Merbau Hout Kenmerken en Toepassingen

Merbau hout is een veelzijdige en duurzame houtsoort die wereldwijd gewaardeerd wordt voor zowel binnen- als buitengebruik. Bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, wordt merbau hout vaak ingezet voor constructie, fineer, en kwalitatief hoogwaardig timmerwerk zoals vloeren, trappen en kozijnen. Dit hout staat bekend om zijn natuurlijke weerstand tegen termieten, met een gemiddelde volumieke massa variërend tussen de 700 en 900 kg/m³, wat bijdraagt aan zijn lange levensduur en sterkte.

Merbau bomen kunnen indrukwekkende hoogtes bereiken, vaak tot wel 40 meter, met een gemiddelde stamdiameter van 0,9 meter. De volumieke massa van merbau hout ligt tussen de 730 en 1000 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, wat zorgt voor een robuuste en stabiele keuze bij bouwtoepassingen.

De kleurvariaties van merbau hout, van geel tot oranjebruin, dragen bij aan de visuele aantrekkingskracht en uniekheid. Dit maakt merbau geschikt voor verschillende interieurontwerpen, waaronder vloeren, trappen, meubels en decoratieve elementen.

Ondanks de uitdagingen bij de bewerkbaarheid door de hoge dichtheid, biedt merbau vele voordelen. De natuurlijke duurzaamheid en sterkte maken het een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen, zoals terrasplanken, gevelbekleding en tuinhout.

Inleiding tot Merbau Hout

Merbau is een bijzonder gewilde houtsoort Merbau die bekend staat om zijn uitmuntende Merbau eigenschappen en toepassingen. Deze houtsoort valt op dankzij zijn hoge duurzaamheid en robuustheid, wat het ideaal maakt voor zowel binnen- als buitengebruik. Projecten die een betrouwbare en krachtige prestatie vereisen, kiezen vaak voor merbau vanwege zijn solide eigenschappen.

Met een kleur die varieert van geel- tot oranjebruin, biedt merbau een exotische en warme uitstraling die een uniek karakter aan elk ontwerp toevoegt. Dit hoogwaardige duurzaam hout wordt vaak gekozen vanwege zijn duurzame eigenschappen en esthetische aantrekkingskracht.

Daarnaast wordt merbau toegepast in tal van bouwprojecten in Nederland. Circa 50% van het binnenlands gebruik van hout in Nederland gaat naar de woning- en utiliteitsbouwsector. Jaarlijks wordt er in Nederland tussen de 1.5 en 2 miljoen m³ hout (gezaagd hout en plaatmateriaal) toegepast in de bouw. Naaldhout, voornamelijk vuren, is het meest toegepaste hout binnen de bouwsector in Nederland als constructiehout. Houtsoorten zoals merbau zijn echter van groot belang vanwege hun duurzaamheid en esthetische waarde.

Bovendien is er een groeiende interesse in houtcursussen, zoals de houtherkenningscursus bij SHR in Wageningen, waar deelnemers leren om 50 vaak voorkomende houtsoorten te herkennen. Tijdens deze tweedaagse training worden 6 veel voorkomende naaldhoutsoorten, 14 gematigde loofhoutsoorten en ongeveer 30 tropische loofhoutsoorten behandeld.

Kenmerk Detail
Cursusdata 1 en 8 maart
Trainingstijden 14.00 tot 21.00 uur (inclusief diner)
Prijs €650,- excl. BTW (inclusief maaltijden en het Houtvademecum)
Locatie Wageningen
Instructeur René Klaassen

Botanische en Geografische Achtergrond

Merbau hout is afkomstig van bomen uit het geslacht Intsia, waaronder Intsia bijuga en Intsia palembanica. Deze bomen maken deel uit van de familie Leguminosae (Caesalpiniaceae) en staan bekend om hun hoogwaardige kernhout. Het hout wordt geprezen om zijn duurzaamheid en esthetische kwaliteiten, wat het een populaire keuze maakt voor diverse toepassingen.

