Jatoba Hout: Duurzaamheid en Toepassingen

Jatoba hout, bekend om zijn robuuste kwaliteit en duurzame eigenschappen, komt meestal uit Brazilië. Deze exotische houtsoort heeft veel bewonderaars vanwege de decoratieve oranjerode tot roodbruine kleur. Het is uitermate geschikt voor diverse toepassingen zoals parket, plankenvloeren, traptreden, meubels, en buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren. De natuurlijke schoonheid van Jatoba, gecombineerd met zijn duurzaamheid, maakt het een populaire keuze voor zowel binnen- als buitenschrijnwerk.

Jatoba vloer is zeer gewild vanwege zijn aantrekkelijke esthetiek en slijtvastheid. Met een gemiddelde volumieke massa van 900 kg/m³ en een hoge buigsterkte, biedt deze houtsoort uitstekende prestaties. Bovendien is Jatoba hout relatief gemakkelijk te onderhouden en behoudt het zijn glans met de juiste behandeling. Voor het gebruik van spijkers of schroeven wordt het aanbevolen om voor te boren, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van uw projecten.

Wat is Jatoba hout?

Jatoba hout, een van de meest gewaardeerde houtsoorten afkomstig uit Zuid-Amerika, wordt geprezen voor zijn uitzonderlijke duurzaamheid en esthetische kwaliteiten. Deze houtsoort heeft talrijke toepassingen vanwege zijn robuuste karakter en fraaie uitstraling.

Botanische naam en herkomst

Bekend onder de botanische naam Hymenaea courbaril L., behoort Jatoba tot de familie Leguminosae en wordt voornamelijk gewonnen uit de tropische hooglandbossen van Zuid-Amerika. Deze houtsoort staat bekend om de veelzijdige toepassingen in onder meer vloeren, gevelbekleding en meubelbouw.

Kleur en tekening

Jatoba hout staat bekend om zijn kenmerkende oranjerode tot roodbruine kernhout, terwijl het spinthout rozewit is. Deze specifieke kleurverandering, vaak aangeduid als de Jatoba kleur, maakt het een geliefde keuze in zowel interieur- als exterieurbouw. De tekening varieert van fijn tot middennerf, met afwisselend kruisdraden en aderingen die de natuurlijke schoonheid van de houtsoort benadrukken.

Jatoba hout heeft een gemiddelde volumieke massa van 900 kg/m³, wat bijdraagt aan de hoge duurzaamheid en kracht. Daarnaast worden de volgende eigenschappen doorgaans gemeten:

 • Radiale krimp (van 60 naar 30% r.v.): 0.7%
 • Radiale krimp (van 90 naar 60% r.v.): 0.6%
 • Tangentiële krimp (van 60 naar 30% r.v.): 1%
 • Tangentiële krimp (van 90 naar 60% r.v.): 1.2%
 • Werken of vervorming (van 60 naar 30% r.v.): 1.7%
 • Werken of vervorming (van 90 naar 60% r.v.): 1.8%
 • Buigsterkte: 134 N/mm²
 • Elasticiteitsmodulus: 15,000 N/mm²
 • Druksterkte (evenwijdig met de vezel): 66 N/mm²
 • Schuifsterkte: 17.2 N/mm²
 • Hardheid (Janka) – Kops: 11,200 N
 • Hardheid (Janka) – Langs: 10,400 N

Duurzaamheid van Jatoba hout

Jatoba hout staat bekend om zijn robuuste duurzaamheid en stevigheid, wat het een waardevolle houtsoort maakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. De natuurlijke duurzaamheidsklasse van Jatoba kernhout is geclassificeerd als klasse II, wat betekent dat het kernhout lang meegaat en bestand is tegen verschillende vormen van houtaantasting.

Natuurlijke duurzaamheidsklasse

De Jatoba natuurlijke duurzaamheidsklasse II voor het kernhout impliceert een hoge weerstand tegen schimmels en insecten. Deze klasse is een van de meest betrouwbare indicaties voor de inzetbaarheid van het hout in uiteenlopende omgevingen. Het spinthout, daarentegen, heeft een lagere duurzame waarde en valt in klasse V, wat betekent dat het minder geschikt is voor buitengebruik tenzij het goed behandeld wordt.

