Kenmerken en Gebruik van Amerikaans Elzenhout

Amerikaans elzenhout, bekend om zijn unieke eigenschappen, staat hoog aangeschreven als een veelzijdige houtsoort in de houtwarenindustrie. De opvallende oranjerode kleur wordt na blootstelling aan licht en lucht bleekgeel met een roodbruine tint en is direct herkenbaar aan de donkere lijnen veroorzaakt door de brede stralen.

De kwaliteiten zoals taaiheid, matige sterkte en goede bewerkbaarheid maken het een uitstekende keuze voor gebruiksvoorwerpen en meubels. Bovendien is het door de goede waterbestendigheid een geschikt materiaal voor langdurig onderwatergebruik.

Met een gemiddelde volumieke massa van 530 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%, valt Amerikaans elzenhout onder duurzaamheidsklasse 5 tegen schimmels. Kernhout en spint vertonen een hoge impregneerbaarheid, geclassificeerd als 1, wat bijdraagt aan de veelzijdige toepassingen van deze houtsoort.

Wat is Amerikaans Elzenhout?

Amerikaans elzenhout, ook wel bekend als “Amerikaans Elzen,” is een houtsoort afkomstig uit de Verenigde Staten. Het geniet internationale erkenning vanwege zijn unieke eigenschappen en veelzijdige toepassingen. Door de specifieke kenmerken en de kwaliteit is het geliefd bij vakmensen en hobbyisten en wordt vaak gekozen voor diverse houtprojecten.

Definitie en Herkomst

Amerikaans elzenhout wordt vaak aangeplant in Noord-Amerika, waar het het klimaat en de bodem optimaal benut om zijn unieke eigenschappen te ontwikkelen. Het staat bekend om zijn roodachtige kleur die na blootstelling aan de elementen oplicht en varieert, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor zowel esthetische als functionele toepassingen.

Botanische Namen

In de botanische wereld is Amerikaans elzenhout bekend onder de naam Alnus rubra Bong. Deze soort behoort tot de elzenfamilie en is vooral te vinden in de westelijke regio’s van Noord-Amerika. Het hout is herkenbaar aan zijn fijnmazige structuur en de uitgesproken korrel. Dit zijn enkele van de Amerikaans elzenhout eigenschappen die bijdragen aan de populariteit van deze houtsoort.

Eigenschap Waarde
Volumieke Massa (12% vocht) 530 kg/m3
Frisse Volumieke Massa 680-1000 kg/m3
Impregneerbaarheid 1
Duurzaamheidsklasse tegen schimmels 5

Om Amerikaans elzenhout te herkennen en begrijpen, is het kritiek om zowel de kenmerken als de herkomst en botanische achtergrond in overweging te nemen. Het biedt een scala aan voordelen die het tot een waardevolle houtsoort maken voor uiteenlopende toepassingen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in Amerikaans elzenhout kopen, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over deze aspecten.

Eigenschappen van Amerikaans Elzenhout

Amerikaans elzenhout beschikt over een reeks unieke eigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor diverse toepassingen. De draad van dit hout loopt rechtdoor en de fijne nerf draagt bij aan de gelijkmatige, gladde afwerking.

Draad en Nerf

De draad van Amerikaans elzenhout is recht, wat het ideaal maakt voor bewerkingen waarbij gladde, egale oppervlakken gewenst zijn. De fijne nerf zorgt ervoor dat het hout gemakkelijk te bewerken is en mooie afwerkingen oplevert.

Volumieke Massa

Elzenhout, waaronder Amerikaans elzenhout, heeft bij 12% vochtgehalte een volumieke massa van ongeveer 530 kg/m3. Bij verse toestand zonder droging varieert de volumieke massa tussen de 680 en 1000 kg/m3. Deze relatieve zwaarte is een belangrijke factor die bijdraagt aan Elzenhout duurzaamheid. Het volgende tabel biedt een duidelijk overzicht:

Parameters Waarden
Volumieke massa (bij 12% vochtgehalte) 530 kg/m3
Volumieke massa (vers) 680 – 1000 kg/m3

Werking en Droging

Amerikaans elzenhout laat een middelmatige werking zien tijdens het drogen. Het is cruciaal gebruik te maken van scherp gereedschap om de houtverwerking optimaal te laten verlopen. Daarnaast moet men rekening houden met het feit dat de houtsoort middelmatige eigenschappen vertoont voor spijkeren en schroeven. Door een zorgvuldige aanpak kan men de volledige potentieel benutten zonder onnodige complicaties.

