Alles over Beukenhout: Eigenschappen & Gebruik

Beukenhout, een van de meest veelzijdige en populaire hardhoutsoorten, biedt een scala aan toepassingen en voordelen. Deze houtsoort, bekend om zijn duurzaamheid en uitstekende eigenschappen, speelt een cruciale rol in zowel ambachtelijke als industriële toepassingen. De natuurlijke elegantie van beukenhout maakt het een favoriet materiaal voor meubels, parketvloeren, en diverse andere toepassingen. Met een gemiddelde volumieke massa van 700 kg/m³, beukenhout is niet alleen stevig maar ook bijzonder hard, met een Janka-hardheid van 8430 N kops en 7060 N langs.

Wat beukenhout werkelijk speciaal maakt, zijn de fysieke eigenschappen zoals de buigsterkte van 113 N/mm² en de elasticiteitsmodulus van 13.000 N/mm², die bijdragen aan de veelzijdigheid in bewerking en gebruik. Beukenhout kan goed worden gelijmd en gebogen, wat het ideaal maakt voor de meubelindustrie. Daarnaast heeft de duurzaamheid tegen schimmels, gemeten op een schaal van 1-5, een waarde van 5, wat het geschikt maakt voor diverse buiten- en binnen toepassingen, ongeacht de duurzaamheidsklasse van het hout.

De milieuvriendelijke aspecten van beukenhout mogen ook niet onvermeld blijven. Beuken groeit voornamelijk in Europa en andere delen van de wereld zoals West-Azië, Oost Amerika en Japan, waardoor het een lokaal beschikbare en hernieuwbare bron is. Het gebruik van beukenhout draagt bij aan duurzame houtkeuzes zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en uitstraling.

In het verdere verloop van dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten en toepassingen van beukenhout, van de botanische achtergrond tot de bewerking en onderhoud. Ontdek de veelzijdigheid en natuurlijke schoonheid van beukenhout en waarom het de perfecte keuze is voor talloze houtbewerkings- en interieurprojecten.

Wat is Beukenhout?

Beukenhout, vaak ‘beuken’ genoemd in de handel, is afkomstig van de houtsoort beuken. Deze specifieke Europese houtsoort komt van de botanische naam Fagus sylvatica, een veel voorkomende boom in Europa. De populariteit van de houtsoort beuken in diverse toepassingen is te danken aan zijn unieke eigenschappen en economische beschikbaarheid.

Botanische Achtergrond van Beuken

De botanische naam Fagus sylvatica verwijst naar de Europese beuk, een lid van het beuken geslacht Fagus. Deze bomen kunnen indrukwekkende hoogten bereiken en staan bekend om hun gladde, grijze schors en ovale bladeren. Hun hout biedt waardevolle kenmerken zoals taaiheid, hardheid en fijne nerfstructuur, waardoor ze geliefd zijn in de houtbewerking.

Herkomst en Verspreiding

Beukenhout wordt vooral gewonnen uit Europa, waar bossen vol Fagus sylvatica groeien. Door hun wijdverspreide aanwezigheid en de snelle groei van de bomen, is de houtsoort beuken een betrouwbare hulpbron. De Europese houtsoort beuken varieert in kleur van witachtig tot licht geelbruin, met een bijna onzichtbaar verschil tussen kernhout en spinthout.

Milieu-impact en Duurzaamheid

De milieu-impact van beuken geslacht Fagus is aanzienlijk laag, vooral wanneer het hout afkomstig is van goed beheerde, FSC-gecertificeerde bossen. Beukenhout is biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar, waardoor het een duurzame keuze is voor diverse toepassingen. Het hout is echter weinig bestand tegen weersinvloeden, ondanks de stevige en harde aard.

Kosten van beukenhout Voordelen Nadelen
Gemiddeld
 • Taaiheid
 • Fijne nerf
 • Goede bewerkbaarheid
 • Minder duurzaam
 • Niet weerbestendig
 • Kleurverandering

Eigenschappen van Beukenhout

Beukenhout staat bekend om zijn veelzijdige gebruiksmogelijkheden en wordt gewaardeerd om zijn natuurlijke esthetiek en duurzaamheid. Dit deel richt zich op de fysieke en mechanische eigenschappen van deze populaire houtsoort.

