Amerikaans Esdoornhout: Duurzaam & Veelzijdig

Amerikaans esdoornhout, afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada, staat bekend om zijn hardheid en veelzijdigheid in gebruik. Dit esdoorn hout is bijzonder geschikt voor meubelmakerij, bijvoorbeeld voor stoelen en tafels, dankzij zijn consistentie in hardheid en gewicht, ongeveer 740 kg/m³. Dit maakt het een sterke en duurzame keuze voor diverse toepassingen.

De verschillende eigenschappen van Amerikaans esdoornhout dragen bij aan de populariteit ervan in verschillende industrieën. Het hout is goed te bewerken, zowel met de hand als met machines, en kan probleemloos worden verlijmd. Dit alles terwijl het een matige duurzaamheid biedt, waardoor een afwerking voor buitentoepassingen essentieel is om de levensduur te verlengen.

Esdoorn hout wordt veel gebruikt voor het maken van muziekinstrumenten zoals gitaren, violen en cello’s vanwege zijn fijne textuur en heldere witte kleur met subtiele strepen. Deze esthetische en functionele kwaliteiten maken het een favoriet onder meubelmakers en muziekinstrumentenbouwers. Bovendien maakt de mogelijkheid om zowel Amerikaanse als Europese varianten af te nemen bij gespecialiseerde leveranciers, zoals De Houtlijn en Houtex, het eenvoudig om esdoornhout te integreren in verschillende houtbewerkingsprojecten.

Wat is Amerikaans Esdoornhout?

Esdoorn houtsoort, komt voornamelijk van de bomen Acer saccharum en Acer nigrum. Deze bomen staan bekend om hun indrukwekkende uniformiteit in witheid, subtiele strepen en een zijdeachtige glans. Dankzij de fijne nerf en uitstekende verwerkingsmogelijkheden is Acer hout ideaal voor uiteenlopende houtbewerkingsprojecten.

Amerikaans esdoornhout, of Hard Maple, varieert in hoogte van ongeveer 14 tot 22 meter en een diameter van 40 tot 90 cm. Een kleurspectrum dat reikt van crèmekleurig tot licht oker, vaak met decoratieve patronen, maakt het hout aantrekkelijk voor diverse toepassingen. Hoewel Soft Maple ook veel gebruikt wordt, biedt Hard Maple een grotere durearzaamheidsfactor, ondanks dat beide houtsoorten over het algemeen worden geklasseerd in duurzaamheidsklasse V.

De populariteit van deze Esdoorn houtsoort is te danken aan de veelzijdige toepassingen in interieurwerk zoals parket, trappen, deuren en meubels. De houtsoort wordt vaak gebruikt als imitatie kersenhout dankzij de vergelijkbare esthetiek. Bovendien komt het ook voor in de vervaardiging van fineer, sportuitrusting, muziekinstrumenten en keukenbenodigdheden vanwege de bewerkbaarheid die ideaal is voor zagen, boren en draaien.

Het hoogtepunt wordt bereikt met FAS (First and Second) kwalificatie, aanbevolen door de National Hardwood Lumber Association als topkwaliteit Amerikaans esdoornhout. Hard Maple onderscheidt zich tevens door zijn indrukwekkend hoge elastische modulus van 13,000 N/mm², wat het bijzonder geschikt maakt voor zware en structurele toepassingen.

In vergelijking met Soft Maple worden de houtsoorten verschillend gewaardeerd: Hard Maple heeft een gemiddelde volumieke massa van 650 kg/m³, terwijl Soft Maple wat lichter is met een gemiddelde massadichtheid van 550 kg/m³. Dit maakt het type Hard Maple meer geschikt voor toepassingen die een hogere sterkte en duurzaamheid vereisen.

Eigenschappen van Amerikaans Esdoornhout

Amerikaans esdoornhout heeft een reeks indrukwekkende eigenschappen die het zeer geschikt maken voor diverse toepassingen. De combinatie van hoge hardheid, aantrekkelijke nerf en goede verlijming en werking maakt dit hout zeer gewaardeerd in de meubel- en houtbewerkingsindustrie.

