Eigenschappen en Gebruik van Pin des Landes Hout

Pin des Landes is een houtsoort afkomstig uit Zuid-Frankrijk, behorend tot de naaldbomen. Deze houtsoort, gewonnen uit de Pinus pinaster, staat bekend om zijn veelzijdigheid en robuustheid. Dankzij zijn unieke eigenschappen wordt Pin des Landes veel gebruikt als bouwmateriaal en tuinplant in diverse ontwerpen.

Pin des Landes hout wordt gemakkelijk droog, hoewel het hout van getapte bomen soms krom kan trekken. Voor parketvloeren wordt dit hout standaard geassembleerd en verlijmd op een glasvezelnet, wat een supersnelle plaatsing garandeert. Kwaliteitparket biedt deze vloeren aan in verschillende legpatronen zoals lamelparket en visgraat, en levert maandelijks door heel Nederland.

Met een gemiddelde volumieke massa van 550 kg/m³ en diverse krimp- en sterktespecificaties, is Pin des Landes hout een betrouwbare keuze voor talloze bouwprojecten. Van dragende structuren en buitenschrijnwerk tot prachtige parketvloeren en meubels, deze houtsoort straalt schoonheid en duurzaamheid uit. Bovendien biedt Kwaliteitparket standaard 10 jaar garantie op Pin des Landes parketvloeren.

Inleiding tot Pin des Landes Hout

Pin des Landes hout, ook bekend als Landes den, is een veelzijdige en veelgebruikte boomsoort in de bouw en decoratie. Deze houtsoort wordt hoofdzakelijk gewonnen uit de kuststreken van Zuid-Europa en Noord-Afrika. Pin des Landes staat bekend om zijn duurzaamheid, schoonheid en gebruiksvriendelijkheid in diverse toepassingen.

Herkomst en Geschiedenis

Pin des Landes hout, ook bekend als Landes den, vindt zijn herkomst in de kuststreken van Zuid-Europa en Noord-Afrika. Deze boomsoort wordt gewonnen uit de Pinus pinaster boom, die bekend staat om zijn hoogte en lange, rechte vorm. De publicatie over constructiematerialen, die in 2014 in Brussel werd gecreëerd onder een Creative Commons-licentie, behandelt de theoretische aspecten van dergelijke houtsoorten. Constructiv, een belangrijke speler, wil hiermee uitdagingen in de bouwsector aanpakken.

Algemene Kenmerken

Pin des Landes onderscheidt zich door specifieke kenmerken. Het hout heeft een roodachtige tot bruine kleur met een witachtige binnenkant. Verschillende oppervlakafwerkingen kunnen worden toegepast op dit hout om het zijn karakteristieke uiterlijk te geven. Belangrijke factoren zoals bescherming tegen vocht en houtetende organismen zijn cruciaal voor de duurzaamheid van deze boomsoort. Daarbij is de duurzaamheid van hout, vooral wanneer het afkomstig is uit duurzaam bosbeheer, een doorslaggevende eigenschap. De gunstige koolstofbalans van hout als bouwmateriaal is een bijkomend voordeel wegens de lage energiewaarden bij de productie.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van veelvoorkomende houtsoorten in de bouw:

Houtsoort Kleur Dichtheid (kg/m³) Gebruik
Eik Roodbruin 700-800 Meubels, vloeren
Ceder Roodachtig 370-510 Buitentimmerwerk
Pin des Landes Rood tot bruin 620 Bouw, decoratie

Pin des Landes staat bekend als een veelzijdige en robuuste houtsoort die veel toegepast wordt in de bouwsector. Deze kenmerken maken het een veelgevraagde materiaaloptie voor zowel constructieve als decoratieve doelen in verschillende regio’s van Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Fysieke Eigenschappen van Pin des Landes Hout

Pin des Landes hout beschikt over specifieke fysieke eigenschappen die het aantrekkelijk maken voor diverse toepassingen. Met een combinatie van kleur, textuur, dichtheid en duurzaamheid, vormt het een robuuste houtsoort voor vele gebruiksdoeleinden.