Uiterlijk en Kleur

Het uiterlijk beukenhout is vrij karakteristiek. Beukenhout is licht van kleur met een fijne en gelijkmatige textuur. De kleur van beukenhout varieert van crèmekleurig tot lichtbruin, waarbij de kleur beukenhout homogeen blijft, zelfs na stomen. Dit maakt het geschikt voor diverse afwerkingen en ontwerpen.

Fysieke en Mechanische Eigenschappen

De fysieke eigenschappen hout tonen aan dat beukenhout een gemiddelde volumieke massa van ongeveer 700 kg/m³ heeft. De radiale krimp (bij 60 tot 30% relatieve luchtvochtigheid) bedraagt 0,9% en loopt op tot 1,2% bij 90 tot 60% relatieve luchtvochtigheid. Daartegenover staat een tangentiële krimp van respectievelijk 1,5% en 2,5%. Daarnaast werkt beukenhout (van 60 tot 30% relatieve luchtvochtigheid) 2,4% en (van 90 tot 60% relatieve luchtvochtigheid) 3,7%.

Eigenschap Waarde
Buigsterkte 113 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 13.000 N/mm²
Druksterkte (evenwijdig met de vezel) 54 N/mm²
Schuifsterkte 10 N/mm²
Hardheid Janka (kops) 8430 N
Hardheid Janka (lang) 7060 N

Stoom en Buigwerk

Een van de indrukwekkende eigenschappen van beukenhout is het buigwerk hout. Beukenhout is namelijk zeer flexibel en goed buigbaar, vooral wanneer het gestoomd is. De stoombehandeling versterkt de elasticiteit van de cellulosevezels, waardoor beukenhout ideaal is voor het maken van gebogen objecten zoals meubels en sierlijke houtconstructies.

Bewerking van Beukenhout

Beukenhout is een veelzijdige en veelgebruikte houtsoort, mede dankzij zijn uitstekende bewerkbaarheid. Zowel de machinale bewerking als de handmatige houtbewerking van beukenhout biedt tal van mogelijkheden voor diverse toepassingen. De gedetailleerde benadering van het droogproces is essentieel voor de stabiliteit en kwaliteit van het eindproduct.

Machinale Bewerking

Bij de machinebewerking van beuken blijkt dat beukenhout een relatief hoge volumieke massa heeft van 700 kg/m³. Dit maakt het een sterke en stabiele houtsoort met een buigsterkte van 113 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 13,000 N/mm². Beukenhout kan eenvoudig gestoomd en gebogen worden, wat het nog veelzijdiger maakt in toepassingen.

Handmatige Bewerking

Handmatige houtbewerking van beukenhout biedt ook vele mogelijkheden. Dankzij de hardheid, met een Janka-score van 7060 N langs en 8430 N kops, is handmatige houtbewerking van beukenhout een aangenaam proces. Het hout is homogeen en consistent, wat het ideaal maakt voor fijn handwerk zoals meubels en speelgoed.

handmatige houtbewerking

Droging en Stabiliteit

Het droogproces van beukenhout is een cruciale fase die de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal beïnvloedt. Het werken van beukenhout, bijvoorbeeld, varieert bij veranderingen in relatieve luchtvochtigheid:

Relatieve luchtvochtigheid Radiale krimp (%) Tangentiële krimp (%) Werking (%)
90% – 60% 1.2% 2.5% 3.7%
60% – 30% 0.9% 1.5% 2.4%

De maximum temperatuur voor droging zonder rode verkleuring is 60 °C. Een zorgvuldig beheerst droogproces garandeert eenvoudige bewerking van beukenhout, wie daarmee machines of handgereedschap gebruikt.

Duurzaamheid van Beukenhout

Beukenhout staat bekend om zijn veelzijdigheid en duurzaamheid. Het is van nature bestand tegen verschillende externe factoren, wat het een aantrekkelijk materiaal maakt voor diverse toepassingen. Hier bespreken we de eigenschappen die bijdragen aan de duurzaamheid van dit hout.