Hardheid en Gewicht

Esdoornhout staat bekend om zijn hoge hardheid, vooral hard maple met een volumieke massa van 720 kg/m³ bij 12% vochtgehalte. Deze eigenschap draagt bij aan de stevigheid en lange levensduur van meubels en vloeren gemaakt van Amerikaans esdoornhout. Hard maple kan een hoogte bereiken van 40 meter met een 20 meter lange takvrije stam, wat de massiviteit en robuustheid van dit hout benadrukt.

Nerf en Structuur

De esdoorn nerf is meestal recht en egaal, wat zorgt voor een aantrekkelijk uiterlijk. Soms kan de nerf golvend of warrig zijn, wat bijzonder gewaardeerd wordt in toepassingen zoals muziekinstrumenten waar een esthetisch unieke uitstraling gewenst is. Europees esdoorn heeft een fijne nerf en een gelijkmatige structuur, terwijl Amerikaans esdoornhout soms fraaie patronen zoals bird’s-eye vertoont.

Verlijming en Werking

Amerikaans esdoornhout scoort goed op het gebied van verlijming en werking. De eigenschappen van esdoorn verlijming en werking zijn vergelijkbaar met die van beukenhout, wat het geschikt maakt voor een breed scala aan houtbewerkingsprojecten. Bij het bewerken van hard maple is voorboren noodzakelijk voor spijkeren en schroeven, wat bijdraagt aan de nauwkeurigheid en duurzaamheid van het eindproduct.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van esdoornhout is gemiddeld, maar met een goede afwerking ook geschikt voor buitengebruik. Esdoornhout heeft een duurzaamheid van 5 bij schimmels, wat aandacht vereist bij toepassingen in vochtige omgevingen. Het oppervlak van esdoornhout kan goed worden behandeld met beits, verf en polish voor extra bescherming en esthetische aantrekkelijkheid.

Hieronder een vergelijking van enkele eigenschappen van Europees en Amerikaans esdoornhout:

Eigenschap Europees Esdoorn Amerikaans Esdoorn
Volumieke Massa (kg/m³ bij 12% vochtgehalte) 610-680 720
Buigbaarheid Zeer goed Goed
Duurzaamheid (Schimmels) 5 5
Nerf Fijn en gelijkmatig Soms bird’s-eye

Verschillende soorten Esdoornhout

Amerikaanse esdoornhout komt voor in verschillende varianten, waarbij de populairste soorten Hard Maple en Soft Maple zijn. Elke variëteit biedt unieke eigenschappen die invloed hebben op hun gebruik en esthetische verschijningsvormen.

Hard Maple vs. Soft Maple

Hard Maple, voornamelijk geoogst van Acer saccharum en Acer nigrum, is de meest voorkomende Amerikaanse esdoorn. Deze variant heeft een specifieke zwaartekracht van 650 kg/m³ en een Janka-hardheid van 8190 N. De Europees esdoorn, ook bekend als Bergahorn of Sycamore, verschilt hierin, omdat het minder hard is en vaak een warmere toon heeft.

Soft Maple, aan de andere kant, is ongeveer 25% zachter dan Hard Maple, met een specifieke zwaartekracht van 550 kg/m³ en een Janka-hardheid van 5080 N. Deze eigenschappen maken Soft Maple ideaal voor projecten waar een minder harde houtsoort gewenst is.

Esthetische Variaties

Esthetisch gezien biedt Amerikaanse esdoorn verschillende boeiende variaties. Ongeveer vijf procent van Amerikaanse esdoornhout loggen tonen groeionregelmatigheden die resulteren in unieke decoratieve patronen. Bovendien onderscheiden fijn streepdessin op kwartiers gezaagd esdoornhout en vlampatroon op dosse vlakken deze houtsoorten visueel van elkaar. Europa’s Bergahorn heeft vaak dicht en uniform hout, ideaal voor fineer en draaiwerk.

Met deze verscheidenheid aan eigenschappen blijft esdoornhout een veelzijdig en gewaardeerd materiaal in diverse industrieën.

Toepassingen van Esdoornhout

Amerikaans esdoornhout is om geprezen om zijn toepassing in verschillende ambachten en industrieën. Dankzij zijn sterkte en duurzaamheid bij een gewicht van ongeveer 740 kg/m³, vinden we esdoornhout terug in zowel functionele als esthetische toepassingen.

