Duurzamheid en Gebruik van Bilinga Hout

Bilinga hout, vaak geprezen om zijn opmerkelijke duurzaamheid en veelzijdigheid, is een uitstekende keuze voor zowel binnen- als buitenprojecten. Met een duurzaamheidsklasse van 1 en een gemiddelde hoogte van 40-50 meter, biedt Bilinga hout hoogwaardige bestandheid tegen schimmels, insecten, en mariene boorders. Deze houtsoort heeft een volumieke massa van 750-900 kg/m³ bij 12% vochtgehalte en kan, ondanks zijn hardheid, redelijk goed machinaal bewerkt worden.

Bilinga hout is een veelvoorkomende keuze voor terrasplanken en waterbouwkundige constructies zoals sluisdeuren en bruggen. Het kenmerkt zich door zijn karakteristieke geelbruine kleur en fijne textuur, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in West-Afrika. FSC-gecertificeerde Bilinga hardhout draagt bij aan duurzaam bosbeheer en is bestand tegen slijtage, ideaal voor toepassingen zoals vlonders en gevelbekleding.

De mogelijkheid om zowel handmatig als machinaal te bewerken, maakt Bilinga hout geschikt voor diverse projecten. Van bouwconstructies tot meubels en spoorbielzen, deze houtsoort beantwoordt aan zowel de esthetische als functionele eisen van vele architecturale toepassingen. Het is een betrouwbare keuze die lokaal werkgelegenheid biedt en bijdraagt aan de ondersteuning van gemeenschappen.

Wat is Bilinga Hout?

Bilinga hout, wetenschappelijk bekend als Nauclea diderrichii, wordt vaak gewaardeerd om zijn diversiteit aan Bilinga eigenschappen en toepassingen. Het groeit in de tropische regenwouden van West-Afrika en kenmerkt zich door hoge bomen met een hoogte van 40-50 meter en een diameter variërend van 0.6-1.2 meter, soms oplopend tot 1.5 meter.

Het kernhout heeft een kenmerkende geel tot oranjegele kleur, die bij blootstelling verkleurt naar een rijke oranjerode tot goudbruine tint. Deze bijzondere kleuring maakt Bilinga houtsoort zeer aantrekkelijk voor allerlei bouwtoepassingen, zowel binnen als buiten. Bovendien, met duurzaamheidsklasse 1, heeft het hout een uitstekende weerstand tegen schimmels, termieten en zeeboorders, waardoor het een betrouwbare optie is voor langdurige structuren.

Een opmerkelijk punt over Bilinga hardhout is de volumieke massa die varieert tussen 660-750 kg/m3 bij 12% vochtgehalte en 900-1150 kg/m3 wanneer groen. Ondanks de hardheid kan Bilinga machinaal vrij goed bewerkt worden, alhoewel het drogen van het hout zeer langzaam verloopt. Dit maakt het essentieel om voor te boren bij het spijkeren en schroeven.

“Bilinga is een veelzijdige houtsoort, ideaal voor uiteenlopende projecten van constructies tot waterbouwkundige werken. De duurzaamheid en esthetiek maken het een favoriete keuze onder bouwprofessionals.”

De duurzaamheid van Bilinga wordt verder versterkt door een impregneerbaarheidsscore van 2 voor het kernhout en 1 voor het spinthout. Met erkenning in de Nederlandse praktische richtlijn NPR5493:1999 voor hydraulische constructies, biedt Bilinga een hoge veiligheids- en kwaliteitsnorm.

Kenmerk Omschrijving
Naam Bilinga
Groeigebied Tropisch West-Afrika
Hoogte 40-50 meter
Diameter 0.6-1.2 meter, maximaal 1.5 meter
Volumieke massa (660-)750(-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, 900-1150 kg/m3 groen
Duurzaamheidsklasse 1
Gebruiksklasse 5
Sterkteklasse D50
Toepassingen Binnen- en buitenconstructies, waterbouwkundige projecten

Met ruime voorraden en verwerkingsmogelijkheden, biedt Bilinga talloze opties voor bouwprojecten. De beschikbaarheid van verschillende maten, variërend van 25 mm tot 150 mm in dikte, maakt het een veelzijdige keuze. Daarnaast is Bilinga geschikt voor het Forestlines® gevelsysteem met onzichtbare bevestiging en Brandklasse C-S1 d0 certificering, wat de veelzijdigheid ervan nog verder vergroot.

