ter wereld, wat bijdraagt aan de uitstekende slijtvastheid.

Onderhoud

Ondanks de robuustheid is er nog steeds aandacht nodig voor het onderhoud van wenge om zijn schoonheid en kwaliteit te behouden. Het hout heeft een gelijkmatige textuur en een fijne nerf, wat niet alleen zorgt voor een mooie afwerking maar ook voor eenvoudig onderhoud. Regelmatig afstoffen en af en toe gebruik van een speciale houtolie kan de natuurlijke glans en duurzaamheid van wengehout verder vergroten.

Eigenschap Details
Hardheid Zeer hard (Janka: 11.750 N kopse richting)
Gewicht 880 kg/m³
Sterkte Zeer sterk
Duurzaamheidsklasse Klasse 2
Levensduur kernhout 15 tot 25 jaar
Kleur Variërend van melkchocoladebruin tot bijna zwart

Wenge en Duurzaam Bosbeheer

De aanschaf van FSC gecertificeerd Wenge bedraagt een aanzienlijke bijdrage aan duurzaam bosbeheer. Het proces van FSC-certificering waarborgt niet alleen een duurzame oogst van wengehout, maar ook de bescherming van diverse ecologische functies die cruciaal zijn voor het milieu.

duurzaam bosbeheer

Wenge is een waardevolle en stabiele Afrikaanse houtsoort, gerespecteerd voor toepassingen binnenshuis zoals parket en meubelen. Deze houtsoort komt hoofdzakelijk uit Midden- en West-Afrika, zoals Congo, Gabon en Congo-Brazzaville. Het kernhout van Wenge heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse II, wat duidt op zijn opmerkelijke veerkracht en weerstand.

  • Veerkracht: Wengehout heeft een volumieke massa van gemiddeld 850 kg/m³.
  • Milieubewust gebruik: Het benutten van Wenge draagt bij aan milieubewust houtgebruik vanwege zijn ecologische voordelen.
  • De tangentiële krimp van Wenge varieert van 0,7% tot 1,5% bij relatieve luchtvochtigheid.

De buigsterkte van Wenge is 155 N/mm² en de elasticiteitsmodulus bedraagt 17.000 N/mm². Hierdoor kunnen meubels van Wenge hoge belasting weerstaan zonder veel doorbuiging. Hout is een hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof, en het gebruik ervan helpt CO2 op te slaan en de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen.

“Het gebruik van FSC gecertificeerd Wenge is een voorbeeld van milieubewust houtgebruik en stimuleert duurzaam bosbeheer. Koop van FSC producten helpt verantwoord bosbeheer en biedt bescherming voor inheemse volkeren.”

Commerciële afmetingen van Wenge variëren, met diktes van 26 tot 65 mm, breedtes van 15 cm en breder, en lengtes van 180 cm en langer. Zoals het Thaki Black Wenge Wood Cabinet (€935), dat FSC gecertificeerd hout gebruikt en voldoet aan de Eco Rating criteria zoals solide hout, geen composietmaterialen, en traditionele montage.

Dit soort initiatieven moedigen een groenere toekomst aan en tonen hoe bedrijven milieubewust houtgebruik nabootsen in hun productielijnen. Voor duurzaam bosbeheer is het cruciaal dat consumenten FSC gecertificeerde producten kiezen, wat een positieve impact heeft op CO2-opslag, regenval en zuurstofproductie.

Kenmerk Details
Herkomst Congo, Gabon, Congo-Brazzaville
Duurzaamheidsklasse Natuurlijk klasse II
Volumieke massa 850 kg/m³
Buigsterkte 155 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 17.000 N/mm²
Hardheid (Janka) 11.750 N (kops), 10.600 N (langs)

De Kleur en Textuur van Wengehout

Wengehout onderscheidt zich door zijn diepe en rijke kleurtinten die variëren van medium bruin tot bijna zwart. Deze variaties in kleur zorgen ervoor dat het hout een fascinerende en luxe uitstraling heeft, wat ideaal is voor zowel design- als bouwprojecten.

Kleurvariaties

De kleur wenge ontwikkelt zich na verloop van tijd door lichtblootstelling, wat resulteert in een donkerbruine tot bijna zwarte tint. Deze wenge kleurvariaties voegen een uniek karakter toe aan elk project waarin dit hout wordt gebruikt, van vloeren tot meubels.

