Houten Gevelbekleding Schoonmaken: Tips & Tricks

Het schoonmaken van houten gevelbekleding is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Het is eenvoudig te doen, maar er zijn wel een aantal do’s en don’ts waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om nooit een hogedrukspuit te gebruiken en geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Het beste is om water, een zachte borstel en een zachte spons te gebruiken om vuil en aanslag te verwijderen. Het schoonmaken van de gevel zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, maar verlengt ook de levensduur van het hout.

Als je twijfelt over je eigen vaardigheden of geen tijd hebt, kun je ook gebruikmaken van een professioneel reinigingsbedrijf.

Het belang van regelmatig onderhoud

Het regelmatig schoonmaken van de houten gevelbekleding is essentieel voor het behoud van de kwaliteit en uitstraling van de gevel. Vuil en aanslag kunnen zich opbouwen en het hout beschadigen. Door regelmatig schoon te maken met de juiste methoden en schoonmaakproducten, kun je de gevel in optimale staat houden en de levensduur verlengen.

Wanneer de houten gevelbekleding niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen vuil, stof en andere verontreinigingen zich ophopen en de gevel aantasten. Hierdoor kan het hout er dof en verweerd uitzien, wat afbreuk doet aan de algehele uitstraling van het huis. Daarnaast kunnen vuil en aanslag het hout beschadigen en de levensduur van de gevelbekleding verkorten. Het regelmatig schoonmaken van de gevel voorkomt deze problemen en zorgt ervoor dat het hout er mooi en verzorgd uitziet.

Naast het schoonmaken is het ook belangrijk om de gevelbekleding regelmatig te inspecteren op eventuele schade. Hout kan worden aangetast door insecten, schimmels of vocht, wat de kwaliteit en stevigheid van de gevel kan aantasten. Door regelmatig onderhoud en inspectie kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken, waardoor grotere schade wordt voorkomen.

Als je zelf geen ervaring hebt met het onderhoud van houten gevelbekleding, is het raadzaam om een gevelbekleding specialist in te schakelen. Deze vakmensen hebben de kennis en ervaring om de gevel op de juiste manier te reinigen en eventuele schade te herstellen. Zo kun je er zeker van zijn dat de gevelbehandeling op de juiste manier wordt uitgevoerd en de kwaliteit van de gevel behouden blijft.

Voordelen van regelmatig onderhoud Nadelen van gebrek aan onderhoud
 • Behoud van kwaliteit en uitstraling
 • Verlenging van levensduur gevelbekleding
 • Voorkomen van schade
 • Bescherming tegen insecten, schimmels en vocht
 • Verminderde kwaliteit en uitstraling
 • Kortere levensduur gevelbekleding
 • Toenemende kans op schade
 • Risico op aantasting door insecten, schimmels en vocht

De juiste schoonmaakproducten en methoden

Bij het schoonmaken van houten gevelbekleding is het essentieel om de juiste schoonmaakproducten en methoden te gebruiken. Het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kan namelijk schade aan het hout veroorzaken. Het is daarom belangrijk om schurende en bijtende schoonmaakmiddelen te vermijden. In plaats daarvan kun je het beste kiezen voor zachte en natuurlijke producten.

Water is een van de meest effectieve middelen om vuil en aanslag van houten gevelbekleding te verwijderen. Combineer water met een zachte borstel en een zachte spons om het oppervlak voorzichtig schoon te maken. Deze combinatie reinigt grondig zonder het hout te beschadigen.

Voor onbehandelde gevelbekleding kun je een klein beetje groene zeep toevoegen aan het water. Groene zeep heeft reinigende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van vuil en aanslag. Zorg er wel voor dat je de zeepresten goed afspoelt om te voorkomen dat er residu achterblijft op het hout.

schoonmaakproducten voor houten gevelbekleding

Het gebruik van de juiste schoonmaakproducten en methoden zorgen voor een effectieve reiniging van houten gevelbekleding zonder het hout te beschadigen. Hierdoor blijft de gevel in optimale conditie en behoudt het zijn natuurlijke uitstraling.

Reinigen van fijnbezaagde, opgeruwde of geborstelde gevels

Fijnbezaagde, opgeruwde of geborstelde gevels hebben een ruw oppervlak dat vuil en aanslag beter kan vasthouden. Het is daarom belangrijk om deze gevels regelmatig schoon te maken om de kwaliteit en uitstraling te behouden. De beste methode om vuil en aanslag te verwijderen is nog steeds door gebruik te maken van water, een zachte borstel en een zachte spons. Deze combinatie zorgt ervoor dat het vuil effectief wordt verwijderd zonder het oppervlak te beschadigen.

Hoewel de basisreiniging hetzelfde blijft, kan het reinigen van fijnbezaagde, opgeruwde of geborstelde gevels iets meer tijd en moeite kosten. Het ruwe oppervlak kan ervoor zorgen dat vuil en aanslag dieper in de gevel doordringen. Het is daarom belangrijk om nauwkeurig en grondig te reinigen om ervoor te zorgen dat alle vuil en aanslag volledig worden verwijderd.

