Alles Over Sucupira Hout: Duurzaam & Sterk

Sucupira is een opvallende hardhoutsoort afkomstig uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Guyana, Suriname en Venezuela. Deze houtsoort staat bekend om zijn hoge dichtheid, duurzaamheid en unieke esthetische eigenschappen.

De donkerbruine kleur met lichtere strepen maakt Sucupira hout geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van betimmeringen en vloeren tot scheepsbouw en meubelproductie. Dankzij deze veelzijdigheid wordt Sucupira veelvuldig ingezet in zowel traditionele als moderne constructies.

Met een nauwkeurige afwerking kan Sucupira prachtige, gladde oppervlakken creëren, wat bijdraagt aan zijn populariteit in de interieurontwerpen. Van den Berg Hardhout heeft onlangs FSC-gecertificeerde Sucupira amarela gevelbekleding geleverd voor Nieuw Hydepark, een project dat duurzaamheid en esthetiek perfect combineert.

Het gebruikte FSC Sucupira amarela hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Brazilië en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Bovendien is het geïmpregneerd met een brandvertrager om te voldoen aan brandklasse B-s2, d0 specifieke normen.

Wat is Sucupira Hout?

Sucupira hout is een van de meest gewaardeerde hardhoutsoorten die afkomstig is uit Zuid-Amerika, met name Brazilië. Dit hout staat bekend om zijn uitzonderlijke dichtheid, sterkte en prachtige patronen. De Oorsprong Sucupira maakt het een unieke keuze voor diverse toepassingen zowel binnen als buiten huiselijke omgevingen.

Oorsprong en Herkomst

Sucupira hout wordt voornamelijk geëxporteerd vanuit Brazilië, Guyana, Suriname en Venezuela. De Oorsprong Sucupira is diep geworteld in deze regio’s, waar het wordt gewaardeerd om zijn sterkte en duurzaamheid. De unieke klimaat- en bodemomstandigheden in deze landen dragen bij aan de specifieke eigenschappen van Sucupira hout, wat het een aantrekkelijk materiaal maakt voor zowel bouw- als decoratieve toepassingen.

Verschillende Kleuren en Patronen

Een van de meest opvallende kenmerken van Sucupira hout is de variatie in kleur en patroon. Het hout varieert van bruin tot donkerbruin, vaak verrijkt met fijne, lichtere strepen. Deze natuurlijke tinten zorgen voor een elegante en warme uitstraling, die zowel traditionele als moderne ontwerpen complimenteert. De esthetische veelzijdigheid van Sucupira hout maakt het geschikt voor diverse interieurstijlen en decoratieve toepassingen.

Eigenschap Waarde
Volumetrische massa 750 – 930 kg/m³ bij 12% vochtgehalte
Elasticiteitsmodulus 19.000 N/mm²
Impregneerbaarheid Klasse 2-3
Gemiddelde volumetrische massa 900 kg/m³
Natuurlijke duurzaamheid Klasse II-III
Kernhout Matig tot hoog duurzaam
Spinthout Niet duurzaam

Eigenschappen van Sucupira Hout

Sucupira hout staat bekend om zijn uitzonderlijke dichtheid en sterkte, evenals zijn indrukwekkende elasticiteitsmodulus. Dit maakt het een favoriet voor diverse bouw- en meubeltoepassingen.

Dichtheid en Sterkte

De dichtheid van Sucupira varieert tussen 750 en 930 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, met een gemiddelde dichtheid van ongeveer 900 kg/m³. Deze hoge dichtheid draagt bij aan de sterk Sucupira eigenschappen, wat het ideaal maakt voor structurele toepassingen. Het hout heeft een volumieke massa van 700-800 kg/m³ (gedroogd) en een Janka-hardheid van circa 8,000 N langs het vlak.

Elasticiteitsmodulus

De elasticiteitsmodulus van Sucupira hout is ongeveer 19,000 N/mm². Deze hoge waarde geeft aan dat Sucupira veerkrachtig en duurzaam is, wat bijdraagt aan de stevige eigenschap van dit houtsoort.