Esdoornhout meubels

Meubelmakerij

Esdoornhout meubels zijn bijzonder populair vanwege de sterke eigenschappen van het hout. Stoelen, tafels en andere gebruiksmeubels hebben baat bij de stevige en zware kwaliteit van esdoornhout. Ambachtelijk esdoornhout combineert esthetiek met functionaliteit, een perfecte keuze voor meubelmakers die op zoek zijn naar duurzaam materiaal.

Houten Vloeren

Amerikaans esdoorn parket staat bekend om zijn duurzaamheid en slijtvastheid. Het heeft een rechte en fijne nerf, wat zorgt voor een uniforme en aantrekkelijke uitstraling van de vloer. Esdoornhout heeft een matige duurzaamheid en moet voor buitentoepassingen altijd afgewerkt worden om de levensduur te verlengen. Voor binnentoepassingen biedt het echter een uitstekende balans tussen hardheid en esthetiek.

Muziekinstrumenten

De muziekindustrie maakt veelvuldig gebruik van esdoornhout bij de vervaardiging van strijkinstrumenten zoals gitaren, violen en cello’s. Muziekinstrumenten van esdoorn zijn geliefd vanwege de uitstekende geluidsweergave die dit hout biedt. De fijne nerf en regelmatig golvende draadrichting dragen bij aan de akoestiek en het visuele aspect van deze instrumenten.

Waarom kiezen voor Amerikaans Esdoornhout?

Amerikaans esdoornhout is een ideale keuze voor wie op zoek is naar kwalitatief hoogwaardig hout met veelzijdige toepassingen. De hardheid van esdoorn, met een gewicht van ongeveer 740 kg/m³, maakt het uitstekend geschikt voor gebruiksmeubilair zoals stoelen en tafels, waar stevigheid en duurzaamheid essentieel zijn. Daarnaast biedt het een balans tussen duurzaamheid en esthetiek, wat essentieel is voor kwalitatieve meubels en andere houttoepassingen.

Een van de belangrijkste esdoornhout voordelen is de fijne en gelijkmatige nerfstructuur, waardoor het geschikt is voor zowel functionele als esthetische toepassingen. Het hout laat zich gemakkelijk verlijmen en bewerken, vergelijkbaar met beukenhout, wat bijdraagt aan de stabiliteit en vermindert de kans op kromtrekken of scheuren. Dit maakt meubels van esdoornhout niet alleen sterk maar ook visueel aantrekkelijk.

Naast de meubelmakerij wordt Amerikaans esdoornhout regelmatig gebruikt in de muziekindustrie, met name voor strijkinstrumenten zoals gitaren, violen en cello’s. Dit komt door de unieke eigenschappen van het hout die bevorderlijk zijn voor de geluidskwaliteit en de esthetiek van de instrumenten. Hierdoor wordt esdoornhout vaak geprezen als een duurzame houtkeuze.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste eigenschappen en toepassingen van Amerikaans esdoornhout:

Eigenschap Toepassing
Hardheid en Gewicht (740 kg/m³) Meubels, vloeren
Fijne en gelijkmatige nerf Esthetische en functionele toepassingen
Goede verlijming en bewerking Stabiele en duurzame constructies
Duurzaamheid en sterkte Muziekinstrumenten, meubelmakerij

Met al deze voordelen en toepassingsmogelijkheden is het niet verwonderlijk dat Amerikaans esdoornhout een geliefde keuze is voor diverse houtbewerkingsprojecten.

Prijs van Amerikaans Esdoornhout

De Esdoornhout prijs varieert aanzienlijk, afhankelijk van de kwaliteit, beschikbaarheid en verwerkingsmethode (bekantrecht of onbekantrecht). Amerikanen Esdoornhout is verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 27mm tot 100mm. Deze variaties kunnen de de kosten van Amerikaans esdoorn aanzienlijk beïnvloeden.

De kosten van Amerikaans esdoorn varieert meestal van €800 tot €950 exclusief BTW per kubieke meter. Wanneer inclusief BTW, liggen de prijzen tussen €968 en €1149 per kubieke meter. Dit prijsbereik hangt voornamelijk af van de dikte en speciale eigenschappen zoals genoest of olijfessen.

