Duurzaam Thermo Ayous Hout – Top Kwaliteit & Eco-friendly

Thermo Ayous hout staat bekend om zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Door een innovatief thermisch modificatieproces, waarbij geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt, kan Thermo Ayous een levensduur van minstens 15 jaar langer bieden in vergelijking met traditioneel hout. Dit ecologisch hout wordt verhit met stoom tot temperaturen van ongeveer 200°C in een zuurstofarme ruimte, wat leidt tot een verminderde waterabsorptie en verhoogde resistentie tegen regen, houtrot en schimmel.

Daarnaast transformeert dit proces zachthout zoals populieren, grenen en vuren in een duurzame houtsoort van klasse 1 of 2, met een prachtige warmbruine tot goudbruine kleur. Dankzij zijn lichte gewicht en milieuvriendelijke aard vormt Thermo Ayous een natuurlijke keuze voor diverse buitentoepassingen zoals gevelbekleding en andere projecten waarbij een betere isolatie gewenst is.

Voor wie op zoek is naar kwaliteit hout dat zowel duurzaam als eco-friendly is, biedt Thermo Ayous de ultieme oplossing.

Wat is Thermo Ayous?

Thermo Ayous, een tropisch loofhoutsoort uit West-Afrika bekend onder namen zoals wawa, samba en obéché, staat bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. De boom groeit tot wel 45-55 meter hoog met een stamomtrek tussen de 100 en 200 cm, en het hout heeft van nature een witgele tot goudgele kleur. Door het thermisch modificatieproces wordt de levensduur van het hout verlengd, en het verkrijgt een warmbruine houtkleur die gewaardeerd wordt in diverse toepassingen, zoals gevelbekleding.

Het thermische modificatieproces

Het thermische modificatieproces van Ayous hout omvat het opwarmen van het hout tot +200 graden Celsius in een zuurstofarme omgeving, gecombineerd met een stoombehandeling om scheuren te voorkomen. Dit proces wijzigt de celstructuur van het hout, wat resulteert in een verminderde waterabsorptie en een verhoogde duurzaamheid. Na deze behandeling valt Thermo Ayous in duurzame houtklasse 1-2, vergelijkbaar met tropische hardhoutsoorten zoals padouk en afromosia. Daarnaast krijgt het hout een eigentijdse warmbruine tot goudbruine kleur.

Voordelen van Thermo Ayous

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruik van Thermo Ayous. Het proces van houtbewerking zorgt ervoor dat het hout ecologisch verantwoord en economisch aantrekkelijk is. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Duurzame houtklasse: Door het houtmodificatieproces, behoort Thermo Ayous tot duurzaamheidsklasse 1-2, wat een levensduur hout van ongeveer 25 jaar garandeert.
  • Warmbruine houtkleur: De thermische behandeling geeft het hout een warme bruine kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst.
  • Geen knopen of scheuren: Hierdoor wordt het hout esthetisch aantrekkelijk en gemakkelijk te verwerken.
  • Betaalbaarheid: Thermo Ayous is relatief betaalbaar, met een gemiddelde prijs tussen €50 en €110 per vierkante meter, inclusief btw.

Of het nu gaat om gevelbekleding of andere buitentoepassingen, Thermo Ayous biedt een duurzame oplossing die zowel economische als esthetische voordelen biedt.

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid van Thermo Ayous

Thermo Ayous staat bekend om zijn uitstekende duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dit milieuvriendelijk hout wordt behandeld zonder chemicaliën, wat een belangrijke bijdrage levert aan het milieu. De unieke behandelingsmethode zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Minder waterabsorptie

Een van de opvallende kenmerken van Thermo Ayous is de minimale waterabsorptie. Door de thermische behandeling wordt het hout stabieler en beter bestand tegen regen, houtrot en schimmels. Deze eigenschap maakt het perfect voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding en terrassen.

Zonder gebruik van chemicaliën

Thermo Ayous duurzaamheid wordt verder verhoogd doordat het hout volledig zonder chemicaliën wordt behandeld. Dit betekent geen uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het proces, wat bijdraagt aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Bovendien blijft het hout ecologisch verantwoord en behoudt het zijn esthetische warmbruine kleur, die na verloop van tijd grijs wordt.

Voordelen van Thermo Ayous in Buitentoepassingen

Thermo Ayous staat bekend om zijn uitgebreide voordelen voor buitentoepassingen. Dit houtsoort biedt een uitstekende weerbestendigheid en is goed bestand tegen vocht, houtrot en insecten. Hierdoor is Thermo Ayous een bijzonder geschikte keuze voor duurzaam buitengebruik.

weerbestendig hout

Een groot voordeel van Thermo Ayous is dat het minder gevoelig is voor krimp en uitzetting bij temperatuurwisselingen. Dit zorgt voor een hogere dimensiestabiliteit, wat cruciaal is voor toepassingen zoals gevelbekleding en terrassen. Bovendien wordt Thermo Ayous beschouwd als een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout, wat bijdraagt aan de bescherming van tropische bossen.