Duurzaamheid van Amerikaans Elzenhout

Amerikaans elzenhout staat bekend om zijn duurzaamheid, vooral in vochtige omgevingen. Het hout valt onder duurzaamheidsklasse 5 tegen schimmels, wat impliceert dat het bestand is tegen schimmelinfecties over langere perioden. Dit draagt bij aan de waarde van elzenhout in tal van toepassingen, vooral waar langdurige blootstelling aan water optreedt.

Daarnaast heeft Amerikaans elzenhout uitstekende impregneerbare eigenschappen, zowel voor kernhout als voor spinthout. Met een impregneerbaarheidsscore van 1 voor beide soorten hout, biedt het een hoge mate van bescherming tegen aantasting. Deze eigenschappen zijn cruciaal voor de duurzaamheid en zorgen ervoor dat producten van Amerikaans elzen fineer lang meegaan.

Kenmerk Specificatie
Volumieke massa (bij 12% vochtgehalte) 530 kg/m3
Duurzaamheidsklasse tegen schimmels 5
Impregneerbaarheid van kernhout 1
Impregneerbaarheid van spinthout 1
Hoogte van Amerikaans elzenhout boom 15-25 meter
Diameter takvrije stam 0.3-1.2 meter

Het hout heeft een gemiddelde tot matige sterkte met een volumieke massa die varieert van 680 tot 1000 kg/m3 wanneer vers. Dit maakt het een middelmatig zwaar en sterk houtsoort, dat gemakkelijk te bewerken is. Ook vertoont Amerikaans elzenhout een karakteristieke rechte draad met een fijne textuur, wat zorgt voor een aantrekkelijk eindproduct, vooral in de vorm van Amerikaans elzen fineer.

Toepassingen van Amerikaans Elzenhout

Amerikaans elzenhout heeft brede toepassingen in verschillende industrieën dankzij zijn veelzijdige eigenschappen en robuuste kwaliteiten. Deze houtsoort wordt intensief gebruikt in de houtwarenindustrie, metaalgieterij, houtsnijwerk en uiteraard in de meubelindustrie.

Houtwarenindustrie

In de houtwarenindustrie zien we Amerikaans elzenhout in uiteenlopende producten terug. Het wordt vaak gekozen voor de productie van bezems en borstels vanwege zijn lichte gewicht en goede bewerkbaarheid. Daarnaast wordt dit hout gebruikt voor speelgoed en draaiwerk. Het lage risico op corrosie bij contact met ijzer maakt het ook geschikt voor gebruik in modellen en ander klein houtsnijwerk.

Metaalgieterij en Houtsnijwerk

Amerikaans elzenhout wordt ook hoog gewaardeerd in de creatieve en industriële sectoren zoals de metaalgieterij en het houtsnijwerk. Dankzij de goede carvings-eigenschappen en het feit dat het goed werkt met scherp gereedschap, is het favoriet bij ambachtslieden die werken aan gedetailleerde sculpturen en modellen. Het wordt ook toegepast in de metaalgieterij voor het maken van mallen door zijn specifieke hechtingseigenschappen en zijn beperkte effect op nat cement of beton.

Meubelindustrie

In de meubelindustrie is Amerikaans elzenhout geliefd vanwege zijn uitstekende lijmbaarheid en gematigde buigsterkte. Het wordt vaak als alternatief voor kersenhout gebruikt, vooral in West-Europa, waar het bekend staat als “Red Alder”. De duurzame eigenschappen en het vermogen om goed te impregneren maken het ideaal voor meubelconstructies. Het wordt gebruikt voor de productie van multiplex, sigarenkisten, en grote verpakkingskisten. De elastische en decoratieve eigenschappen maken het een favoriet materiaal voor hoogwaardige meubelstukken.

Toepassingen Voordelen
Bezems en borstels Licht gewicht, goede bewerkbaarheid
Speelgoed en draaiwerk Goede carvings-eigenschappen
Metaalgieterij Beperkt effect op nat cement
Meubels Goede lijmbaarheid, substituut voor kersenhout
Multiplex, sigarenkisten Duurzaam, goed impregneerbaar

Voordelen van Amerikaans Elzenhout

Amerikaans elzenhout biedt tal van voordelen die het tot een uitstekende keuze maken voor diverse toepassingen. Eén van de belangrijkste voordelen van Amerikaans elzenhout is de mogelijkheid tot impregnatie. Dit betekent dat het hout goed behandeld kan worden om de duurzaamheid en weerstand tegen vocht en insecten te verhogen. Daarnaast zijn de weinig kritische drogeigenschappen en de prima lijmbaarheid belangrijke Elzenhout eigenschappen waar gebruikers veel baat bij hebben.

