Ontdek de Unieke Eigenschappen van Tatajuba Hout

Tatajuba hout, ook wel bekend onder de botanische naam Bagassa guianensis, is een veelzijdige en duurzame houtsoort afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Het staat bekend om zijn hardheid, lange levensduur en esthetische uitstraling. Tatajuba biedt prachtige warme kleurtinten, variërend van een goudgele tot diep roodbruine kleur, wat het ideaal maakt voor diverse architectonische en interieurprojecten.

Dankzij zijn natuurlijke hardheid en weerbestendigheid is Tatajuba hout perfect voor toepassingen waar zowel duurzaamheid als natuurlijke schoonheid vereist zijn. Of het nu wordt gebruikt voor gevelbekleding, terrasplanken, of stijlvolle interieurafwerkingen, dit type hout weet altijd te imponeren met zijn robuuste maar elegante voorkomen. Tatajuba is een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een duurzame en ecologisch verantwoorde houtsoort

Wat is Tatajuba Hout?

Tatajuba hout is een indrukwekkende houtsoort afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Het wordt gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen en veelzijdigheid, en het is bekend onder de botanische naam Bagassa guianensis. In deze sectie bespreken we de oorsprong en herkomst, de botanische naam, en de uiterlijke kenmerken van Tatajuba hout.

Oorsprong en Herkomst

De regenwouden van Brazilië, Guyana, Frans Guyana en Suriname zijn de belangrijkste groeigebieden van Tatajuba hout. Het hout heeft een indrukwekkende genetische oorsprong en groeit tot een gemiddelde hoogte van 27-30 meter, met een diametervan de stam variërend van 0,5 tot 1,0 meter. De volumieke massa van Tatajuba hout bij 12% vochtgehalte varieert van 700-900 kg/m³, met een verse volumieke massa van 1070-1100 kg/m³. Deze cijfers geven een duidelijk beeld van de kwaliteit en de kracht van Tatajuba, hetgeen zijn hoge duurzaamheid en brede toepassingsmogelijkheden verklaart.

Botanische Naam

Tatajuba is botanisch bekend als Bagassa guianensis. Deze wetenschappelijke benaming helpt bij het identificeren en classificeren van het hout binnen de bredere familie van hardhoutsoorten. Door de unieke botanische kenmerken van Tatajuba is het mogelijk om dit hout te onderscheiden van andere soorten en te begrijpen welke specifieke eigenschappen het levert.

Uiterlijke Kenmerken

Een van de meest opvallende Tatajuba kenmerken is zijn aantrekkelijke uiterlijk. Tatajuba hout vertoont natuurlijke glans met kleuren die variëren van goudgeel tot roodbruin. Het hout heeft een matig grove nerf en kent een werkingspercentage van 1,9% bij 60 tot 30% r.v. en 2,2% bij 90 tot 60% r.v. Deze eigenschappen maken Tatajuba ideaal voor verschillende toepassingen zoals kozijnen, trappen, deuren, parket, en betimmeringen in de jachtbouw.

Kenmerk Specificatie
Botanische Naam Bagassa guianensis
Kleur Goudgeel tot roodbruin
Gemiddelde Hoogte 27-30 meter
Stam Diameter 0,5-1,0 meter
Volumieke Massa 700-900 kg/m³
Nerf Matig grof
Radiale Krimp 0,9% bij 60-30% r.v.
Tangentiële Krimp 1,3% bij 60-30% r.v.

Voordelen van Tatajuba Hout

Tatajuba hout biedt een scala aan voordelen die het zeer geschikt maken voor diverse toepassingen. Deze voordelen zijn onder meer de duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en uitstekende weerbestendigheid.

Duurzaamheid

Een van de grootste voordelen van Tatajuba hout is zijn duurzaamheid. Omdat Tatajuba hout uit duurzaam beheerde bossen komt, zorgt het gebruik ervan voor een verantwoorde keuze. Van den Berg Hardhout adviseert bedrijven vaak om op de prestatie-eisen te letten in plaats van op specifieke houtsoorten, waarbij Tatajuba en andere minder bekende soorten zoals Basralocus veel aanbevolen worden. Hierdoor kunnen bouwprojecten profiteren van de lange levensduur van Tatajuba hout.

