Thermowood Gids: Duurzaam Hout voor Buiten

Thermowood is een uitstekende keuze als het gaat om duurzame houtopties voor buitentoepassingen. Dankzij een specifiek thermische modificatieproces is thermowood bestand tegen diverse weersomstandigheden. Dit maakt het ideaal voor toepassingen zoals houten gevelbekleding. Bovendien vereist thermowood weinig onderhoud en heeft het een geschatte levensduur van minstens 15 tot 20 jaar.

Een van de grootste voordelen van thermisch gemodificeerd hout is de uitstekende vochtwerende eigenschap. Hierdoor blijft het hout stabiel, neemt het weinig tot geen vocht op en behoudt het zijn vorm, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Daarnaast heeft het hout een warme, goudbruine uitstraling die vergelijkbaar is met tropisch hout, maar tegen een veel lagere prijs.

Het materiaal is ook ecologisch verantwoord vanwege de duurzaamheid en de milieuvriendelijke productiemethode. Thermowood behoort tot de hogere duurzaamheidsklassen I en II, wat betekent dat het een lange levensduur heeft zonder dat er veel onderhoud aan te pas komt. Echter, het is goed om te weten dat thermowood gevoelig kan zijn voor UV-straling en tijdelijke vlekvorming kan vertonen. Met een prijs die varieert tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter, is thermowood goedkoper dan veel tropische houtsoorten, wat het een kosteneffectieve en duurzame keuze maakt.

Wat is Thermowood?

Thermowood is een type thermisch gemodificeerd hout dat wordt geproduceerd door een proces van intense verhitting, waarbij gebruik wordt gemaakt van stoom. Het proces transformeert gewone houtsoorten in thermisch gehard hout dat opmerkelijk resistent is tegen vocht en schimmel, zonder noodzaak van chemicaliën, waardoor het duurzaam productieproces milieuvriendelijk blijft.

Het Verhittingsproces

Het ThermoWood proces wordt gekarakteriseerd door het geleidelijk opwarmen van het hout tot 130°C voor het drogen en daarna verder tot 200°C. Dit hele proces, dat ongeveer 72 uur duurt, zorgt ervoor dat het hout zijn vochtgehalte drastisch verlaagt met 50 tot 90%. Hierdoor wordt het vochtbestendig en stabiel, wat krimpen en zwellen minimaliseert.

Eigenschappen van Thermowood

Het resultaat van dit verhittingsproces is dat Thermowood een homogene, donkerdere kleur krijgt terwijl de originele houttekening behouden blijft. Het hout bevat minder voedselbronnen voor schimmels en insecten, waardoor het duurzaam is voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding en terrassen. Daarnaast is Thermowood ecologisch doordat er geen chemische stoffen aan te pas komen en het geschikt blijft voor diverse weersomstandigheden.

Hieronder zijn enkele kenmerkende eigenschappen van Thermowood samengevat:

 • Brandklasse: Brandklasse D, met optie tot behandeling naar klasse B
 • Levensduur: 25 jaar of meer, afhankelijk van omgevingsomstandigheden en onderhoud
 • Vochtopname: 50 tot 90% minder
 • Ecologisch: Geen gebruik van chemicaliën, milieuvriendelijk

Populaire Houtsoorten voor Thermische Modificatie

Thermische modificatie is een proces dat steeds populairder wordt bij de bewerking van hout vanwege de vele voordelen, waaronder duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Er zijn verschillende soorten hout die vaak worden gekozen voor dit proces, elk met hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen.

Populierenhout

Populierenhout is een veelgebruikte houtsoort voor thermische modificatie. Dankzij de behandeling krijgt dit hout een warme tint en verbeterde duurzaamheid. Populieren Thermohout wordt vooral gebruikt voor gevelbekleding vanwege de esthetische en functionele voordelen. Het is een ecologisch hout dat ideaal is voor diverse buitentoepassingen.

Essenhout

Essenhout is een andere populaire optie voor thermische behandeling. Na modificatie heeft essenhout eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van hardhout, wat het geschikt maakt voor toepassingen als vlonderplanken. Essenhout valt na behandeling in duurzaamheidsklasse 1 en wordt gewaardeerd om zijn stabiliteit en lange levensduur zonder dat er chemische behandelingen nodig zijn.