Impregneerbaarheid

Ondanks de uitstekende duurzaamheid van Jatoba hout, is de impregnatie een uitdaging vanwege de dichtheid en de structuur van het hout. Met een gemiddelde volumieke massa van 900 kg/m³ en een radiale krimp van 0,7% bij 60 tot 30% relatieve luchtvochtigheid, is het vrijwel onmogelijk om vochtwerende middelen effectief in het hout op te nemen. Desondanks draagt de natuurlijke weerstand van het kernhout tegen aantasting bij aan de lange levensduur van Jatoba hout in verschillende toepassingen.

Toepassingen van Jatoba hout

Jatoba, een veelzijdige houtsoort, kent tal van toepassingen dankzij zijn hardheid, duurzaamheid en esthetische eigenschappen. Het hout, bekend om zijn opvallende roodbruine kleur met donkere strepen, behoort tot de mooiste tropische hardhoutsoorten. Hieronder bespreken we zowel de binnentoepassingen als de buitentoepassingen van dit robuuste hout.

Binnentoepassingen

Jatoba is uitermate geschikt voor intensief gebruik binnenshuis vanwege zijn hoge volumieke massa van 900 kg/m³. Deze hoge dichtheid maakt het een uitstekende keuze voor vloeren, zoals Jatoba parket, en traptreden. De hardheid van het hout, met een Janka waarde van 11,200 N (kops) en 10,400 N (langs), zorgt ervoor dat het goed bestand is tegen slijtage en impact. Dankzij de aantrekkelijke kleur en de mogelijkheid om het hout goed af te werken met oplosmiddelhoudende systemen, is het ook een populaire keuze voor meubels en andere interieurtoepassingen.

Buitentoepassingen

Voor buitengebruik biedt Jatoba tal van voordelen. Het hout valt in duurzaamheidsklasse 1 en heeft geen thermische modificatie nodig. Dit maakt het ideaal voor toepassingen zoals gevelbekleding, deuren en ramen. Bij de installatie van Jatoba gevelbekleding is het van belang voor te boren en het hout te bevestigen met bolknop nagels en schroeven. Door de hoge volumieke massa is Jatoba ook relatief brandwerend, en het vereist een sealing bij het gebruik van watergedragen afwerksystemen. Jatoba kan diverse omgevingsinvloeden doorstaan zonder veel vervorming of oppervlaktescheurtjes, dankzij de dimensionele stabiliteit bij veranderingen in luchtvochtigheid, met radiale en tangentiële krimpwaardes die respectievelijk 0.7% en 1.0% bedragen.

Jatoba houten vloeren

Jatoba vloeren zijn bekend om hun uitzonderlijke duurzaamheid en indrukwekkende hardheid. Met een druksterkte van 66 N/mm², vergeleken met Eiken met slechts 50 N/mm², biedt Jatoba een robuuste en langdurige oplossing voor zowel residentiële als commerciële ruimtes.

Jatoba vloeren

Eigenschappen van Jatoba vloeren

Een van de belangrijkste kenmerken van Jatoba vloeren is hun veelzijdigheid in afwerkingen. De vloeren zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen zoals hardwax, WoCa olie en lak, elk met unieke esthetische en beschermende eigenschappen. WoCa olie staat bekend om zijn natuurlijke uitstraling en verminderde gevoeligheid voor krassen in vergelijking met hardwax.

De verschillende soorten Jatoba vloeren omvatten Parquet Tapis, Parquet Visgraat, Massief Parket en Gefabriceerde Planken, wat een breed scala aan keuzes biedt. Jatoba parket kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende binnenruimtes door zijn fraaie kleur en tekening, die variëren van oranjerood tot diep roodbruin.