Milieuvriendelijkheid

Naast de duurzaamheid is Tatajuba hout ook milieuvriendelijk. In samenwerking met FSC Nederland, dat sinds 2018 een initiatief heeft gestart om minder gebruikte Afrikaanse houtsoorten te promoten, wordt Tatajuba als een milieuvriendelijke optie gepositioneerd. Het vermijden van soorten die op de CITES-lijst staan, zoals Mahohie en Rozenhout, draagt bij aan de bescherming van bedreigde flora en fauna. Tatajuba hout voldoet aan deze criteria, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Weerbestendigheid

De weerbestendigheid van Tatajuba hout is een ander belangrijk voordeel. Deze houtsoort is ideaal voor buitentoepassingen zoals terrassen en gevelbekleding. Wereldwijd bestaan er ruim 50.000 tropische boomsoorten, en Tatajuba onderscheidt zich door zijn vermogen om te weerstaan aan grond, zoet water en zelfs zout water. Dit maakt het een uitstekende keuze voor veeleisende buitenprojecten.

Voordelen Tatajuba

In onderstaande tabel worden enkele opmerkelijke voordelen van Tatajuba hout weergegeven, vergeleken met andere vaak gebruikte Afrikaanse houtsoorten:

Kenmerk Tatajuba Basralocus Azobé
Duurszaamsheidsklasse Klasse 1 Klasse 1 Klasse 1
Levensduur (jaren) 25-40 25-40 25-30
Milieuvriendelijk Ja Ja Ja
Weerbestendigheid Uitstekend Goed Uitstekend

Duurzaamheid van Tatajuba

Tatajuba hout staat bekend om zijn uitmuntende duurzaamheid, wat het een populaire keuze maakt voor verschillende bouw- en afwerkingsprojecten. Dit tropische hardhout wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Brazilië naar België, maar is ook te vinden in Suriname, Guyana en Frans-Guyana. De duurzaamheid van Tatajuba wordt voor een groot deel bepaald door zijn fysieke eigenschappen zoals de volumieke massa, krimpwaarden en sterktes.

Levensduur

Dankzij de natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II van het kernhout, staat de levensduur van Tatajuba hout buiten kijf. Dit hout kan bij uitstek tot wel 25 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden. Met een gemiddelde volumieke massa van 800 kg/m³, biedt Tatajuba de stabiliteit en sterkte die nodig zijn voor langdurig gebruik in buitenomgevingen. Onder ideale omstandigheden blijft het hout zelfs bestand tegen moeilijke klimatologische omstandigheden, waardoor het een betrouwbare keuze is voor diverse toepassingen zoals terrassen, gevelbekleding en constructies.

Bestendigheid tegen Rot en Insecten

De bestendigheid van Tatajuba tegen rot en insecten draagt aanzienlijk bij aan de Duurzaamheid Tatajuba. Het kernhout is zeer duurzaam en scoort goed op natuurlijke afweer tegen biologische invloeden, terwijl het spint minder duurzaam is. Door de combinatie van hoge druksterkte (79 N/mm²), buigsterkte (141 N/mm²) en een hoge elasticiteitsmodulus (17.000 N/mm²), blijft het hout structureel intact, zelfs bij blootstelling aan vocht en ongedierte. Dit maakt Tatajuba hout een uitstekende keuze voor langdurige bouwprojecten.

Toepassingen van Tatajuba Hout

Tatajuba hout is ongelooflijk veelzijdig en biedt tal van mogelijkheden voor zowel binnen- als buitentoepassingen, dankzij zijn duurzaamheid en aantrekkelijke uiterlijk. Door zijn bijzondere eigenschappen wordt Tatajuba vaak gekozen voor projecten die een luxueuze en natuurlijke uitstraling vereisen.

Tatajuba Terrasplanken

Tatajuba terrasplanken zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar duurzame en esthetisch verantwoorde oplossingen voor hun buitenruimte. Met een gemiddelde dichtheid van 800 kg/m³ en een buigsterkte van 141 N/mm² zijn Tatajuba terrasplanken robuust genoeg om weerstand te bieden aan verschillende weersomstandigheden. Bovendien zorgt de natuurlijke goudgele tot roodbruine kleur voor een warme en uitnodigende uitstraling van uw terras.