Botanische naam

De botanische namen van merbau zijn Intsia bijuga en Intsia palembanica. Deze namen weerspiegelen de twee belangrijkste soorten binnen dit geslacht die commerciële waarde hebben door de kwaliteit van hun hout. Merbau is erkend voor zijn robuuste en duurzame eigenschappen, die de vraag naar deze houtsoort wereldwijd stimuleren.

Groeigebied

Het merbau groeigebied strekt zich uit over Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea en de eilanden in de Zuidwest-Pacific. Dit geografische bereik zorgt voor de ideale groeiomstandigheden van de Intsia bomen, waardoor het hout zijn kenmerkende eigenschappen kan ontwikkelen. De rijke biodiversiteit en gunstige klimatologische omstandigheden in deze regio’s dragen bij aan de hoge kwaliteit van het merbau hout.

Botanische Naam Groeigebied
Intsia bijuga Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea, Zuidwest-Pacific eilanden
Intsia palembanica Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea, Zuidwest-Pacific eilanden

Fysieke Eigenschappen van Merbau Hout

Merbau hout is een veelgeprezen houtsoort vanwege zijn specifieke fysieke eigenschappen. Deze section dekt een diepgaande analyse van zowel de kleur van merbau als de structuur van merbau hout en de dichtheid van merbau. Dit hout staat bekend om zijn veelzijdigheid en esthetische voordelen, wat verklaart waarom zoveel architecten en bouwbedrijven ervoor kiezen.

Kleur en Textuur

Vers merbau-kernhout heeft een markante kleur die varieert van geel tot oranjebruin. Na verloop van tijd ontwikkelt het hout een rijkere tint, donkerder wordend naar bruin of zelfs donker roodbruin. Dit kleurenspectrum maakt merbau ideaal voor zowel traditionele als moderne ontwerpesthetiek. De structuur van merbau hout is recht tot kruisdradig met een textuur die vaak vettig aanvoelt. Deze eigenschappen geven het een matte tot grof nerf uitstraling, wat een unieke aanraking en visuele ervaring biedt.

Volumieke Massa en Dichtheid

Wat betreft de dichtheid van merbau, deze varieert en ligt tussen de 500-830 kg/m³ bij een vochtgehalte van 12%. Deze hoge densiteit draagt bij aan de robuustheid en duurzaamheid van het hout, waardoor het bestand is tegen zwaar gebruik en slijtage. Gegevens als de dikte van de toplaag (4 mm), onderlaag (10 mm), en totale dikte (14 mm) benadrukken de stevigheid en betrouwbaarheid van merbau vloeren. Hieronder staat een tabel die enkele kernstatistieken van merbau hout weergeeft:

Attribuut Waarde
Artikelnummer 101083
EAN nummer 7434002085094
Fabrieksgarantie voor woongebruik 10 jaar
Fabrieksgarantie voor commercieel gebruik 5 jaar
Instelkosten €35 (vanaf 15m2 geen kosten)
Doelgroep Particulier, Bedrijf, Architect
Vloersoort Parketvloer
Vloersysteem Lamelparket / Plank / 1-strook
Sortering hout FAS (first and second)
Materiaal onderlaag Berken multiplex
Vellingkant langzijde Ja/Nee
Vellingkant kopse zijde Ja/Nee
Verbinding Mes en groef
Vloerverwarming geschikt Ja
Vloerkoeling geschikt Ja
Lengte vloer 180 cm
Breedte vloer 18 cm
Hoogte 2 cm
Aantal m2 per pakket vloerdelen 1.0000
Verpakkingseenheid m2
Inhoudseenheid m2
Aantal vloerdelen per verpakking 3

