Garapa Hout: Duurzaamheid en Natuurlijke Schoonheid

Garapa hout staat bekend om zijn indrukwekkende duurzaamheid en natuurlijke charme. Afkomstig uit Zuid-Amerika biedt het een aangename visuele ervaring met zijn goudgele tot honingbruine kleuren. Dankzij de eigenschappen van Garapa wordt het steeds vaker gezien als een uitstekende keuze voor ecologisch verantwoorde projecten.

Ecologische duurzaamheid staat voorop, want Garapa valt, net als Ipe en Cambara, onder de verantwoord verkregen houtsoorten die passen binnen duurzaam bosbeheer. Garapa’s duurzaamheid maakt het een populaire keuze voor constructies die lang mee moeten gaan, zoals tuinhuisjes en terrasplanken. Het biedt optimale sterkte en stabiliteit zonder in te leveren op esthetiek, wat het ideaal maakt voor diverse toepassingen.

Inleiding tot Garapa Hout

Garapa hout is een prachtige keuze voor liefhebbers van duurzame en esthetisch aantrekkelijke houtsoorten. Bekend om zijn goudgele kleur die door de jaren heen evolueert naar een dieper, honingbruin, biedt deze houtsoort een natuurlijke uitstraling die in elk landschap opvalt.

De veelzijdigheid van Garapa hout maakt het geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder terrasplanken. Dankzij de bewezen levensduur van wel 30 tot 50 jaar, overtreft het veel andere houtsoorten zoals onbehandeld douglashout (10-15 jaar) en thermowood (15-20 jaar). Deze langlevende eigenschap draagt bij aan de ecologische voordelen van Garapa, waardoor het een duurzame keuze is.

  • *Onbehandeld douglashout*: 10-15 jaar
  • *Geïmpregneerd douglashout*: 20-25 jaar
  • *Thermowood*: 15-20 jaar
  • *Moso bamboe*: 20-25 jaar
  • Hardhout zoals Ipé, Padoek en Garapa: 30-50 jaar

Het is goed om te weten dat Garapa terrasplanken niet alleen bekend staan om hun duurzaamheid, maar ook om hun natuurlijke charme en aantrekkelijk uiterlijk. Dit maakt het een gewilde keuze voor zowel eigenaars van woningen als landschapsontwerpers die streven naar een duurzame en visueel aantrekkelijke buitenruimte.

Kenmerken van Garapa Hout

Garapa hout onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen en esthetische charme. De hoge dichtheid en draagsterkte maken het een uitstekende keuze voor diverse toepassingen, zoals terrasplanken en gevelbekleding. Een van de meest opvallende Garapa eigenschappen is het weerstandsvermogen tegen insecten en houtrot, wat bijdraagt aan een lange levensduur.

Kleur en Structuur

De kleur Garapa hout varieert van een aantrekkelijke goudgele tint tot een diepere honingbruine kleur na verloop van tijd. Deze visuele transformatie draagt bij aan de natuurlijke schoonheid en maakt Garapa hout tot een speelse en esthetische keuze in vergelijking met andere houtsoorten zoals Bankirai. De gelijkmatige structuur Garapa hout accentueert zijn elegante uitstraling, wat het ideaal maakt voor hoogwaardige constructies.

Naast zijn kleur en structuur biedt Garapa een indrukwekkende dichtheid van 770-830 kg/m³ bij 12% vochtgehalte, en een buigsterkte (MOR) tussen 135-160 N/mm². De elasticiteitsmodulus (MOE) varieert van 16.000 tot 18.000 N/mm², terwijl de druksterkte (evenwijdig met de vezel) tussen 70-75 N/mm² ligt. Dit alles bij elkaar maakt Garapa niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook structureel sterk.

Met een hardheid (Janka) van 1.650 N en een duurzaamheidsklasse 2 is Garapa een betrouwbare en duurzame keuze. De boom zelf kan een hoogte van 25 tot 30 meter bereiken, met een rechte, takvrije stam van 15 tot 18 meter en een diameter van 60 tot 90 cm, wat getuigt van de robuustheid en de veerkracht van deze houtsoort.

