Alles over Meranti (donkerrood) – Duurzaam Hout

Meranti (donkerrood), bekend als een veelzijdige en duurzame houtsoort, heeft zijn roots in Zuidoost-Azië en valt onder de familie Dipterocarpaceae. Het staat ook bekend onder namen zoals nemesu, red seraya en obar suluk. Deze houtsoort is aantrekkelijk vanwege de stevigheid, duurzaamheid en de dieprode tot rozebruine kleurvariaties.

Met een volumieke massa variërend van 640 tot 860 kg/m³ bij 12% vochtgehalte en een gemiddelde buigsterkte van 76 N/mm², wordt Meranti (donkerrood) vaak gekozen voor buitenschrijnwerk en decoratieve binnenbetimmeringen. Het duurzaamheid van hout is aanzienlijk, vooral door de weerstand tegen schimmels en de natuurlijke duurzaamheid klasse II-IV.

Meranti is veelzijdig in gebruik, variërend van buitenschrijnwerk zoals kozijnen en deuren, tot decoratieve binnenbetimmeringen en triplex. Dit maakt Meranti ideaal voor zowel commerciële als residentiële toepassingen. Met een boomhoogte van gemiddeld 30 tot 40 meter en een diameter van 70 tot 180 cm, levert dit hout indrukwekkende prestatie-eigenschappen. Duurzaamheid van hout en kenmerken van Meranti maken het een waardevolle keuze voor uiteenlopende projecten.

Wat is Meranti (donkerrood)?

Meranti (donkerrood) is een populaire en veelzijdige houtsoort die voornamelijk voorkomt in de regenwouden van Zuidoost-Azië, zoals Maleisië, Indonesië, en de Filipijnen. Het valt onder de familie Dipterocarpaceae en staat bekend om zijn verschillende uiterlijkkenmerken en duurzame eigenschappen.

Kenmerken van Meranti

De eigenschappen van Meranti (donker rood) zijn uiterst divers en variëren van een diep donkerrode kleur tot lichte rozebruine tinten. Deze houtsoort kent meerdere types zoals Nemesu, licht rode Meranti, en donker rode seraya. De bomen kunnen indrukwekkende hoogtes van 30 tot 40 meter bereiken, met uitschieters tot maar liefst 70 meter. De diameter varieert van 0,5 tot 0,9 meter, soms zelfs tot 3 meter.

Meranti is uitermate geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Denk aan de productie van raamkozijnen, deuren, trappen, en zelfs meubels en panelen. Het hout toont een uitstekende bewerkbaarheid door zijn eigenschap goed te spijkeren, schroeven, en lijmen. Echter, het is minder geschikt voor toepassingen die buigen vereisen vanwege de beperkte flexibiliteit.

Botanische naam en familie

De botanische naam van Meranti (donkerrood) valt onder het geslacht Shorea in de Dipterocarpaceae familie. Enkele bekende soorten zijn de Shorea curtisii en Shorea pauciflora. Deze soorten staan bekend om hun variabele kleur en robuustheid, en worden gewaardeerd in diverse toepassingen voor hun duurzaamheid en mechanische sterkte.

Groeigebied

Het groeigebied van Meranti (donkerrood) strekt zich uit over de regenwouden van Zuidoost-Azië, specifiek in landen zoals Maleisië, Indonesië, en de Filipijnen. Door de unieke klimatologische omstandigheden in deze regio’s ontwikkelen de bomen van de Shorea-soorten de karakteristieke eigenschappen die Meranti wereldwijd bekend maken. Deze gebieden bieden de perfecte omgeving voor het bereiken van de hoge kwaliteit en duurzaamheid die kenmerkend zijn voor Meranti-hout.

Eigenschappen van Meranti (donkerrood)

Meranti (donkerrood) staat bekend om zijn veelzijdige en aantrekkelijke eigenschappen. Deze houtsoort is geliefd om zijn variatie in kleur en tekening, evenals zijn fysieke houtspecificaties die het geschikt maken voor diverse toepassingen.