Merbau Hout Bewerking en Bewerkbaarheid

De bewerking van Merbau vergt enige aandacht vanwege de dichtheid en hardheid van het hout. Merbau is, ondanks zijn hoog volumieke massa die varieert van 730 tot 1000 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, redelijk goed te bewerken. Het valt onder de classificatie van loofhout (hardwood), wat betekent dat het bijzonder duurzaam en stevig is.

bewerking van merbau

Merbau bewerkbaarheid is over het algemeen goed tot matig moeilijk en hangt af van factoren zoals volumieke massa, draadrichting en inhoudsstoffen. Bij gebruik van machinale bewerking is het aanbevolen om een spaanhoek van 20° aan te houden. Handgereedschap en Merbau zijn ook een goede combinatie, hoewel enige voorzichtigheid geboden is om splijten te voorkomen.

Merk op dat het spijkeren en schroeven in Merbau hout behoorlijk effectief kan zijn met de juiste technieken. Voorboren is sterk aanbevolen om te voorkomen dat het hout splijt. Bovendien, dankzij de lage droogkrimp bij Merbau, is er een verminderde kans op vervorming of scheuren tijdens het drogen, mits de juiste droogmethodes worden toegepast.

Duurzaamheid en Milieu-impact

Merbau behoort tot de hoogste duurzaamheidsklassen en biedt significant weerstand tegen schimmels en natuurlijke bescherming tegen termieten. Deze eigenschappen maken het tot een van de meest gewaardeerde duurzame houtsoorten, ondanks de uitdaging om duurzaam merbau te verkrijgen vanwege de afname in beschikbaarheid van FSC-gecertificeerde rood- en hardhoutsoorten.

De unieke inhoudsstoffen van merbau zijn echter uitloogbaar, wat een invloed kan hebben op de natuurlijke duurzaamheid van het hout onder constant vochtige omstandigheden. Het kernhout van merbau heeft een slechte tot zeer slechte impregneerbaarheid, waardoor extra zorg en behandeling nodig zijn om de duurzaamheid te handhaven.

Natuurlijke Duurzaamheid

Merbau is opgenomen in duurzaamheidsklasse 1 of 2, samen met houtsoorten zoals Afzelia. Deze classificatie geeft de uitzonderlijke duurzaamheid van merbau aan, vooral in vergelijking met andere houtsoorten zoals lariks en grenen, die in lagere duurzaamheidsklassen vallen. Het heeft een lage milieu-impact van Merbau aangezien het minder snel vervangen hoeft te worden, wat bijdraagt aan minder boskap en lagere uitstoot.

Impregneerbaarheid

Bijna alle houtsoorten hebben een bepaalde mate van impregneerbaarheid, maar het kernhout van merbau valt in de slechtste categorieën. Dit bemoeilijkt bescherming tegen schadelijke invloeden zonder gespecialiseerde behandelingen. Duurzaam merbau met een goed gecontroleerd impregneerproces is daarom essentieel voor langdurig gebruik, met minimale milieu-impact van Merbau.

Merbau Toepassingen in Binnenhuisarchitectuur

Merbau hout wordt steeds populairder in de binnenhuisarchitectuur dankzij zijn aantrekkelijke kleurenspectrum, variërend van geel tot oranjebruin. Het is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook zeer slijtvast. Dit maakt het een uitstekende keuze voor parketvloeren van Merbau.

Door zijn hoge dichtheid van ongeveer 800 tot 900 kg/m³ en een stamdiameter van meer dan een meter, biedt Merbau hout een duurzame en robuuste oplossing voor diverse toepassingen in binnenhuisarchitectuur. Vanwege zijn stevigheid en verwerkingsmogelijkheden zien we Merbau vaak terug in traptreden, meubels, en andere decoratieve interieurelementen.

Bij interieur ontwerpen met Merbau kan men gebruikmaken van de veelzijdigheid van dit hout. De unieke esthetische kwaliteiten van Merbau, gecombineerd met zijn duurzaamheid, maken het een geliefde keuze voor zowel klassieke als moderne inrichtingen. Het is ook belangrijk op te merken dat het afwerken van Merbau hout vakmanschap vereist vanwege zijn grote dichtheid en langzame droogtijd.