Garapa Hout: Duurzaamheid en Stabiliteit

Garapa hout staat bekend om zijn indrukwekkende duurzaamheid en stabiliteit. Dit Zuid-Amerikaanse hardhout biedt uitzonderlijke eigenschappen die het ideaal maken voor diverse toepassingen, vooral in buitentoepassingen zoals terrassen en gevelbekleding. Dankzij de hoge dichtheid en unieke structurele kwaliteiten kan Garapa langdurig weerstand bieden aan externe elementen zonder significante degradatie.

Garapa duurzaamheid

Duurzaamheidsklasse

Een essentieel kenmerk van Garapa hout is zijn plaatsing in duurzaamheidsklasse 2. Dit betekent dat het hout goed bestand is tegen rot en schimmels. Bovendien draagt de natuurlijke weerbestendigheid van Garapa bij aan zijn duurzaamheid zonder dat er chemische behandelingen nodig zijn voor buitengebruik. De gemiddelde dichtheid van Garapa ligt tussen de 770-830 kg/m³ bij een vochtgehalte van 12%, wat de stabiliteit van Garapa hout verder versterkt.

Eigenschap Waarde
Massa 770-830 kg/m³
Buigsterkte 135-160 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 16,000-18,000 N/mm²
Druksterkte parallel aan de vezel 70-75 N/mm²
Hardheid (Janka) 1,650 N

Garapa hout is niet alleen duurzaam, maar ook stabiel. De materiaaleigenschappen zoals hoge buigsterkte (135-160 N/mm²) en elasticiteitsmodulus (16,000-18,000 N/mm²) maken het stabiel Garapa hout bestand tegen zware belasting en vervorming. Daarnaast heeft Garapa een matige weerstand tegen insectenaantasting, wat bijdraagt aan zijn lange levensduur en duurzame prestaties in verschillende bouwtoepassingen. Over het algemeen is Garapa duurzaamheid een doorslaggevende factor voor wie op zoek is naar een betrouwbaar en veelzijdig houtsoort voor buitenprojecten.

Toepassingen van Garapa Hout

Garapa hout is een veelzijdige houtsoort die veel verschillende toepassingen kent. Door zijn uitzonderlijke duurzaamheid en aantrekkelijke kleur is het een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Hier bespreken we de belangrijkste Garapa toepassingen, waaronder Garapa terrasplanken en Gevelbekleding Garapa.

Terrasplanken

Een van de meest voorkomende Garapa toepassingen is het gebruik van Garapa terrasplanken. Garapa hout is ideaal voor terrassen vanwege zijn natuurlijke weerbestendigheid en duurzaamheid. Het is ongeveer 30% harder dan eiken, wat betekent dat uw terras succesvol bestand zal zijn tegen zware gebruiksomstandigheden en weersinvloeden. Garapa terrasplanken worden standaard aangeleverd en geassembleerd, wat zorgt voor een snelle en efficiënte plaatsing.

Bovendien bieden de goudgele tot honingbruine tinten van Garapa een prachtige, warme uitstraling aan elke buitenruimte. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de verschillende lengtes en prijzen:

Lengte (mm) Prijs per meter (€) Prijs per stuk (€) Aantal Voorraad
1850 23,50 43,38 25
2440 28,70 70,00 50
6050 66,00 102,80 9

Gevelbekleding

Een andere prominente toepassing van Garapa hout is Gevelbekleding Garapa. Vanwege zijn esthetische en duurzame eigenschappen is Garapa een uitstekende keuze voor gevelbekleding. De kleur en structuur van Garapa voegen een moderne en natuurlijke uitstraling toe aan elk gebouw. Bovendien helpt de duurzaamheid van Garapa om onderhoudskosten en inspanningen te minimaliseren, wat leidt tot een kostenbesparende en milieuvriendelijke keuze.

