Alles over Afzelia Hout: Duurzaam en Sterk

Afzelia hout staat bekend om zijn indrukwekkende duurzaamheid en kracht, wat het tot een uitstekende keuze maakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Dit bijzondere hout komt van Afrikaanse bodem, voornamelijk uit Kameroen, Gabon en Nigeria, en behoort tot de Familie van de Leguminosae – Caesalpinaceae.

Met een volumieke massa die gemiddeld rond de 800 kg/m3 ligt, variërend van 620 tot 950 kg/m3, kan Afzelia met recht een sterke houtsoort genoemd worden. Dankzij zijn klasse I indeling in duurzaamheid, biedt Afzelia hout een solide basis voor uiteenlopende projecten. Daarnaast staat Afzelia doussié, een commerciële benaming voor Afzelia bipindensis, bekend om zijn stabiliteit, vooral bij buitenschrijnwerk.

Afzelia hout vereist specifieke behandelingen om zijn duurzaamheid te waarborgen. Een voorbeeld hiervan is de voorbehandeling met ammoniak voor buitenschrijnwerk. Ondanks het feit dat de bewerking van Afzelia geen bijzondere problemen geeft dankzij moderne machines, blijft goede stofafzuiging essentieel.

Wat is Afzelia hout?

Afzelia houtsoort is afkomstig van diverse Afzelia-bomen, die inheems zijn in subtropisch Afrika. De bomen kunnen tussen de 15 en 25 meter hoog worden en worden gevonden in landen zoals Kameroen, Gabon, Kongo, Nigeria, Angola, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Senegal, Sudan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Mozambique, Tanzania en Zaïre.

De eigenschappen Afzelia variëren enigszins afhankelijk van de specifieke soort. Afzelia hout staat bekend om zijn hoge duurzaamheid en stabiliteit. De volumieke massa van het hout ligt tussen de 620 en 950 kg/m³ bij 12% vochtgehalte en kan oplopen tot 1100 kg/m³ wanneer vers.

Een opvallende eigenschap van Afzelia houtsoort is het drogen; het droogt langzaam maar blijft stabiel wanneer droog. Er zijn verschillen tussen soorten zoals doussié en andere Afzelia-soorten tijdens het drogen. Doussié heeft bijvoorbeeld weinig eindscheuren, terwijl andere soorten meer oppervlakkige scheuren kunnen ontwikkelen.

Afzelia hout heeft diverse toepassingen, waaronder ramen, deuren, vloeren, constructie, trappen, banken, tuinmeubilair, sportuitrusting, scheepsdekken, brugdekken en chemische containers. Het voldoet aan de KVT’95 kwaliteitsnormen voor houten gevel elementen en kan KOMO-productcertificering verkrijgen.

Kernmerken van Afzelia hout

Afzelia hout wordt geroemd om zijn unieke eigenschappen die het tot een betrouwbare en veelzijdige houtsoort maken. Met een volumieke massa variërend van 620 tot 950 kg/m3 en een vers gewicht van 1100 kg/m3, behoort het tot de meest duurzame houtsoorten.

kleur Afzelia hout

Kleur en structuur

De kleur Afzelia hout varieert aanzienlijk en kan lichtoker tot bruinrood zijn, terwijl het spinthout geelachtig wit is. Door de variatie in kleur binnen een enkele stam, ontstaat een natuurlijk en esthetisch aantrekkelijk effect. De structuur Afzelia kenmerkt zich door een matig tot grove nerf, waarbij de draad meestal recht is, maar soms ook kruisdraad kan vertonen. Minimale werking en geringe krimp tijdens het drogen dragen bij aan de uitstekende houdbaarheid van het hout.

Mechanische eigenschappen

Afzelia hout staat bekend om zijn sterke mechanische eigenschappen. De radiale krimp van het hout varieert van 0.8% tot 1.4%, wat betekent dat het minder gevoelig is voor vervorming bij veranderingen in relatieve luchtvochtigheid. De buigsterkte van Afzelia bedraagt 125 N/mm² en de elasticiteitsmodulus is 14.000 N/mm², wat bijdraagt aan de structurele integriteit. Afzelia hout is uitermate geschikt voor uiteenlopende toepassingen zoals kozijnen, ramen, deuren, vloeren, traptreden, tuinmeubelen, scheepsdekken en sluisdeuren, dankzij zijn minimale werking en krimp.

