Purperhart Houtsoort – Duurzaam & Veelzijdig

Purperhart staat te boek als een veelzijdige en duurzame houtsoort, vaak gerelateerd aan luxe en hoogwaardige toepassingen. Het tropisch hardhout is geliefd om zijn karakteristieke roodachtige kleur, welke uniek is ten opzichte van traditionele houtsoorten in Europa. Door zijn lange levensduur is het bijzonder geschikt voor terrassen en andere hout voor buitentoepassingen. De duurzame eigenschappen reflecteren de lage milieubelasting en de herkomst uit duurzaam beheerde bossen.

Wat is Purperhart?

Purperhart, ook wel bekend als Amaranth, is een bijzondere houtsoort afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Door zijn oorsprong in tropische bossen heeft het hout uitzonderlijke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor diverse toepassingen in Nederland.

Herkomst van Purperhart

Purperhart komt voornamelijk uit tropische bossen in landen zoals Brazilië en houdt verband met duurzaam bosbeheer. In België wordt Purperhart vooral geïmporteerd uit Brazilië, waar het zeer gewild is voor interieurdecoratie vanwege zijn unieke paarse kleur. De nerf varieert tussen recht, golvend en kruisdradig, wat het aantrekkelijk maakt voor houtbewerkers.

Unieke eigenschappen

De unieke eigenschappen van *Purperhart* maken het een favoriet onder timmerlieden en meubelmakers. Een van de opvallendste kenmerken van dit tropisch hout in Nederland is de kleurverandering die optreedt binnen 24 uur. Deze kleurverandering van bruin naar paars komt door blootstelling aan lucht. Bovendien heeft het hout een duurzame levensduur van 10 tot 25 jaar en valt het onder de duurzaamheidsklasse 2-3.

De hardheid van het hout, gemeten op de Janka-schaal, is bijzonder hoog met een waarde van 12,450 N. Verder is de sterkte en de lage werking (weinig werking) van *Purperhart* opmerkelijk, evenals de goede verlijmbaarheid. Deze eigenschappen maken Purperhart geliefd voor zowel constructieve als decoratieve toepassingen, zoals meubels, instrumenten en houtdraaiwerk. Daarnaast wordt het gebruikt in constructies zoals deuren, kozijnen en bruggen in Midden- en Zuid-Amerika.

Eigenschap Details
Dichtheid 930 kg/m³
Hardheid Zeer hard
Duurzaamheidsklasse 2-3
Levensduur kernhout 10 tot 25 jaar
Bending strength 142 N/mm²
Elasticity modulus 16,880 N/mm²
Compressive strength 77 N/mm²
Shear strength 17 N/mm²
Radial shrinkage 1.1% tot 1.8%

Purperhart is niet alleen robuust en duurzaam, maar ook zeer veelzijdig. Deze combinatie van kenmerken en toepassingen versterkt zijn populariteit in Nederland, waar het voor zowel constructieve als esthetische projecten wordt gebruikt.

Duurzaamheid van Purperhart

Purperhart, beroemd om zijn unieke, paarse kleur, is niet alleen mooi, maar ook functioneel dankzij zijn duurzaamheid. Wanneer het wordt ingedeeld volgens de duurzaamheidsklassen, valt Purperhart onder klasse 2-3, wat betekent dat dit hout een levensduur van 10 tot 25 jaar kan hebben, afhankelijk van de omstandigheden. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar duurzaam hout voor diverse toepassingen.

Naast de intrinsieke kwaliteiten, zoals gewicht en sterkte, bieden deze klassen een nuttige richtlijn bij het selecteren van houtsoorten voor specifieke projecten en omstandigheden. Hier volgen enkele belangrijke gegevens over Purperhart:

Duurzaamheidsklasse

Eigenschap Parameter
Gewicht 930 kg/m³
Duurzaamheidsklasse 2-3 (kernhout blijft goed na 10-25 jaar)
Prijs Dure tot zeer dure houtsoort
Pluspunten Zeer duurzaam, sterk, zwaar
Minpunten Kruisdradige nerf, moeilijk verkrijgbaar
Bewerking Lastig met handgereedschap te bewerken, moeilijk te buigen
Gebruik Voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika voor constructiehout, in Europa meer decoratieve toepassingen

Vergelijking met andere houtsoorten

Purperhart biedt een uitstekende balans tussen duurzaamheid en ecologische impact, vooral indien het FSC-gecertificeerd hout betreft. FSC-gecertificeerd hout garandeert dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waardoor het milieu wordt beschermd. Deze duurzaamheid troef, gecombineerd met zijn schoonheid en unieke kenmerken, maakt het een uitstekende keuze in vergelijking met andere houtsoorten duurzaamheidsklasse.