Tatajuba terrasplanken

Gevelbekleding

Tatajuba gevelbekleding biedt een stijlvolle en duurzame optie voor zowel moderne als klassieke gebouwen. Met een krimppercentage van slechts 1.3% tangentiëel bij wisselende luchtvochtigheidsniveaus, biedt Tatajuba hout stabiele prestaties zonder veel vervorming. De lange levensduur en hoge bestendigheid tegen rot en insecten maken het ideaal voor gevels die jarenlang onderhoudsarm moeten blijven.

Interieurafwerking

Voor interieurafwerkingen biedt Tatajuba toepassingen die zorgen voor een warme en luxe ambiance. Het hout heeft een indrukwekkende Janka hardheid van 9,530 N aan het eindnerf en 7,700 N langs de nerf, wat betekent dat het bestand is tegen zware belasting en slijtage. Of het nu gaat om vloeren, trappen of meubelstukken, Tatajuba interieur biedt een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing.

Eigenschap Waarde
Dichtheid 800 kg/m³
Buigsterkte 141 N/mm²
Krimppercentage (radiaal) 0.9%
Krimppercentage (tangentiëel) 1.3%
Janka hardheid (eindnerf) 9,530 N
Janka hardheid (langsnerf) 7,700 N

Onderhoud van Tatajuba Hout

Tatajuba hout onderhoud is niet ingewikkeld dankzij de natuurlijke oliehoudende eigenschappen van dit hout. Desondanks is periodiek onderhoud noodzakelijk om de kwaliteit en kleur te behouden. Het gebruik van geschikte olie is daarbij essentieel.

Een belangrijke factor om in gedachten te houden bij het onderhoud Tatajuba is dat de houtsoort behoort tot de klasse I-II duurzaamheid, wat het ideaal maakt voor buitentoepassingen. Voor het beste resultaat is het aanbrengen van een gepigmenteerde olie aan te raden. Vaak zijn vier lagen nodig bij de eerste behandeling, om de originele kleur te behouden. Dit proces dient elke twee à drie jaar herhaald te worden.

Daarnaast is het reinigen van Tatajuba hout in het voorjaar niet strikt noodzakelijk. Mocht u toch willen schoonmaken, wees dan voorzichtig met het gebruik van een hogedrukreiniger om schade aan het hout te voorkomen. Verder draagt UV-bescherming bij aan het voorkomen van vergrijzing, zonder de levensduur van het hout negatief te beïnvloeden.

Samenvattend, hoewel Tatajuba hout onderhoud weinig werk vereist, helpt het periodieke onderhoud om de esthetische en structurele eigenschappen van Tatajuba optimaal te behouden.

Tatajuba Hout versus Andere Hardhoutsoorten

Bij het vergelijken van Tatajuba hout met andere hardhoutsoorten, zoals Thermowood Ayous en Louro Preto, is het belangrijk om de unieke eigenschappen en toepassingen van elk type hout te begrijpen. Tatajuba hout, met zijn roodbruin tot donkerbruin kernhout en goudkleurige glans, biedt een aantal opvallende voordelen op het gebied van duurzaamheid en esthetiek.

Vergelijking met Thermowood Ayous

Thermowood Ayous wordt vaak beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief vanwege het thermische modificatieproces dat het ondergaat. Deze behandeling verhoogt de stabiliteit en duurzaamheid van het hout, maar maakt het nog steeds relatief zacht in vergelijking met Tatajuba.

Thermowood Ayous heeft een lagere volumieke massa en biedt niet hetzelfde niveau van hardheid als Tatajuba hout, waardoor Tatajuba meer geschikt is voor zware toepassingen.

De volumieke massa van Tatajuba varieert van 700 tot 1100 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, terwijl Thermowood Ayous aanzienlijk lichter is. Bovendien heeft Tatajuba een betere weerbestendigheid en is daarmee ideaal voor buitengebruik, zoals gevelbekledingen en parket.

Vergelijking met Louro Preto

Louro Preto is een andere hardhoutsoort die vaak wordt vergeleken met Tatajuba. Hoewel beide houtsoorten qua duurzaamheid vergelijkbaar zijn, verschillen ze in kleur en textuur. Tatajuba heeft een matig grove nerf met kruisdraad, terwijl Louro Preto een meer uniforme textuur en donkerder kernhout heeft.