Eigenschap Afzelia hout
Volumieke massa 620-950 kg/m³
Vers gewicht 1100 kg/m³
Radiale krimp 0.8%-1.4%
Buigsterkte 125 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.000 N/mm²
Voorbewerking Potentieel noodzakelijk bij spijkeren en schroeven
Implicaties Geschikt voor diverse binnen- en buitentoepassingen

Afzelia toepassingen

Afzelia hout biedt uiteenlopende mogelijkheden voor zowel binnen- als buitentoepassingen dankzij de indrukwekkende duurzaamheid en veelzijdigheid van deze houtsoort. Laten we deze toepassingen verder verkennen.

Binnentoepassingen

Voor binnenshuis gebruik is Afzelia een uitstekende keuze vanwege de duurzaamheid en goede bewerkbaarheid. Enkele populaire Afzelia binnentoepassingen zijn:

 1. Plankenvloeren
 2. Parket Afzelia
 3. Binnenschrijnwerk zoals deuren en ramen
 4. Meubilair en betimmering

Buitentoepassingen

Dankzij de natuurlijke duurzaamheidsklasse I van Afzelia, is deze houtsoort eveneens geschikt voor diverse buitenshuis toepassingen. Hieronder vallen met name:

 • Gevelbekleding
 • Ramen en deuren
 • Terrassen en brugdekken
 • Tuinmeubelen

Vooral bij buitentoepassingen biedt Afzelia ongekende voordelen door zijn hoge weerstand tegen weersinvloeden. Of het nu gaat om gevelbekleding of brugdekken, de houtsoort blijft zelfs onbehandeld uitstekend in vorm en structuur.

Hieronder volgt een overzichtstabel van de karakteristieke eigenschappen van Afzelia hout:

Eigenschap Afzelia
Familie Leguminosae (Caesalpinaceae)
Groeigebied Angola, Kameroen, Gabon, Kongo, Nigeria, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Senegal, Sudan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Mozambique, Tanzania, Zaïre
Volumieke massa (620-)820 (-950) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100 kg/m3
Duurzaamheidsklasse I
Toepassingen Kozijnen, ramen, deuren, vloeren, betimmering, traptreden, tuinmeubelen, scheepsdekken

Met deze eigenschappen in gedachten, is het duidelijk waarom Afzelia een geliefde houtsoort is voor diverse bouw- en meubelprojecten.

Waarom kiezen voor Afzelia hout?

Afzelia hout staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en onderhoudsarme karakter. Met een duurzaamheidsklasse I en een levensduur van meer dan 25 jaar bij de juiste behandeling, biedt het hout een ongeëvenaarde lange termijn waarde. Dit positioneert Afzelia bovenaan de lijst van duurzame materialen, ideaal voor diverse constructies en buitentoepassingen.

Een van de belangrijkste voordelen Afzelia hout is de natuurlijke weerstand tegen rotten en schimmels. Deze eigenschap maakt het een uitstekende keuze voor gevelbekleding, waar het bestand moet zijn tegen uiteenlopende weersinvloeden. De gemiddelde kosten voor het bekleden van een gevel met Afzelia variëren van 2.000 tot 12.000 euro, afhankelijk van de specificaties en afmetingen.

Afzelia hout biedt unieke esthetiek dankzij zijn warme kleurvariaties van lichtokergeel tot bruinrood. Ondanks de natuurlijke vergrijzing die optreedt, kan deze warmte behouden worden door periodieke behandelingen met olie of beits. Dit maakt Afzelia een aantrekkelijke keuze voor zowel moderne als traditionele ontwerpen, waarbij het hout een tijdloze uitstraling biedt.

 • Prijs per vierkante meter: 30 à 40 euro, stijgend tot 100 euro voor dikkere planken
 • Duurzaamheid: tot 30 jaar zonder nabehandeling bij goed onderhoud
 • Alternatieven: Padoek (45-150 euro/m²), Thermo Ayous (45-70 euro/m²), Afrormosia (50-150 euro/m²) – Afrormosia is duurder dan Afzelia
 • Montagekosten: 100-200 euro per m², meer dan 250 euro per m² met isolatie

De Afzelia duurzaamheid wordt verder onderstreept door zijn lage krimp en uitzetting. Het hout behoudt zijn vorm goed, zelfs bij aanzienlijke temperatuurschommelingen en wisselende vochtigheidsniveaus. Dit vergroot de bruikbaarheid van Afzelia in zowel binnengebruik als buitentoepassingen, zoals ramen, deuren, en terrasplanken.

