Movingui Houtkenmerken en Duurzaamheid

Movingui staat bekend om zijn duurzaamheid en esthetische eigenschappen. Afkomstig uit West-Afrika, is deze houtsoort ideaal voor zowel binnen- als buitengebruik door zijn natuurlijke pracht en weerstand tegen weersomstandigheden. Movingui hout biedt een combinatie van schoonheid en sterkte, wat bijdraagt aan zijn populariteit in de houtbewerkingsindustrie.

Thermo Movingui heeft een mooie goudbruine kleur en kan zonder afwerking natuurlijk vergrijzen. Deze eigenschap maakt het uitermate geschikt voor diverse bouw- en designprojecten. De thermische modificatie waarbij het hout tot 218 °C wordt verhit, verbetert de duurzaamheid aanzienlijk en valt het vervolgens in klasse I/II, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijke status van het hout.

Het is van groot belang te weten dat de afmetingen van de houten terrasdelen variëren in dikte van 20-25 mm en een breedte van 90-140 mm hebben. Dit helpt bij het leveren van veelzijdigheid voor diverse projecten. Tevens zijn er meerdere bevestigingsopties beschikbaar zoals schroeven, XCLip en Bfix, zodat de installatie aan specifieke eisen kan voldoen.

Movingui duurzaamheid en zijn fysieke eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor zowel esthetische als structurele doeleinden. Of het nu gaat om terrassen, gevelbekleding of meubelproductie, Movingui biedt een betrouwbare en duurzame oplossing.

Wat is Movingui?

Movingui is een houtsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid en esthetische kwaliteiten. Het wordt veel gebruikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen vanwege zijn natuurlijke pracht en weerstand tegen verschillende weersomstandigheden. Movingui, ook bekend als Thermo Movingui na thermische modificatie, biedt een uitstekende combinatie van sterkte en schoonheid, waardoor het een populaire keuze is in de houtbewerkingsindustrie.

Oorsprong en herkomst

De oorsprong van Movingui ligt in West-Afrika. Het wordt soms aangeduid als Afrikanisches Zitronenholz. Deze naam verwijst naar de unieke kenmerken van deze houtsoort, zoals de warme bruine kleur en de natuurlijke vergrijzing die zich na verloop van tijd kan voordoen. De oorsprong van Movingui maakt het bijzonder geschikt voor gebruik in verschillende klimaten, vooral na thermische modificatie, wat resulteert in verhoogde duurzaamheid en stabiliteit die ideaal zijn voor gevelbekleding en terrassen.

Fysieke eigenschappen

Movingui hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 700 kg/m³, wat bijdraagt aan zijn opvallende sterkte en duurzaamheid. De radiale krimp van Movingui varieert tussen 0,6% en 1,2%, terwijl de tangentiële krimp tussen 0,8% en 1,2% ligt bij verschillende luchtvochtigheidsniveaus. Deze fysische eigenschappen dragen bij aan de stabiliteit van het hout, waardoor het weinig vervormt onder wisselende omstandigheden.

De buigsterkte van Movingui bedraagt 103 N/mm², en de elasticiteitsmodulus is 12.000 N/mm², wat bewijst dat het hout sterke mechanische eigenschappen heeft. De druksterkte van Movingui, evenwijdig aan de vezel, is 55 N/mm², en de schuifsterkte is 12,8 N/mm². Met een langs de hardheid (Janka) van 5470 N, valt Movingui in een categorie die zeer geschikt is voor duurzame toepassingen.

Eigenschap Waarde
Volumieke Massa 700 kg/m³
Radiale Krimp 0,6% – 1,2%
Tangentiële Krimp 0,8% – 1,2%
Buigsterkte 103 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 12.000 N/mm²
Druksterkte 55 N/mm²
Schuifsterkte 12,8 N/mm²
Janka Hardheid 5470 N

De commerciële afmetingen van Movingui variëren in dikte van 26 mm tot 65 mm en in vaste breedtes van 80/105/130/155/180/205 mm en 90/105/130/155/180 mm. De lengte varieert vanaf 185 cm, met een gemiddelde van 275 cm en langer. Movingui is ook verkrijgbaar in vallende breedtes van 15,5 cm en diktes van 26, 40, 52, 65 en 80 mm, met lengtes van 185 cm en langer (gemiddeld 275 cm en langer).

Duurzaamheidskenmerken van Movingui

Movingui staat bekend om zijn uitstekende duurzaamheidskenmerken. Deze eigenschappen maken het bijzonder geschikt voor diverse bouwtoepassingen. In dit gedeelte bespreken we zowel de duurzaamheidsklasse als het thermisch modificatieproces van Movingui hout.