Garapa hout wordt aangeboden in verschillende afmetingen en stijlen om aan de diverse eisen van projectontwikkelaars en huiseigenaren te voldoen. Hieronder staat een tabel met prijzen en voorraad voor Garapa ventilatielatten en bevestigingsmateriaal:

Product Prijs per eenheid (€) Voorraad
Geïmpregneerd Vuren ventilatielat 38,67 – 66,00 per m² Verschillend
Achterlat druk geimpregneerd 2,00 per meter 140 stuks
Vlonderschroeven (100) 24,59 per doos 500 dozen

Garapa Prijs en Beschikbaarheid

De Garapa prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals afmetingen en certificeringen. Voor Garapa vlonderplanken met de afmeting van 145mm kunnen prijzen beginnen vanaf €9,10. Wanneer gevingerlast en FSC 100% gecertificeerde Garapa vlonderplanken van dezelfde maat worden gezocht, stijgt de prijs iets en begint deze vanaf €9,80. Verder kunnen Garapa elementen van 145mm, FSC-100%, vanaf €175,00 per vierkante meter worden aangeschaft.

Echter, de beschikbaarheid Garapa kan variëren, waarbij er tussen de 8 en 833 stukken geproduceerd kunnen worden. Daarnaast kunnen Garapa resten en ambachtelijk hout vanaf €12,50 worden aangeschaft. Cumaru vlonderplanken, een ander populair hout, variëren in prijs vanaf €11,50 voor een breedte van 145mm, terwijl gecertificeerde Cumaru terrasplanken vanaf €70,- per vierkante meter verkrijgbaar zijn.

Ondanks de verschillen in prijs en aanbod, beoordeelden tevreden klanten de Garapa vlonderplanken en Cumaru vlonderplanken met een uitmuntende score van 5.00 van 5. Het is echter belangrijk te overwegen dat losgeschroefde terrasplanken de neiging hebben om krom te trekken en stoffen die ijzer bevatten kunnen leiden tot verkleuring van Garapa vlonderplanken.

Garapa hout geeft daarnaast het voordeel van een glad oppervlak en een homogene, lichte kleur. De professionele tussentijdse opslag helpt bij het voorkomen van vertragingen in leveringen. Garapa hout prijzen per meter variëren van €16.19 tot €18.61, terwijl de prijzen per stuk uiteenlopen van €29.95 tot €112.59. Dit geeft een goed beeld van de variërende kosten die bij aanschaf van Garapa komen kijken.

Naast Garapa en Cumaru, zijn de prijzen voor geïmpregneerd Vuren ventilatielatten vanaf €38.67 tot €66.00 per vierkante meter, en geïmpregneerde Vuren achterlatten beginnen bij €2.00 per meter. Voor bevestigingsmateriaal zoals Deckwise Extreme zwart blind fasteners beginnen de prijzen vanaf €91.81 per doos van 100 stuks.

Al met al, het begrijpen van de Garapa prijs en de huidige beschikbaarheid Garapa helpt bij het maken van een goed geïnformeerde keuze bij de aanschaf van deze duurzame en aantrekkelijke houtsoort.

Onderhoud van Garapa Hout

Het onderhoud van Garapa hout is van cruciaal belang om de duurzaamheid en de esthetische waarden te behouden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het hout zijn natuurlijke pracht behoudt en verlengt de levensduur aanzienlijk.

Reiniging en Behandeling

Garapa onderhoud begint met een grondige reiniging. Terrasplanken buitenshuis verliezen door zon en regen hun natuurlijke houtkleur en krijgen een zilvergrijze patina. Een terrasreiniger op basis van oxaalzuur, zoals de terrasreiniger van BioMaderas, is een effectief middel om vuil en grijze patina te verwijderen. Daarnaast helpt regelmatige reiniging scheuren aan het oppervlak of aan de uiteinden te voorkomen.

Na de reiniging volgt de behandeling van Garapa hout. Een goede behandeling omvat het aanbrengen van terrasolie. De BioMaderas Decking oil is speciaal ontwikkeld voor tropische houten vlonders en kan eenmaal voor een eerste bescherming worden aangebracht of twee keer per jaar voor een langer kleurbehoud. Eén liter terrasolie van BioMaderas is genoeg voor ongeveer 10 vierkante meter terras.