Onderhoud van Jatoba vloeren

Jatoba vloeren vereisen relatief weinig onderhoud, dankzij hun natuurlijke hardheid en slijtvastheid. Regelmatig stofzuigen en afvegen met een licht vochtige doek zijn meestal voldoende om Jatoba parket in topconditie te houden. Periodieke behandeling met een geschikte olie of was zal helpen om de glans en duurzaamheid van de vloer te behouden.

Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid binnen een bereik van 45-65% te houden om de integriteit van het hout te bewaken, vooral als Jatoba wordt gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Ondanks zijn veelzijdigheid, is Jatoba niet geschikt voor gebruik met vloerverwarming, wat besproken kan worden met adviseurs voor alternatieve vloeropties.

Kenmerken Details
Druksterkte 66 N/mm²
Duurzaamheid Hoog (OS kwaliteit)
Minimale Imperfecties Ja
Prijs €57,95/m²
Dikte 19mm (4mm toplagen)
Beschikbare Afwerkingen Hardwax, WoCa olie, Lak

Jatoba houten meubels

Jatoba meubels onderscheiden zich door hun luxe en duurzame eigenschappen. Dit exotische hardhout, dat vaak afkomstig is uit Brazilië, biedt een hoge mate van duurzaamheid en is daarom ideaal voor het maken van hoogwaardige meubelstukken. Van elegante stoelen tot robuuste tafels, Jatoba hout wordt gewaardeerd om zijn uitzonderlijke slijtvastheid en warme, rijke kleuren.

De natuurlijke schoonheid van Jatoba hout maakt het een favoriet onder interieurliefhebbers en meubelmakers. De variërende kleur van oranjerood tot diep roodbruin geeft elk meubelstuk een unieke uitstraling. Bovendien zorgt de dichte houtstructuur voor een lange levensduur, wat bijdraagt aan de algemene duurzaamheid van Jatoba meubels. De combinatie van esthetiek en robuustheid maakt Jatoba de perfecte keuze voor een tijdloos interieur.

Naast zijn visuele aantrekkingskracht biedt Jatoba hout ook praktische voordelen. Het hout droogt langzaam, wat resulteert in minimale vervorming en een stabiele structuur. Dit maakt Jatoba ideaal voor meubelstukken die zwaar belast worden, zoals eettafels en boekenkasten.

Om de kwaliteit van Jatoba meubels verder te waarborgen, wordt vaak het advies gegeven om het hout te behandelen met BioMaderas vlonder olie of wax. Dit helpt niet alleen om de natuurlijke kleuren te behouden maar biedt ook extra bescherming tegen slijtage, waardoor de meubels jarenlang meegaan.

Product Prijs vanaf Klantwaardering Duurzaamheid Certificering
Jatoba vlonderplanken €9,10 5.00 van 5 Hoog FSC-gecertificeerd
Cumaru terrasplanken 90mm €6,10 4.83 van 5 Hoog FSC-gecertificeerd
Garapa vlonderplanken gevingerlast €9,80 4.86 van 5 Hoog FSC-gecertificeerd

Bewerking van Jatoba hout

Jatoba hout, ook wel bekend als Brazillian Cherry, vereist specifieke technieken tijdens de bewerking om optimale resultaten te garanderen. De hoge volumieke massa van 900 kg/m³ beïnvloedt verschillende bewerkingsstappen, zoals droging, spijkeren, schroeven en oppervlakafwerking.

Jatoba bewerking

Droging en vochtgehalte

Jatoba droging verloopt langzaam, wat positief bijdraagt aan de vormstabiliteit van het hout. Tijdens het droogproces blijkt de radiale krimp te variëren tussen 0,7% en 1,2%, afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor behoudt het hout zijn sterkte en integriteit, ideaal voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Spijkeren en schroeven

Bij Jatoba spijkeren en schroeven is het essentieel om voor te boren. Dit voorkomt splijten en garandeert een stevige bevestiging. De combinatie van bolknop nagels of schroeven en een hardhouten achterconstructie is aanbevolen voor gevelbekleding en andere toepassingen waar duurzaamheid cruciaal is.