Zorg ervoor dat je het reinigingsproces rustig en voorzichtig uitvoert om schade aan de gevel te voorkomen. Begin aan de bovenkant van de gevel en werk naar beneden toe. Maak gebruik van een zachte borstel en een zachte spons om de gevelplaten voorzichtig schoon te maken. Spoel de gevel na het reinigen goed af met water om eventuele resten van schoonmaakmiddelen te verwijderen.

Door regelmatig de fijnbezaagde, opgeruwde of geborstelde gevels te reinigen, behoud je niet alleen de uitstraling van de gevel, maar verleng je ook de levensduur van het materiaal. Het is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je huis en zorgt ervoor dat de gevel er altijd fris en verzorgd uitziet.

Voordelen van het reinigen van fijnbezaagde, opgeruwde of geborstelde gevels
Verlengt de levensduur van het materiaal
Behoudt de kwaliteit en uitstraling van de gevel
Voorkomt ophoping van vuil en aanslag
Verbetert de esthetiek van je huis

reinigen fijnbezaagde gevel

Vergrijzing van houten gevelbekleding

Een belangrijk aspect van houten gevelbekleding is de natuurlijke vergrijzing die kan optreden. Sommige mensen vinden dit proces mooi en laten het hout natuurlijk vergrijzen. Als je hier geen probleem mee hebt, hoef je je minder zorgen te maken over het onderhoud.

Het is echter wel belangrijk om regelmatig mos en andere aanslag te verwijderen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met water en een zachte borstel of spons. Door regelmatig reinigen voorkom je vroegtijdige achteruitgang van het hout en behoud je de esthetische uitstraling van de gevelbekleding.

Als je merkt dat bepaalde planken in de gevel niet meer optimaal zijn en sterk aftekenen ten opzichte van de rest, kun je ervoor kiezen om deze te vervangen. Zo behoud je een uniforme uitstraling van de gevel.

Wil je zo min mogelijk geconfronteerd worden met het vervangen van houten gevelbekleding, dan is het verstandig om te kiezen voor tropische houtsoorten. Deze houtsoorten zijn van nature steviger en hebben een langere levensduur. Denk bijvoorbeeld aan meranti, afzelia of afrormosia. Deze tropische houtsoorten zijn beter bestand tegen vergrijzing en hebben minder onderhoud nodig.

vergrijzing houten gevelbekleding

Houtsoort Duurzaamheid Onderhoud
Meranti Matig duurzaam Regelmatig onderhoud
Afzelia Duurzaam Beperkt onderhoud
Afrormosia Extreem duurzaam Minimaal onderhoud

Extra bescherming voor houten gevelbekleding

De behoefte aan extra bescherming voor houten gevelbekleding hangt af van het soort hout dat wordt gebruikt. Houtsoorten met een hoge duurzaamheid hebben geen extra bescherming nodig, maar kunnen wel behandeld worden tegen vergrijzing. Zachtere houtsoorten zijn minder duurzaam en vereisen extra onderhoud. Het is aan te raden om direct na de bevestiging van de gevelbekleding een schimmel- en insectenwerend product aan te brengen. Houtbeits is een van de meest populaire opties. Let er wel op dat sommige producten de kleur van het hout kunnen veranderen, dus kies zorgvuldig.

extra bescherming houten gevelbekleding

Om de houten gevelbekleding extra te beschermen, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Hieronder vind je een handige tabel met verschillende producten en hun eigenschappen:

Product Eigenschappen
Houtbeits Beschermt tegen vocht en UV-straling, versterkt de natuurlijke uitstraling van het hout
Impregneermiddel Maakt het hout waterafstotend en voorkomt schimmel- en insectenbeschadigingen
Houtolie Vult de poriën van het hout, beschermt tegen vocht en geeft een mooie natuurlijke uitstraling

Naast het gebruik van beschermende producten is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken en controleren op eventuele beschadigingen. Op deze manier kun je een langere levensduur van de houten gevelbekleding garanderen.

Voorbereiding van het schoonmaken van de gevel

Voordat je begint met het schoonmaken van de gevelbekleding, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen ter voorbereiding. Hieronder volgt een handige checklist voor het schoonmaken van de gevelbekleding:

 1. Controleer de gevel op eventuele schade en loszittend vuil.
 2. Maak het loszittende vuil eerst schoon met een zachte borstel of duster.
 3. Start vervolgens met een klein hoekje van de gevel om te testen of het gebruikte schoonmaakmiddel de gevel niet aantast.
 4. Gebruik een zacht schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger, groene zeep of glasreiniger, samen met water.
 5. Gebruik een zachte borstel of spons om de gevelplaten voorzichtig schoon te maken.

Door deze checklist te volgen, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en de gevel op een veilige en effectieve manier kunt schoonmaken.