Kenmerken van Bilinga Hout

Bilinga hout staat bekend om zijn betoverende kleur, indrukwekkende hardheid en gevarieerde textuur. Maar dat is niet alles: de volumieke massa van Bilinga speelt ook een cruciale rol bij verschillende toepassingen, van constructies tot maritieme projecten.

Kleur & Textuur

Het kernhout van Bilinga heeft een opvallende geel tot oranjegele tint die bij blootstelling prachtig verandert naar een rijke oranjerode tot gouden kleur. Deze unieke Bilinga kleur en textuur maken het hout zeer aantrekkelijk voor verschillende decoratieve en structurele toepassingen. Het hout heeft een grove nerf en kruisdraad, wat zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling maar ook enige uitdaging bij de verwerking.

Hardheid en Bewerkbaarheid

Bilinga kleur en textuur

Bilinga hardheid is opmerkelijk, waardoor het ideaal is voor toepassingen die een hoge slijtvastheid vereisen, zoals terrassen en vloeren. Ondanks de hardheid en duurzaamheidsklasse 1, staat Bilinga hout bekend om zijn goede bewerkbaarheid. Toch is pre-drilling essentieel voor nailing en screwing om splijten te voorkomen. Zijn bewerkbaarheid maakt het geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik, inclusief waterbouwkundige werken.

Volumieke Massa

De volumieke massa van Bilinga varieert aanzienlijk afhankelijk van het vochtgehalte. Bij 12% vochtgehalte is de massa tussen de 660 en 900 kg/m³, en kunnen versgezaagde stukken zelfs tot 1150 kg/m³ wegen. Deze variatie in volumieke massa maakt Bilinga geschikt voor diverse bouwprojecten. In de NPR5493:1999 richtlijn wordt Bilinga hout aanbevolen voor zijn sterkte en duurzaamheid, waardoor het een betrouwbare keuze is voor hydraulische en maritieme constructies.

Oorsprong van Bilinga Hout

Bilinga heeft zijn herkomst in het weelderige tropische West-Afrika. Deze majestueuze bomen gedijen voornamelijk in landen zoals Gabon, Kameroen, Ivoorkust en Angola, waar dichte bossen ideale Bilinga groeiomstandigheden bieden. De Nauclea diderrichii boom, beter bekend als Bilinga, bereikt hoogten van 40 tot 50 meter met stamdiameters variërend tussen 0,6 en 1,2 meter, maximaal tot 1,5 meter.

Dankzij deze gunstige Bilinga groeiomstandigheden kan deze houtsoort haar indrukwekkende eigenschappen ontwikkelen. Het hout staat bekend om zijn natuurlijke duurzaamheid en weerstand tegen insecten en schimmels, waardoor het een lange levensduur heeft en een hoge sterkteklasse. Dit maakt Bilinga een uitstekende keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Bovendien biedt de fijne tot matig grove nerfstructuur variëteit in architecturale toepassingen zoals gevelbekleding en dekken.

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

Bilinga hout scoort opmerkelijk hoog op zowel duurzaamheid als milieuvriendelijkheid. Met diverse uitmuntende kenmerken draagt Bilinga bij aan milieubewust bouwen en verantwoord bosbeheer. Deze houtsoort heeft aanzienlijke voordelen die verder gaan dan alleen esthetiek en sterkte.

Schimmel- en Insectenresistentie

Bilinga staat bekend om zijn uitzonderlijke schimmel- en insectenresistentie. Dit biedt niet alleen duurzaamheid op lange termijn, maar heeft ook significante voordelen voor het milieu omdat minder schadelijke chemische behandelingen nodig zijn. Bijna de helft van alle landorganismen op de planeet leeft in tropische regenwouden, en duurzaamheid zoals die van Bilinga helpt deze ecosystemen te behouden.

EUTR Keurmerk en Bosbeheer

Bilinga hout dat voldoet aan het EUTR keurmerk, garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Bossen oefenen na de oceanen de belangrijkste invloed uit op het klimaat, en verantwoord bosbeheer is essentieel. De EUTR keurmerk garandeert dat Bilinga wordt verkregen van legaal beheerde bronnen, wat bijdraagt aan verantwoord bosbeheer en het minimaliseren van illegale houtkap, wat vaak grote gevolgen heeft voor de biodiversiteit.