De levensduur van Thermo Ayous bedraagt ongeveer 25 jaar, wat het een ideale keuze maakt voor langdurige buitenprojecten. Het vergrijst na verloop van tijd op een aantrekkelijke manier, hoewel het hout regelmatige behandeling met olie of beits vereist om de gewenste kleur te behouden.

Hoewel Thermo Ayous minder sterk is en gevoeliger voor krassen en deuken, maken zijn overige voordelen het tot een uitstekende keuze voor diverse buitentoepassingen. Dit omvat terrassen, schuttingen, en andere duurzaam buitengebruik projecten waarbij esthetiek, duurzaamheid en milieuimpact belangrijke factoren zijn.

Kenmerk Thermo Ayous Traditioneel Hout
Levensduur 25 jaar 15 jaar
Kleur warmbruin, grijs na veroudering lichtbruin
Weerbestendigheid Zeer hoog Gematigd
Dimensiestabiliteit Hoog Middelmatig
Ecologische Impact Laag Hoog

Al met al biedt Thermo Ayous een weerbestendig en duurzaam alternatief voor traditioneel hout, waardoor het een waardevolle keuze is voor diverse buitentoepassingen.

Eigenschappen van Thermo Ayous Hout

Thermo Ayous hout staat bekend om zijn uitstekende duurzaamheid, maar het heeft ook meerdere andere gunstige eigenschappen die het tot een populaire keuze maken voor diverse toepassingen.

Brandvertragend

Een van de belangrijkste eigenschappen van Thermo Ayous is diens brandvertragend hout capaciteit. Door het thermisch modificatieproces ondergaat het hout een structurele verandering die de brandweerstand aanzienlijk verhoogt, waardoor het veiliger wordt voor gebruik in constructies waar hoge veiligheidseisen gelden.

Isolerende eigenschappen

Daarnaast biedt Thermo Ayous uitstekende isolerende eigenschappen. Het materiaal heeft een lagere vochtopname en thermisch gemodificeerde isolatie waardoor het bijdraagt aan de energie-efficiëntie van een gebouw. Dit zorgt voor een reductie van stookkosten en verhoogt het comfort binnen de ruimte.

Kenmerk Beschrijving
Levensduur Ongeveer 25 jaar
Duurzaamheidsklasse 1/2, vergelijkbaar met Western Red Cedar
Gewicht (gemodificeerd) Ongeveer 250 kg/m³
Kleur Licht van kleur, vergrijst met de tijd
Brandwerend Verhoogde brandvertragendheid
Isolatie Thermisch gemodificeerd voor betere isolatie

Thermische Behandeling van Ayous Hout

De thermische behandeling van Ayous hout optimaliseert de natuurlijke eigenschappen van het hout, waardoor duurzaamheid en esthetiek aanzienlijk verbeterd worden. Door deze behandeling wordt het hout minder gevoelig voor krimp en uitzetting bij temperatuurwisselingen, wat zorgt voor langdurige stabiliteit. Ayous hout naar de duurzaamheidsklasse van hardhout, specifiek klasse 1, en verhoogt de levensduur tot ongeveer 25 jaar. Dit maakt Thermowood Ayous een duurzamer alternatief dan onbehandeld Ayous hout.

Bij de thermische behandeling wordt het hout in een zuurstofarme omgeving verhit tot circa 200°C, wat leidt tot een verminderde waterabsorptie. Dit proces maakt het hout zachter, waardoor het gevoeliger wordt voor krassen en deuken. Thermowood Ayous heeft een subtiele, natuurlijke uitstraling door zijn lichte kleur en wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, terrasplanken en designmeubels. Regelmatige behandeling met olie of beits is noodzakelijk om de gewenste kleur te behouden.

Kern Eigenschappen Thermowood Ayous
Duurzaamheid Duurzaamheidsklasse 1, levensduur tot 25 jaar
Kleur Licht tot warmbruin
Stabiliteit Klein krimp- en zwelgedrag (0.3%-0.5%)
Gewicht 400 kg/m³
Brandklasse D (kan naar B worden gebracht door impregnering)
Isolatiewaarde λThermoDUR® = 0.09 W/mK

Het modificatieproces is volledig ecologisch, uitgevoerd zonder de toevoeging van zuren of chemicaliën, en resulteert in CO2-negatief hout. De volumieke massa van het gemodificeerde hout is 390 kg/m³, wat gunstig is bij plaatsing en installatie. Bovendien is het hout foutvrij en bevat het geen knopen of spint, wat bijdraagt aan een uniform uiterlijk en hoge kwaliteit.