Kleur en tekening

De kleur van Meranti (donkerrood) varieert sterk, reikend van donkerrood tot licht roodbruin. Deze kleurvariëteit houtsoort is mede het gevolg van de verschillende groeigebieden en soorten binnen de Shorea-groep. Het kernhout kan zeer donker zijn, vaak te onderscheiden van het blekere, rozegrijze spinthout. Traditioneel vertoont het Meranti-hout uit Maleisië rijkere roodtinten vergeleken met soortgenoten uit andere regio’s. Deze schakeringen maken Meranti esthetisch aantrekkelijk voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Draad en nerf

De nerfstructuur van Meranti varieert, maar is typisch matig grof. De draad kan recht zijn, maar komt ook vaak met enige kruisdraad voor, wat invloed heeft op de bewerkbaarheid van het hout. Dit zorgt ervoor dat de bewerking met hand- en machinale gereedschappen goed verloopt, hoewel kruisdradig hout een aangepaste snijhoek kan vereisen. Ondanks deze variaties blijven de mechanische bewerkingen, zoals zagen en schuren, doorgaans eenvoudig uitvoerbaar.

Houtspecificaties

Meranti hout heeft enkele kenmerkende specificaties. De dichtheid van donkerrode Meranti voor buiten toepassingen ligt op minimaal 550 kg/m³. Dit maakt het geschikt voor constructieve toepassingen onder verschillende weersomstandigheden. Gemiddeld varieert de volumieke massa bij een vochtgehalte van 12% tussen de 750 en 950 kg/m³. De mechanische eigenschappen, zoals de buigsterkte van 76 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 11.000 N/mm², maken Meranti kernhout zeer geschikt voor diverse toepassingen van vloeren tot meubelproductie. Meranti is geclassificeerd in sterkteklasse K21 en heeft een duurzaamheid van klasse 3 bij contact met de grond. Hieronder een overzicht van deze specificaties:

Kenmerk Specificatie
Gemiddelde Volumieke Massa 750-950 kg/m³ bij 12% vochtgehalte
Buigsterkte 76 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 11.000 N/mm²
Sterkteklasse K21
Duurzaamheid Klasse 3 bij grondcontact

De duurzaamheid van Meranti (donkerrood)

De duurzaamheid van Meranti (donkerrood) varieert aanzienlijk, afhankelijk van de dichtheid en soortbehandeling. Deze houtsoort wordt geclassificeerd van matig tot zeer duurzaam, waardoor het een populaire keuze is voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Met name de donkerrode variëteit staat bekend als de meest duurzame binnen de Meranti-groepen en biedt uitstekende mechanische eigenschappen.

Schimmelresistentie

Donkerrode Meranti heeft een bewezen weerstand tegen schimmels, vooral door zijn hogere dichtheid die meestal boven de 550 kg/m³ ligt. Hierdoor is het hout goed bestand tegen bodemschimmels en andere schadelijke organismen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid Meranti in diverse constructies.

Type Schimmel Weerstand
Bodemschimmels Hoog
Houtrot Matig
Oppervlakte schimmels Laag

Termieten en andere ongedierte

Naast schimmelresistentie biedt donkerrode Meranti ook een goede bescherming tegen ongedierte zoals termieten. Hoewel de weerstand varieert, toont Meranti met een hogere dichtheid over het algemeen betere prestaties. Dit maakt het een resistente houtsoort tegen schadelijke insecten, wat essentieel is voor harder en duurzamer gebruik.

Ongedierte Weerstand
Termieten Hoog
Boorkevers Gemiddeld
Boktorren Laag

Toepassingen van Meranti (donkerrood)

Meranti (donkerrood) is een uiterst veelzijdige houtsoort die voor zowel interieur- als exterieurtoepassingen geschikt is. Door de opvallende eigenschappen en duurzaamheid is het een favoriet materiaal in verschillende schrijnwerkerijprojecten.

Binnenschrijnwerk

Voor binnenschrijnwerk kwaliteitshout biedt Meranti een uitstekende keuze dankzij zijn aantrekkelijke uiterlijk en bewerkbaarheid. Het wordt vaak gebruikt voor deurlijsten, vloeren, meubels en trappen. Door de variatie in kleur van roodbruin tot roze-bruin, kunnen binnenschrijnwerk toepassingen elegant en stijlvol worden afgewerkt met Meranti.

Buitenschrijnwerk

Meranti’s mechanische eigenschappen maken het ook geschikt voor buitenschrijnwerk met hout. Om duurzame prestaties te waarborgen, moet Meranti een minimale dichtheid van 550 kg/m³ hebben. Het is perfect voor kozijnen, deuren en balustrades. Bovendien kan Meranti door zijn weerstand tegen vocht en ongedierte langer meegaan, zelfs bij blootstelling aan de elementen.