Andere tropische houtsoorten zoals Ipé of Cumaru kunnen ook duurzaam zijn, maar Purperhart onderscheidt zich vanwege zijn kleuring en natuurlijke sterkte. Hieronder vindt u enkele aanvullende technische gegevens over Purperhart die het belang van een zorgvuldige selectie onderstrepen:

Eigenschap Waarde
Buigsterkte 142 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 16.880 N/mm²
Druksterkte 77 N/mm²
Hardheid (Janka, kopse kant) 12.450 N
Hardheid (Janka, langsrichting) 11.400 N

Voordelen van Purperhart

Purperhart is een houtsoort die bekend staat om zijn uitzonderlijke voordelen, voornamelijk door zijn natuurlijke eigenschappen. Dit tropisch hardhout is niet alleen aantrekkelijk vanwege zijn unieke kleuring, maar biedt ook een scala aan functionele voordelen die het een uitstekende keuze maken voor diverse toepassingen.

Langere levensduur

Een van de meest prominente voordelen van Purperhart is de lange levensduur. Dit hout met lange levensduur is zeer resistent tegen slijtage en veroudering. Het aanbrengen van lak of olie op Purperhart parketvloeren kan de duurzaamheid verder verbeteren. Deze beschermende lagen helpen om de natuurlijke structuur en het uiterlijk van het hout te behouden, terwijl het snel droogt voor een efficiënte afwerking.

Weerstand tegen vocht en schimmels

Purperhart biedt ook uitstekende weerstand tegen vocht en schimmels, waardoor het een ideale keuze is voor buitengebruik. Deze eigenschappen maken het bij uitstek geschikt voor gevelbekledingen, steigers, en luxe buitenvloeren. Het tropisch hardhout biedt een duurzaam alternatief voor andere houtsoorten die sneller aan vervanging toe zijn.

Kenmerk Details
Levensduur 15 – 25 jaar
Weerstand Vocht en schimmels
Behandeling Schuren en olie/lak
Prijs €27,95

Met 25 jaar ervaring in het schuren en behandelen van parkethout, biedt onze Parketschuurspecialist hoogwaardige diensten aan voor het schuren en lakken of oliën van Purperhart parketvloeren. Ons bedrijf onderscheidt zich op vijf belangrijke punten: advies, vakmanschap, kwaliteit, service, en garantie. Neem contact op voor meer informatie via 085 1301 477 of vraag een gratis deskundig advies op locatie aan na een offerteaanvraag.

Purperhart in Nederland

Purperhart, een bijzonder tropisch hardhout, heeft in Nederland een vaste plek verworven in zowel de meubelindustrie als bij buitentoepassingen. De unieke kleur van Purperhart houtsoort voegt karakter en elegantie toe aan interieurs en biedt een luxueuze uitstraling voor diverse projecten.

De statistieken tonen aan dat Purperhart bijzonder geschikt is voor diverse toepassingen door zijn indrukwekkende eigenschappen:

Eigenschap Waarde
Volumieke massa 850 kg/m³
Radiale krimp 1,1% – 1,8%
Buigsterkte 142 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 16.880 N/mm²
Druksterkte 77 N/mm²
Schuifsterkte 17 N/mm²
Hardheid (Janka, kops) 12.450 N
Hardheid (Janka, langs) 11.400 N
Dikte variatie 26 mm, 40 mm, 52 mm, 65 mm
Gemiddeld gewicht 930 kg/m³
Duurzaamheidsklasse 2-3

Purperhart wordt ook ingevoerd voor terrassen in verschillende diktes, breedtes en lengtes, afhankelijk van de gewenste toepassing. Deze houtsoort is voornamelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Gezien de duurzaamheid en sterkte, wordt het vaak gebruikt voor vloeren, traptreden, meubels en buitenschrijnwerk.

In Nederland waardeert men Purperhart om zijn duurzaamheid en esthetische kwaliteiten. Het gebruik varieert van luxe terrasplanken tot fijne meubelstukken, waarbij de unieke paarse kleur direct opvalt en een visuele meerwaarde biedt. Ondanks de hoge kosten blijft het een favoriete keuze voor projecten waar kwaliteit en uitstraling van groot belang zijn.