Hieronder staat een tabel met de gemiddelde prijzen van Amerikaans Esdoornhout (bekantrecht):

Dikte (mm) Prijs per m³ Esdoorn (exclusief BTW) Prijs per m³ Esdoorn (inclusief BTW)
27 mm €800 €968
42 mm €850 €1029
52 mm €900 €1089
80 mm €925 €1115
100 mm €950 €1149

Om de prijsschommelingen te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat kosten van Amerikaans esdoorn ook worden beïnvloed door de kwaliteit en unieke eigenschappen van het hout. Fijne structuren, speciale patronen zoals bird’s-eye en gemoeste strepen kunnen de waarde verhogen, gekoppeld aan de aanbevolen FAS/FAS1F 80/20 kwaliteit door de National Hardwood Lumber Association.

Hoe Amerikaans Esdoornhout te kopen?

Wanneer u Amerikaans Esdoornhout wilt kopen, is het cruciaal om uw bronnen zorgvuldig te selecteren. Veelal bieden gespecialiseerde houthandelaren en esdoornhout leveranciers zowel online als offline hoogwaardige producten aan. Voor een betrouwbare aankoop is het belangrijk om de certificering van de bron te verifiëren en te kiezen voor duurzaam hout aanschaffen. Vertrouwen op erkende instanties zoals Centrum hout en Houtvademecum kan de zoektocht naar hoogwaardige Amerikaans esdoornhout vereenvoudigen.

Amerikaans esdoornhout biedt diverse toepassingen door zijn kwaliteit en duurzaamheid. Hard maple, de meest voorkomende vorm, heeft een hoge buigsterkte van 108 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 13,000 N/mm². Veel leveranciers garanderen topkwaliteit door de FAS (First and Second) normen te hanteren, aanbevolen door de National Hardwood Lumber Association. Dit, in combinatie met de natuurlijke esthetische waarde van het hout, maakt Amerikaans esdoornhout een uitstekende keuze voor diverse projecten.

Hard Maple Soft Maple
Bending Strength: 108 N/mm² Bending Strength: 61 N/mm²
Elasticity Modulus: 13,000 N/mm² Elasticity Modulus: 10,000 N/mm²
Diameter: 40-90 cm Diameter: Varieert
Hoogte: 14-22 m Hoogte: Groter verspreidingsgebied
Kleur: Crème tot licht oker Kleur: Variabel
Groeigebied: Great Lakes, New England Groeigebied: Ohio Valley

Gespecialiseerde houthandelaren bieden esdoornhout in commerciële afmetingen, met diktes variërend tussen 27-100 mm en lengtes van 250-400 cm. De prijzen voor Amerikaans esdoornhout variëren van €800 tot €950 per m³ exclusief BTW, afhankelijk van de kwaliteit en afmetingen. Bent u op zoek naar duurzaam hout aanschaffen, dan zijn gecertificeerde leveranciers de beste keuze om ervoor te zorgen dat u esdoornhout van topkwaliteit krijgt. Zorg ervoor dat u bij uw keuze let op de juiste certificeringen en keurmerken, zoals FSC of PEFC, voor gegarandeerd duurzaam hout.

Verzorging en Onderhoud van Esdoornhout

Het effectief verzorgen van esdoornhout is essentieel om de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid te behouden. Esdoornhout staat bekend om zijn hoge slijtvastheid en fijne structuur, maar het vereist wel aandacht om in perfecte staat te blijven.

Esdoornhout onderhoud

Bescherming: Om esdoornhout te beschermen, is het belangrijk om het weg te houden van direct zonlicht, extreme temperaturen en overmatige vochtigheid. Dit helpt om verkleuring en vervorming te voorkomen.

Regelmatig schoonmaken: Het onderhouden van esdoornhout kan eenvoudig zijn. Regelmatig poetsen en afstoffen helpen om vuil te verwijderen dat zich op het oppervlak ophoopt. Door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde houtreinigers kunnen vlekken en vuil effectief worden verwijderd.

Conditioneren: Periodiek gebruik van conditionerende producten helpt om het hout gehydrateerd te houden, waardoor uitdroging en barsten worden voorkomen. Dit is vooral belangrijk in interieurs waar klimaatbeheersing de luchtvochtigheid aanzienlijk kan verlagen.