Speciale toepassingen

Naast traditioneel schrijnwerk, kent Meranti ook talloze speciale toepassingen. Het wordt vaak gebruikt in de botenbouw, carrosseriebouw en zelfs in de muziekinstrumentenindustrie. Dergelijke brede toepassingen getuigen van de veelzijdigheid en kwaliteit van Meranti. Bovendien voldoen de toepassingen aan de Malayan Grading Rules, waardoor de kwaliteit consistent hoog blijft.

Toepassing Gebruik Dichtheid Opmerkingen
Binnenschrijnwerk Deurlijsten, Vloeren, Meubels, Trappen 550+ kg/m³ Aantrekkelijk uiterlijk
Buitenschrijnwerk Kozijnen, Deuren, Balustrades 550+ kg/m³ Weerstand tegen vocht en ongedierte
Speciale toepassingen Botenbouw, Carrosseriebouw, Muziekinstrumenten 550+ kg/m³ Multifunctioneel inzetbaar

Het onderhouden van Meranti (donkerrood)

Meranti (donkerrood) is een prachtige houtsoort met een dieprode tot rozebruine kleur, maar zoals bij elke onderhoud houtsoort, is het essentieel om regelmatige zorg te bieden om zijn uitstraling en duurzaamheid te waarborgen. Een van de belangrijkste Meranti verzorgingstips is om langdurige blootstelling aan direct zonlicht te vermijden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Voor het schoonmaken van Meranti is een milde zeepoplossing aanbevolen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en stof zonder het hout te beschadigen. Na het schoonmaken kan het hout worden ingevet of behandeld met geschikte oliën of lakken, wat de levensduur van de houtsoort aanzienlijk verlengt. Voor houtbescherming in buitentoepassingen is een passende afwerking, zoals beitsen of het gebruik van dekkende verven, cruciaal.

onderhoud houtsoort

Hieronder een overzicht van enkele houtsoorten en hun gewichten die relevant kunnen zijn voor de keuze van hout, inclusief Meranti, om de duurzaamheid en geschiktheid beter te begrijpen:

Houtsoort Gewicht (kg/m³)
Meranti Dark Red 500
Sipo Mahonie 640
Sapupira 750
Bossé Claire 580
Merbau 800
Iroko 650
Eikenhout 725
Ayous (Abachi) 390
Vurenhout 460
Grenen 520
Oregon Pine 550

Geveltimmerwerk behoudt zijn functie het langst bij een onderhoudsfrequentie die is afgestemd op kleur, detaillering en gevellocatie. Dit maakt houtbescherming belangrijker dan ooit, aangezien houten kozijnen een gemiddeld levensduur van ongeveer zeventig jaar hebben, vergeleken met twintig tot dertig jaar voor kunststof kozijnen. Al deze factoren samen onderstrepen waarom een goed onderhoud houtsoort zoals Meranti (donkerrood) een verstandige keuze blijft voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Drogen en bewerken van Meranti (donkerrood)

Het drogen van Meranti (donkerrood) verloopt doorgaans vrij snel en zonder veel vervorming. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor diverse toepassingen, waarbij het belangrijk is om de specifieke Shorea-soort in acht te nemen wegens de variatie in droogtijd. Dankzij de gematigde droogtijd en de geringe neiging tot vervormen, is het drogen van hout zoals donkerrood Meranti tamelijk efficiënt.

De bewerkbaarheid Meranti is uitstekend en het hout is zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap goed te bewerken. Bij kruisdradig hout wordt geadviseerd een snijhoek van 20° te hanteren om splinteren en inscheuren te voorkomen. Dit maakt Meranti ideaal voor zowel gedetailleerde kunstwerken als voor massieve constructies.

Drogen

Het drogen van Meranti kan variëren afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de bomen, zoals de Shorea-soort, vochtgehalte, en regionale karakteristieken. Met een gemiddelde hoogte van 30-40 m en een maximale diameter van 3 m, biedt donkerrood Meranti betrouwbare resultaten zonder significante vervormingen.

Bewerkbaarheid

De bewerkbaarheid Meranti is zeer goed, zowel voor handmatig als machinaal werk. Het hout heeft een volumieke massa van 640-860 kg/m3 bij 12% vochtgehalte en een sterkteklasse van K21 volgens NEN 5498:1997. Deze eigenschappen dragen bij tot een betrouwbaarheid en consistentie in de afwerking, of het nu gaat om binnenschrijnwerk of buitenschrijnwerk.