Kleur en Textuur

Pin des Landes hout heeft een kenmerkende roodachtige tot bruine kleur, tegelijkertijd voorzien van een witachtige binnenkant. Deze kleurcontrasten kunnen zorgen voor unieke esthetische effecten bij gebruik in constructies en meubels. Daarnaast is de textuur van het hout vrij gelijkmatig, wat bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht en de houtkenmerken die het onderscheidt van andere soorten.

Dichtheid en Gewicht

Een belangrijk aspect van Pin des Landes is de gemiddelde volumieke dichtheid van 620 kg/m³. Deze dichtheid biedt een balans tussen sterkte en werkbaarheid. Het gewicht van het hout maakt het ideaal voor constructies waar een stevige maar niet overdreven zware materiaalkeuze gewenst is.

Duurzaamheid en Sterkte

Pin des Landes staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte, eigenschappen die essentieel zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is een robuuste houtsoort die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, wat het aantrekkelijk maakt voor langdurig gebruik in uiteenlopende projecten.

Bewerking van Pin des Landes Hout

Pin des Landes hout bewerking vraagt om specifieke technieken en vakmanschap vanwege de natuurlijke aanwezigheid van hars in het hout. Deze hars maakt het lastig om het hout gemakkelijk te zagen, waardoor een voorbehandeling vaak noodzakelijk is. Het hout splijt ook sneller bij het werken rond kwasten, wat extra zorg vereist tijdens het houtbewerking proces.

Om de Pin des Landes houtbewerking succesvol uit te voeren, wordt vaak gekozen voor machinale bewerking. Ondanks de uitdagingen bij het zagen, is dit houttype goed te spijkeren en te schroeven. Het kernhout van Pin des Landes, variërend van lichtrood tot roodachtig bruin, heeft een volumieke massa tussen 530-550 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, wat bijdraagt aan de bewerkbaarheid.

Voor schrijnwerk biedt Pin des Landes hout veelzijdigheid. De duurzaamheid en sterkte van het kernhout hebben een klasse van 3-4 tegen schimmels en insecten zoals G. Hylotrupes en G. Anobium. Dit maakt het een geschikte keuze voor schrijnwerk projecten, hoewel Frans grenen, waarin Pin des Landes valt, over het algemeen minder duurzaam is dan Europees grenen.

Parameter Eigenschap
Kleur kernhout lichtrood tot roodachtig bruin
Volumieke massa 530-550 kg/m³ bij 12% vochtgehalte
Neiging tot werken middelmatig
Droging snel, maar splijt bij kwasten
Spijkeren en schroeven goed te spijkeren en schroeven
Duurzaamheidsklasse 3-4 voor kernhout, 5 voor spint
Duurzaamheid minder duurzaam dan Europees grenen
Gebruik pallets, kisten, kratten, vloeren, schrootjes

Bij renovatieprojecten, zoals het plaatsen van houten plafonds of laminaatvloeren, wordt vaak gevraagd om specifieke houtsoorten zoals Pin des Landes. Voor een duurzame toepassing moet het bewerkingsproces nauwkeurig worden uitgevoerd om splijten en andere problemen te voorkomen. Hierdoor blijft Pin des Landes hout een waardevolle keuze voor uiteenlopende schrijnwerk projecten.

Toepassingen van Pin des Landes Hout in Bouw

Pin des Landes hout is een veelgebruikte en veelzijdige houtsoort in de bouwsector. Dankzij zijn unieke eigenschappen is het een populaire keuze voor diverse constructies zowel binnen- als buitenshuis.

Pin des Landes

Vloeren en Lambrisering

Pin des Landes wordt frequent toegepast voor vloeren en lambrisering in woningen. De robuustheid en esthetische aantrekkingskracht van deze houtsoort dragen bij aan een duurzame en aantrekkelijke afwerking. Door zijn gemiddelde volumieke massa van 620 kg/m³ biedt Pin des Landes hout een uitstekende balans tussen duurzaamheid en werkbaarheid.