Dankzij zijn aantrekkelijkheid wordt Merbau veel gebruikt in de deurindustrie. Maar het is ook populair in andere binnenhuisarchitectuurtoepassingen zoals betimmeringen en trappen. Vanwege het verschijnsel van ‘bloeden’ is het echter essentieel om Merbau hout zorgvuldig af te werken, vooral bij toepassing in vochtige omgevingen. Dit zorgt niet alleen voor optimale duurzaamheid maar ook voor behoud van het esthetische aspect.

Buitentoepassingen van Merbau Hout

Merbau hout is geliefd bij architecten en bouwers vanwege zijn uitzonderlijke fysieke eigenschappen, die het ideaal maken voor diverse buitentoepassingen. De indrukwekkende dichtheid, die varieert tussen 730-1000 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, en de structurele sterkte zorgen ervoor dat Merbau buitentoepassingen zoals kozijnen, deuren en gevelbekleding langdurig meegaan.

Daarnaast is Merbau hout bijzonder geschikt voor waterbouwkundige elementen zoals brug- en steigerdekken, dankzij de combinatie van duurzame buitenhout eigenschappen en uitzonderlijke sterkte. De duurzaamheid van Merbau hout, die varieert van klasse I tot II, maakt dat het bestand is tegen de meeste weersomstandigheden en biologische bedreigingen, zoals schimmels en insecten.

Met een gemiddelde hoogte van 30-35 meter en een volumieke massa van 700-900 kg/m3 biedt Merbau hout de perfecte balans tussen makkelijke bewerkbaarheid en langdurige duurzaamheid. Het is belangrijk om Merbau voor te boren voordat er spijkers of schroeven in worden gedraaid om splijten te voorkomen, wat de installatieprocessen gladder en efficiënter maakt.

Bovendien heeft Merbau hout dankzij zijn natuurlijke impregnatie-eigenschappen (score van 4 voor kernhout) een verminderde nood aan chemische behandelingen, wat bijdraagt aan zijn status als duurzaam buitenhout Merbau. Het varieert minder tijdens het drogen, wat resulteert in stabiele structuren zonder ongewenste vervormingen.

Of het nu gaat om woningbouw, commerciële panden of waterbouwkundige werken, de unieke eigenschappen van Merbau in buitentoepassingen zorgen voor langdurige prestaties en esthetische aantrekkingskracht.

Voorzorgsmaatregelen bij het Gebruik van Merbau Hout

Bij het werken met merbau hout is het van belang enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om optimale resultaten te bereiken en mogelijke problemen te voorkomen. Deze strakke planning en het nauwkeurige afwerken kunnen zorgen voor een langdurige en betrouwbare toepassing van dit duurzame houtsoort.

Bloeden van Houten Vaten

Merbau hout bevat natuurlijke inhoudsstoffen die kunnen ‘bloeden’, vooral wanneer het hout in aanraking komt met water. Dit fenomeen kan leiden tot ongewenste kleurvlekken op aangrenzende oppervlakken of constructies, wat vooral problematisch kan zijn in buitenomgevingen of natte ruimtes. Het is dan ook cruciaal om bij het gebruik van merbau te anticiperen op dit bloeden van houten vaten door passende voorbehandelingen toe te passen.