Bovendien heeft Amerikaans elzenhout goede eigenschappen voor toepassingen onder water. De waterbestendigheid van deze houtsoort maakt het geschikt voor projecten die langdurig in contact staan met vocht, zoals bruggen of aanlegsteigers. Verder biedt het de flexibiliteit bij het ontwerpen van diverse gebruiksvoorwerpen en meubelstukken. Het hout laat zich gemakkelijk bewerken, wat ideaal is voor zowel eenvoudige als geavanceerde houtbewerkingsprojecten.

Hieronder een overzicht van enkele voordelen en Elzenhout eigenschappen in vergelijking met essenhout:

Kenmerk Amerikaans Elzenhout Essenhout
Volumieke Massa 530 kg/m3 600 – 800 kg/m3
Duurzaamheidsklasse 5 3
Gebruik Veelzijdig waaronder onder water Meubels, vloeren, trappen, deuren
Be- en verwerkbaarheid Goed te bewerken, prima lijmbaar Gemakkelijk te zagen, schaven, boren

Ten slotte is Amerikaans elzenhout niet alleen functioneel maar ook esthetisch aangenaam vanwege zijn karakteristieke kleur en nerfpatroon. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor decoratieve projecten en meubelstukken die niet alleen functioneel, maar ook visueel appealing zijn.

Amerikaans Elzenhout Kopen

Bij het overwegen van een aankoop van Amerikaans elzenhout, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende factoren die de prijs bepalen. De prijs van Amerikaans elzenhout heeft een basiswaarde van € 850 per m³ exclusief BTW, en € 1030 per m³ inclusief BTW. Deze prijs kan echter variëren afhankelijk van de gewenste lengte, die doorgaans tussen de 250-400 cm ligt, en een standaard dikte van 27 mm.

Om de juiste hoeveelheid en kwaliteit van het hout te verzekeren, moeten potentiële kopers contact opnemen met gespecialiseerde leveranciers. Deze leveranciers kunnen de juiste hoeveelheden leveren voor specifieke doeleinden, zoals meubelproductie, bezems, borstels, speelgoed, draaiwerk en modellen. Voor deze toepassingen en meer, blijkt elzenhout een uitstekend materiaal te zijn, gezien zijn impregnatie-eigenschappen en duurzaamheidsklasse 5 tegen schimmels.

Amerikaans elzenhout kopen

De gemiddelde volumieke massa van Amerikaans elzenhout is 530 kg/m³, met een variatie van 680-1000 kg/m³ tussen droog en vers hout. Dit zorgt voor een stevige basis voor duurzaam gebruik in verschillende industrieën, zoals de metaalgieterij, houtsnijwerk, en de fabricage van meubels en sigarenkistjes. Daarnaast is het mogelijk om dit hout langdurig onder water te gebruiken vanwege de uitstekende waterbestendigheid.

Hieronder volgt een overzicht van de prijzen van elzenhout in vergelijking met andere houtsoorten:

Houtsoort Prijs per m³ (inclusief BTW)
Amerikaans elzenhout €1030
Gemiddelde prijs elzenhout €950
Andere houtsoorten €12 – €2000

Bij het elzenhout kopen, is het aan te raden te letten op vanaf-prijzen en de kwaliteit van het hout, omdat deze factoren de uiteindelijke prijs kunnen beïnvloeden. Amerikaans elzenhout onderscheidt zich daardoor als een veelzijdige en waardevolle keuze voor verschillende toepassingen.

Amerikaans Elzen Fineer

Amerikaans elzen fineer is een populaire keuze voor hoogwaardige meubelafwerkingen en decoratieve toepassingen. Dit fineer staat bekend om zijn aantrekkelijke kleur en mooie tekening, waardoor het uitermate geschikt is voor diverse interieurontwerpen.

Wat is Fineer?

Fineer zijn dunne plakjes hout die van boomstammen worden gesneden. Deze plakjes worden vervolgens gebruikt om oppervlakken van meubels en panelen te bedekken. Het gebruik van fineer biedt de mogelijkheid om de schoonheid van natuurlijk hout te combineren met de efficiëntie van samengestelde houtproducten.

Waarom Fineer Gebruiken?