Verbindingen en lijmen

Donkerrood Meranti biedt uitstekende eigenschappen voor houtverbindingen. De impregnateerbaarheid van het kernhout is gerangschikt als 4v, terwijl het spint een impregnateerbaarheid van 2 heeft. Hierdoor is het geschikt voor lijmen, spijkeren, en schroeven, wat het perfect maakt voor verschillende houtverbindingen. Bij de afwerking absorbeert de lak goed, wat resulteert in een hoogwaardige uitstraling voor zowel binnen- als buitenprojecten.

Waar kunt u Meranti (donkerrood) kopen?

Het kopen van Meranti is mogelijk via verschillende leveranciers Meranti en gespecialiseerde houthandels. Meranti hout staat bekend om zijn veelzijdigheid en mooie donkere roodtinten, waardoor het een populaire keuze is voor interieurbetimmering. Diverse aanbieders, zoals Jongeneel, bieden een breed Meranti hout aanbod aan waaronder planken, balken, kozijnhout en raamhout.

Bij de aanschaf van Meranti plinten zijn er verschillende modellen beschikbaar, elk met hun eigen prijs per meter. Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht:

Model Prijs per meter
Model 1001 €1,38
Model 1004 €4,61
Model 1012 €6,24
Model 1016 €8,16

De plinten kunnen geleverd worden met een maximale lengte tot 4880mm voor een naadloze afwerking. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in diverse RAL kleuren zoals wit, grijs en zwart. Om de duurzaamheid te waarborgen en een strak eindresultaat te verkrijgen, kunnen plinten zowel gegrond, voorgelakt als afgelakt besteld worden.

Plintenfabriek biedt uitgebreide diensten, zoals bezorgkosten van €21,99 voor heel Nederland en een eigen montageteam dat plinten vakkundig kan monteren. Vergeet niet dat gratis proefstukjes beschikbaar zijn, zodat u kunt zien of de plinten bij uw interieur passen voordat u een definitieve aankoop doet.

Daarnaast is het goed om te weten dat Plintenfabriek zelf produceert in Nederland, met een fabriek in Ravenstein. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit en snelle levertijden. Voor maatwerkopties en gespecialiseerde afwerkingen is Plintenfabriek een uitstekende keuze bij het kopen van Meranti.

Of u nu op zoek bent naar Meranti voor specifieke projecten of algemene interieurbetimmering, bij betrouwbare leveranciers zoals Jongeneel kunt u terecht voor een uitgebreid Meranti hout aanbod dat aan uw wensen voldoet.

Prijs van Meranti (donkerrood)

De prijs van hout, met name Meranti (donkerrood), wordt beïnvloed door diverse factoren. Het is cruciaal om deze elementen te begrijpen voor een juiste Prijsbepaling Meranti, waardoor men een weloverwogen aankoopbeslissing kan nemen.

Prijsbepaling Meranti

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijs van Meranti (donkerrood) beïnvloeden:

  • Kwaliteit: Hogere kwaliteit van Meranti zorgt voor een hogere prijs van hout.
  • Beschikbaarheid: Seizoensgebonden beschikbaarheid kan de prijs fluctueren.
  • Volume: Grotere partijen worden vaak tegen een lagere eenheidsprijs verkocht.
  • Internationale handelsvoorwaarden: Handelsovereenkomsten en tarieven kunnen een rol spelen.
  • Overheidsbeleid op ontbossing: Strengere milieuregelgeving kan de prijs verhogen.

Vergelijking met andere houtsoorten

Houtsoort Prijs per m³ Duurzaamheid
Meranti (donkerrood) €800 – €1200 Klasse 3
Eikenhout €1000 – €1500 Klasse 2
Teak €1800 – €3500 Klasse 1

Bij vergelijking houtprijzen van verschillende soorten, valt op dat Meranti een gunstige prijs-kwaliteitverhouding biedt. Hoewel het goedkoper is dan teak, heeft het toch een goede duurzaamheid en esthetiek, wat het geschikt maakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Kwaliteit van Meranti (donkerrood)

De kwaliteit van Meranti (donkerrood) wordt voornamelijk bepaald door verschillende factoren, zoals de houtdichtheid en de weerstand tegen vocht en ongedierte. Een hoge dichtheid, bijvoorbeeld meer dan 550 kg/m³, staat garant voor uitstekende mechanische eigenschappen en duurzame prestaties. Met name de Dark Red Meranti wordt als duurzamer beschouwd dan andere Meranti-soorten vanwege zijn betere houtkwaliteit en mechanische eigenschappen.