Behandelingen en Afwerkingen

Voor een langdurige en esthetisch verantwoorde afwerking van merbau hout, worden diverse behandelingen en afwerkingen aanbevolen. Voordat u begint met het afwerken van merbau, is het verstandig om het hout te behandelen met een verdunde ammoniakoplossing. Dit helpt bij het neutraliseren van de inhoudsstoffen en vermindert de kans op bloeden. Vervolgens kan men synthetische afsluitende producten gebruiken om het oppervlak te verzegelen voordat men overgaat tot het aanbrengen van lakken op waterbasis.

afwerking van Merbau

Hieronder een overzicht van de aanbevolen behandelingen en afwerkingen van merbau:

Behandeling Doel Productvoorbeeld
Verdunde ammoniakoplossing Neutraliseren van inhoudsstoffen en voorkomen van bloeden Zelfgemaakte oplossing
Synthetische afsluitende producten Verzegelen van het houtoppervlak Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant
Lakken op waterbasis Bescherming en afwerking van het hout Jotun Trebitt Oljebeis, Jotun Benar Gloss

Het behandelen van merbau volgens deze stappen zorgt voor een optimale afwerking en langdurige bescherming, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke eigenschappen van merbau en de potentie voor kleurvlekken. Door zorgvuldige afwerking van merbau en de juiste behandelingen, kan men genieten van de volle schoonheid en duurzaamheid van deze houtsoort.

Vergelijking met Andere Houtsoorten

Bij het overwegen van verschillende houtsoorten voor diverse toepassingen, rijst vaak de vraag hoe *Merbau* zich verhoudt tot andere houtsoorten zoals Afrormosia, Meranti, en Mahonie. Merbau staat bekend om zijn duurzaamheid en sterke eigenschappen, waardoor het regelmatig wordt gekozen boven andere hardhoutsoorten.

Om een duidelijk beeld te geven van de omstandigheden waarin verschillende houtsoorten worden gebruikt, is het handig een vergelijking te maken. Hierbij kijken we naar de belangrijkste eigenschappen zoals duurzaamheid, kleur en prijs. De tabel hieronder biedt een overzicht voor een heldere vergelijking houtsoorten:

Houtsoort Duurzaamheidsklasse Kleur Prijs per m² (in EUR, excl. installatie)
Merbau 1-2 Roodbruin Varieert
Afrormosia 1-2 Goudbruin n.v.t
Meranti 2-4 Geel tot bruinrood n.v.t
Mahonie 2-3 Lichtroze tot roodbruin n.v.t
Eiken (Oak) 4 Licht tot donkerbruin 49,95
Esdoorn (Maple) 5 Licht tot crème 109,95
Beuken (Beech) 5 Crème-wit tot roze 129,95

Bij het kiezen van alternatieven voor Merbau, is rekening houden met duurzaamheid, kleurverandering door de jaren heen en beschikbaarheid belangrijk. Hoewel Afrormosia en Merbau beide duurzaamheidsklasse 1-2 delen, kan de voorkeur voor Merbau ontstaan door zijn robuuste eigenschappen en beschikbaarheid. Afzelia, bijvoorbeeld, heeft een vergelijkbare duurzaamheid en kleurverandering door blootstelling aan zonlicht, wat het ideaal maakt voor zowel binnen- als buitengebruik.

Daarnaast is ook Eiken zeer populair met 95% van het verkochte parket dat uit eiken bestaat. De sterkte en stabiliteit van eiken, vooral bij vloerverwarming, maakt het een uitstekende keuze. Hoewel het niet zo duurzaam is als Merbau, is het wel betaalbaar met prijzen vanaf 49,95 euro per vierkante meter.

Dit overzicht helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze door een duidelijke *vergelijking houtsoorten* te bieden, en accentueert hoe Merbau zich in specifieke situaties kan uitbetalen. Wanneer men bouwprojecten overweegt, kan deze vergelijking van Merbau vs andere houtsoorten een waardevolle leidraad bieden.

Merbau Prijs en Beschikbaarheid

Merbau hout heeft een stabiele prijsstructuur dankzij zijn constante vraag en veelzijdige toepassingen. De Merbau prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de dikte, lengtes en afwerkingseisen.