Houtsoort Toepassing Dichtheid (kg/m³) Duurzaamheid
Pin des Landes Vloeren, lambrisering 620 Hoog
Meranti Binnen- en buitentimmerwerk 550 Hoog

Meubilair en Schrijnwerk

Naast vloeren en lambrisering wordt Pin des Landes ook veel gebruikt in de interieurbouw voor kwalitatieve meubels en schrijnwerk. Vanwege de natuurlijke hars die in het hout aanwezig is, vereist het bewerkingsproces vaak speciale kennis en technieken. Desondanks blijven de eindresultaten duurzaam en esthetisch aantrekkelijk, wat bijdraagt aan het creëren van hoogwaardige meubelen en interieurafwerkingen.

Producten Voordelen Voorbeeld
Vloeren Duurzaamheid, esthetiek Pin des Landes parket
Lambrisering Bescherming, decoratie Pin des Landes wanden
Meubels Kwaliteit, duurzaamheid Pin des Landes tafels
Schrijnwerk Precisie, vakmanschap Pin des Landes kasten

Samenvattend, Pin des Landes hout is een uitstekende keuze voor diverse toepassingen in de bouw, met name vloeren, lambrisering, meubels en interieurbouw.

Voordelen van Pin des Landes Hout in Tuinontwerpen

Als groenblijvende houtsoort biedt Pin des Landes talrijke voordelen voor tuinontwerp. Deze houtsoort staat bekend om zijn natuurlijke duurzaamheid en esthetische aantrekkelijkheid, wat hem een populaire keuze maakt voor diverse toepassingen in buitenruimtes. Dankzij de stevige structuur en verweerbestendigheid, floreert Pin des Landes in uiteenlopende weersomstandigheden, waardoor hij ideaal is voor langdurige tuinprojecten.

Naast zijn duurzaamheid draagt de natuurlijke schoonheid van Pin des Landes bij aan het visuele appeal van elke tuinontwerp. Het hout behoudt zijn kleur en textuur, zelfs na blootstelling aan natuurlijke elementen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor het maken van decoratieve tuinstructuren zoals pergola’s, schuttingen, en banken.

 • Pin des Landes biedt uitstekende vochtbestendigheid, wat essentieel is voor buitengebruik.
 • Schimmel- en rotbestendigheid verzekert een lange levensduur zonder de noodzaak voor constante onderhoud.
 • Veelzijdig in toepassingen, variërend van beschoeiingen tot boom- en plantbedekkingen.

Met een soortelijk gewicht van ongeveer 300 kg/m³ is Pinus maritima, beter bekend als Pin des Landes, relatief licht maar toch robuust genoeg voor diverse tuinconstructies. De levendige tinten van het hout voegen een aantrekkelijke natuurlijke esthetiek toe, waardoor het niet alleen functionele maar ook decoratieve tuinplant vereenvoudigt.

Eigenschap Pin des Landes Okan
Herkomst Zuid-Frankrijk West-Afrika
Kleur Roodachtig tot bruin Geel tot lichtbruin
Dichtheid 300 kg/m³ 950 kg/m³
Duurzaamheid 7 jaar Hoog (klasse 1)

De veelzijdigheid van Pin des Landes maakt het een ideale keuze voor degene die op zoek zijn naar een betrouwbare en esthetische houtsoort voor hun tuinen. De voortdurende voordelen van deze groenblijvende houtsoort in verschillende weersomstandigheden, samen met de lage onderhoudsvereisten, benadrukken het waarom Pin des Landes zo gewaardeerd wordt in de wereld van tuinontwerp en landschapsarchitectuur.

Onderhoud en Behandeling van Pin des Landes Hout

Pin des Landes hout is populair vanwege zijn veelzijdigheid en duurzaamheid, maar het vereist regelmatig onderhoud om zijn levensduur optimaal te verlengen. Hieronder bespreken we enkele effectieve afwerkingstechnieken en methoden voor houtbehandeling.