Duurzaamheidsklasse

Na een grondige thermische behandeling valt Movingui in de hoogste duurzaamheidsklasse. Dit klassement benadrukt de voortreffelijke resistentie tegen biologische aantasting en weersinvloeden. Movingui duurzaamheid wordt naar voren gebracht door zijn indrukwekkende fysische en mechanische eigenschappen, zoals een gemiddeld droog gewicht van 45.1 lbs/ft3 (720 kg/m3) en een Janka Hardheidswaarde van 1,280 lbf (5,680 N).

Thermische modificatie

Het thermisch modificatieproces verhoogt de duurzaamheid van Movingui hout zonder het gebruik van milieubelastende middelen. Door deze behandeling verbeteren ook de mechanische eigenschappen van het hout, zoals de modulus of rupture van 18,740 lbf/in2 (129.2 MPa) en de elastic moduli van 1,773,000 lbf/in2 (12.23 GPa). Met een volumetrische krimp van slechts 10.0%, blijft Movingui hout stabiel onder diverse kondities, wat zijn duurzaamheid en veelzijdigheid in toepassingen waarborgt.

Eigenschap Waarde
Gemiddeld Droog Gewicht 45.1 lbs/ft3 (720 kg/m3)
Specifieke Dichtheid (Basis, 12% MC) 0.58, 0.72
Janka Hardheidswaarde 1,280 lbf (5,680 N)
Modulus of Rupture 18,740 lbf/in2 (129.2 MPa)
Elastic Moduli 1,773,000 lbf/in2 (12.23 GPa)
Crushing Strength 8,890 lbf/in2 (61.3 MPa)
Krimping: Radiaal 3.5%
Krimping: Tangentiaal 5.7%
Krimping: Volumetrisch 10.0%
T/R Ratio 1.6

Naast deze indrukwekkende prestaties wordt Movingui niet vermeld in de CITES bijlagen en door de IUCN geclassificeerd als een soort van ‘minste zorg’. Hierdoor kunnen we stellen dat Movingui duurzaamheid zowel ecologisch als praktisch gezien significant is.

Movingui hout kenmerken

Zoekt u naar hout met een robuuste duurzaamheid, aantrekkelijke kleur en indrukwekkende stabiliteit? Het Movingui hout biedt deze eigenschappen en meer. De Movingui houtkenmerken maken het perfect voor diverse toepassingen, van meubelproductie tot constructieprojecten.

Kleur en uitstraling

Dit West-Afrikaanse hout heeft een opvallende heldergele kleur die zonder afwerking na verloop van tijd grijs kan worden. Deze prachtige kleur Movingui hout geeft een natuurlijke uitstraling aan iedere ruimte of constructie. De visuele aantrekkingskracht van Movingui maakt het populair voor binnen- en buitentoepassingen zoals gevelbekleding en meubels.

Movingui Houtkenmerken

Stabiliteit en sterkte

Naast zijn esthetische kwaliteiten, staat stabiliteit Movingui bekend om zijn uitmuntende structurele eigenschappen. Met een volumieke massa van circa 700 kg/m³ en een hardheid (Janka) van 5.450 N (langsvlak) biedt dit hout een uitstekende balans tussen sterkte en hanteerbaarheid. Bovendien heeft Movingui hout een duurzaamheidsklasse 3, wat betekent dat het goed bestand is tegen schimmelaantasting.
De stabiliteit van thermisch gemodificeerd Movingui is eveneens indrukwekkend, met krimppercentages van 5,7% tangentiaal en 3,3% radiaal (nat – volledig droog) en respectievelijk 2,7% en 1,3% (nat – gedroogd).

Het gebruik van Movingui reikt ver, van ski’s en constructiehoutbalken tot kozijnen, ramen en snijwerk. Het is een veelzijdig materiaal dat goed reageert op diverse afwerkingsmethoden, alhoewel de aanwezige inhoudsstoffen soms de hechting van filmvormende systemen kunnen beïnvloeden.

Prijs van Movingui hout

De Movingui prijs varieert afhankelijk van diverse factoren zoals beschikbaarheid, duurzaamheidsklasse en het bewerkingsproces. Daarom is het raadzaam om verschillende aanbieders en prijsklassen te vergelijken. Hier een overzicht van de prijzen per kubieke meter bij enkele bekende leveranciers:

Leverancier Prijs per m3
Hardhouthandel Hotim €700
Houthandel van Dam €800
GevenHout €850

Zoals te zien, kunnen de kosten voor Movingui hout verschillen, wat benadrukt hoe belangrijk het is om zorgvuldig te kiezen. De kosten Movingui hout kunnen ook variëren afhankelijk van de specifieke wensen met betrekking tot afmetingen en leveringsvoorwaarden. Dit hout is bijzonder geschikt voor toepassingen zoals gevelbekleding, kozijnen en terrassen. Dankzij de mooie gouden kleur en de duurzaamheid van klasse 3, is Movingui een aantrekkelijke en waardevolle optie voor diverse projecten.