De kenmerkende eigenschappen Meranti maken deze houtsoort breed inzetbaar in zowel binnen- als buitenschrijnwerk. Voor buitentoepassingen is het essentieel dat het hout voldoet aan Meranti kwaliteitsnormen zoals vastgelegd in de beoordelingsrichtlijn BRL 1701/05. Deze normen verzekeren dat het hout een volumieke massa van minstens 550 kg/m³ heeft bij een vochtgehalte van 15%, wat cruciaal is voor langdurige prestaties bij gebruik buiten.

Daarnaast moet hout dat wordt gebruikt in schilfineer voldoen aan specifieke normen afhankelijk van de toepassing, zoals “moisture resistant” voor binnentoepassingen en “weather and boil proof” voor onbeschermde buitentoepassingen. Het naleven van deze Meranti kwaliteitsnormen garandeert niet alleen de optimale bruikbaarheid van het hout, maar ook de duurzaamheid en esthetische kwaliteit.

Kwaliteitscriteria Specificaties
Dichtheid 550-860 kg/m³ (bij 12% vochtgehalte)
Volumieke massa 640 kg/m³ gemiddeld
Mechanische eigenschappen Buigsterkte: 76 N/mm², Elasticiteitsmodulus: 11.000 N/mm²
Duurzaamheidsklasse Klasse 3 bij grondcontact
Normen NEN 5483, KOMO-certificering

Gezien de strikte normen en criteria die gelden, is het essentieel om bij de aankoop van Merantihout de kwaliteitsgaranties en technische specificaties zorgvuldig te controleren. Dit waarborgt dat de houtkwaliteit voldoet aan de verwachte prestaties en duurzaamheidseisen.

Veelgestelde vragen over “Meranti (donkerrood)”

Meranti (donkerrood) behoort tot het geslacht Shorea, dat meer dan 196 verschillende soorten bevat uit de familie Dipterocarpaceae. Ongeveer 75% van deze Shorea-soorten staat op de Rode Lijst van de IUCN, wat wijst op hun bedreigde status. Dit hout groeit voornamelijk in de regenwouden van Zuidoost-Azië, met name in Maleisië en Indonesië.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Meranti (donkerrood)? Het heeft een gemiddelde volumieke massa van 550 kg/m³, dat essentieel is voor de mechanische eigenschappen. De radiale krimp varieert van 0,6% tot 1,8%, terwijl de gemiddelde buigsterkte en elasticiteitsmodulus respectievelijk 76 N/mm² en 11.000 N/mm² bedragen. De druksterkte evenwijdig met de vezel is 45 N/mm² en de schuifsterkte is ongeveer 8,4 N/mm². De Janka-hardheid is 3705 N (kops) en 3475 N (langs). Hierdoor is Meranti geschikt voor verschillende toepassingen zoals binnentimmerwerk, kozijnen, ramen, deuren, en zelfs in carrosseriebouw en triplexfabricage.

Veel mensen vragen of Meranti een duurzame houtsoort is. Rode Meranti wordt ingedeeld in duurzaamheidsklasse 3 bij contact met de grond en sterkteklasse K21. De impregneerbaarheid varieert: kernhout heeft een rating van 4v terwijl het spint 2 heeft. Nog belangrijk om te vermelden, is dat het onderhouden van Meranti cruciaal is voor de lange levensduur en het behoud van de natuurlijke kleur. Regelmatig onderhoud en bescherming tegen direct zonlicht zijn aanbevolen.

Tot slot willen we enkele veelgestelde vragen beantwoorden over het gebruik en de aankoop van Meranti. Waar kunt u Meranti kopen? U kunt dit hout aanschaffen bij gespecialiseerde houthandels en grote doe-het-zelfzaken. Let bij de aankoop altijd op de herkomst en certificering van het hout om duurzaamheid te waarborgen. Wat zijn de kosten? Meranti heeft een middelhoge prijsklasse, beïnvloed door factoren zoals kwaliteit en beschikbaarheid. Dit maakt het een uitstekende keuze voor diverse bouw- en schrijnwerktoepassingen.