Het gebruik van fineer, zoals Amerikaans elzen fineer, biedt diverse voordelen. Allereerst maakt het de productie van meubels en andere houten oppervlakken kosteneffectiever. Bovendien wordt het totale gewicht van het eindproduct verminderd doordat fineer gebruik geen massief hout vereist. Tenslotte zorgt Amerikaans elzen fineer met zijn opvallende kleur en duurzaamheid ervoor dat meubels en panelen niet alleen functioneel maar ook esthetisch aantrekkelijk zijn.

Hieronder een overzicht van de specificaties en prijzen van verschillende houtsoorten, waaronder Amerikaans elzen:

Houtsoort Lengte (cm) Dikte (mm) Prijs (excl. BTW, per m³) Prijs (incl. BTW, per m³)
Amerikaans Elzen 250-400 27 € 850 € 1030
Europese Eiken 27 27 € 700 n.v.t.
Inlands Yellow Cedar n.v.t. 25 € 29-35 n.v.t.
Douglas n.v.t. n.v.t. € 20 per m² n.v.t.
Grenen n.v.t. 25 € 25-30 per m² n.v.t.
Tamme Kastanje 250-400 27 € 850 n.v.t.
Walnoten 250-400 27 € 1800-3000 n.v.t.
Taxus 200-300 23-27 € 2000 n.v.t.

Zoals de tabel toont, biedt Amerikaans elzen fineer een competitieve prijs in vergelijking met andere houtsoorten. Het is daarom een uitstekende keuze voor een breed scala aan fineer gebruik applicaties, van meubelfabricage tot decoratieve afwerkingen in interieurs.

Prijs van Amerikaans Elzenhout

De prijs van Amerikaans elzenhout kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals kwaliteit, beschikbaarheid en de specifieke eigenschappen van het fineer of het gekantrechte hout. Een gedegen marktonderzoek en vergelijking van leveranciers is essentieel om tot een geschikte aankoopprijs te komen.

De volumieke massa van Amerikaans elzenhout bij 12% vochtgehalte bedraagt ongeveer 530 kg/m³. Vers, zonder droging, varieert de volumieke massa tussen 680 en 1000 kg/m³.

Daarnaast speelt de duurzaamheid van Amerikaans elzenhout een rol in de prijsbepaling. Hoewel de houtsoort valt onder duurzaamheidsklasse 5 tegen schimmels, heeft het een zeer goede impregneerbaarheid (klasse 1), waardoor zowel het kernhout als het spinthout goed te behandelen zijn. Dit maakt elzenhout kopen aantrekkelijk voor langdurige toepassingen.

Ondanks zijn lage schimmelresistentie, is Amerikaans elzenhout erg geliefd vanwege zijn uitstekende bewerkbaarheid. Het wordt veelvuldig ingezet voor de productie van bezems, borstels, speelgoed, en draaiwerk. Bovendien worden het vaak gebruikt in de productie van multiplex, sigarenkisten en grote verpakkingsdozen.

Eigenschap Waarde
Volumieke Massa (12% vocht) 530 kg/m³
Vers Volumieke Massa 680-1000 kg/m³
Duurzaamheidsklasse (tegen schimmels) Klasse 5
Impregneerbaarheidsklasse Klasse 1
Gebruikte industrieën Borstels, speelgoed, meubels
Percentage positieve recensies 85%
Percentage negatieve recensies 15%

Bij het overwegen om Amerikaans elzenhout te kopen, is het belangrijk om deze eigenschappen in gedachten te houden voor een optimale kosten-batenanalyse. Door nauw samen te werken met gespecialiseerde leveranciers kan men vaak hogere kwaliteit hout en betere prijzen verkrijgen.

Amerikaans Elzenhout Leveranciers

Het kiezen van de juiste Elzenhout leveranciers is cruciaal voor de aanschaf van hoogwaardig hout voor diverse projecten. Bij het Amerikaans elzenhout kopen is het verstandig te letten op enkele belangrijke factoren om de beste leverancier te selecteren.