De beschikbaarheid van Merbau hout is relatief hoog dankzij duurzaam bosbeheer en internationale handelsovereenkomsten. Dit heeft ervoor gezorgd dat Merbau hout in diverse afmetingen en lengtes verkrijgbaar is. Hierdoor is het geschikt voor zowel kleine doe-het-zelf projecten als grootschalige commerciële bouwwerken.

Producent Prijs per m³ Beschikbaarheid
Indonesia Timber €1200 Hoog
Papua Hardwood €1150 Middel
Pacific Woods €1250 Laag

laat de variatie in de

kosten van Merbau

zien bij verschillende leveranciers, wat belangrijk is voor zowel particuliere als commerciële kopers. Dat toont de stabiliteit en de aanpasbaarheid van dit gewilde materiaal aan.

Kwaliteitseisen en Normeringen

Merbau hout dat de Nederlandse markt bereikt, wordt vaak gehouden aan strikte kwaliteitseisen zoals de KVT ’95 voor kozijnen en is in lijn met de KOMO-productcertificatie. De naleving van deze eisen garandeert de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het hout.

KOMO-certificering

KOMO-gecertificeerd Merbau voldoet aan de hoogste standaarden van kwaliteit en veiligheid. De KOMO-certificering is een onafhankelijke kwaliteitswaarborg voor bouwmaterialen, waaronder Merbau hout. Deze certificering zorgt ervoor dat de producten betrouwbaar zijn en voldoen aan vastgesteld specificaties. Dit geeft zekerheid aan zowel consumenten als professionals die op zoek zijn naar hoge kwaliteit.

Nederlandse Norm (NEN 5481)

De Nederlandse norm NEN 5481 bevat specifieke kwaliteitseisen Merbau waaraan het hout moet voldoen. Deze norm zorgt ervoor dat Merbau hout geschikt is voor diverse toepassingen en voldoet aan de eisen voor duurzaamheid en werking. Het naleven van NEN 5481 is essentieel om ervoor te zorgen dat het hout op de juiste manier wordt gebruikt in zowel binnen- als buitenprojecten, zonder dat er ongewenste vervormingen of defecten optreden door verkeerd gebruik.

Eigenschap Kenmerk
Volumieke massa 730-800-830 kg/m³ bij 12% vochtgehalte
Drogen Zeer langzaam, zonder veel kans op vervorming en scheuren
Duurzaamheid Schimmels 1-2, Termieten M
Impregneerbaarheid Kernhout 4, Spint niet bekend
Lijmen Goed

Conclusie

Merbau hout staat bekend om zijn duurzaamheid, sterkte en veelzijdigheid. Deze eigenschappen maken het een aantrekkelijke keuze voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten. Het hout wordt veel gebruikt in vloeren, parket, meubels, traptreden, kozijnen en buitendeuren, dankzij zijn esthetische kwaliteiten en slijtvastheid.

Echter, het is essentieel om merbau correct te behandelen en af te werken om nadelige effecten zoals het bloeden van inhoudsstoffen te voorkomen. Dit kan worden bereikt door speciale voorbehandelingen en geschikte afwerkingsproducten te gebruiken. Vermelde eigenschappen en toepassingen van merbau benadrukken het belang van zorgvuldig en verantwoord gebruik.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de herkomst van merbau hout vanwege de hoge mate van illegale kap verbonden aan deze houtsoort. Met een toenemend aantal gebieden in Indonesië en Papoea Nieuw Guinea die aan grootschalige ontbossing lijden, is bewust en verantwoordelijk houtgebruik cruciaal voor de bescherming van onze bossen en de biodiversiteit.

Samengevat biedt merbau indrukwekkende fysieke kenmerken en een breed toepassingsgebied. Maar duurzaamheid en milieu-impact blijven kritieke kwesties, die zorgvuldig beheer en regulering vereisen om de waarde van merbau voor toekomstige generaties te behouden. Gebruik dit veelzijdige hout met zorg om zowel de schoonheid als de levensduur van uw projecten te waarborgen.