Beitsen en Polijsten: Het oppervlak van esdoornhout kan goed worden gebeitst en gepolijst, wat niet alleen de bescherming bevordert maar ook de esthetische kwaliteiten naar voren brengt. Dit proces is een belangrijk onderdeel van het esdoornhout onderhoud.

Kenmerken Impact op Onderhoud
Hoge slijtvastheid Makkelijk schoon te maken en duurzaam voor dagelijks gebruik
Fijne poriën Vuil dringt niet diep door, wat reinigen eenvoudiger maakt
Stabiele structuur Minimale reactie op temperatuur- en vochtveranderingen
Lichte kleur Regelmatig onderhoud voorkomt verkleuring

Concentreren op bescherming: Het blijft cruciaal om esdoornhout systematisch te controleren en te onderhouden om aantasting door licht en vocht te voorkomen. De juiste behandelings- en onderhoudsprocedures dragen bij aan een significant langere levensduur van het hout.

Amerikaans Esdoornhout in de Meubelindustrie

Amerikaans esdoornhout speelt een cruciale rol binnen de meubelindustrie dankzij zijn talrijke voordelen. De hardheid van esdoornhout maakt het een populaire keuze voor diverse producten zoals tafels, stoelen en bedden. Deze hardheid draagt bij aan de duurzaamheid van de meubels, wat essentieel is voor consumenten die waarde hechten aan langdurig gebruik.

Het gebruik van esdoornhout in de meubelindustrie biedt niet alleen robuustheid maar ook esthetische voordelen. De lichte kleur en fijne nerfstructuur geven een elegante uitstraling aan meubels, wat resulteert in een chique en tijdloze esthetiek. Bovendien reageert het hout nauwelijks op veranderingen in temperatuur en vochtigheid, wat bijdraagt aan de stabiliteit van de Amerikaans esdoorn meubels.

Daarnaast heeft esdoornhout een hoge slijtvastheid, ideaal voor oppervlakken die vaak worden blootgesteld aan slijtage, zoals tafelbladen en trapbekleding. Door de dichtheid en fijnporigheid dringt vuil niet diep door, waardoor deze duurzame meubelmaterialen eenvoudiger schoon te houden zijn.

Een overzicht van esdoornhouttoepassingen:

  • Meubels zoals stoelen, tafels en bedden
  • Tafelbladen en keukenwerkbladen
  • Vloeren en trapbekleding

Esdoornhout kan ook gemakkelijk worden gebeitst, geverfd en gepolijst, wat ontwerpers en ambachtslieden de flexibiliteit biedt om verschillende afwerkingen en stijlen te bereiken. Dit maakt Amerikaans esdoorn meubels niet alleen functioneel, maar ook esthetisch veelzijdig.

Tot slot is esdoornhout vanwege zijn middellange droogtijd en goede werkbaarheid een kwestie van keuze voor veel meubelmakers en ontwerpers die duurzame en visueel aantrekkelijke producten willen creëren. Al met al blijft esdoornhout een topoptie in de meubelindustrie voor degenen die streven naar duurzaamheid en schoonheid.

Voordelen van Amerikaans Esdoornhout

Amerikaans esdoornhout biedt een breed scala aan voordelen die het tot een populaire keuze maken in diverse toepassingen. Een van de grootste voordelen esdoornhout is de duurzaamheid. Het hout afkomstig van Acer saccharum en Acer nigrum bomen staat bekend om zijn langdurigheid en robuustheid, perfect voor het maken van meubels en muziekinstrumenten.

Daarnaast scoort Amerikaans esdoornhout hoog als het gaat om bewerkbaarheid. Dankzij de fijne textuur en uniforme witte kleur met subtiele strepen, is dit hout eenvoudig te bewerken en af te werken, een belangrijk aspect voor ambachtslieden en meubelmakers. De sterktes van Amerikaans esdoorn liegen er niet om: dit hout is niet alleen taai en bestendig tegen zwaar gebruik, maar ook zeer elastisch. Dit maakt het gemakkelijk te buigen onder invloed van stoom voor diverse vormen en toepassingen.

De voordelen esdoornhout worden verder onderstreept door de esthetische aantrekkelijkheid. Esdoornhout heeft een uniforme structuur die zorgt voor een strak en consistent uiterlijk, ideaal voor hoogwaardige oppervlakteafwerkingen. Het hout kan bovendien goed worden gebeitst, geverfd en gepolijst, waardoor het perfect geïntegreerd kan worden in verschillende designstijlen.