Schimmel- en Insectenbestendigheid

Beukenhout is redelijk resistent tegen schimmels en insecten, wat bijdraagt aan de levensduur ervan. Voor optimale bescherming kan impregneren van beukenhout een zinvolle maatregel zijn. Dit proces maakt het hout nog beter bestand tegen vochtindringing, waardoor *schimmelbestendig hout* wordt verkregen.

Impregneerbaarheid

Een unieke eigenschap van beukenhout is zijn ‘rode kern’, die minder goed impregneerbaar is dan het bleke kernhout. Toch kan het impregneren van beukenhout de duurzaamheidsaspecten aanzienlijk verbeteren, waardoor het beter bestand is tegen zowel schimmels als insecten.

Levensduur en Onderhoud

Om de levensduur van beukenhout te maximaliseren, is goed onderhoud essentieel. Regelmatig behandelen en afwerken met geschikte coatings kan helpen om het hout langer te beschermen tegen slijtage en vocht. Daarnaast geeft het drogen van beukenhout, ondanks de neiging tot krimp en vervorming, de beste resultaten wanneer uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden.

Toepassingen van Beukenhout

Beukenhout, afkomstig van de Fagus sylvatica boom, wordt op grote schaal gebruikt vanwege zijn kracht en duurzaamheid. Met een gemiddelde volumieke massa van 700 kg/m³ en een buigsterkte van 113 N/mm², biedt beukenhout een opmerkelijke stabiliteit en weerstand, ongeacht de toepassing. Laten we de specifieke toepassingen van beukenhout in verschillende sectoren onderzoeken.

Interieurtoepassingen

Beukenhout is een uitstekende keuze voor beukenhout interieur dankzij zijn gladde, uniforme textuur en aantrekkelijke lichte kleur. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren en trappen omdat het duurzaam en slijtvast is. De radiale krimp is slechts 1.2% bij variërende relatieve luchtvochtigheid, wat helpt bij het behouden van de stabiliteit in wisselende omgevingen.

Meubelproductie

Door zijn hardheid, gemeten op de Janka-schaal als 8430 N voor kops en 7060 N langs, is beukenhout perfect voor de productie van stevige en duurzame meubels. Meubels van beuken zijn bekend om hun elegantie en robuustheid. De elasticiteitsmodulus van 13,000 N/mm² zorgt ervoor dat meubels, zoals stoelen en tafels, een lange levensduur hebben zonder te vervormen.

Industriële Toepassingen

Industrieel beukenhout wordt vanwege zijn veelzijdigheid gebruikt in diverse sectoren. In sporthallen en gyms wordt het geapprecieerd vanwege zijn slijtvastheid en stabiliteit. Daarnaast wordt het in de speelgoedindustrie gebruikt dankzij de lage schuifsterkte van 10 N/mm², wat het geschikt maakt voor veilige en duurzame producten.

Beukenhout heeft een kleine krimp- en uitzettingssnelheid van respectievelijk 2.4% en 3.7% bij wisselende vochtigheidsniveaus, wat opmerkelijk is in industriële toepassingen waar nauwkeurigheid en stabiliteit cruciaal zijn.

Eigenschap Waarde
Gemiddelde volumieke massa 700 kg/m³
Buigsterkte 113 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 13,000 N/mm²
Druksterkte (evenwijdig met de vezel) 54 N/mm²
Schuifsterkte 10 N/mm²
Hardheid (Janka) – Kops 8430 N
Hardheid (Janka) – Langs 7060 N
Radiale krimp 0.9% – 1.2%
Tangentiële krimp 1.5% – 2.5%
Werken bij verschillende relatieve luchtvochtigheid levels 2.4% – 3.7%

Voor- en Nadelen van Beukenhout

Beukenhout is een veelzijdige en veelgebruikte houtsoort in verschillende sectoren. Zoals elke houtsoort, heeft beukenhout zowel voordelen als nadelen. Laten we eens kijken naar deze kenmerken om beter te begrijpen hoe beukenhout zich onderscheidt.