Toepassingen van Movingui

Dankzij zijn duurzaamheid en esthetische kwaliteit is Movingui een veelgebruikte houtsoort in verschillende toepassingen binnen de houtbewerkingsindustrie. Van gevelbekleding tot meubels en buitenparket, deze veelzijdige houtsoort biedt talloze mogelijkheden.

Gevelbekleding

Movingui gevelbekleding is een uitstekende keuze voor buitenconstructies. Dankzij de duurzaamheid en weerstand tegen schimmel is deze houtsoort ideaal voor gebruik in diverse weersomstandigheden. De karakteristieke gele kleur van Movingui kan, zonder juiste afwerking, binnen een jaar grijs worden, waardoor een afwerklaag wordt aanbevolen om de esthetische waarde langdurig te behouden.

Meubelproductie

In de wereld van meubelproductie staat Movingui bekend om zijn schoonheid en sterkte. Movingui meubels bieden zowel binnen als buiten een luxe uitstraling. Dit hout wordt vaak gekozen voor meubels dankzij zijn medium gewicht en indrukwekkende duurzaamheid. Het kernhout van Movingui heeft een gemiddelde volumieke massa van 700 kg/m³, en de esthetische aantrekkingskracht maakt het perfect voor frameconstructies en decoratieve elementen.

Buitenparket

Movingui buitenparket is populair voor tuinen en terrassen dankzij de natuurlijke duurzaamheid en stabiliteit van het hout. De buigsterkte van Movingui is 103 N/mm², wat garant staat voor een robuuste en langdurige buitenvloer. Daarnaast is Movingui hout uitermate geschikt voor diverse bevestigingssystemen en komt het in verschillende breedtes en diktes, wat ontwerpmogelijkheden toelaat voor zowel klassieke als moderne stijlen.

Hieronder vindt u enkele belangrijke eigenschappen en toepassingen van Movingui hout:

Kenmerk Beschrijving
Duurzaamheid Klasse 3, weerstand tegen schimmel
Kleur Gele kleur, kan vergrijzen zonder afwerking
Gemiddelde volumieke massa 700 kg/m³
Buigsterkte 103 N/mm²
Toepassingen Gevelbekleding, meubels, buitenparket

Deze eigenschappen onderstrepen waarom Movingui een veelzijdige keuze is voor uiteenlopende projecten in de houtbewerkingssector.

Movingui meubels en designs

Movingui hout heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd in zowel binnen- als buitentoepassingen. Door zijn duurzaamheid en esthetische allure wordt Movingui veelvuldig gebruikt voor het ontwerpen en produceren van diverse meubelstukken. Vanwege zijn veelzijdigheid en natuurlijke schoonheid is het een gewaardeerde keuze onder ontwerpers en meubelmakers wereldwijd.

Binnenmeubels

Movingui binnenmeubels zijn bijzonder populair vanwege de warme, lichtgele tint die perfect past bij zowel klassieke als moderne interieurstijlen. De hoogwaardige afwerking en duurzaamheid van het hout maken het ideaal voor items zoals kasten, tafels, en stoelen. Het gebruik van Movingui hout in binnenmeubels zorgt voor unieke en stijlvolle ontwerpen die bijdragen aan het comfort en de esthetiek van elke ruimte.

Movingui binnenmeubels

Buitenmeubels

Movingui buitenmeubels zijn net zo aantrekkelijk en duurzaam als Movingui binnenmeubels. Dankzij de weerstand van Movingui tegen schimmelaantasting en wisselende weersomstandigheden, blijft het hout lang mooi en functioneel, zelfs buiten. Het wordt vaak gebruikt voor terrassen, tuinsets en andere buitenmeubels die een natuurlijke en elegante uitstraling vereisen.

Leverancier Prijs per m3
Hardhouthandel Hotim €700
Houthandel van Dam €800
GevenHout €850

Movingui designs kunnen variëren van verfijnde meubels tot robuuste buitenconstructies, allemaal met een prachtige natuurlijke uitstraling. Of het nu gaat om strak vormgegeven binnenmeubels of duurzame buitenmeubels, Movingui hout biedt diverse mogelijkheden voor unieke en langdurige ontwerpen.