Toepassingen van Purperhart

Purperhart, een veelgeprezen tropisch hout Nederland, staat bekend om zijn duurzaamheid en unieke visuele aantrekkingskracht. Deze kenmerken maken het tot een perfecte keuze voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten.

Purperhart voor buitentoepassingen

Dankzij de uitstekende weerstand tegen vocht en de capaciteit om UV-straling te weerstaan, wordt Purperhart veel gebruikt voor hout voor buitentoepassingen. Denk hierbij aan terrasplanken, bruggen en kanaalconstructies. Deze Purperhart houtsoort combineert functionaliteit met een esthetische meerwaarde, waardoor constructies lang meegaan zonder dat hun visuele charme verloren gaat.

Gebruik in de meubelindustrie

In de meubelindustrie is Purperhart zeer gewild voor diverse toepassingen zoals fineer, inbouwkasten en geavanceerde houtsnijwerken. Het veelzijdige karakter van dit tropisch hout Nederland zorgt ervoor dat meubelmakers kunnen profiteren van zowel de bewerkingsgemak als de unieke kleuring van Purperhart. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor hoogwaardige en artistieke meubelstukken.

Toepassing Voordelen
Terrasplanken Bestand tegen vocht en UV-straling
Bruggen en kanaalconstructies Duurzaam en sterk
Meubels Unieke kleur en bewerkingsgemak
Fineerwerk Esthetische meerwaarde

Hoe wordt Purperhart bewerkt?

Purperhart, vanwege zijn structuur en hardheid, vereist specifieke technieken en gereedschappen voor verwerking. Veelal wordt het hout opgewaardeerd in de meubelindustrie door middel van verschillende bewerkingen, zoals draaien, zagen en schuren.

Purperhart houtsnijwerk

Bij het bewerken van Purperhart is het van belang om schuurkorrels tot maximaal 180 te gebruiken om de opvallende paarse kleur te behouden. Te diep schuren kan de opvallende kleur doen vervagen, wat afbreuk doet aan de esthetische waarde van het houtsnijwerk.

In de meubelindustrie is machinebewerking een veelgebruikte methode om Purperhart vorm te geven. Hierbij kan men denken aan het gebruik van draaibanken, schuurmachines en speciale zagen die instaat zijn het harde tropische hout nauwkeurig te bewerken.

Handmatig houtsnijwerk is eveneens populair bij Purperhart. De natuurlijke paarse kleur komt optimaal tot zijn recht bij gedetailleerde en decoratieve stukken. Vaklieden die purperhart snijden, waarderen de balans tussen sterkte en bewerkbaarheid, waardoor dit hout geschikt is voor zowel functionele als artistieke toepassingen.

Eigenschap Detail
Hardheid Hart
Gewicht 930 kg/m³
Buigsterkte 142 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 16.880 N/mm²
Druksterkte 77 N/mm²

Purperhart: een duurzame keuze

Het kiezen voor Purperhart als bouwmateriaal is een duurzame keuze die bijdraagt aan het behoud van het milieu. Deze houtsoort is niet alleen esthetisch aantrekkelijk en sterk, maar ook uitermate geschikt voor langdurig gebruik in diverse toepassingen.

FSC-gecertificeerd hout

Wanneer Purperhart hout FSC-gecertificeerd is, betekent dit dat de bomen op een verantwoorde manier zijn gekapt en dat bosbeheerpraktijken duurzaam zijn toegepast. Dit keurmerk draagt bij aan het waarborgen van de herkomst van het hout en bevordert de milieuvriendelijke eigenschappen ervan.

Milieuvriendelijke eigenschappen

Purperhart hout heeft een hardheid van hart en een gewicht van 930 kg/m³, wat bijdraagt aan zijn duurzaamheid en kracht. Het valt onder duurzaamheidsklasse 2-3, waardoor het geschikt is voor langdurig gebruik. Bovendien is Purperhart door zijn natuurlijke bestendigheid tegen rotten minder afhankelijk van chemische behandelingen, wat zijn milieuvriendelijke eigenschappen verder verbetert. Dankzij deze kwaliteiten vermindert het de noodzaak voor frequente vervanging en onderhoud, wat uiteindelijk de ecologische voetafdruk verkleint.

Het gebruik van Purperhart is vooral te vinden in constructies zoals deuren, kozijnen, en water- en bruggenbouw, maar ook in decoratieve toepassingen zoals meubels en instrumenten. Ondanks de uitdagingen bij het bewerken van Purperhart vanwege de hardheid en de kruisdradige nerf, vormen deze eigenschappen de kern van zijn duurzaamheid en exclusiviteit, die het een waardevolle investering maken voor unieke en duurzame projecten.