Afwerkingstechnieken

De afwerking van Pin des Landes hout start met zorgvuldig schuren om een glad oppervlak te krijgen. Hierna kan een geschikte olie, lak of vernis worden toegepast, afhankelijk van de gewenste uitstraling en toepassing. Het gebruik van deze afwerkingstechnieken helpt om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden en te beschermen tegen vocht en slijtage.

Bijvoorbeeld, een laag natuurlijke olie kan het hout voeden en beschermen zonder zijn ademend vermogen te verliezen, terwijl een transparante laklaag meer bescherming biedt tegen mechanische slijtage en vlekken.

Verlenging van Levensduur

Naast de juiste afwerking, is regelmatig onderhoud noodzakelijk voor het behoud van Pin des Landes hout. Dit omvat het reinigen van het houtoppervlak, periodiek opnieuw schuren, en het aanbrengen van nieuwe lagen olie of lak. Bescherming tegen extreme weersomstandigheden, zoals overmatig vocht of direct zonlicht, speelt ook een cruciale rol in het verlengen van de levensduur van dit hout.

Het gebruik van beschermende afdekkingen of plaatsing in overdekte ruimtes kan helpen om het hout langer mooi en functioneel te houden. Regelmatige inspectie en vroegtijdige behandeling van eventuele beschadigingen kunnen verdere aantasting van het hout voorkomen.

Samengevat, noeste zorg en nauwgezet onderhoud van Pin des Landes hout kunnen de levensduur aanzienlijk verlengen, waardoor u langer kunt genieten van de esthetische en functionele voordelen van dit prachtige materiaal.

Pin des Landes Hout voor Interieurgebruik

Pin des Landes hout is een uitstekende keuze voor diverse interieurtoepassingen. Met zijn kenmerkende lichtheid, gezondheid, en beschermende kwaliteiten, biedt dit hout niet alleen esthetische voordelen maar ook functionele waarde binnen verschillende woonruimtes. Door zijn veelzijdigheid is Pin des Landes ideaal voor zowel houten vloeren als decoratieve elementen.

Interieurvloeren

Voor interieurvloeren biedt Pin des Landes een duurzame en aantrekkelijke oplossing. De houten vloeren zijn niet alleen mooi en natuurlijk ogend, maar komen ook met een fabrieksgarantie van 10 jaar. Standaard worden deze vloeren geleverd in verschillende legpatronen en formaten, waardoor ze gemakkelijk aan te passen zijn aan elk interieurontwerp. Met een maandelijkse levering en plaatsing in heel Nederland, is het verkrijgen van deze hoogwaardige houten vloeren eenvoudig en efficiënt.

Decoratieve Elementen

Naast vloeren kunnen verschillende decoratieve elementen, zoals lambrisering en meubels, ook vervaardigd worden uit Pin des Landes hout. De lichte, gezonde en ergonomische eigenschappen van dit hout maken het ideaal voor gebruik in diverse interieurprojecten. Van SINTOBOIS, beschikbaar in kleuren zoals medium eiken, gebrand hout, en Landes den, tot op maat gemaakte decoratiestukken, biedt Pin des Landes talloze mogelijkheden voor een natuurlijke en warme inrichting. Bovendien bevat dit hout 21% BTW, met speciale tarieven beschikbaar voor grotere projecten.

Kenmerk Beschrijving
Garantie 10 jaar op parketvloeren
Levering Maandelijks in heel Nederland
Formaten Verschillende legpatronen en formaten
Prijs Inclusief 21% BTW, speciale tarieven voor projecten
Beschikbaarheid Standaard levering van houten vloeren

Pin des Landes Hout in Industriële Toepassingen

Het gebruik van Pin des Landes hout strekt zich ook uit tot diverse industriële toepassingen, waar de veelzijdigheid van deze houtsoort duidelijk naar voren komt. Een van de prominente toepassingen is in de productie van wagenvloerbedekking, waarbij de robuuste en duurzame eigenschappen optimaal worden benut.

industriële toepassingen

Bovendien is Pin des Landes een uitstekende keuze voor het vervaardigen van multiplex. Dankzij de stabiliteit en de bewerkbaarheid van het hout, kan het worden verwerkt in hoogwaardig multiplex, dat gebruikt wordt in tal van industriële settings.