Kenmerk Voordeel
Bilinga duurzaamheid Langdurige weerstand en minder onderhoud
Bilinga milieu Minder chemische behandelingen noodzakelijk
EUTR Keurmerk Legale en duurzame houtproductie
Bilinga bosbeheer Bescherming van biodiverse ecosystemen

Toepassingen van Bilinga Hout

Bilinga hout, afkomstig uit tropisch West-Afrika, biedt een breed scala aan toepassingen. Dankzij zijn unieke eigenschappen en duurzaamheid is het zeer geschikt voor verschillende bouwprojecten. Of het nu gaat om binnen- of buitengebruik, Bilinga toepassingen zijn talrijk en veelzijdig.

Bilinga bouwconstructies profiteren van de robuuste volumieke massa van (660-)750(-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte en een sterkteklasse van D50 volgens NEN-EN 338. Dit maakt Bilinga ideaal voor zware constructies waar sterkte en duurzaamheid essentieel zijn.

Bovendien is Bilinga hout niet alleen bekend om zijn bouwconstructies, maar ook door zijn uitstekende eigenschappen voor Bilinga waterbouw. De hoge duurzaamheid tegen schimmels (klasse 1), termieten (klasse 1) en marineboorders (klasse M) maakt het uitermate geschikt voor waterwerken zoals sluizen en remmingwerken.

Verder is Bilinga hout goed te gebruiken voor de vervaardiging van meubelen en parketvloeren. De natuurlijke geelbruine kleur en de fijne tot matig grove nerf geven elk project een aantrekkelijke uitstraling. De Bilinga toepassingen in interieurdecoratie zijn met name geliefd vanwege de warme kleurtonen en de typische textuur van het hout.

  • Groeigebied: Tropisch West-Afrika
  • Houtsoort: Loofhout
  • Drogen: Zeer langzaam, met neiging tot splijten en scheuren
  • Bewerkbaarheid: Machinaal vrij goed bewerkbaar met speciale spaanhoek
  • Lijmen: Goed
  • Impregneerbaarheid: Kernhout 2, Spint 1
  • Duurzaamheidsklasse: 1
  • Gebruiksklasse: 5

Dankzij de FSC®-certificering wordt Bilinga hout op een milieuvriendelijke manier gewonnen, wat bijdraagt aan duurzaam bosbeheer. Door het aanbod in diverse afmetingen is het gemakkelijk te integreren in verschillende projecten, zowel groot als klein. Met de CE-markering volgens NEN 5493 en de beschikbaarheid binnen de Europese economische ruimte, blijft Bilinga hout een betrouwbare keuze voor uw bouwplannen.

Eigenschappen Details
Volumieke Massa (660-)750(-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte
Sterkteklasse D50 (NEN-EN 338)
Beschikbare afmetingen 25 mm, 32 mm, 50 mm, 65 mm, 80 mm, 100 mm, 150 mm, 25×145 mm, 28×190 mm
Brandklasse C-S1 d0 (Forestlines® gevelsysteem)
Kwaliteitsklassen A, B en C (volgens NEN 5480-norm)

Het veelzijdige gebruik en de natuurlijke duurzaamheid van Bilinga hout maken het een uitstekende keuze voor diverse toepassingen in zowel bouwconstructies als waterbouwprojecten. Hiermee kunt u zeker zijn van hoogwaardige en duurzame oplossingen voor uw projecten.

Voordelen van Bilinga voor Terrasplanken

Bilinga terrasplanken bieden een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar duurzaamheid, esthetiek en eenvoudig onderhoud. Deze eigenschappen maken het materiaal gewild voor diverse buitenruimtes, waar het bestand moet zijn tegen uitdagende weersomstandigheden.

Duurzaamheid en Weerstand

Bilinga hout is bekend om zijn lange levensduur en hoge sterkteklasse. Dankzij de natuurlijke duurzaamheid en weerstand tegen insecten en schimmels is het ideaal voor buitentoepassingen zoals terrasplanken. De sterkte en stabiliteit van Bilinga zorgen ervoor dat het zonder problemen zware belastingen en weersinvloeden kan weerstaan.

Esthetische Waarden

Qua esthetiek biedt Bilinga terrasplanken prachtige warme tinten die variëren van lichtgeel tot oranjebruin. Deze kleuren passen zowel in moderne als traditionele buitenruimtes en geven een warme uitstraling. De fijne textuur en unieke kleurvariaties van het hout dragen bij aan het exclusieve karakter van elke buitenruimte waarin Bilinga planken worden gebruikt.