Garapa onderhoud

Om de vorming van scheuren te verminderen, is het essentieel om na het leggen van het terras het hout te oliën. Wax aan de voorkant van BioMaderas vermindert de vorming van eindscheuren aan de snijranden aanzienlijk. Voor hout dat minder duurzaam is of in slecht geventileerde ruimtes, wordt het aanbrengen van impregnatie sterk aanbevolen.

Voor regelmatige onderhoudsintervallen kunnen producten als Osmo Terrasolie worden gebruikt. Deze olie is geschikt voor diverse houten oppervlakken zoals terrassen, tuinmeubelen, schuren en hekken, en kan tot 24 m² houten oppervlak met één liter bedekken. De aanbevolen consumptiesnelheid is 35 ml per m² voor de Osmo Anti slip Terrasolie 430, en de droogtijd bij 23 graden Celsius en 50% relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 12 uur. Een tweede laag dient te worden aangebracht nadat de eerste laag volledig is gedroogd, wat meestal na 12 uur is.

Regulier onderhoud van Garapa hout omvat natte reiniging met verdunde Osmo Terrasreiniger en af en toe intensieve reiniging met Osmo Houtontgrijzer Power Gel of Osmo Gard Clean. Als tekenen van slijtage zichtbaar worden, volstaat het om een nieuwe laag Osmo Terrasolie op het schone en droge oppervlak aan te brengen.

Garapa Hout Leggen

Het voorbereiden en daadwerkelijk Garapa leggen vereist precisie en aandacht voor detail om de beste resultaten te behalen. Garapa hout is ongeveer 30% harder dan Eiken, wat betekent dat de juiste gereedschappen en technieken nodig zijn om een perfecte installatie te waarborgen.

Een belangrijk aspect van de constructie Garapa is de verscheidenheid aan legpatronen en formaten die beschikbaar zijn, waaronder lamelparket, multiplank, tapis, bourgogne, visgraat, hongaarse punt, mozaïek, hoog kant, kopshout, patroonvloer en tegels. Deze diversiteit biedt flexibiliteit en aanpassingsvermogen aan de wensen van de klant.

Voordat u begint met Garapa leggen, moet de ondergrond goed worden voorbereid. Een vlakke, schone en droge ondergrond is essentieel voor een duurzame constructie. Speciale aandacht moet worden besteed aan het acclimatiseren van de Garapa planken, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de vochtigheid en temperatuur van de ruimte waarin ze worden geplaatst. Dit helpt het risico op kromtrekken en scheuren te verminderen.

“Maandelijks worden Garapa vloeren in heel Nederland geplaatst door Kwaliteitparket. Dit laat zien hoe gewild en betrouwbaar dit materiaal is voor diverse vloerprojecten.”

Voor de afwerking van de Garapa vloeren kan er gekozen worden uit verschillende opties zoals oliën, waxen of lakken. Deze afwerkingen helpen niet alleen bij het beschermen van de vloer tegen slijtage, maar dragen ook bij aan de prachtige warme geelbruine tint die Garapa vloeren kunnen aannemen.

Hieronder een overzicht van belangrijke gegevens over Garapa plaatsing:

Kenmerk Details
Hardheid Garapa 30% harder dan Eiken
Kleur Goudgeel naar warme geelbruine tint
Garantie 10 jaar garantie op Garapa parketvloeren
Legpatronen/Formaten Lamelparket, multiplank, tapis, bourgogne, visgraat, hongaarse punt, mozaïek, hoog kant, kopshout, patroonvloer en tegels
Afwerking Oliën, waxen, of lakken

Met het juiste gereedschap, een goed voorbereide ondergrond en de keuze uit diverse afwerkingsmethoden, wordt het Garapa leggen een eenvoudig proces dat resulteert in een duurzame en esthetisch aantrekkelijke vloer.

Vergelijking met Andere Houtsoorten

Bij het kiezen van houtsoorten voor een project is het belangrijk om verschillende opties te overwegen om de beste keuze te maken. Hier zullen we Garapa hout vergelijken met twee populaire houtsoorten: Ipe en Cambara, door hun duurzaamheid, kleur, structuur en prijs te bespreken.