Geschikte Houtsoorten voor Thermische Modificatie

Er zijn verschillende houtsoorten die uitstekend geschikt zijn voor thermische modificatie, waaronder Thermo Vuren en Thermo Fraké. Deze houtsoorten, aangepast door middel van hoge temperaturen, bieden unieke voordelen voor talrijke toepassingen.

Thermo Vuren

Thermo Vuren is een populaire keuze vanwege zijn beschikbaarheid, lage kostprijs en eenvoudige bewerkbaarheid. Dit houtsoort is ideaal voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is competitief geprijsd rond de €75,- exclusief btw per vierkante meter voor gevelbekleding van 18mm dikte en kan nog scherper worden geprijsd bij grotere afname.

Kenmerk Gemodificeerd vs Niet-gemodificeerd
Gewicht Niet-gemodificeerd: 400 kg/m³, Gemodificeerd: 250 kg/m³
Vergrijzing Vergrijst mooi en egaal in 12 weken
Duurzaamheidsklasse Klasse 1/2 na modificatie
Toepassingen Gevelbekleding, interieur/exterieur zonder bouwtoepassingen

Thermo Fraké

Thermo Fraké biedt een luxere uitstraling door zijn opvallende vlamstructuur en unieke vergrijzingseigenschappen. Dit houtsoort reageert snel op weersinvloeden, wat resulteert in een interessante en dynamische verkleuring over de tijd.

  • Duurzaamheid: Gemodificeerd Fraké is duurzaam en heeft een levensduur van 20-25 jaar onbewerkt.
  • Beschikbaarheid: Beschikbaarheid van Fraké is beperkt door het aantal importeurs, wat het een exclusievere keuze maakt.
  • Toepassingen: Geschikt voor luxe gevelbekleding en diverse andere buitentoepassingen.

Vergelijking tussen Thermo Ayous en Andere Houtsoorten

Bij het overwegen van verschillende houtsoorten voor thermische modificatie, is het cruciaal om de nuances en voordelen te begrijpen. Thermo Ayous, Thermo Vuren en Thermo Fraké zijn drie populaire keuzes. Hieronder volgt een gedetailleerde vergelijking.

Thermo Ayous vs. Thermo Vuren

Thermo Ayous, afkomstig uit West-Afrika, heeft voordelen die het onderscheiden van Thermo Vuren. Ten eerste heeft Thermo Ayous een duurzaamheidklasse van 1-2 na thermische modificatie, vergelijkbaar met tropische hardhoutsoorten. Thermo Vuren, afkomstig uit Scandinavië, heeft echter een lagere duurzaamheid en is minder geschikt voor langdurig buitengebruik.

Eigenschap Thermo Ayous Thermo Vuren
Duurzaamheid Klasse 1-2 Klasse 2-3
Kleur Goudgeel dat vergrijst Lichtbruin
Weerbestendigheid Hoog Middelmatig
Kosten € 75 per m2 Goedkoper

Thermo Ayous vs. Thermo Fraké

Het onderscheid tussen Thermo Ayous en Thermo Fraké zit niet alleen in de prijs, maar ook in de esthetische en fysieke eigenschappen. Thermo Fraké, afkomstig uit tropische regio’s, staat bekend om zijn donkere en noestrijke uiterlijk, wat een luxueuze uitstraling geeft. Thermo Ayous daarentegen heeft een meer uniforme kleurverandering en is vaak voordeliger.

Eigenschap Thermo Ayous Thermo Fraké
Prijs € 75 per m2 € 85 per m2
Kleur Goudgeel/vergrijzend Donker met noesten
Duurzaamheid Klasse 1-2 Klasse 1
Beschikbaarheid Veelzijdig Project-gebaseerd

In de vergelijking Thermo Ayous met Thermo Vuren en Thermo Fraké valt op dat Thermo Ayous diverse voordelen heeft, waaronder hogere duurzaamheid en veelzijdigheid. Door de verschillen houtsoorten te analyseren, wordt het duidelijke dat Thermo Ayous voordelen biedt, zoals eco-vriendelijkheid, langere levensduur en een aantrekkelijk kleurverloop.

Behandelingsopties voor Thermisch Gemodificeerd Hout

Thermisch gemodificeerd hout biedt een scala aan behandelingsopties waardoor het materiaal ideaal is voor diverse toepassingen. Dit type hout combineert duurzaamheid en een stijlvolle uitstraling, waardoor het perfect aansluit bij zowel moderne als traditionele ontwerpen.

Onafgewerkt laten

Een van de meest populaire behandelingsopties voor thermisch gemodificeerd hout is om het hout onafgewerkt te laten. Dit zorgt ervoor dat het hout op een natuurlijke manier vergrijst, wat een authentieke en rustieke esthetiek oplevert. Deze methode vereist minimale inspanning en kan een prachtige, tijdloze uitstraling aan houten gevelbekleding of tuinmeubelen geven.