Oppervlakafwerking

Jatoba oppervlakafwerking vereist extra aandacht vanwege de inhoudsstoffen die kunnen doorbloeden, vooral bij watergedragen systemen. Een sealer wordt vaak gebruikt om dit te voorkomen. Afhankelijk van de toepassing kan het hout glad afgewerkt worden met oplosmiddelhoudende of watergedragen systemen voor een consistente en aantrekkelijke afwerking.

Prijzen en beschikbaarheid van Jatoba hout

Wanneer men Jatoba hout wil kopen, is het essentieel om rekening te houden met verschillende factoren zoals prijs, dikte en beschikbaarheid van de houtsoort. De prijs van Jatoba hout kan variëren en wordt beïnvloed door of het FSC® gecertificeerd is. FSC® Jatoba heeft een merkbaar hogere prijs in vergelijking met non-FSC® Jatoba, mede door de hogere houtprijs van FSC® gecertificeerd hout. Dit verschil wordt nog eens versterkt door de beperkte beschikbaarheid van FSC® Jatoba.

Hieronder vindt u een tabel met belangrijke gegevens over Jatoba hout:

Kenmerk Waarde
Prijs per m² 94.90 €
Prijs per stuk 14.90 €
Garantie 30 jaar
Land van herkomst Nieuw-Zeeland
Materiaal Jatoba hardhout
EAN 8712981549110
Classificatie duurzaamheid Klasse 1

Jatoba vloeren komen voornamelijk uit de noordelijke groeigebieden van Zuid-Amerika. De meest voorkomende breedte bij deze vloeren is 180 mm, ongeacht de dikte. Ze kunnen geleverd worden in diktes van 9 mm tot 20 mm, en zijn ook verkrijgbaar als parketstroken van 70 mm breedte. Een bijkomend voordeel van Jatoba hout is de mogelijkheid om verschillende profielen te combineren in diverse breedtes. Dit maakt Jatoba een aantrekkelijke optie voor wie uniek vloerontwerp wil realiseren.

Of u nu zoekt naar FSC® gecertificeerd hout of non-FSC® Jatoba, wees voorbereid op mogelijke beperkingen in beschikbaarheid. Met deze informatie kunt u beter beslissen bij het kopen van Jatoba hout en optimaal profiteren van deze duurzame en aantrekkelijke houtsoort.

Vergelijking met andere houtsoorten

Bij de keuze voor parketvloeren heb je de mogelijkheid te kiezen uit meer dan 30 verschillende houtsoorten. Jatoba hout onderscheidt zich door zijn duurzame eigenschappen en esthetische waarde in vergelijking met andere populaire houtsoorten.

Europese Eik, bijvoorbeeld, wordt vaak gekozen vanwege zijn hardheid en stabiliteit. Het hout verkleurt crème-wit na blootstelling aan lucht en blijft populair vanwege zijn veelzijdigheid en geschiktheid voor vloerverwarmingssystemen. De prijzen beginnen rond de 49,95 euro per vierkante meter, exclusief installatie. In vergelijking met eikenhout biedt Jatoba een hogere natuurlijk duurzaamheidsklasse en een unieke donkerrode kleur.

Andere houtsoorten zoals Afzelia en Merbau staan bekend om hun duurzaamheid en lage werking. Afzelia heeft weinig vervorming en een stabiele structuur, terwijl Merbau uit Zuidoost-Azië met zijn redbruine kleur en egale structuur een uitstekende keuze is voor vloeren. Tegelijkertijd heeft Jatoba hout een bijzondere matig fijne nerfstructuur en uitstekende slijtvastheid, waardoor het uitermate geschikt is voor intensief gebruikte ruimtes.

Van het goudbruine, goed bewerkbare Afromosia uit Midden- en West-Afrika, tot het zeer donkergekleurde Wengé uit dezelfde regio, elke houtsoort heeft zijn unieke kenmerken. Jatoba springs eruit met zijn sierlijke donkerrode tint en robuuste eigenschappen, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor wie op zoek is naar zowel duurzaamheid als karakter.