Dennenhout

Dennenhout, zoals thermo grenen en vuren, is een budgetvriendelijke keuze die veel gebruikt wordt voor gevels en andere constructies. De thermische modificatie van dennenhout zorgt voor een verhoogde weerstand tegen rot en schimmel, evenals een verbeterde vormvastheid en lichte gewicht. Bewerking van hout via thermische modificatie maakt dennen tot een aanspreekbare keuze voor ecologisch hout, met een duurzame levensduur.

Voordelen van Thermowood

Thermowood biedt tal van voordelen voor uiteenlopende toepassingen. Het materiaal staat bekend om zijn ecologisch verantwoorde eigenschappen en warme uitstraling. Met zijn brede toepasbaarheid in bijvoorbeeld houten terrassen, is het belangrijk om de belangrijkste voordelen van Thermowood te verkennen.

Vochtbestendigheid

Een van de significante voordelen van Thermowood is zijn uitstekende vochtbestendigheid. De thermische modificatie zorgt ervoor dat het hout minimale vochtabsorptie heeft, waardoor het minder vatbaar is voor schimmel en rot. Dit maakt het materiaal ideaal voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding en houten terrassen.

Duurzaamheid en Levensduur

Thermowood staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Met een geschatte levensduur van 25 tot 30 jaar, biedt het betrouwbare prestaties gedurende lange tijd. Houten gevelbekleding van Thermowood heeft bovendien een hoge duurzaamheidsklasse I of II, en de thermische modificatie verhoogt de stabiliteit en sterkte van het hout, waardoor het bestand is tegen diverse weersomstandigheden.

Houtsoort Levensduur Kosten per m²
Thermowood 25-30 jaar €30-€40
Douglas Lange levensduur Varieert
Eiken Robuust en duurzaam Hoger dan gemiddelde prijs
Bankirai Lange levensduur €120

Vochtbestendig thermowood

Milieuvriendelijkheid

Thermowood is een ecologisch verantwoord materiaal omdat bij de productie geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Het hout is afkomstig van snelgroeiende boomsoorten zoals dennenhout en vurenhout, waardoor er geen tropische bossen worden gekapt. Door zijn lange levensduur en beperkte onderhoud vereist Thermowood minder vaak vervanging, wat resulteert in minder afval en duurzame houttoepassingen. Bovendien kan Thermowood aan het einde van zijn levensduur volledig worden gerecycled.

Nadelen van Thermowood

Hoewel Thermowood als duurzaam hout wordt geprezen, zijn er enkele nadelen die in overweging moeten worden genomen. Ten eerste is er de mogelijkheid van splijten van hout, vooral bij zware belasting of extreme weersomstandigheden. Dit maakt dat Thermowood gevoeliger is voor fysieke schade in vergelijking met andere bouwmaterialen.

Daarnaast kan Thermowood vlekvorming en uv-gevoeligheid vertonen. Hoewel deze kwesties meestal na verloop van tijd verbeteren, kan de esthetiek van het materiaal aanvankelijk worden aangetast. Het risico op splijten en vlekvorming kan de ecologische voetafdruk van de gebruiker indirect beïnvloeden doordat meer onderhoud en vervanging nodig kunnen zijn.

Een ander aspect om te overwegen is de beperkte buigsterkte van Thermowood. Dit kan tot restricties leiden bij bepaalde bouwtoepassingen waar flexibele sterkte vereist is. In vergelijking met onbehandeld hout, zoals douglas of essenhout dat voor Thermowood wordt gebruikt, heeft Thermowood gevelbekleding een langere levensduur van 25 tot 30 jaar, maar het kan duurder zijn.

Hoewel Thermowood minder brandbaar is dan onbehandeld hout, is het nog altijd gevoeliger voor brand in vergelijking met alternatieve materialen zoals rockpanel. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor gebouwen in gebieden met een hoog risico op brand, waarbij de brandveiligheid vooropstaat.

Thermowood voor Gevelbekleding

Thermowood gevelbekleding is beschikbaar in diverse profielen en is gezond als een onderhoudsvriendelijk materiaal met een lange levensduur, vergelijkbaar met tropisch hout (duurzaamheidsklasse 1 – 2). Door de thermische behandeling is Thermowood nagenoeg onderhoudsvrij en behoudt het zijn duurzame eigenschappen voor tientallen jaren.