De semi-transparante behandeling

Een andere aantrekkelijke optie is de semi-transparante behandeling. Dit beschermt het hout tegen weersinvloeden en behoudt de warme, natuurlijke houtkleur. Zo blijft de unieke houtnerf zichtbaar, terwijl een laagje bescherming wordt toegevoegd. Deze behandelingsmethode is ideaal voor projecten waarin esthetiek en functionaliteit hand in hand gaan.

Ongeacht welke behandelingsopties men kiest, thermisch gemodificeerd hout blijft een uitstekende keuze voor duurzame en stijlvolle toepassingen in verschillende omgevingen. Of het nu gaat om paardenboxen in maneges of moderne gevelbekleding, het materiaal weet indruk te maken.

Praktische Tips voor het Werken met Thermo Ayous

Het werken met Thermo Ayous brengt enkele specifieke aandachtspunten met zich mee om de kwaliteit en duurzaamheid van het hout te waarborgen. Hier zijn enkele praktische tips om het meeste uit dit duurzame materiaal te halen:

Praktische tips voor het werken met Thermo Ayous

Gebruik van RVS schroeven

Bij de montage van Thermo Ayous is het essentieel om RVS schroeven te gebruiken. Dit voorkomt chemische reacties die lelijke zwarte vlekken kunnen veroorzaken in het hout. Bovendien dragen deze schroeven bij aan een langere levensduur van de constructie en passen ze bij de esthetiek van de gevel. Het gebruik van RVS schroeven is vooral aanbevolen bij het lines model, dat bestaat uit vier verschillende plankmodellen met diverse groeven.

Voorboren van hout

Bij het werken met Thermo Ayous is het voorboren van hout een noodzakelijk stap. Voorboren vermindert de kans op splijten, vooral aan de uiteinden van de planken. Dit is extra belangrijk wanneer je werkt met plankmodellen die een nuttige breedte van 13 cm hebben. Het aanbevolen boorpatroon, met schroeven om de 40 cm, zorgt voor een stabiele en duurzame bevestiging van de planken. Voorboren is een van de praktische tips die bijdraagt aan een vlekkeloze installatie.

Daarnaast, bij het monteren, moet een minimale afstand van 30 cm van de grond worden aangehouden. Dit voorkomt dat vuil en water de onderkant van de bekleding aantasten. Voor gevelbekleding wordt een lengte van 3,05 m aanbevolen, hoewel wildverband of horizontale bekleding ook opties zijn. Gebruik van RVS schroeven en nauwkeurig voorboren zijn sleutels tot een langdurige en kwalitatieve toepassing van Thermo Ayous.

Plankmodel Breedte Lengte Montagemethode
Model A 13 cm 3,05 m RVS schroeven, voorboren
Model B 13 cm Wildverband RVS schroeven, voorboren
Model C Variërend Horizontaal RVS schroeven, voorboren
Model D Variërend Horizontaal RVS schroeven, voorboren

Conclusie

Thermo Ayous biedt talrijke voordelen, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar duurzaam en milieuvriendelijk hout. Dankzij het thermische modificatieproces, waarbij het hout wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (tussen 180°C en 230°C), krijgt Thermo Ayous niet alleen een prachtige warmbruine kleur, maar ook verbeterde eigenschappen zoals verhoogde duurzaamheid en verminderde waterabsorptie. Dit maakt het hout uitermate geschikt voor diverse buitentoepassingen.

Dit type thermisch gemodificeerd hout heeft een lage vochtabsorptie, wat bijdraagt aan een lange levensduur en minder onderhoud. Thermo Ayous behoort tot duurzaamheidsklasse II en kan buiten worden gebruikt zonder dat schadelijke chemicaliën nodig zijn, wat bijdraagt aan een eco-friendly keuze. De samenwerking tussen BPWood en LDCwood om ThermoWood® exclusief in Noord-Amerika te importeren en distribueren, onderstreept de toewijding aan kwaliteit en authenticiteit, gecontroleerd door de International ThermoWood® Association.

Het is belangrijk om bij de keuze en toepassing van Thermo Ayous rekening te houden met de specificaties en vereisten, zoals de juiste dikte en brandklasse voor gevelbekleding. Ondanks de schimmelvorming die in vochtige omstandigheden kan optreden, biedt Thermo Ayous een hoger resistentieniveau tegen schimmels vergeleken met andere houtsoorten. Door de juiste behandelingsmethoden kan de esthetiek behouden blijven. Al met al combineert Thermo Ayous esthetiek, lange levensduur en milieuvriendelijkheid, wat het een buitengewone houtsoort maakt voor talloze bouw- en renovatieprojecten.