Droogtijd en Stabiliteit

Hoewel de droogtijd van Sucupira langer is dan sommige andere houtsoorten, resulteert dit in een zeer stabiel eindproduct. Sucupira is minder vatbaar voor kleuring en krimp, wat betekent dat het langer zijn vorm behoudt zonder te vervormen. Dit speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid van Sterk Sucupira hout bij langdurig gebruik.

Impregneerbaarheid en Duurzaamheid

Sucupira hout valt in de impregnabiliteitsklasse 2-3, wat betekent dat het relatief goed impregneerbaar is. Dit beschermt het hout tegen vocht, termieten en schimmels, en draagt bij aan de langetermijnduurzaamheid van Sucupira eigenschappen. Het natuurlijke duurheidsklasse valt in II-III, wat een matige tot hoge duurzaamheid van het kernhout aangeeft.

Kenmerk Waarde
Volumieke Massa (kg/m³) 750 – 930
Elasticiteitsmodulus (N/mm²) 19,000
Janka Hardheid (N) 8,000
Impregneerbaarheid Klasse 2-3

Voordelen van Sucupira Hout

Sucupira hout biedt tal van voordelen die het een uitstekende keuze maken voor verschillende toepassingen in huis en projecten.

Langdurige Duurzaamheid

Een van de belangrijkste voordelen van Sucupira hout is de langdurige duurzaamheid. Door zijn hoge dichtheid en sterkte is Sucupira hout zeer bestand tegen slijtage en gaat het vele jaren mee, zelfs bij intensief gebruik. Dit maakt het een uitstekende keuze voor vloeren en meubels die dagelijks veel te verduren krijgen.

Weerstand tegen Schimmels en Termieten

Duurzaam Sucupira hout staat ook bekend om zijn uitstekende weerstand tegen schimmels en termieten. Dit komt door de natuurlijke eigenschappen van het hout, waardoor het een duurzame en betrouwbare optie is voor constructieve toepassingen in vochtige omgevingen. Ter vergelijking blijkt Sucupira zelfs harder dan eikenhout te zijn, wat bijdraagt aan de algehele sterkte en stabiliteit.

Voordelen van Sucupira Hout

Mooi Afgewerkt Oppervlak

Naast duurzaamheid en weerstand biedt Sucupira hout ook een prachtig afgewerkt oppervlak. Deze houtsoort heeft een rijke donkerbruine kleur met fijne lichtere strepen die een tijdloze en elegante uitstraling geven aan elk interieur. Bovendien kan het hout worden afgewerkt met olie of lak in matte, satijn of glans afwerking, waardoor verschillende stijlen mogelijk zijn.

Fairwood, een bekende leverancier van Sucupira, levert bijvoorbeeld Sucupira parket aan voor €54,95/m2 en massieve houten vloeren voor €84,70/m2. De planken hebben een dikte van 20 mm en een breedte van 18 cm, wat bijdraagt aan de robuustheid en de esthetiek van de vloer.

Voordelen Beschrijving
Prijs Sucupira parket is bijna de helft van de prijs van Wengé.
Hardheid Sucupira is een van de hardste houtsoorten verkrijgbaar, samen met Jatoba en Merbau.
Vloerverwarming Geschikt voor vloerverwarming bij een relatieve luchtvochtigheid van 45-65%.
Afwerking Beschikbaar in olie of lak, matte, satijn of glans afwerking.
Origine Zuid-Amerika, met name Brazilië, Guyana, Suriname en Venezuela.
Beschikbaarheid Breedte 18 cm, dikte 20 mm, levertijd circa 3 weken.

Toepassingen van Sucupira Hout

Sucupira hout staat bekend om zijn veelzijdigheid en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen binnen en buiten. Hieronder worden enkele veelvoorkomende gebruikstoepassingen van Sucupira hout besproken.

Betimmeringen Binnen en Buiten

Dankzij zijn hoge dichtheid en duurzaamheid is Sucupira een uitstekende keuze voor betimmeringen. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Binnen zorgt het voor een warme en natuurlijke uitstraling, terwijl het buiten goed bestand is tegen diverse weersomstandigheden.

Sucupira Houten Vloeren

Een Sucupira vloer biedt niet alleen een elegante uitstraling, maar ook een lange levensduur. Met een volumieke massa van 900 kg/m³ en een elasticiteitsmodulus van 19.000 N/mm² is dit hout bijzonder sterk en veerkrachtig. Het is ideaal voor intensief gebruikte ruimtes zoals woonkamers en openbare ruimtes.