Kostprijs en Uitvoeringen

Thermowood wordt toegepast op gevels van diverse structuren zoals huizen, tuinhuizen, poolhuizen, dierenverblijven, en stallen. De variatie in profielen en montagemogelijkheden maakt het mogelijk om zowel landelijke als strakkere ontwerpen te realiseren met Thermowood gevelbekleding. De kostprijs varieert afhankelijk van de gekozen uitvoering en het type houtsoorten voor gevelbekleding. Populaire keuzes zijn ayous vanwege zijn kleur en structuur, essenhout voor een chique uitstraling, en vuren & grenen voor een betaalbare optie.

Onderhoud en Reiniging

Een van de belangrijkste voordelen van Thermowood is dat het onderhoudsvriendelijk is. Het vereist geen verdere behandeling of onderhoud als de vergrijzing van het hout gewenst is; anders kan vernissen of beitsen worden toegepast om de oorspronkelijke warme bruine tint te behouden. Voor optimale bevestiging wordt aanbevolen om gebruik te maken van fijne inox nagels op een achterliggende structuur elke 40 cm, eventueel in combinatie met lijm. Voor de reiniging kan men mild schoonmaakmiddel gebruiken, wat weinig inspanning vergt en bijdraagt aan de duurzaamheid van de gevel.

Thermowood voor Terrassen

Kiezen voor Thermowood terrasplanken betekent investeren in een houten terras dat niet alleen duurzaam is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Deze terrasplanken zijn meestal gemaakt van Noord-Europese bomen die thermisch gemodificeerd zijn om hun duurzaamheid te vergroten, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Dit maakt Thermowood een ideaal duurzaam terrasmateriaal.

De prijs van een Thermowood terras ligt tussen de 40 en 65€ per vierkante meter, wat aanzienlijk goedkoper is in vergelijking met tropisch hardhout dat meer dan 100€ per vierkante meter kan kosten. Ondanks de lagere kosten kunnen Thermowood terrasplanken, mits goed onderhouden, een levensduur hebben van 15 tot 20 jaar.

Naast de duurzaamheid en de lagere kosten, biedt Thermowood ook een aantal andere voordelen. Het is een milieuvriendelijk alternatief door de kleinere ecologische voetafdruk in vergelijking met tropische hardhoutsoorten. Dit komt doordat de productie van Thermowood uitsluitend stoom gebruikt zonder chemische toevoegingen, wat bijdraagt aan de ecologische kenmerken van het materiaal.

Het onderhoud van Thermowood terrasplanken is minimaal. Een jaarlijkse reiniging is vaak voldoende om de kwaliteit van het terras te handhaven. Door hun verbeterde weerstand tegen houtrot, minder zwelling en krimp, en verbeterde vormstabiliteit, zijn Thermowood terrasplanken een uitstekende keuze voor een houten terras dat zowel functioneel als kosteneffectief is.

Kenmerk Thermowood Tropisch Hardhout
Prijs per m² 40-65€ 100€+
Levensduur 15-20 jaar 25+ jaar
Onderhoud Minimaal Hoger
Milieuvriendelijkheid Hoog Laag

Thermowood is bovendien lichter, betaalbaarder en ecologisch verantwoorder dan tropisch hardhout. Het is daarom een populaire keuze voor niet alleen terrassen maar ook gevelbekleding en parketvloeren, wat bijdraagt aan zijn veelzijdigheid als duurzaam terrasmateriaal.

Thermowood voor Tuinafsluitingen

Thermowood is een solide keuze voor mooie en duurzame tuinafsluitingen te bieden tegen betaalbare prijzen. Met zijn ecologisch aspect en diverse stijlkeuzes, biedt het toegevoegde esthetische waarde aan elke tuin.

Voordelen voor de Tuin

Een duurzame tuinafsluiting gemaakt van Thermowood biedt talloze voordelen. Het materiaal is bestand tegen vocht en insecten, wat essentieel is voor een buitenomgeving. De thermische modificatie zorgt ervoor dat het hout duurzamer is in vergelijk tot onbehandelde houten materialen. Daarnaast is Thermowood beter bestand tegen rot wat een lange levensduur garandeert.