De unieke kleur van Purperhart

De markante kleur van Purperhart is een belangrijk kenmerk van deze houtsoort, geliefd in zowel decoratieve als constructieve toepassingen. De karakteristieke paarse tint verandert echter door blootstelling aan UV-licht.

Verkleuring door UV-licht

Bij blootstelling aan UV-licht en zuurstof kan de paarse kleur van Purperhart veranderen naar een grijzere tint. Dit proces, hoewel natuurlijk, kan de esthetische waarde van het hout verminderen, vooral in toepassingen waar de oorspronkelijke kleur gewenst is.

Behandeling om kleur te behouden

Een effectieve behandeling om de kleur van Purperhart te behouden is van groot belang. Aan te raden is om het hout niet verder op te schuren dan korrel 180; dit zorgt ervoor dat de paarse kleur intact blijft. Het toepassen van zure producten kan helpen deze kleur vast te houden, wat cruciaal is voor de unieke visuele aantrekkingskracht van dit hout met rode kleur. De juiste behandeling van houtkleur draagt bij aan de esthetische en langdurige inzetbaarheid van Purperhart in diverse projecten.

Eigenschap Detail
Gewicht 930 kg/m³
Duurzaamheidsklasse 2-3 (kernhout nog goed na 10 tot 25 jaar)
Verkrijgbaarheid Moeilijk verkrijgbaar
Prijs Dure tot zeer dure houtsoort
Behandeling Niet verder schuren dan korrel 180
Gebruik Constructie, decoratieve toepassingen zoals meubels, instrumenten, grepen, en knoppen
Sterkte Sterk houtsoort
Hardheid Hard
Duurzaamheid Zeer duurzaam soort hout
Werking van het hout Weinig werking
Nerf Variërend tussen recht, golvend en kruisdradig

Onderhoud van Purperhart

Purperhart staat bekend om zijn prachtige paarse kleurtinten. Om deze kleur en de algehele staat van het hout te behouden, is goed onderhoud essentieel. Hieronder bespreken we enkele methoden die kunnen helpen bij het Onderhoud Purperhart.

Onderhoud Purperhart

Afwerken met bijenwas

Een van de meest effectieve manieren om Purperhart te onderhouden, is door een bijenwas behandeling. Bijenwas zorgt voor een natuurlijke bescherming van het houtoppervlak, reguleert vocht en biedt een mooie, matte glans die de natuurlijke schoonheid van het hout accentueert. Door regelmatig een laag bijenwas aan te brengen, blijft de kleur langer behouden en bescherm je het hout tegen dagelijkse slijtage.

Gebruik van druivenpitolie

Een andere uitstekende methode voor het Onderhoud Purperhart is het gebruik van druivenpitolie. Deze olie biedt een diepere bescherming en geeft het hout een duurzame glans. Druivenpitolie is bijzonder effectief tegen vlekken en dagelijkse aanslagen zoals water en stof. Het regelmatig aanbrengen van deze olie kan de levensduur van het hout drastisch verlengen en bijdragen aan het behoud van de unieke paarse kleur.

Conclusie

Purperhart is een uitstekende keuze voor elk project dat luxe en duurzaamheid vereist. Als een duurzaam tropisch hardhout heeft het talloze voordelen waaronder zijn unieke, rijke kleur en indrukwekkende levensduur. Deze eigenschappen maken het geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen, variërend van terrasplanken en gevelbekleding tot elegante meubels en decoratieve objecten.

De milieuvriendelijke eigenschappen van Purperhart worden benadrukt door zijn natuurlijke bestendigheid tegen vocht en schimmels, wat de behoefte aan chemische behandelingen minimaliseert. Door te kiezen voor FSC-gecertificeerd Purperhart, wordt ook bijgedragen aan verantwoord bosbeheer en duurzaamheidsdoelen, wat het product nog aantrekkelijker maakt voor bewuste consumenten en professionals die waarde hechten aan milieuvriendelijkheid.

De veelzijdigheid van Purperhart straalt door in het brede scala aan toepassingen en de vanwege zijn robuuste en esthetische kwaliteiten. Of het nu gaat om constructieve bouwwerken of verfijnde houtsnijwerken, Purperhart levert consistent de kwaliteit en schoonheid die nodig is, wat het een waardevolle bron maakt voor de Nederlandse markt. Als gevolg hiervan blijft Purperhart niet alleen een duurzame maar ook een esthetisch aantrekkelijke keuze voor lange termijn projecten.