Al met al, door te kiezen voor Afzelia hout, investeer je in een materiaal dat zowel qua levensduur als esthetiek een uitstekende keuze biedt. Dankzij de hoge densiteit, UV-bestendigheid, en lage onderhoudsvereisten, is Afzelia hout een duurzame en visueel aantrekkelijke toevoeging aan elke constructie.

Afzelia oorsprong en variëteiten

Afzelia hout, afkomstig uit diverse Afrikaanse regio’s, is een geliefde materiaalsoort dankzij zijn indrukwekkende duurzaamheid en veelzijdigheid. Van de vijf botanische soorten Afzelia wordt Afzelia bipindensis, algemeen bekend als Afzelia doussié, het meest gebruikt.

Afzelia bipindensis

Afzelia bipindensis, ook wel bekend als “doussié”, staat bekend om zijn stabiliteit en minimale krimp, waardoor het uitermate geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik. Deze houtsoort komt voornamelijk uit tropische regenwouden in landen zoals Kameroen, Gabon en Nigeria. Dankzij de natuurlijke duurzaamheidsklasse I is het zeer bestand tegen weersinvloeden, zonder noodzaak tot specifieke droogprocedures voor buitentoepassingen.

Afzelia africana

Afzelia africana, een andere belangrijke variant, onderscheidt zich door zijn herkomst uit zowel de savanne als tropische bossen. Dit type Afzelia biedt gelijkaardige eigenschappen van duurzaamheid en kracht, maar brengt een unieke uitstraling en structuur naar voren. De bomen van Afzelia africana bereiken doorgaans een hoogte van 15 tot 25 meter en een stamdiameter van rond de 90 cm, wat zorgt voor diverse aanwendingen in bouw en decoratie.

België verdeelt deze Afzelia houtsoorten in twee hoofdgroepen: Doussié en Niet-Doussié, afkomstig uit diverse Afrikaanse regio’s. Het hout bevat overvloedige afzelines, die onder UV-licht verschillende kleuren tonen afhankelijk van de soort. Met commerciële dimensies, variërend in dikte, breedte en lengte, is Afzelia hout ideaal voor toepassingen zoals vloerbedekking, raamkozijnen, meubelen, en andere houtbewerkingsprojecten.

Bewerkings- en afwerkingstips voor Afzelia hout

Afzelia hout biedt unieke uitdagingen en voordelen tijdens de bewerking en afwerking. Een belangrijke eerste stap in de bewerking Afzelia is het voorbehandelen van het hout om eventuele olierijke inhoudsstoffen te verwijderen. Dit kan vaak o.a. door een ammoniakoplossing te gebruiken voordat de verdere afwerking zich voordoet.

bewerking Afzelia

Het afwerken van Afzelia hout vereist zorgvuldige keuze van afwerkingsproducten. Producten op solventbasis worden vaak aanbevolen voor de eerste laag om de duurzaamheid en natuurlijke uitstraling te behouden. De trage droogtijd is een van de redenen waarom deze producten beter zijn, aangezien ze dieper in het hout kunnen trekken.

Om de weerstand van Afzelia te verhogen, is het essentieel dat het hout goed wordt gedroogd tot een vochtgehalte van maximaal 14%. Onjuist gedroogd hout kan namelijk sneller rotten en de afwerking Afzelia hout aanzienlijk verminderen. Daarnaast bevat Afzelia stoffen die corrosie kunnen veroorzaken; daarom is het noodzakelijk om voor te boren voordat u spijkers of schroeven gebruikt om schade te voorkomen.

Hieronder geven we een overzicht van enkele belangrijke eigenschappen van Afzelia hout:

Eigenschap Omschrijving
Volumieke massa 820 kg/m3 bij 12% vochtgehalte
Vers gewicht 1100 kg/m3
Werking Relatief lage neiging tot kromtrekken
Drogen Langzaam maar effectief met weinig krimp
Mogelijke corrosie Koper, messing of roestvast staal aanbevelen

Bij buitengebruik van Afzelia is het raadzaam om bevestigingsmiddelen van koper, messing of roestvrij staal te gebruiken om corrosie door ijzer te voorkomen. Voor een optimale afwerking Afzelia hout, is een gedetailleerde aanpak, gecombineerd met de juiste materialen, essentieel voor langdurig esthetisch en structureel behoud.