Product Toepassing
Pin des Landes Wagenvloerbedekking
Pin des Landes Multiplex

Naast wagenvloerbedekking en multiplex, is Pin des Landes ook populair in de industrie voor het vervaardigen van sterke en duurzame kisten. De eigenschappen van dit hout maken het ideaal voor transport- en opslagdoeleinden, waarbij veeleisende industriële normen worden gehandhaafd.

Met de aanzienlijke voordelen biedt Pin des Landes hout een betrouwbare en veelzijdige oplossing voor een breed scala aan industriële toepassingen. De duurzaamheid en de robuustheid van dit hout worden daarbij continue gewaardeerd in de verschillende sectoren waarin het wordt toegepast.

Duurzaamheid en Milieu-impact van Pin des Landes Hout

Pin des Landes hout zet hoge maatstaven als het gaat om *duurzaamheid*. Ondanks dat het kernhout een gemiddelde duurzaamheid heeft, speelt zorgvuldig beheer van deze natuurlijke houtsoort een cruciale rol bij het minimaliseren van de *milieu-impact*. Door regelmatig bosplant methoden en bewust beheer toe te passen, kan de ecologische voetafdruk aanzienlijk worden verkleind.

De toepassing van bewust beheer en behandelingstechnieken is essentieel om de levensduur van het hout te verlengen, zonder chemische toevoegingen. Hierdoor blijft Pin des Landes een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor import *natuurlijke houtsoorten*.

Een bijzondere soort om te overwegen is Thermowood Ayous, die vele voordelen biedt over conventionele opties. Hier is een vergelijkingstabel over verschillende belangrijke factoren:

Kenmerk Pin des Landes Thermowood Ayous
Levensduur Matig tot weinig duurzaam Ongeveer 25 jaar
Milieu-impact Gematigd, afhankelijk van beheer Zeer laag
Bestandheid tegen houtrot en insecten Goed, maar verbeterd door behandeling Uitstekend
Vormstabiliteit Middelmatig Hoog
Kleur Roodachtig tot bruin Lichte, natuurlijke uitstraling
Prijs Relatief laag Hoger, maar goedkopere optie dan tropisch hardhout
Onderhoud Regelmatige behandeling nodig Onderhoudsvrij na installatie

Ondanks enkele overeenkomsten biedt Thermowood Ayous een duurzamer alternatief door zijn verbeterde eigenschappen, zoals hoge vormstabiliteit en laag onderhoud. Pin des Landes blijft echter een waardevolle en bruikbare natuurlijke houtsoort bij juist beheer.

Pin des Landes Houten Planken en Panelen

Pin des Landes houten planken en panelen zijn bekend om hun veelzijdigheid en kwaliteit. Deze houtsoort biedt een breed scala aan mogelijkheden voor zowel constructieve als esthetische toepassingen. Door de beschikbaarheid in diverse formaten en afmetingen zijn ze populair in verschillende designs en patronen.

Beschikbare Formaten en Afmetingen

Er zijn veel verschillende formaten en afmetingen beschikbaar voor Pin des Landes planken en panelen, zodat je altijd iets vindt dat past bij jouw specifieke constructiedesign. Afmetingen variëren van smalle planken tot brede panelen, geschikt voor uiteenlopende toepassingen zoals vloeren, wanden en meubelstukken.

Patronen en Ontwerpen

Pin des Landes planken en panelen kunnen in verschillende patronen en ontwerpen worden toegepast. Of je nu kiest voor een klassiek visgraatpatroon, een strak lineair design, of zelfs een rustieke look, met deze houtsoort is vrijwel alles mogelijk. Het natuurlijke karakter van Pin des Landes maakt elke creatie uniek en passend bij uiteenlopende constructiedesigns.