Voordelen van beukenhout

Voordelen

Er zijn talloze voordelen van beukenhout die het tot een favoriet maken bij houtbewerkers en ontwerpers:

 • Uniforme textuur: Beukenhout heeft een gelijkmatige en fijne textuur, waardoor het esthetisch aantrekkelijk is voor meubels en interieurtoepassingen.
 • Sterkte en duurzaamheid: Het heeft een uitstekende buigsterkte van 113 N/mm² en een elasticiteitsmodulus van 13,000 N/mm², waardoor het geschikt is voor zware toepassingen.
 • Volumieke massa: Met een gemiddelde volumieke massa van 700 kg/m³, is beukenhout dicht en robuust.
 • Veelzijdig in gebruik: Beukenhout wordt veel gebruikt voor meubels, trappen, gereedschapshandvatten en zelfs in de rookproductie bij het roken van paling vanwege zijn vochtabsorberende eigenschappen.
 • Machinaal en handmatig bewerkbaar: Door zijn uniformiteit en dichtheid is het gemakkelijk te bewerken, zowel met de hand als machinaal.

Nadelen

Hoewel beukenhout veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen beukenhout om rekening mee te houden:

 • Gevoeligheid voor verkleuring: Beukenhout kan gemakkelijk verkleuren bij blootstelling aan licht en vocht. Dit vraagt om een goede afwerking en behandeling.
 • Krimpgedrag: De radiale krimp van beukenhout kan variëren tussen 0.9% en 1.2%. De tangentiële krimp kan oplopen tot 2.5%, wat betekent dat het hout gevoelig kan zijn voor kromtrekken indien niet goed gedroogd.
 • Vochtigheid: Omdat beukenhout vochtabsorberende eigenschappen heeft, kan het snel werken na droging als het niet goed behandeld wordt.
 • Zware en harde houtsoort: Hoewel de hardheid een voordeel kan zijn, maakt de Janka-hardheid van 8430 N (kops) en 7060 N (langs) het ook moeilijker om te bewerken dan zachtere houtsoorten.
Eigenschap Waarde
Volumieke massa 700 kg/m³
Buigsterkte 113 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 13,000 N/mm²
Druksterkte 54 N/mm²
Schuifsterkte 10 N/mm²
Radiale krimp (60 to 30% RV) 0.9%
Radiale krimp (90 to 60% RV) 1.2%
Tangentiële krimp (60 to 30% RV) 1.5%
Tangentiële krimp (90 to 60% RV) 2.5%
Janka-hardheid (kops) 8430 N
Janka-hardheid (langs) 7060 N

Beukenhout in de Markt

De marktwaarde en populariteit van beukenhout blijven groeien, mede dankzij de uitstekende eigenschappen en veelzijdige toepassingen van deze houtsoort. De houthandel speelt hierbij een cruciale rol, waarbij factoren zoals prijsstelling en beschikbaarheid sterk variëren afhankelijk van de herkomst en certificeringen.

Prijs en Verkrijgbaarheid

De prijsstelling van beukenhout wordt sterk beïnvloed door factoren zoals de groeiomgeving en de verwerkingsmethoden. Beuken uit landen zoals Denemarken en West-Europa heeft een volumieke massa van (690-)710 (-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, wat bijdraagt aan een hogere marktwaarde. In tegenstelling, beukenhout uit Joegoslavië en Midden-Europa heeft een volumieke massa van 670 kg/m3 bij gelijk vochtgehalte, wat vaak resulteert in een lagere prijsstelling. Door de variatie in volumieke massa en andere eigenschappen is de prijs van beukenhout uiteenlopend, van goedkope varianten voor industriële toepassingen tot premium geprijsde houtsoorten voor meubelproductie.

Kwaliteitseisen en Certificeringen

Kwaliteit en duurzaamheid van beukenhout in de houthandel worden vaak gewaarborgd door certificeringen zoals de FSC-certificering. Deze certificering speelt een belangrijke rol in de waardering en marktwaarde van het hout. FSC-gecertificeerd beukenhout garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, wat duurzame handelspraktijken bevordert. Bovendien is het hart- en spinthout van beukenhout uitstekend te impregneren, met hart- en spinthout van klasse 1, en hout met rode kern van klasse 4. Dit maakt het hout geschikt voor diverse toepassingen waarbij duurzaamheid essentieel is.