Als we kijken naar de duurzaamheid van esdoorn, springt vooral het milieuvriendelijke karakter van het hout in het oog. Esdoornhout is afkomstig van snelgroeiende bronbomen die duurzaam worden geoogst, wat bijdraagt aan het behoud van bossen en natuurlijke hulpbronnen. Aldus is esdoornhout niet alleen een uitstekende keuze qua prestaties, maar ook een verantwoorde keuze voor het milieu.

Voordelen Beschrijving
Duurzaamheid Langdurig, taai en bestendig tegen zwaar gebruik
Bewerkbaarheid Fijne textuur, gemakkelijk te verwerken en af te werken
Esthetiek Consistente kleur en structuur, geschikt voor hoogwaardige afwerkingen
Milieuvriendelijk Afkomstig van duurzaam geoogste snelgroeiende bomen

Duurzaamheidsaspecten van Amerikaans Esdoornhout

Amerikaans esdoornhout speelt een belangrijke rol in duurzaam bouwen en bijdragen aan milieuvriendelijke praktijken. Het gebruik van duurzaam hout bevordert de circulaire economie, vooral omdat esdoornhout afkomstig is van snelgroeiende bomen die snel regenereren. Dit maakt het een uitstekende kandidaat voor hernieuwbare houtbronnen.

Volgens de “Catalogus biobased bouwmaterialen 2019”, uitgebracht door de serie “Groene Grondstoffen”, worden er veel inspanningen geleverd om groene en circulaire bouwmaterialen te bevorderen. De catalogus, die voor het hele bouwproces van toepassing is, werkt met architecten, aannemers en kopers om bewuste keuzes te stimuleren. De milieuaspecten van esdoornhout, zoals recycling en hergebruik, worden benadrukt in deze publicaties.

Een vergelijking van de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van Amerikaans esdoornhout en andere houtsoorten kan nuttig zijn:

Kernmateriaal Groeiherstel (jaren) Recyclebaarheid Herbruikbaar CO2 Opname
Amerikaans Esdoorn 30-40 Ja Ja Hoog
Eikenhout 40-50 Ja Ja Middel
MDF N.v.t. Nee Beperkt Laag

Het is duidelijk dat Amerikaans esdoornhout over talrijke duurzame kwaliteiten beschikt, vooral als het gaat om verantwoord bosbeheer en de ecologische voetafdruk. Door zich te richten op duurzame ontwerpen en snel drogende houtconstructies, minimaliseert men de kans op houtrot en verlengt men de levensduur van de houtproducten.

Conclusie

Als we de veelzijdige eigenschappen en toepassingen van Amerikaans esdoornhout overwegen, wordt duidelijk waarom deze houtsoort zo hoog gewaardeerd wordt. Met een unieke balans tussen hardheid, duurzaamheid en esthetische aantrekkelijkheid is het een uitstekende keuze voor meubelmakerij, houten vloeren, muziekinstrumenten en diverse andere houtbewerkingsprojecten. Amerikaans esdoornhout biedt een ongelooflijke combinatie van functionaliteit en schoonheid, wat het een waardevolle investering maakt voor zowel professionals als hobbyisten.

Een belangrijk aspect van Amerikaans esdoornhout is de hoge hardheid (ongeveer 740 kg/m³) en de fijne nerf, die bijdraagt aan een superieur uiterlijk en werkbaarheid. Deze eigenschappen samen met de uitstekende verlijming en gemiddelde werking maken het ideaal voor vele toepassingen. De duurzaamheid en het duurzame karakter van dit hout zetten het bovendien in een positief daglicht binnen milieubewuste ondernemingen en projecten.

Samenvattend, Amerikaans esdoornhout is een betrouwbare en veelzijdige keuze voor verschillende houttoepassingen. Het biedt een combinatie van solide fysieke eigenschappen en een esthetisch bevredigende afwerking. Daarmee doet de houtsoort recht aan zowel hedendaagse als traditionele toepassingen, zoals blijkt uit de diverse manieren waarop het wereldwijd wordt ingezet in de bouw, meubelmakerij, en meer. Het blijkt keer op keer een waardevolle en duurzame keuze, zowel functioneel als visueel aantrekkelijk.