Kenmerk Beschrijving
Formaten Beschikbaar in smalle tot brede afmetingen voor planken en panelen
Patronen Geschikt voor visgraat, lineaire en rustieke ontwerpen
Kwaliteit Hoogwaardige houten panelen door traag groeiend eikenhout
Toepassingen Vloeren, wanden en meubelstukken

Pin des Landes planken en panelen bieden flexibiliteit en worden geprezen om hun duurzaamheid en esthetische waarde. Deze veelzijdigheid maakt hen ideaal voor een breed scala aan toepassingen in zowel particuliere als commerciële projecten.

Prijs en Beschikbaarheid van Pin des Landes Hout

Pin des Landes hout staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen en duurzaamheid. De prijs van dit hout kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals grootte en kwaliteit. Voor onbehandelde vloeren begint de prijs bij €21,50 per m². Specifiek voor een grenen vloer van 17 cm breedte met een dekkend witte afwerking, bedraagt de prijs €33,45 per m².

 • Kwaliteit van grenen vloeren varieert van Rustiek tot Déclassé.
 • Prijs van grenen vloeren:
  • 14 cm onbehandeld: €21,50
  • 17 cm onbehandeld: €23,50
  • 20 cm onbehandeld: €24,95
 • Oliën zoals Mimizan, Lacanau, Vensac, Brocas en Pin Blanc geprijsd op €33,45 per 17 cm brede plank
 • PEFC-gecertificeerde grenen vloeren zijn milieubewust en verkrijgbaar met verschillende afwerkingen.

Pin des Landes hout, ook bekend als Frans Grenen, is afkomstig uit Zuid-Frankrijk en te vinden op de houtmarkt. Lengtes en afmetingen van deze planken zijn bijvoorbeeld 200 cm lengte, 17 cm breedte, en 21 mm dikte. Het PEFC-keurmerk garandeert duurzaam bosbeheer, wat bijdraagt aan de hoge beschikbaarheid van dit hout.

Gezien de kosten en duurzaamheidskenmerken geldt Pin des Landes hout als een milieubewuste keuze. Het is altijd aan te raden de voorraad te controleren, aangezien beschikbaarheid variabel kan zijn afhankelijk van vraag en seizoen.

Conclusie

Pin des Landes hout, afkomstig uit de bossen van Zuid-Frankrijk, staat bekend om zijn veelzijdigheid en natuurlijke schoonheid. Deze houtsoort vindt zijn weg naar diverse toepassingen in de bouw, tuinontwerpen en interieurinrichting, waarbij de unieke eigenschappen worden benut. De houtgebruik van Pin des Landes is opvallend vanwege de robuuste kwaliteit gecombineerd met esthetische kenmerken.

Samenvattend biedt Pin des Landes een scala aan mogelijkheden. Het hout is sterk en duurzaam, hoewel het wel om een zorgvuldige behandeling vraagt om de levensduur te verlengen. Door regelmatig onderhoud en voorbehandeling kan men optimaal profiteren van deze houtsoort. Zowel in vloeren en lambrisering als meubilair en schrijnwerk komt de veelzijdigheid van Pin des Landes goed tot zijn recht.

Het is belangrijk te benadrukken dat, ondanks de veelzijdigheid in gebruik, de juiste kennis van de eigenschappen en bewerkingsmethoden essentieel is. Het natuurlijke hars in het hout kan een uitdaging vormen, maar met de juiste technieken kan dit succesvol aangepakt worden.

In conclusie, Pin des Landes hout staat als een veelzijdige keuze voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatieve en esthetisch aantrekkelijke houtsoort. Of het nu gaat om constructieprojecten of decoratieve toepassingen, de juiste toepassing en onderhoud maken van Pin des Landes een waardevolle toevoeging aan elk ontwerp.