Diverse Opties en Prijzen

Als het gaat om opties, biedt Thermowood verschillende houtsoorten zoals grenenhout en ayous hout. Deze houtsoorten zijn thermisch gemodificeerd, wat betekent dat ze zonder chemicaliën zijn behandeld. Voor wie een tuinrenovatie overweegt, biedt Thermowood een betaalbaar alternatief voor hardhout zonder in te leveren op duurzaamheid. Kanalenbekleding, bijvoorbeeld, zorgt voor een modern uiterlijk terwijl zwarte Thermowood een chique en rustige uitstraling biedt.

Met Thermowood maak je gebruik van milieuvriendelijke materialen, wat de ecologische voetafdruk van je project vermindert. De prijzen van Thermowood gevelbekleding zijn voordeliger dan hardhout, waardoor je kosteneffectief je tuin kunt renoveren.

Type Hout Prijs per m² Voordelen
Grenenhout €25 Betaalbaar, duurzaam, vochtbestendig
Ayous hout €30 Tropische uitstraling, minder gevoelig voor insecten
Zwart Thermowood €35 Chique uitstraling, onderhoudsvriendelijk

Hoe Thermowood Onderhouden?

Onderhoud van terrassen gemaakt van thermisch behandeld hout is relatief eenvoudig en vereist weinig onderhoud. Om de levensduur van Thermowood® optimaal te benutten, is sporadisch schoonmaken voldoende. Gebruik hierbij een zachte borstel en water, zonder agressieve schoonmaakmiddelen. Daarnaast kan het hout optioneel behandeld worden met olie of beits.

 • Beitsen biedt een balans tussen een natuurlijk uitzicht en gebruiksgemak, terwijl het onderhoud lager is dan bij olie.
 • Oliën, hoewel het een natuurlijker uiterlijk geeft en snel intrekt, vereist frequentere onderhoudsbeurten om optimaal te blijven.
 • Verven blijft het langst behouden, maar heeft een minder natuurlijk uitzicht en meer kans op fouten bij het aanbrengen.
Behandeling Frequentie Onderhouden
Olie Frequent Jaarlijks
Beits Gemiddeld 2 Jaar
Verf Laag 10+ Jaar

Bij het aanbrengen van olie op thermisch behandeld hout is het van belang om het product goed door te roeren, gelijkmatig aan te brengen en overtollige olie te verwijderen vóór het opdrogen. Bij gebruik van beits of olie is het aanbevolen producten met UV-bescherming te gebruiken om verkleuring door zonlicht te verminderen.

Met de juiste onderhoudsmethoden kan Thermowood® een levensduur van minimaal 15 tot 25 jaar bereiken, waarmee het een duurzame en aantrekkelijke keuze blijft voor diverse buitentoepassingen.

Levensduur van Thermowood

De levensduur van Thermowood hangt af van verschillende factoren zoals de houtsoort, specifieke toepassing, intensiteit van blootstelling aan weersinvloeden en correctheid van de plaatsing. Bij correcte installatie biedt Thermowood een standaard levensduur van minstens 20 jaar, waarbij sommige varianten zelfs langer meegaan.

Levenslang Thermowood

ThermoWood is ingedeeld in duurzaamheidsklassen, variërend van Klasse I (zeer duurzaam) tot Klasse V (niet erg duurzaam). Hout met een duurzame klasse II kan bijvoorbeeld 15 tot 25 jaar meegaan in grondcontact, terwijl hout in Klasse I meer dan 25 jaar kan overleven. Het behandelen van Thermowood met olie of verf kan de levensduur verder verlengen, wat bijdraagt aan zowel de functionele als esthetische eigenschappen.

Bij gevelbekleding kan Thermowood een levensduur hebben van maar liefst 25 tot 30 jaar, al is het doorgaans duurder dan sommige andere soorten gevelbekleding. Bovendien is Thermowood gevelbekleding minder brandbaar dan onbehandeld hout en heeft het een isolerende werking, wat uw woning energiezuiniger kan maken.

Enkele houtsoorten die populair zijn voor Thermowood gevelbekleding zijn grenen, vuren en douglas. Grenen staat bekend als de meest populaire keuze, terwijl vuren ook veel gebruikt wordt. Douglas is een hardere houtsoort in vergelijking met grenen en vuren en kenmerkt zich door een lange levensduur. Ook essen, een hardhout met een prachtige warme kleur, staat bekend om zijn lange levensduur.