Waar Movingui kopen?

Als u van plan bent om Movingui te kopen, is het essentieel om te kiezen voor betrouwbare en gecertificeerde leveranciers. Dit zorgt ervoor dat u hoogwaardige kwaliteit ontvangt en bijdraagt aan duurzame bosbouwpraktijken.

Betrouwbare leveranciers

Het vinden van betrouwbare Movingui leveranciers kan een verschil maken in zowel de prijs als de kwaliteit van het hout. Leveranciers zoals Houthandel van Dam bieden Movingui die bekendstaat om zijn duurzaamheid en schoonheid. Ze leveren hout met een fijn en gelijkmatig textuur en een goede natuurlijke glans. Movingui heeft vaak een rechte tot golvende nerf en een kleur die donkerder wordt door leeftijd en UV-blootstelling.

Gecertificeerd hout

Bij het zoeken naar gecertificeerd Movingui let u op keurmerken zoals FSC en PEFC. Deze certificeringen garanderen dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bossen en voldoen aan strikte milieunormen. Dit is belangrijk omdat Movingui, ook bekend als Nigerian Satinwood, afkomstig is uit West-Afrika en tot 1.3% silica per gewicht bevat. Gecertificeerd Movingui heeft doorgaans de afmetingen van een dikte van 3/4″, een breedte van 3″ en een lengte van 24″.

Kenmerken Beschrijving
Dikte 3/4″
Breedte 3″
Lengte 24″
Oorsprong West-Afrika
Kleur Donkert met leeftijd en UV-blootstelling
Nerf Recht, verstrengeld of golvend
Textuur Fijn en gelijkmatig met natuurlijke glans
Silica inhoud Tot 1.3% per gewicht

Onderhoud van Movingui hout

Movingui hout heeft niet alleen een prachtige uitstraling, maar vereist ook regelmatig onderhoud om zijn duurzaamheid en esthetiek te behouden. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten van het onderhouden van Movingui hout.

Reiniging

Voor het reinigen van Movingui is het belangrijk om gebruik te maken van milde reinigingsmiddelen en zachte borstels. Regelmatige reiniging helpt om vuil en stof te verwijderen, wat de levensduur van het hout verlengt. Bestrijk het hout grondig met een oplossing van water en een milde reiniger, en spoel het vervolgens af met schoon water. Door op een regelmatige basis te reinigen, kunt u ervoor zorgen dat de natuurlijke glans van Movingui behouden blijft.

Beschermende afwerkingen

Naast regelmatige reiniging is het aanbrengen van beschermende afwerkingen cruciaal. Beitsen, lakken en oliën zijn effectieve methoden om Movingui te beschermen tegen weersinvloeden en UV-straling. Draag er zorg voor dat de beschermende afwerking jaarlijks wordt bijgewerkt om de optimale bescherming te behouden. Door deze behandelingen kan Movingui hout zijn goudbruine kleur behouden en wordt verdere vergrijzing voorkomen.

Item Details
Reiniging Gebruik milde reinigingsmiddelen en regelmatig borstelen
Beschermende afwerkingen Jaarlijks bijwerken met beitsen, lakken of oliën

Door consistent Movingui onderhoud, reinigen Movingui en het aanbrengen van beschermende afwerkingen, kan de levensduur en schoonheid van dit hoogwaardige hout worden gewaarborgd.

Conclusie

Movingui biedt een prachtige balans tussen duurzaamheid, esthetiek en veelzijdigheid in gebruik, waardoor het een ideale keuze is voor veel verschillende toepassingen. Deze houtsoort uit West-Afrika staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en robuuste eigenschappen, die bijdragen aan zijn populariteit in zowel binnen- als buitenprojecten.

Of het nu gaat om de aanleg van een terras, het ontwerpen van hoogwaardige meubels of het afwerken van een gevel, Movingui levert consistent hoge kwaliteit en esthetieke voldoening. Het hout is niet alleen duurzaam maar ook bestendig tegen diverse weersomstandigheden dankzij thermische modificatie, wat bijdraagt aan de lange levensduur en minimale onderhoudseisen.

Het overzicht van Movingui benadrukt de voordelen van deze houtsoort. Met zijn warme, goudbruine tint en uitzonderlijke stabiliteit is het een gewilde keuze voor zowel structurele als designprojecten. Of u nu op zoek bent naar vernieuwende meubels of een elegante gevelafwerking, Movingui biedt veelzijdige en duurzame opties die moeilijk geëvenaard worden door andere houtsoorten.