Do’s bij het schoonmaken van de gevelbekleding

Wanneer je houten gevelbekleding schoonmaakt, zijn er enkele belangrijke do’s waar je rekening mee moet houden. Hier volgt een handige checklist voor een succesvolle schoonmaak:

 1. Controleer de gevelbekleding op eventuele schade voordat je begint met schoonmaken.
 2. Verwijder eerst loszittend vuil en aanslag met een zachte borstel of duster.
 3. Begin altijd met een testhoekje voordat je de hele gevel schoonmaakt.
 4. Gebruik een zacht schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger, groene zeep of glasreiniger, samen met water.
 5. Gebruik een zachte borstel of spons om de gevelplaten rustig schoon te maken.

Door deze do’s te volgen, zorg je ervoor dat je de gevelbekleding op de juiste manier schoonmaakt en de levensduur van het hout verlengt.

Don’ts bij het schoonmaken van de gevelbekleding

Er zijn een aantal don’ts waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken van houten gevelbekleding. Het is belangrijk om deze valkuilen bij het schoonmaken te vermijden om schade aan de gevel te voorkomen.

 1. Gebruik geen schuurmiddelen en schuursponsen: Het gebruik van schuurmiddelen en schuursponsen kan het hout beschadigen en krassen veroorzaken. Vermijd deze producten bij het schoonmaken van de gevelbekleding.
 2. Gebruik geen hogedrukspuit: Een hogedrukspuit kan de gevelbekleding beschadigen en vuil sneller aantrekken. Gebruik in plaats daarvan water, een zachte borstel en een zachte spons voor een veilige reiniging.

Het is essentieel om de do’s en don’ts goed in acht te nemen om ervoor te zorgen dat je de gevel op de juiste manier schoonmaakt zonder schade aan te richten. Door de juiste schoonmaakmethoden en middelen te gebruiken, kun je de levensduur van de gevelbekleding verlengen en een frisse uitstraling behouden.

Do’s Don’ts
Gebruik water, een zachte borstel en een zachte spons Gebruik geen schuurmiddelen en schuursponsen
Maak regelmatig schoon om vuilophoping te voorkomen Gebruik geen hogedrukspuit
Controleer de gevelbekleding op schade

Onderhoudsarme gevelbekleding

Als je op zoek bent naar onderhoudsarme gevelbekleding, kun je kiezen voor gladde thermoharde kunststof platen. Deze gevelbekleding is niet alleen gemakkelijk schoon te houden, maar geeft je gevel ook een prachtige uitstraling. Bij Ki-Kern bieden we een breed scala aan kleuren en decors, zodat er altijd een passende plaat is voor jouw gevelideeën.

Met onderhoudsarme gevelbekleding hoef je minder tijd en moeite te besteden aan regelmatig schoonmaken en onderhoud. De gladde kunststof platen zijn bestand tegen vuil en aanslag, waardoor ze er langdurig fris en verzorgd uitzien. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verlengt ook de levensduur van de gevelbekleding.

Voordeel van onderhoudsarme gevelbekleding: Gladde kunststof platen
Eenvoudig schoon te houden
Weinig onderhoud nodig
Bestand tegen vuil en aanslag
Verlengt de levensduur van de gevelbekleding
Keuze uit diverse kleuren en decors

Met onderhoudsarme gevelbekleding verminder je niet alleen de onderhoudskosten, maar ook de impact op het milieu. Je hoeft namelijk geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken om de gevel schoon te houden. Daarnaast behoudt de gevelbekleding langer zijn esthetische waarde, waardoor je gevel er altijd stijlvol uitziet.

Kies voor onderhoudsarme gevelbekleding van gladde kunststof platen en geniet van een prachtige gevel zonder veel inspanning. Neem contact op met Ki-Kern en ontdek de mogelijkheden voor jouw gevel.

Conclusie

Het schoonmaken van houten gevelbekleding is essentieel voor het behoud van de kwaliteit en uitstraling van je gevel. Door regelmatig schoon te maken met de juiste methoden en schoonmaakproducten, kun je de levensduur van het hout verlengen en een frisse uitstraling behouden. Het is belangrijk om hogedrukspuiten, schuurmiddelen en bijtende schoonmaakmiddelen te vermijden om schade aan de gevelbekleding te voorkomen. In plaats daarvan kun je het beste water, een zachte borstel en een zachte spons gebruiken om vuil en aanslag te verwijderen.

Als je geen tijd of kennis hebt om zelf de gevel schoon te maken, kun je altijd een specialist inschakelen. Zij beschikken over de expertise en het juiste gereedschap om de gevel grondig en veilig te reinigen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de gevelbekleding in goede staat blijft, zodat je nog lang kunt genieten van een mooie en verzorgde gevel.

Kortom, door regelmatig het juiste onderhoud uit te voeren en de gevel op de juiste manier schoon te maken, kun je de levensduur van houten gevelbekleding verlengen en ervoor zorgen dat je gevel er altijd fris en verzorgd uitziet. Vermijd schadelijke schoonmaakmiddelen en gebruik in plaats daarvan water, een zachte borstel en een zachte spons. Als je dit niet zelf kunt doen, kun je altijd een specialist inschakelen. Door zorgvuldig en regelmatig onderhoud te plegen, geniet je nog lang van een mooie en goed onderhouden gevel.