Textuur en nerfpatroon

De textuur wengehout wordt vaak omschreven als grof en robuust, met een zekere elegantie door de rechtlijnige en open nerfstructuur. Dit nerfpatroon, bestaande uit wisselende zwarte en bruine strepen, draagt bij aan de unieke esthetische waarde van wengehout. Deze textuele variëteit maakt het hout zeer aantrekkelijk voor zowel klassieke als moderne toepassingen.

Wenge in Modern Design

In de wereld van architectuur en interieurontwerp wordt wengehout steeds populairder vanwege zijn tijdloze en moderne uitstraling. Architecten en ontwerpers weten de unieke eigenschappen van wenge te waarderen, wat resulteert in indrukwekkende ontwerpen en meubels die zowel esthetisch als functioneel zijn.

Architectuur

In de architectuur wordt wenge hout gewaardeerd om zijn donkere, rijke kleur en fijne nerfpatroon, die een lucht van exclusiviteit en verfijning geven aan moderne ontwerpen. Of het nu gaat om accentwanden, vloeren of trappen, wenge biedt een onderscheidende en luxueuze uitstraling die perfect past bij de huidige architectonische trends.

Moderne meubels

Bij moderne wenge meubels zorgen de duurzame en robuuste karakteristieken van wengehout voor stukken die niet alleen prachtig zijn maar ook lang meegaan. Van stijlvolle eet- en salontafels tot designstoelen en kasten, wenge design combineert schoonheid met functionaliteit. De veelzijdigheid van wenge maakt het een favoriet materiaal voor meubelontwerpers die streven naar unieke en tijdloze creaties.

Hieronder vindt u enkele specificaties van een populaire wenge deur die helaas niet meer verkrijgbaar is, maar nog steeds als inspiratie kan dienen voor modern design:

Kenmerk Details
Hoogtes beschikbaar 79 3/8”, 83 1/4”, 92 1/2”
Breedtes beschikbaar 17 13/16” tot 35 13/16”
Dikte van de deurplank 1 9/16”
Dikte van de deurstijl 4 9/16”
Kleur beschikbaar Wenge
Levertijd productie Ca. 14 werkdagen
Levertijd verzending (Oostkust) 2-4 werkdagen
Levertijd verzending (Westkust) 5-7 werkdagen
Verzendkosten Vanaf $80
Afhaaloptie Will-call service beschikbaar

Hoewel deze specifieke wenge deurmodel is stopgezet, blijven de tijdloze eigenschappen en het intrigerende design van wenge een onweerstaanbare keuze in de wereld van modern design. Van architectuur tot moderne wenge meubels, wengehout helpt bij het creëren van unieke en stijlvolle interieurs.

Het Bewerken van Wenge

Het bewerken van Wenge vereist gespecialiseerde kennis en vaardigheden, zeker gezien de intrinsieke eigenschappen van dit hout. Met een gewicht van 880 kg/m³ is Wenge zwaar en dicht van structuur, wat betekent dat het harder en sterker is dan veel andere houtsoorten. Dit maakt het bewerken van Wenge een uitdaging voor zowel vaklieden als doe-het-zelvers.

Wenge hout behoort tot duurzaamheidsklasse 2, met kernhout dat over het algemeen goed blijft tussen de 15 en 25 jaar, zelfs wanneer het in contact komt met de grond. Dit bewijst de duurzaamheid en lange levensduur van Wenge, maar ook de moeilijkheden bij de houtbewerking. De gevolgen van het werken met Wenge inkluderend snel slijten van gereedschappen en risico op splijten van het hout. Deze houtsoort is moeilijk te impregneren en bij droging kan het middelmatig kromtrekken vertonen.

Het is belangrijk om deze kennis in acht te nemen om de beste resultaten te behalen bij het bewerken van Wenge. De ervaring van specialisten zoals De Houtsnip, die al 20 jaar met diverse houtsoorten werken, kunnen cruciaal zijn om de levensduur en esthetische kwaliteiten van Wenge te behouden. De houtbewerking met Wenge vereist precisie en vakmanschap om te voorkomen dat de nerven en inhoudsstoffen problemen opleveren tijdens de afwerking. Deze uitdagingen maken het werken met Wenge tot een taak voor de echte professionals.

Naast deze uitdagingen heeft Wenge natuurlijk ook zijn voordelen: door de fraaie tekening en brandvertragende eigenschappen is het een uitstekende keuze voor binnentoepassingen zoals vloeren, meubelen, kozijnen en decoratieve elementen. De juiste technieken en ervaring zijn essentieel voor een succesvolle bewerking, en professionals zoals De Houtsnip dragen bij aan het behoud van de kwaliteit en duurzaamheid van deze krachtige en luxe houtsoort.