Sucupira Houten Meubelen

Sucupira meubels voegen een gevoel van luxe en duurzaamheid toe aan elk interieur. Dankzij de mooie afwerking en de weerstand tegen schimmels en termieten, blijven deze meubels jarenlang in optimale staat. Bovendien is het hout goed te combineren met andere materialen voor een unieke uitstraling.

Gebruik in Scheepsbouw en Beeldhouwwerk

Sucupira hout is niet alleen geschikt voor standaard bouwtoepassingen, maar wordt ook vaak gebruikt in scheepsbouw en beeldhouwwerk. De hoge dichtheid en veerkracht van het hout maken het ideaal voor deze specialistische toepassingen.

Hoe Sucupira Hout te Behandelen?

Sucupira hout staat bekend om zijn dichtheid en sterkte, wat het iets uitdagender maakt om mee te werken. Met de juiste technieken en tools kan dit echter als een fluitje van een cent worden beschouwd. Hieronder vindt u een gedetailleerde gids die u door het proces leidt van het behandelen van Sucupira hout om de beste resultaten te bereiken.

Benodigdheden voor Verwerking

Voordat u begint met het behandelen van Sucupira hout, is het essentieel om alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Dit omvat schuurpapier van verschillende korrelgroottes, hoogwaardige olie of lak voor de afwerking, een schuurmachine, borstels en doeken voor het aanbrengen van de afwerkingsproducten en beschermende uitrusting zoals handschoenen en een stofmasker.

Stap-voor-Stap Behandelingsgids

  1. Voorbereiding: Zorg dat het hout droog en schoon is om te beginnen. Sucupira hout heeft een volumieke massa van 950-1200 kg/m3 als het vers is, en 650-850 kg/m3 bij een vochtgehalte van 12%. Gebruik een vochtmeter om ervoor te zorgen dat het hout op het juiste vochtigheidsniveau is.
  2. Schuren: Begin met grof schuurpapier en werk geleidelijk naar fijnere korrels om een glad oppervlak te bereiken. De hardheid van Sucupira hout wordt gemeten op 7650 N volgens de Janka-schaal, wat betekent dat een goede schuurmachine cruciaal is.
  3. Afwerking: Kies een afwerkingsproduct zoals olie of lak. Breng het afwerkingsproduct gelijkmatig aan met een borstel of een doek en laat het goed intrekken. Herhaal dit proces indien nodig voor extra bescherming en glans.
  4. Drogen: Zorg ervoor dat het hout op een droge en goed geventileerde plaats ligt tijdens het droogproces. De levertijd voor afgewerkte vloerdelen bedraagt circa 3 weken, dus geduld is belangrijk.
  5. Installatie: De vloer kan zwevend of verlijmd gelegd worden, afhankelijk van het gewenste resultaat. Sucupira vloer is niet geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Voor wie op zoek is naar de beste kwaliteit van Sucupira producten, is het essentieel om de juiste leverancier te vinden. De beste Sucupira leverancier biedt hoogwaardige producten die voldoen aan de eisen van KVT ’95 voor het vervaardigen van kozijnen met KOMO-productcertificaat.

Benodigde Item Omschrijving
Schuurpapier Van grove tot fijne korrel voor een glad oppervlak
Hoogwaardige olie of lak Voor de afwerking van het hout
Schuurmachine Voor het snel en effectief schuren van het oppervlak
Borstels en doeken Voor het aanbrengen van de afwerkingsproducten
Beschermende uitrusting Handschoenen en stofmasker ter bescherming

De Duurzaamheid van Sucupira

Sucupira hout wordt geprezen om zijn duurzame aard, wat het een uitstekende keuze maakt voor milieuverantwoorde bouwprojecten. Hier bespreken we meer over de milieuvriendelijke eigenschappen, FSC certificeringen en CO2-neutrale voordelen van Sucupira hout.