Bilinga terrasplanken

Onderhoud en Verzorging

Bilinga hout vereist minimaal onderhoud, wat het aantrekkelijk maakt voor eigenaars die op zoek zijn naar gebruiksgemak. Het is goed bewerkbaar, zowel handmatig als machinaal, en behoudt zijn mooie uitstraling met weinig inspanning. Regelmatig schoonmaken en een beschermende olie kunnen helpen om de natuurlijke schoonheid van Bilinga terrasplanken voor vele jaren te behouden.

Voordelen Eigenschappen
Bilinga Duurzaamheid Lange levensduur, hoge sterkteklasse
Bilinga Esthetiek Warme tinten, fijne textuur
Bilinga Onderhoud Minimaal onderhoud, goed bewerkbaar

Prijs van Bilinga Hout

Bilinga hout wordt geprezen om zijn duurzaamheid en hoge kwaliteit, wat invloed heeft op de prijsstelling. De Bilinga prijs weerspiegelt vaak de uitzonderlijke eigenschappen zoals sterkte en weerstand tegen slijtage. Dit tropisch hardhout, afkomstig uit Centraal-Afrika, heeft een hogere dichtheid en is ideaal voor buitenconstructies.

Het is cruciaal om 10% extra hout te bestellen om ervoor te zorgen dat uw project perfect wordt afgewerkt. FSC-gecertificeerde houtsoorten zoals afromosia, padouk, itauba en bilinga benadrukken het belang van duurzaam bosbeheer. De prijzen voor deze houtsoorten variëren en kunnen het beste worden opgevraagd bij betrouwbare leveranciers.

Voor een nauwkeurige prijscalculatie van Bilinga kosten, kunt u contact opnemen met aanbieders zoals PontMeyer. Zij bieden verschillende prijsklassen afhankelijk van de specificaties van het hout. Door een account aan te maken op hun webshop, kunt u profiteren van actuele aanbiedingen en acties, en op de hoogte blijven via hun nieuwsbrief.

Bilinga hout, met zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, is een waardevolle investering voor langdurige bouwprojecten. Houd er rekening mee dat de initiële Bilinga prijs vaak wordt gerechtvaardigd door de langdurige levensduur en minimale onderhoudskosten verbonden aan deze hoogwaardige houtsoort.

Bilinga in Vergelijking met Andere Houtsoorten

Bilinga hout, bekend om zijn uitstekende eigenschappen, is een populaire keuze binnen verschillende constructieve en decoratieve toepassingen. Met zijn duurzaamheidsklasse van 1 en sterkteklasse D50, valt Bilinga binnen de hoogste categorieën voor houtsoorten. Echter, wanneer men kijkt naar alternatieven zoals Bankirai en Azobe, zijn er duidelijke verschillen in de specifieke kenmerken en toepassingen van elk van deze houtsoorten.

Bankirai

Net als Bilinga staat Bankirai bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen schimmels en insecten. Bankirai heeft een volumieke massa van ongeveer 850 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, wat het iets zwaarder maakt dan Bilinga. Het is vooral populair voor buitentoepassingen zoals terrassen en schuttingen. Qua kleur heeft Bankirai een meer uniforme bruin tot goudbruine tint, terwijl Bilinga varieert van geel tot oranjerood, wat het esthetisch interessanter maakt voor architecturale projecten.

Azobe

Azobe hout, ook bekend als Ekki, is een van de zwaarste en sterkste tropische hardhoutsoorten met een volumieke massa variërend tussen 1000-1200 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%. Hierdoor is Azobe zeer geschikt voor zware constructieve toepassingen zoals bruggenbouw en zware waterbouwconstructies. Echter, de werkbaarheid van Azobe is minder goed vergeleken met Bilinga, dat machinaal vrij goed te bewerken is ondanks zijn hardheid. De esthetiek van Azobe is donkerder van kleur, variërend van donker roodbruin tot paarsbruin, wat een heel ander visueel effect geeft dan de warme geel-oranje tinten van Bilinga.

Samenvattend, biedt Bilinga een unieke mix van duurzaamheid, esthetiek en bewerkbaarheid, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor diverse toepassingen. De keus tussen Bilinga, Bankirai, en Azobe hangt af van de specifieke eisen van het project en de gewenste esthetische en functionele eigenschappen.