Kenmerk Details
Lange levensduur Minstens 20 jaar, afhankelijk van de klasse
Duurzaam klasse hout Klasse I tot en met V
Levenslang Thermowood Regelmatig onderhoud met olie of verf verlengt de levensduur

Stevens Hout heeft al meer dan 10 jaar ervaring met de distributie van Thermowood, en biedt een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout met een levensduur van 15 tot meer dan 25 jaar. Voor optimale prestaties wordt aangeraden om Thermowood gevelbekleding 1 à 2 keer per jaar te reinigen met water en een mild schoonmaakmiddel.

Thermowood Gevelbekleding: Zelf Plaatsen of Uitbesteden?

Thermowood gevelbekleding is een geweldige keuze voor elke woning, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie. Een van de eerste beslissingen die huiseigenaren moeten nemen, is of ze de installatie zelf willen uitvoeren of een vakman willen inhuren. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van uw vaardigheden en budget.

Stappenplan voor Doe-Het-Zelvers

Doe-het-zelf houtbewerking kan zeer bevredigend zijn en u kunt aanzienlijk besparen op arbeidskosten. Hier is een stappenplan om het proces te vergemakkelijken:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat u alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt.
 2. Meten en knippen: Meet de muren nauwkeurig en zaag de Thermowood planken op maat.
 3. Installatie: Bevestig de planken stevig aan de muur met geschikte schroeven en zorgen voor goede ventilatie achter de gevelbekleding.
 4. Afwerking: Behandel de gevelbekleding met olie of beits voor extra bescherming en visuele aantrekkingskracht.

Houd in gedachten dat doe-het-zelf houtbewerking tijd en precisie vereist. Zorg ervoor dat u voldoende tijd inplant voor elk onderdeel van het proces.

Voordelen van Een Vakman Inhuren

Het inhuren van een vakman voor houtwerk biedt tal van voordelen:

 • Professionele Afwerking: Vakmensen hebben de expertise om een perfecte afwerking te garanderen.
 • Tijdsefficiënt: Door een expert in te schakelen bespaart u veel tijd die u anders aan de installatie zou besteden.
 • Garantie: Veel professionele diensten bieden garanties op hun werk, wat extra gemoedsrust biedt.

Weliswaar zijn de kosten voor het inhuren van een vakman hoger, met tarieven die variëren afhankelijk van de regio en het type werk. Volgens recente gegevens kost het impregneren van de gevel bijvoorbeeld gemiddeld €950 en kan oplopen tot €3.450 met voegwerk herstel inbegrepen. Hierdoor kan het inhuren van een vakman op de lange termijn voordeliger zijn, vooral vanwege de hoogwaardige en duurzame resultaten.

Of u nu kiest voor doe-het-zelf houtbewerking of het inhuren van een vakman voor houtwerk, het uiteindelijke doel is een mooie en duurzame Thermowood gevelbekleding die jarenlang meegaat.

Conclusie

Thermowood combineert esthetiek met duurzaamheid en milieubewustzijn, waardoor het een uitstekende keuze is voor tal van buitentoepassingen. Het biedt een duurzame oplossing voor houten gevelbekleding, terrassen en tuinafsluitingen, en staat bekend om zijn lange levensduur van 15 tot 25 jaar. Dit maakt Thermowood een aantrekkelijke optie voor zowel professionals als doe-het-zelvers die een milieuvriendelijk en duurzaam product zoeken.

Een van de belangrijkste voordelen van Thermowood is het ecologische productieproces, waarbij Nordic spruce zonder chemicaliën wordt onderworpen aan een stoom- en dampbehandeling. Dit resulteert in hout dat zeer stabiel, rot- en schimmelbestendig is. Hierdoor is Thermowood zeer geschikt voor langdurig buitengebruik in uiteenlopende klimaten.

Voor degenen die op zoek zijn naar duurzame hout keuzes zijn eco hout oplossingen zoals Thermowood zeer de moeite waard om te overwegen. Het biedt niet alleen een milieuvriendelijk alternatief dat helpt bij het verminderen van onze ecologische voetafdruk, maar levert ook een hoogwaardig materiaal dat esthetisch aantrekkelijk en functioneel is. Thermowood biedt een balans tussen natuurlijke charme en moderne duurzaamheid, essentieel voor elke milieuvriendelijke bouwproject.