Milieuvriendelijke Eigenschappen

Een van de opvallende milieuvriendelijke eigenschappen van Sucupira hout is zijn hoge dichtheid, variërend tussen 750-930 kg/m3 bij 12% vochtgehalte. Met een gemiddelde volumieke massa van 900 kg/m³ is dit hout uitzonderlijk stevig, wat bijdraagt aan een lange levensduur en minder vervanging nodig maakt. De elasticiteitsmodulus van 19.000 N/mm² garandeert daarnaast een sterke en veerkrachtige constructie.

Sucupira hout valt tevens in de impregneerbaarheidsklasse 2-3, wat betekent dat het goed beschermbaar is tegen externe invloeden zoals vocht, termieten en schimmels. Door deze eigenschappen wordt het hout duurzamer en minder vatbaar voor schadelijke factoren.

FSC Gecertificeerd Sucupira Hout

Het gebruik van FSC Gecertificeerd Sucupira draagt bij aan duurzaam bosbeheer. Dit hout groeit voornamelijk in bossen in Zuid-Amerika, uit FSC concessies in landen als Bolivia en Brazilië. Dankzij deze certificering wordt verantwoord bosbeheer bevorderd en wordt de ecologische voetafdruk van bouwprojecten verminderd.

FSC Gecertificeerd Sucupira

Het kernhout van Sucupira is matig duurzaam tot duurzaam, terwijl het spinthout niet duurzaam is. Toch biedt dit hout een uitstekende keus voor zowel niet-grondcontacttoepassingen (duurzaamheidsklasse 1) als grondcontacttoepassingen (duurzaamheidsklasse 2).

CO2-Neutrale Voordelen

Sucupira hout wordt beschouwd als een CO2-neutraal bouwmateriaal. Het gebruik van FSC Sucupira amarela draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot, dankzij de lange levensduur van het hout en de duurzame eigenschappen. Bovendien wordt dit hout vaak toegepast in gevelbekleding, loopdekdelen, balkconstructies, interieurvloeren en betimmeringen, wat bijdraagt aan een vermindering van de ecologische impact.

Al met al is het gebruik van Sucupira hout een bewuste keuze voor duurzame en milieuvriendelijke bouwproducten, die bijdragen aan een groenere toekomst.

Sucupira Meubels voor je Huis

Sucupira hout is geliefd in de meubelwereld vanwege zijn unieke uitstraling en uitzonderlijke duurzaamheid. Naast zijn natuurlijke schoonheid biedt het een robuuste structuur die ideaal is voor verschillende ontwerpen en stijlen in je huis.

Unieke Ontwerpen en Stijlen

Het gebruik van Sucupira hout in de meubelontwerpen van bedrijven zoals Vonder, die sinds 1975 actief zijn, getuigt van de veelzijdige mogelijkheden van dit hout. Dankzij collecties zoals de Manorhouse, Library, Crosby, en Giorno worden er prachtige, op maat gemaakte meubels en interieurs gecreëerd die perfect passen in zowel klassieke als moderne woningen.

De Manorhouse collectie, bijvoorbeeld, biedt elementen zoals raampartijen met roedeverdeling, lambrisering en sierlijsten die elegantie uitstralen. De Crosby collectie brengt daarentegen een huiselijke luxe met hoogwaardige materialen zoals natuurstenen werkbladen en gedetailleerd vakmanschap voor een gezellige en luxe ambiance. Elke collectie heeft zijn eigen unieke kenmerken, maar allemaal maken ze gebruik van het sterke en mooie Sucupira hout.

Onderhoud van Sucupira Meubels

Om je Sucupira meubels jarenlang in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Dankzij de hoge dichtheid van het hout biedt het een grote weerstand tegen slijtage, maar het behoud van de specifieke kleur en uitstraling vereist zorgvuldigheid. Begin met het regelmatig afstoffen van de meubels om oppervlakkig vuil te verwijderen. Gebruik een zachte doek en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.

Daarnaast is het aan te raden om af en toe het hout te behandelen met speciale houtoliën of waxen die geschikt zijn voor Sucupira. Dit helpt het hout te voeden en de natuurlijke kleur te behouden. Voorstellingen zoals oor- en muntplaatsen kunnen ongewenste vlekken veroorzaken, dus vuil direct afnemen is een must. Daarbij is het ook belangrijk om je meubels te beschermen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht en vocht.