Elzenhout leveranciers

Allereerst is het nuttig enkele kerngegevens over de producten te kennen:

 • Dikte van Amerikaans elzenhout: 52 mm
 • Lengte van Amerikaans elzenhout: 215 t/m 490 cm

Een van de belangrijke overwegingen bij Elzenhout leveranciers is de fabrieksgarantie:

Factor Details
Fabrieksgarantie voor residentieel gebruik 10 jaar
Fabrieksgarantie voor commercieel gebruik 5 jaar
Kosten voor maatwerkbestellingen €35, vervalt voor bestellingen boven 15m²
Retourbeleid Niet mogelijk voor maatwerkproducten

Bij Amerikaans elzenhout kopen is het ook van belang de doelgroep in ogenschouw te nemen:

 • Doe-het-zelvers (residentiële klanten)
 • Bedrijven: vloerbedekkingsbedrijven, aannemers, bouwers, meubelmakers
 • Architecten

Daarnaast bevatten de producten vaak de volgende kenmerken:

 • Vloertype: Parketvloer (Multiplank / Plank / 1-strook)
 • Houtsortering: FAS (first and second)
 • Onderlaag materiaal: Berken multiplex
 • Afmeting van planken: 180 cm lengte, 18 cm breedte, 20 cm hoogte
 • Behandeling: Onbehandeld
 • Kleur decor: Naturel

Door deze factoren te overwegen, kan men een betrouwbare keuze maken bij het Amerikaans elzenhout kopen voor elke toepassing, van houten vloeren tot maatwerk meubels.

Tips voor het Bewerken van Amerikaans Elzenhout

Amerikaans elzenhout staat bekend om zijn goede bewerkbaarheid, maar om het meeste uit deze houtsoort te halen, is het belangrijk om enkele specifieke technieken en gereedschappen in acht te nemen. Hier volgen enkele tips voor het bewerken van elzenhout, met de nadruk op zagen en schaven, spijkeren en schroeven, evenals de afwerking van het oppervlak.

Zagen en Schaven

Het zagen en schaven van Amerikaans elzenhout kan moeiteloos verlopen met scherp gereedschap. De fijne nerfstructuur vereist precisie en scherpte om een glad resultaat te behalen zonder rafels. Bovendien is elzenhout relatief eenvoudig te hanteren tijdens het schaven, wat bijdraagt aan een strak en egaal oppervlak.

Spijkeren en Schroeven

Het vastzetten van elzenhout met spijkers en schroeven vergt enige voorzichtigheid vanwege de middelmatige structuur van het hout. Er dient gebruik gemaakt te worden van roestvrije materialen om corrosie op lange termijn te voorkomen. Dit helpt het behoud van de integriteit en esthetiek van het hout, vooral in buitenomgevingen en vochtige omstandigheden.

Oppervlakafwerking

Voor een hoogwaardige elzenhout oppervlakafwerking zijn de juiste technieken en middelen van essentieel belang. Gebruikelijk is het toepassen van schuurmiddelen die speciaal ontworpen zijn om fijne houtsoorten glad te maken zonder de structuur te beschadigen. Daarnaast is het gebruik van hoogwaardige afwerkingsproducten cruciaal om droogvertraging te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct niet alleen duurzaam is, maar ook esthetisch aantrekkelijk blijft.

Door deze tips op te volgen, kan Amerikaans elzenhout effectief worden gebruikt in diverse toepassingen, van meubelproductie tot fijn houtsnijwerk. Of je nu een professional bent of een doe-het-zelver, deze richtlijnen helpen je om het meeste uit deze veelzijdige houtsoort te halen.

Conclusie

Amerikaans elzenhout is een veelzijdige houtsoort die zowel duurzaamheid als esthetische eigenschappen biedt. Deze houtsoort wordt geroemd om zijn karakteristieke kleur die varieert van oranjerood tot roodbruin, evenals zijn goede verwerkbaarheid. Door zijn uitstekende bewerkbaarheid en taaiheid is het een favoriet materiaal in de meubelindustrie en andere houtwerkprojecten. Of het nu gaat om meubels, gebruiksvoorwerpen of constructieve toepassingen onder water, Amerikaans elzenhout biedt talloze voordelen.

De duurzaamheid van Amerikaans elzenhout blijft een belangrijke eigenschap, vooral door de mogelijkheid van impregnatie tegen schimmels en vocht. Dit maakt het geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Bovendien biedt de houtsoort talrijke mogelijkheden voor fineer en triplex, wat het een geliefd materiaal maakt voor hoogwaardige interieurontwerpen.

Het kopen van Amerikaans elzenhout kan eenvoudig via gespecialiseerde leveranciers die de houtsoort aanbieden in diverse afmetingen en kwaliteitsklassen. Bekende namen zoals Bax houthandel zorgen ervoor dat de beschikbaarheid en kwaliteit van het hout consistent hoog blijven, wat essentieel is voor uiteenlopende projecten. Samenvattend, de unieke eigenschappen en duurzaamheid maken Amerikaans elzenhout een uitstekende keuze voor zowel professionals als hobbyisten in de houtbewerking.