Afzelia leveranciers en prijs

Afzelia wordt beschouwd als een high-end houtsoort en de Afzelia prijs reflecteert de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Voor wie op zoek is naar hoogwaardige gevelbekleding of parketvloeren, zijn er tal van opties beschikbaar bij diverse Afzelia leveranciers. Het is raadzaam om leveranciers in de regio te screenen om zowel de beste prijs als de hoogste kwaliteit van het product te waarborgen.

De prijs voor Afzelia planchetten begint bij ongeveer 30 à 40 euro per vierkante meter, maar kan oplopen tot boven de 100 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van de planken. De gemiddelde kostprijs voor het bekleden van een gevel met Afzelia varieert tussen 2.000 en 12.000 euro. Ook de prijs voor een kubieke meter Afzeliahout ligt gemiddeld rond de 3.000 euro, terwijl de kosten voor het gebruik van Afzelia gevelbekleding door een professional variëren van 100 tot 200 euro per vierkante meter en zelfs meer dan 250 euro per vierkante meter kunnen bedragen, inclusief isolatie.

Binnenafwerkingen zoals parket kunnen sterk variëren in prijs, van 100 tot 400 euro per vierkante meter voor massief Afzelia parket. Lamelparket met een Afzelia toplaag is een budgetvriendelijke optie en kost tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Bij het renoveren en isoleren van je gevel zijn er bovendien premies beschikbaar, zoals de Mijn VerbouwPremie of de EPC-labelpremie, die kunnen helpen de kosten te verlagen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een betrouwbare leverancier diverse offertes te vergelijken en aandacht te schenken aan de verkrijgbaarheid in verschillende gangbare diktes en lengtes van het hout.

Type Afzelia Prijs per m² Prijs per m³
Afzelia planchetten 30 – 100 euro
Gevelbekleding door professional 100 – 250 euro
Afzelia parket 100 – 400 euro
Kubieke meter Afzeliahout 3.000 euro

Conclusie

In samenvatting biedt Afzelia hout, afkomstig uit onder andere Kameroen en Gabon, een indrukwekkende combinatie van duurzaamheid, sterkte en veelzijdigheid. Dit maakt het een uitermate geschikte keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Diverse onderzoeken, zoals die gepubliceerd zijn in de Valuation of local use and dynamics of 56 woody species in the Sahel (Biodivers Conserv, 2004) en Ethnobotanical knowledge and valuation of woody plants species in sub-Sahel Burkina Faso (Environ Dev Sustain, 2012), bevestigen de waardevolle eigenschappen en het duurzame karakter van Afzelia.

De uitstekende mechanische eigenschappen van Afzelia hout, zoals minimale krimp en hoge sterkte, maken het ideaal voor toepassingen die structurele integriteit vereisen. Of het nu gaat om vloeren, meubilair, of de constructie van gebouwen, Afzelia hout biedt niet alleen een lange levensduur maar ook een tijdloze esthetische uitstraling. Dit sluit perfect aan bij studies over de impact van landgebruik op Afzelia africana, zoals beschreven in Impact of land use types on population structure and extent of bark and foliage harvest of Afzelia africana in Eastern Burkina Faso (Int J Biodiversity Conserv, 2011).

Een extra voordeel van Afzelia, zoals aangetoond in Achieving mitigation and adaptation to climate change through sustainable agroforestry practices in Africa (Curr Opin Environ Sustain, 2013), is dat het bijdraagt aan duurzame agroforestrysystemen. Dit benadrukt de ecologische voordelen en gemeenschapswaarde van deze houtsoort. Door bewust te kiezen voor Afzelia hout, ondersteun je niet alleen duurzame bosbouwpraktijken, maar draag je ook bij aan biodiversiteitsbehoud en klimaatadaptatie.

Samenvattend, is de keuze voor Afzelia hout een verstandige beslissing voor zowel duurzaamheid als esthetiek. De veelzijdigheid van dit hout, gecombineerd met de brede toepasbaarheid en de positieve impact op zowel milieu als gemeenschappen, bevestigt dat Afzelia een premium materiaal is voor een breed scala aan toepassingen.