Kenmerk Deens/W-Europees/Engels Beukenhout Joegoslavisch/M-C-Europees Beukenhout
Volumieke Massa (690-)710(-750) kg/m3 670 kg/m3
Impregneerbaarheid Hart- en spinthout: Klasse 1; Rood kern: Klasse 4 Hart- en spinthout: Klasse 1
Kwaliteitscertificering FSC FSC

Samenvattend is de marktpositie van beukenhout sterk, met variabele prijsstellingen afhankelijk van volumieke massa en certificeringen zoals FSC. Het gebruik van hoogwaardig beukenhout, met name degene afkomstig uit Noordwest-Europa, biedt talloze voordelen, niet alleen economisch en ecologisch, maar ook in termen van duurzaamheid en bewerkbaarheid.

Onderhoud en Behandeling van Beukenhout

Beukenhout, sterk en duurzaam, wordt veelvuldig gebruikt voor meubels en vloeren. Het juiste Beukenhout onderhoud is essentieel om deze eigenschappen te behouden. Om te zorgen voor een lange levensduur en blijvende esthetiek, zijn er verschillende technieken beschikbaar voor opschuren, afwerken, verlijmen en verven.

Opschuren en Afwerken

Bij het opschuren hout is het belangrijk om in de lengterichting van de houtnerf te werken. Dit minimaliseert het risico op schuurstrepen en zorgt voor een glad oppervlak. Voor een optimale houten oppervlaktebehandeling kan men kiezen uit meerdere afwerkingsmogelijkheden:

 • Gezeept hout: Dit houdt intensief onderhoud in en is gevoelig voor vlekken. Het moet elke twee tot drie maanden opnieuw behandeld worden.
 • Gelakt hout: Gelakt hout verkleurt na verloop van tijd naar geel en heeft dagelijks onderhoud met een vochtige doek nodig.
 • Geolied hout: Een stuk donkerder dan gezeept hout, met minder onderhoud nodig. Het moet twee keer per jaar worden behandeld. Olie mag niet direct op het hout gegoten worden, en dagelijks onderhoud omvat het gebruik van een zacht, vochtig doek met heet water.

Verlijming en Verf

Verlijmen beuken vereist zorgvuldige voorbereiding. Het oppervlak moet schoon en stofvrij zijn. Beukenhout reageert goed op lijm, mits de juiste lijmsoort wordt gebruikt. Voor optimal resultaat, overweeg een verlijmingstechniek die geschikt is voor de specifieke toepassing.

Bij het verven van beukenhout moeten verschillende lagen worden aangebracht, met tussentijds opschuren om een glad en duurzaam resultaat te garanderen. Deze houten oppervlaktebehandeling beschermt het hout niet alleen, maar zorgt er ook voor dat de natuurlijke schoonheid van beukenhout behouden blijft.

Conclusie

Beukenhout is een opvallend veelzijdige en waardevolle houtsoort binnen de houtbewerkingsindustrie. Als hardhout staat het bekend om zijn duurzaamheid en stevigheid, wat het geschikt maakt voor een breed scala aan toepassingen zoals meubels, speelgoed en keukengerei. Het is echter minder geschikt voor buitengebruik waardoor het duidelijk onderscheid maakt van andere houtsoorten zoals teakhout, die wel bestand zijn tegen vocht en insecten.

De verschillen tussen hardhout en zachthout spelen een cruciale rol bij het kiezen van de juiste houtsoort voor specifieke projecten. Hardhout zoals beukenhout biedt vaak meer duurzaamheid en kracht, terwijl zachthout zoals grenen en vurenhout beter geschikt kunnen zijn voor toepassingen waar bewerkbaarheid en lichtheid de voorkeur genieten.

De markt voor beukenhout is sterk gereguleerd door factoren zoals prijs, kwaliteit en beschikbaarheid. Met een groeiende nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, wordt de keuze voor FSC-gecertificeerd hout steeds belangrijker. Dit helpt om een kleinere ecologische voetafdruk te realiseren en bij te dragen aan verantwoordelijk bosbeheer.

Samenvattend biedt beukenhout een veelheid aan voordelen voor diverse binnengebruikstoepassingen, waarbij kostenbewustzijn en duurzaamheid voorop staan. Beukenhout conclusie: het blijft een duurzame houtkeuze die, mits goed onderhouden, jarenlang meegaat en zijn veelzijdigheid bewijst in tal van houtbewerkingsprojecten.