Met het juiste onderhoud blijven Sucupira meubels niet alleen jarenlang mooi, maar zullen ze ook hun duurzaamheid en sterkte behouden, een echt duurzame investering voor je interieur.

Collectie Kenmerken Stijl
Manorhouse Raampartijen, lambrisering, sierlijsten Elegant en klassiek
Library Plankbreedtes van 25 of 50mm, geschikt voor kasten Eenvoudig en verfijnd
Crosby Natuurstenen werkbladen, gedetailleerd vakmanschap Huiselijk en luxe
Giorno Materiaalcombinaties zoals leer, brons, bronzen getint glas Comfortabel en functioneel

Waar Sucupira Hout te Kopen?

Sucupira hout staat bekend om zijn duurzaamheid en hoge kwaliteit, maar waar kun je het beste Sucupira hout kopen? Het kiezen van de juiste leverancier is essentieel voor het verkrijgen van hout van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Aanbevolen Leveranciers

Er zijn diverse gespecialiseerde leveranciers die Sucupira hout van uitstekende kwaliteit aanbieden. Deze leveranciers bieden vaak FSC-gecertificeerd hout, wat bijdraagt aan duurzaam bosbeheer en milieuvriendelijkheid. Enkele aanbevolen leveranciers zijn:

  • WoodMe – Bekend om hun brede aanbod van exotische houtsoorten, waaronder Sucupira.
  • GreenWood – Deze leverancier is gespecialiseerd in FSC-gecertificeerd hout en zet zich in voor duurzaamheid.

Prijsvergelijking en Budgettips

Het vergelijken van prijzen is cruciaal als je op zoek bent naar de beste deal voor Sucupira hout. Hier zijn enkele tips om binnen je budget te blijven:

  • Koop in bulk: Vaak kun je korting krijgen als je grotere hoeveelheden aanschaft.
  • Vraag offertes aan: Neem contact op met meerdere leveranciers voor prijsindicaties en vergelijk deze zorgvuldig.
  • Check certificering: Zorg ervoor dat het hout FSC-gecertificeerd is voor gegarandeerde kwaliteit en duurzaamheid.

Maatwerk Opties

Veel leveranciers bieden maatwerk opties aan om aan specifieke eisen te voldoen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de afmetingen en afwerking van je Sucupira hout aanpassen aan je projectbehoeften. Hier zijn enkele details over maatwerk Sucupira:

Instelkosten €35, vervallen vanaf 15m2
Totaaldikte van het product 14 mm
Lengte van de vloerdelen 240 cm
Breedte van de vloerdelen 7 cm

Met deze tips en informatie kun je het beste Sucupira hout vinden dat past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Conclusie

Sucupira hout heeft zichzelf bewezen als een uitzonderlijk bouw- en decoratiemateriaal dankzij zijn opmerkelijke sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid. Met een dichtheid tussen 750-930 kg/m3 en een elasticiteitsmodulus van 19.000 N/mm² is dit hardhout ideaal voor een breed scala aan toepassingen, van vloeren en meubelen tot scheepsbouw. De prachtige donkerbruine kleur met lichtere strepen maakt het bovendien een visueel aantrekkelijke keuze voor zowel traditionele als moderne ontwerpen.

Naast de esthetische en structurele voordelen biedt Sucupira hout ook milieuvriendelijke eigenschappen, wat het een duurzame keuze maakt. Met een juiste behandeling en onderhoud behoudt het hout zijn kwaliteit en uitstraling, wat bijdraagt aan de levensduur en waarde van constructieve en esthetische projecten. Deze duurzaamheid wordt verder ondersteund door de goede impregneerbaarheid, die bescherming biedt tegen vocht, termieten en schimmels.

Of je nu op zoek bent naar bouwmaterialen, meubelen, of maatwerkopties, Sucupira hout biedt oplossingen die niet alleen functioneel en robuust zijn, maar ook milieubewust. Dankzij de natuurlijke sterkte en de duurzame eigenschappen van dit hout, is het ook een kosteneffectieve keuze op lange termijn. Met de juiste behandeling kan Sucupira bijdragen aan prachtige, langdurige constructies die zowel elegant als duurzaam zijn.