Het werken met Tatajuba hout wordt als middelmatig beoordeeld, wat betekent dat het zorgvuldig moet worden gedroogd vanwege de neiging tot vervorming. Dit maakt het minder eenvoudig te verwerken dan Louro Preto, maar de esthetische voordelen en toepassingen zijn talrijk.

Eigenschappen Tatajuba Thermowood Ayous Louro Preto
Kleur Roodbruin tot donkerbruin met goudglans Bleek tot lichtbruin Donkerbruin
Volumieke Massa (kg/m3) 700-1100 350-500 700-900
Duurzaamheid Hoog Middelmatig Hoog
Nerf Matig grof Fijn Middelfijn
Geschikte Toepassingen Kozijnen, ramen, trappen, deuren, gevelbekledingen, parket, meubelen, scheepshuiden, spanten Gevelbekleding, interieur Vloeren, meubelen, buiten toepassingen

Een vergelijkende analyse toont aan dat Tatajuba hout in veel opzichten superieur is dankzij zijn dichtheid, duurzaamheid en veelzijdige toepassingen. Of het nu gaat om constructie of esthetische doeleinden, Tatajuba biedt gegarandeerde prestaties en een aantrekkelijke afwerking.

De Belangrijkste Eigenschappen van Tatajuba Hout

Tatajuba hout staat bekend om zijn unieke eigenschappen die het ideaal maken voor diverse toepassingen. We gaan dieper in op de esthetische kenmerken en de stabiliteit van dit bijzondere hout.

Esthetiek

Een van de opvallende Tatajuba eigenschappen is de natuurlijke goudbruine kleur die esthetisch zeer aantrekkelijk is. Deze warme tinten maken het tot een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen, zoals meubelstukken en gevelbekleding. Verder heeft esthetische Tatajuba een subtiele natuurlijke glans die het nog meer charme geeft.

Stabiliteit

De stabiliteit van Tatajuba hout is een andere belangrijke eigenschap. Stabiel Tatajuba staat erom bekend zeer bestand te zijn tegen temperatuurschommelingen, wat betekent dat het nauwelijks uitzet of krimpt. Dit maakt het een uitstekende keuze voor allerlei bouwprojecten waarbij consistentie en duurzaamheid essentiële vereisten zijn.

Prijs van Tatajuba Hout

De prijs van Tatajuba hout varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals beschikbaarheid, kwaliteit en vraag. Algemeen wordt Tatajuba hout beschouwd als een betaalbare optie binnen de categorie van hoogwaardige, duurzame houtsoorten. Door de duurzame eigenschappen en uitstekende hardheid is Tatajuba een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Dankzij zijn oorsprong in landen zoals Brazilië, Peru en Guinee, en een bulkdichtheid van 1.1 g/cm³, biedt Tatajuba hout een uitstekende duurzaamheid. De houtsoort heeft een duurzaamheid klasse 1, wat betekent dat het zeer goed bestand is tegen schimmels en houtaantastende insecten. De kosten variëren echter, afhankelijk van de specifieke toepassing zoals vloerbedekking, terrassen of scheepsdekken.

In vergelijking met andere tropische houtsoorten zoals Cumaru, Garapa, Jatoba en Teak, blijft Tatajuba een competitieve keuze. Cumaru terrasplanken hebben bijvoorbeeld een prijsklasse van €6.21 tot €11.69 per stuk, terwijl Teak, bekend om zijn hoge duurzaamheid en dimensionale stabiliteit, varieert van €3.56 tot €6.91 per stuk. Tatajuba biedt vergelijkbare voordelen qua duurzaamheid en esthetiek, terwijl het meestal lager in kosten blijft.

Met een ruwe dichtheid van ongeveer 1100 kg/m³ en een Janka-hardheid van 7800 tot 10000 N, gecombineerd met de prachtige geel- tot roodbruine kleur, is Tatajuba een kosteneffectieve optie die zowel duurzaamheid als esthetische waarde biedt. Het hout is tevens bestand tegen krimp, met radiale en tangentiële krimppercentages van respectievelijk 0.30% en 0.40%. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor diverse constructieve en decoratieve doeleinden.