Garapa vs. Ipe Hout

Garapa en Ipe zijn beide Zuid-Amerikaanse houtsoorten, maar ze verschillen aanzienlijk. Garapa hout heeft een goudgele tot honingbruine tint, terwijl Ipe een donkerder bruine kleur heeft. Wat betreft duurzaamheid, valt Garapa in de duurzaamheidsklasse 2, met een levensduur van meer dan 25 jaar, terwijl Ipe valt in duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat het een nog langere levensduur heeft.

Ipe hout staat bekend om zijn uitzonderlijke dichtheid en hardheid, wat het ideaal maakt voor zware belastingstoepassingen. Aan de andere kant biedt Garapa een goede maatvastheid en is het vanwege zijn aantrekkelijke kleur vaak de voorkeurskeuze voor decoratieve toepassingen. Qua prijs kan Garapa iets voordeliger zijn dan Ipe, wat het aantrekkelijk maakt voor budgetbewuste projecten.

Kenmerk Garapa Ipe
Kleur Goudgeel tot Honingbruin Donkerbruin
Duurzaamheidsklasse 2 1
Levensduur (jaren) 25+ 25+
Prijs Gemiddeld Hoger

Garapa vs. Cambara Hout

Bij de vergelijking van houtsoorten komt Garapa ook vaak samen met Cambara voor. Cambara hout, afkomstig uit Zuid-Amerika, valt in duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat het een uitzonderlijk lange levensduur heeft. Kleurtechnisch heeft Cambara een warme, roodbruine tint, terwijl Garapa goudgeel tot honingbruin is.

Een voordeel van Garapa over Cambara is de gematigde prijs en de goede maatvastheid. Cambara heeft echter wel een hogere dichtheid en hardheid, wat het zeer geschikt maakt voor constructieve en zware toepassingen. Kortom, de keuze tussen Garapa en Cambara zal uiteindelijk afhangen van specifieke projectvereisten en budgetoverwegingen.

Kenmerk Garapa Cambara
Kleur Goudgeel tot Honingbruin Roodbruin
Duurzaamheidsklasse 2 1
Levensduur (jaren) 25+ 25+
Prijs Gemiddeld Gemiddeld tot Hoog

Samengevat biedt Garapa hout een uitstekende balans tussen esthetiek, duurzaamheid en prijs, terwijl Ipe en Cambara uitblinken in hun respectieve eigenschappen. Een nauwkeurige vergelijking van houtsoorten zoals Garapa vs. Ipe en Garapa vs. Cambara kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor elk project.

Conclusie

Om samen te vatten, Garapa hout blijkt een uitstekende keuze te zijn voor diverse toepassingen dankzij zijn indrukwekkende duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Met een hoogtebereik van 25–40 m (82–131 ft) en een brede, dichte kroon, biedt Garapa hout niet alleen esthetische aantrekkingskracht maar ook functionele voordelen. De bijzondere kleurovergangen van citroengeel tot goudbruin, die na verloop van tijd donkerder worden, geven elke constructie een warme en aantrekkelijke uitstraling.

Door recente uitbreiding van de export naar Noord-Amerika en Europa, is Garapa hout nu breder beschikbaar en zeker waard om te overwegen als kosteneffectief alternatief voor duurdere houtsoorten zoals Ipe. Het biedt een excellente balans tussen kosten en kwaliteit, waarbij Ipe hout met een diameter tot 6 voet en een levensduur van 40-50 jaar voornamelijk wordt beschouwd als een hoogwaardig materiaal. Desondanks is Garapa hout goedkoper, doorgaans onder de $20 per vierkante voet en vereist minder onderhoud.

Garapa hout onderscheidt zich door zijn weerstand tegen vocht en de mogelijkheid om uitdagende weersomstandigheden te weerstaan. Dit maakt het een duurzame keuze voor toepassingen zoals terrasplanken en gevelbekleding. Daarnaast draagt de verantwoorde bron van Garapa bij aan duurzaam bosbeheer, waardoor het niet alleen functioneel en esthetisch aantrekkelijk is, maar ook ecologisch verantwoord. Deze eigenschappen maken Garapa hout een veelzijdige en duurzame keuze voor ieder project, afgestemd op uw specifieke behoeften en stijl.